Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
UWAGI I PYTANIA DOTYCZĄCE PRZEPISÓW!!!
Autor Wiadomość
makadamia 

Dołączyła: 31 Lip 2009
Posty: 67
Skąd: wawa
Wysłany: 26 Październik 2009, 16:51   

Basia zamieściła taki przepis:

Chleb sojowy
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki rozpuszczonego masła lub 1 ½ oliwy ( może obyć się też bez tłuszczu )
80 gram mąki sojowej nieodtłuszczonej
1 łyżka proszku do pieczenia
żadnej soli!

Najlepiej piec z podwójnej porcji.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Smietane, ew. tłuszcz i żółtka wymieszać i stopniowo dodawać mąkę a na końcu białka. Wyłożyć do foremki – najlepsza keksówka- i piec w rozgrzanym do 170 st. piekarniku 50 minut na złotobrązowy kolor. Przechowywać w lodówce.
Chlebek smakuje jeszcze lepiej jak się go podpiecze w tosterze. Zajadać z kiełbaską lub serem żółtym lub z czym się chce.


mam wątpliwości co do proporcji 80 gram mąki, czy to może powinno być 800 gram?
_________________

Boże, spraw, aby każda pożarta przeze mnie kaloria poszła mi w cycki
 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2 Listopad 2009, 22:35   

Czy ma ktos moze przepis na ciasto do gofrow? :niepewny:
pliiiiiiiiiiis :padam:
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
 
 
dorka 



Dołączyła: 11 Wrz 2004
Posty: 87935
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2 Listopad 2009, 22:44   

Ewik, w przepisach chyba jakieś jest
_________________
obce słowa w menu nie poprawiają smaku potraw
Stephen Clarke




 
 
dorka 



Dołączyła: 11 Wrz 2004
Posty: 87935
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2 Listopad 2009, 22:48   

http://forum.montignac.co...,30.htm#1236140
_________________
obce słowa w menu nie poprawiają smaku potraw
Stephen Clarke




 
 
dorka 



Dołączyła: 11 Wrz 2004
Posty: 87935
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2 Listopad 2009, 22:52   

http://forum.montignac.co...25,45.htm#85876
_________________
obce słowa w menu nie poprawiają smaku potraw
Stephen Clarke




 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2 Listopad 2009, 22:53   

dorka, dzieki, :cmok2: tez go widzialam. Tylko on taki bardziej mufinkowy z maslanka. Taki tradycyjny chcialam ale z mamki pp/ bo nie mam maki orkiszowej :( Musze pokombinowac z przpisami z netu. Tylko, ze z goframi mam tak, ze nigdy mi sie nie udaja :rotfl:
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
 
 
Domi 


Dołączyła: 31 Mar 2008
Posty: 31288
Skąd: Osówiec
Wysłany: 2 Listopad 2009, 23:00   

Ewik, ten drugi nie jest z orkiszowej ;)
 
 
dorka 



Dołączyła: 11 Wrz 2004
Posty: 87935
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2 Listopad 2009, 23:05   

Ewik napisał/a:
mamki pp


ale to jest mąka pp - tylko orkiszowa :66:
spokojnie możesz ją zastapić pszenną 1850 moim zdaniem
ten Silverki przepis jest bardzo chwalony
_________________
obce słowa w menu nie poprawiają smaku potraw
Stephen Clarke




 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 3 Listopad 2009, 01:28   

Domi, dorka,
dzieki :cmok2:
dorka napisał/a:
ten Silverki przepis jest bardzo chwalony

O welasnie taki mi chodzilo. Dzieki :w00t: :padam: Nie zauwazylam wczesniej, ze dalas linka do 2 przepisu i przeczytalam tylko ten z maka orkiszowa ;) Tez z orkiszowa tez na pewno kiedys zrobie
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 3 Listopad 2009, 01:29   

Troche trzeba by bylo zrobic porzadek w przepisach. Dwa przpisy z goframi - jeden w wypiekach a drugi w daniach glownych :hmm:
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 3 Listopad 2009, 08:43   

Ewik, tylko, ze z fruktoza czy innym słodzikiem nie wyjdą Ci takie chrupiące gofry jak z cukrem
 
 
kaczyna72 


Dołączyła: 26 Maj 2009
Posty: 70
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 16 Grudzień 2009, 11:05   

a przepis na pierogi może jakiś jest bo ja nie mogę odnaleść
 
 
kaczyna72 


Dołączyła: 26 Maj 2009
Posty: 70
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 16 Grudzień 2009, 11:41   

juz znalazłam :)
 
 
kaskak82 

Dołączyła: 14 Cze 2009
Posty: 67
Skąd: Opole
Wysłany: 8 Styczeń 2010, 19:32   

Z jakiej mąki najlepiej robić muffinki? razowej, orkiszowej?
 
 
myshaa 


Dołączyła: 21 Kwi 2007
Posty: 39140
Skąd: Opole
Wysłany: 8 Styczeń 2010, 19:34   

kaskak82, a takiej, jaką masz w przepisie

najlepsze (forumowo potwierdzone ;) ) są z przepisu silverki klik klik
mozesz je robic rowniez z suszonymi sliwkami bądź z jabłkami czy co tam zechcesz :)
_________________
każdy ma prawo czuć się taką świnią, za jaką się uważa
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,141 sekundy. Zapytań do SQL: 9