Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
POCZEKALNIA - przepisy do akceptacji
Autor Wiadomość
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
  Wysłany: 7 Kwiecień 2005, 08:06   POCZEKALNIA - przepisy do akceptacji

jak w tytule :)
prosze wpisywac tutaj przepisy nawet jesli macie pewnosc ze sa one w ktorejs tam fazie
jak tylko sprawdze to przerzuce w odpowiednie miejsce
dziekuje :)
i mam prosbe do wszystkich aby podawac tutaj kazdy przepis w oddzielnym poscie :padam:
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
Ostatnio zmieniony przez gosiowo 8 Kwiecień 2005, 21:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mo 



Dołączyła: 09 Mar 2005
Posty: 4334
Skąd: UK
Wysłany: 8 Maj 2005, 11:53   GRISSINI

znalazlam wlasnie ten przepis. gdyby tak uzyc maki pp, a zamiast miodu fruktozy, mogloby wyjsc chyba z tego cos dobrego..

GRISSINI

2 łyżki suchych drożdży, 450 ml ciepłej wody, 1 i 1/2 łyżki miodu, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1,3 kg mąki, 100 g tartego parmezanu, 4 łyżeczki soli.

50 ml ciepłej wody wymieszać z drożdżami. Odstawić na 5 min. Wymieszać resztę wody z miodem i oliwą. Dodać do drożdży z wodą. Odstawić całość do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę, ser i sól. Dodać przygotowane uprzednio drożdże. Wyrabiać, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. W miarę potrzeby podsypywać mąką. Ciasto ma być elastyczne i miękkie, niezbyt mokre. Przełożyć do miski skropionej oliwą, przykryć folią spożywczą. Odstawić na 1,5 godz., aby wyrosło. Ciasto kroić w kawałki, rolować paluchy 30-centymetrowe lub dłuższe. Odstawić na 30 min. Przed pieczeniem spryskać oliwą. Piec ok. 15 min w temp. 220 st.

Grissini to alternatywa dla słonych paluszków. Można posypać je kminkiem, makiem, sezamem
wygladaja tak:
 
 
olimpia 

Dołączyła: 30 Kwi 2005
Posty: 138
Skąd: Poznan
Wysłany: 16 Maj 2005, 19:54   

Salatka z brokulow,chyba I faza na obiad?
Brokuly surowe kroimy drobniutko(mozna zetrzec na tarce),przyprawiamy sokiem z cytryny,pieprzem i majonezem wlasnej roboty.I sa pycha.Ja jem to tez w wresji bezmajonezowej.
 
 
olimpia 

Dołączyła: 30 Kwi 2005
Posty: 138
Skąd: Poznan
Wysłany: 16 Maj 2005, 19:56   

Salatka z brokulow i makaroronu( o ile w II fazie tak mozna laczyc)
Brokuly surowe kroimy drobniutko(mozna zetrzec na tarce),przyprawiamy sokiem z cytryny,pieprzem i majonezem wlasnej roboty.Gotujemy makaron swiderki Lubelli,studzimy,mieszamy z brokulami.Mniam
 
 
mo 



Dołączyła: 09 Mar 2005
Posty: 4334
Skąd: UK
Wysłany: 24 Maj 2005, 07:59   

dla qq, ktora juz nie moze patrzec na plesniaka ;) kilka przepisow z plyty dolaczonej do serow Turek. Zdjecia pochodze rowniez z tej plyty. Moze niektore przepisy daloby sie przerobic na I-fazowe, wyrzucic wedline mozna na przyklad ;)

Zapiekany ser Turek Camembert z kalafiorem



400g kalafiora
2 sery Turek Camembert
150 mortadeli lub podobnej wedliny
50 g masla
cebula, szczypiorek, 2 papryki
1,5 dl smietany
1 jajko
sol, pieprz

ugotowany kalafior kroimy na mniejsze kawalki i mieszamy z
drobno pokrojona wedlina, Camembertem, cebula i papryka.
Zalewamy rozmieszanym jajkiem, dodajemy sol, pieprz,
przekladamy do wysmarowanego maslem naczynia
zaroodpornego, zalewamy smietana i powoli zapiekamy.

Kulki z sera Turek Camembert z natką pietruszki



100g masla
1 ser Camembert
1 lyzeczka papryki
sol, szczypiorek
natka pietruszki

maslo z roztartym serem pogrzewamy na wolnym ogniu.
Dodajemy papryke, a na koncu szczypiorek. Maslo nie powinno
byc w stanie wrzenia. Mase wkladamy do lodowki, a po
wystudzeniu formujemy kulki. Na zakonczenie obtaczamy je w
drobno posiekanej natce. Podajemy z ciemnym chlebem (do piwa
lub czerwonego wina) :)

Topiony Camembert



3 sery Turek Camembert
100 g kielbasy szynkowej
1 papryka zielona i 1 czerwona
sol, pieprz

Camembert kroimy w kostke i powoli roztapiamy w piekarniku i
pozostawiamy do wystudzenia. Dodajemy pokrojona wedline i
posiekana papryke, sol, pieprz do smaku. Wymieszana mase
wkladamy do wylozonej folia zaroodpornej foremki, formujemy i
pozostawiamy w chlodnym miejscu do nastepnego dnia.

Faszerowany Camembert



1 Camembert
1 twarozek
orzechy wloskie
oregano, sol, czosnek

Ser dzielimy na dwie polowy. Oba polkola wydrazamy nie
naruszajac ich ksztaltu. Wydrazona mase ucieramy z
twarozkiem, dodajemy lyzke rozdrobnionych orzechow
wloskich, szczypte soli, do smaku oregano, co najmniej 3 zabki
posiekanego czosnku. Po wymieszanu napelniamy wydrazony
Camembert, ktorego obie polowki laczymy ze soba i zawijamy w
folie aluminiowa. Pozostawiamy w chlodnym miejscu na co
najmniej 4 dni.
Krojony podajemy do wina :)
 
 
Asiek 
znowu I faza :(

Dołączyła: 09 Sty 2005
Posty: 802
Skąd: Lublin
Wysłany: 29 Maj 2005, 19:40   

Łatwa i smaczna suróweczka

2 średnie marchewki
1 nieduży por
1 ogórek zielony
majonez kielecki - 1 łyżeczka
śmietana 30 % - 1 łyżeczka

marchewkę zestrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w cienkie plasterki i je "wykłuć" żeby były kółeczka, ogórek obrać i pokroić w cienkie półplasterki - wszystko razem wymieszać z majonezem i śmietaną

SMACZNEGO
_________________
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wUGdZUa/]

[/url]
na odwyku od nutelli i crumbli :)
Ostatnio zmieniony przez Zuzel 21 Luty 2006, 15:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29 Maj 2005, 19:43   

Asiek, marchewka z majonezem i smietana nie nadaje sie na MM :)
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
katam 

Dołączyła: 29 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Warszawa
Wysłany: 3 Czerwiec 2005, 12:41   

strzałeczka gosiowo,
zgodnie z radą Lim zostawiam tu swój ślad w postaci przepisu na gołąbki po francusku - podobno są pyyycha ale w tej wersji to zupełnie nie MM :(

0,5kg mięsa wieprzowego
1 średnia kapusta
1 koncentrat pomidorowy
1szkl. ugotowanego ryżu
1 szkl. kaszy mannej surowej
2 jajka
2 kostki rosołowe
wymieszać mięso, jajka, kaszę, ryż, dodać na końcu posiekaną kapustę - ugormować kotleciki, obsmażyć na patelni, przełożyć do garka i dusić w rosole zaprawionym koncentratem ok.1,5h

czy jeśli zastąpimy ryż i kaszę granulatem to gołąbki staną się MM? a może jest jakiś jeszcze inny substytut? ... oby był! :)
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 3 Czerwiec 2005, 12:58   

katam, za duzo jest w przepisie wegli zeby zastapic je granulatem :)
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
szelmaa 


Dołączyła: 17 Sty 2005
Posty: 292
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11 Czerwiec 2005, 11:09   

Łosoś w sosie ostrygowym

1 kg ryby (lub gotowe dzwonki)
pęczek dymki
3 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju
2 łyżki masła
łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól

Sprawionego łososia umyć, osuszyć, pokroić w plastry, ułożyć w salaterce, lekko natrzeć sokiem z cytryny i zalac sosem ostrygowym. Przykryc i wstawić na 2-3 godziny do lodówki. W płaskim rondlu rozgrzac olej, przesmazyc na nim drobno pokrojoną dymkę, dodać masło, włożyć porcje łososia, skropic sosem sojowym, posolić i dusić pod przykryciem przez 10-15 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

sos ostrygowy jest bez cukru? mowilo gosiowo
_________________
w domu wagi nie stwierdzono :D
 
 
szelmaa 


Dołączyła: 17 Sty 2005
Posty: 292
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13 Czerwiec 2005, 09:04   

co do jogutru - chyba możemu zamienić ;)
sos ostrygowy trzeba sprawdzić - zerknę w sklepie
a wino z powodzeniem zastępowałam octem winnym - poprawić i wkleić ci posty?
_________________
w domu wagi nie stwierdzono :D
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13 Czerwiec 2005, 17:01   

szelmaa, to czekam na wiesci o sosie ostrygowym
i na nastepne przepisy :)
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
szelmaa 


Dołączyła: 17 Sty 2005
Posty: 292
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13 Czerwiec 2005, 17:48   

dziękuję :love:


mam przepis na zupke szybką makaronową i na aromatyczną fasolową. Czy fasola może być z puszki?
_________________
w domu wagi nie stwierdzono :D
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13 Czerwiec 2005, 18:05   

szelmaa napisał/a:
Czy fasola może być z puszki?

nie :/
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
szelmaa 


Dołączyła: 17 Sty 2005
Posty: 292
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13 Czerwiec 2005, 19:47   

jak nie, to można sobie ugotować :hm
_________________
w domu wagi nie stwierdzono :D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,44 sekundy. Zapytań do SQL: 10