Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
UWAGI I PYTANIA DOTYCZĄCE PRZEPISÓW!!!
Autor Wiadomość
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
  Wysłany: 24 Luty 2005, 10:45   UWAGI I PYTANIA DOTYCZĄCE PRZEPISÓW!!!

Pod przepisami nie zadajemy pytań, nie dyskutujemy.... W przepisach mają być tylko przepisy.. Jeśl iktoś zada jakieś pytanie - wytnę :P
Jeśli macie jakieś uwagi i pytania proszę umieszczać je tutaj :d Po to właśnie zakładam ten temat....
Dziękuję za uwagę :padam:
No właśnie, dobrze, że thinn mi przypomniała - w wątkach obrazkowych dyskutować można a nawet trzeba :d
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
Ostatnio zmieniony przez Ewik 1 Marzec 2005, 15:47, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
joannaitr 



Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 8620
Skąd: Niepołomice
Wysłany: 25 Luty 2005, 09:13   

Ewik, to ja na początek powiem, że ten przepisy w obrazkach sa CUDOWNE!!! Dzięki dziewczyny :)
 
 
Szem 


Dołączyła: 30 Sie 2004
Posty: 10868
Skąd: Wrocław
Wysłany: 27 Luty 2005, 21:19   

Thin teraz dopiero znalazlam ten watek to pytam czy ten chleb to z maki robionej przez Ciebie z ziarna? No i jak smakowal?
 
 
thinness 

Wounds aren't healing


Dołączyła: 05 Wrz 2004
Posty: 12344
Skąd: Wawacity
Wysłany: 27 Luty 2005, 21:35   

Szem, ;)
odpowiadam w watku chlebowym ;) dyskutowac nie wolno w tych zwyklych przepisach, a w obrazkowych mozna ;)
_________________
I'm not sure
What I'm looking for anymore
I just know
That I'm harder to console
I don’t see who I'm trying to be
Instead of me
But the key
Is a question of control
 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 10 Marzec 2005, 12:15   

Tutaj w tym konkretnie wątku mozna dyskutować :d
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
 
 
AgaKa 
znalazłam na siebie sposób... :D


Dołączyła: 24 Lut 2005
Posty: 235
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 14 Marzec 2005, 10:27   

To ja mam pytanie o chlebek, szczególnie ten by Zuzel. Zawsze wychodzi mi strasznie twarda skórka a jak sprawdzam patyczkiem po określonym czasie to ciągle okazuje się że jest nie upieczony. Co ja robię źle? W jednym przepisie jest (ten z dobrej mąki z zakwasu) żeby piec chleb na najniższeym poziomie - przecież się spali!. Ten Zuzelkowy zrobiłam ostatnio, piekłam go nie 55 a 120 min i wyciągnełam go mimo że patyczek był ciągle mokry a skórka diabelnie twarda. Zostawiłam na noc wilgotną szmatkę na nim i rano z wielkim trudem krajalnica mi go pokroiła. Teraz jest w zamrażalce. Ach co z tym chlebem? Pomóżcie :/
_________________
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 14 Marzec 2005, 11:17   

AgaKa a inne wypieki z tego piekarnika wychodzą? Może pokazuje on inna temperature niz osiąga.
 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 15 Marzec 2005, 09:14   

AgaKa, no wlasnie, moze cos nie tak z temperaturą.... hmmm
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 15 Marzec 2005, 09:54   

AgaKa, bardzo mi przykro, ale ja również nie potrafię Ci pomóc, nie wiem jak to jest, ale i ten chleb zawsze wychodzi :niepewny: ... i nigdy nie musiałam go piec 120 minut. A wkładasz do rozgrzanego pieca?
 
 
AgaKa 
znalazłam na siebie sposób... :D


Dołączyła: 24 Lut 2005
Posty: 235
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 15 Marzec 2005, 10:51   

Tak piec mam dobrze rozgrzany :zalamany: Może powinnag ustawić wyższą temperaturę i piec krócej? A sprawdzacie patyczkiem? Mój po wyciągnięciu ma przyklejone takie malutkie kuleczki ciasta. A chleb pieczecie na środkowej półce czy niżej? :/ Przeciez to niemożliwe, inne wypieki mi spokojnie wychodzą. Wasz chleb ma miękką skórkę?

[ Dodano: 15-03-2005, 11:13 ]
A może powinnam go dłużej wyrabiać? Tylko, że on staje się coraz twardszy :zawstydzony: :D Widziałam jeden wypiek z kapustą kiszoną i ten chleb był bardo w mące wypaplany. Ciasto ma zupełnie się ześlizgiwać z rąk? Jestem w kropce :|
_________________
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 15 Marzec 2005, 11:56   

AgaKa, ja mam piekarnik elektryczny, piekę z termoobiegiem na środkowej półce. Nie sprawdzam patyczkiem bo patyczek nie przejdzie przez skórę, taka jest chrupiąca.
AgaKa napisał/a:
Tylko, że on staje się coraz twardszy

dodać wody, żeby był taki jak zwykły chleb - może tu jest pies pogrzebany?
 
 
AgaKa 
znalazłam na siebie sposób... :D


Dołączyła: 24 Lut 2005
Posty: 235
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 15 Marzec 2005, 14:41   

tak, to ja zbyt długo go piekę bo sugeruje sie tym, że na patyczku (wbijanym prawie młotkiem :D ) zostaje ciasto. Bałam się, że chleb będzie niedopieczony. Zjem narazie to co mam i będę próbować dalej. Wielkie dzięki :padam: Możesz jeszcze opisać jak wygląda środek chleba (przepraszam, że męczę :zawstydzony: ) bo ten mój jest lekko wilgotny jakby miał się przykleić do palca a nie przykleja się :looka: stąd nie wiem czy przypadkiem nie jest surowy :zdegustowany:
_________________
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 15 Marzec 2005, 15:52   

AgaKa, ja kroję mój chceb dopiero rano, a piekę wieczorem. Dlatego mój nie jest już taki, jak opisujesz, ale to raczej normalne. Zostaw swój na noc po normalnym pieczeniu i zobacz jak będzie wyglądał :)
 
 
Scholetta 

Dołączyła: 18 Mar 2005
Posty: 61
Skąd: Gorzów
Wysłany: 20 Marzec 2005, 21:17   

Mam pytanie.jestem nowa :zalamany: Jaka to jest maka pszenna pp??I gdzie ją się nabywa?Można stosować pszenną w wypieku chleba?Czy ona jest mm???Dzięki :oczami:
 
 
Limeart 

Dołączyła: 18 Lut 2005
Posty: 2602
Skąd: Kraków
Wysłany: 20 Marzec 2005, 21:47   

Scholetta, maka pp to maka z pelnego przemialu, mozna ja kupic w sklepach ze zdrowa zywnoscia, czasami w marketach, albo na placach w budkach, nie wiem z jakiego jestes miasta, ale moze Ci pomoze watek o produktach MM w Polsce: http://forum.montignac.com.pl/f54.htm

pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,135 sekundy. Zapytań do SQL: 10