Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
POCZEKALNIA - przepisy do akceptacji
Autor Wiadomość
Mira 



Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 98980
Skąd: Chorzów
Wysłany: 19 Styczeń 2015, 20:59   

angelinnka, ale mąka pp by musiała być - próbowałaś to upiec?
_________________
 
 
kaarolinaa 


Dołączyła: 15 Wrz 2007
Posty: 5975
Skąd: Dublin
Wysłany: 19 Styczeń 2015, 21:06   

A mak nie ma tłuszczu? :niepewny:
 
 
angelinnka 

Dołączyła: 19 Sty 2015
Posty: 4
Wysłany: 20 Styczeń 2015, 11:30   

Hei Oczywiscie maka pp uzylam typ 1850 . Pieklam i wyszlo bardzo dobre . Tylko sie zastanawialam czy jest zgodne z mm. Ale jesli tak to jestem w niebie ;)
_________________
Szczera jestem , uprzejma bywam ...

Angelika
 
 
angelinnka 

Dołączyła: 19 Sty 2015
Posty: 4
Wysłany: 20 Styczeń 2015, 11:41   

Ja znalazlam informacje ze IG maku to 35 i jest to co prawda roslina oleista i mozna z niej robic olej . Wiec moze ten makowiec na 2 faze dopiero . Ja zjadlam i nie zaszkodzil mi ;) Pozdrawiam
_________________
Szczera jestem , uprzejma bywam ...

Angelika
 
 
Mira 



Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 98980
Skąd: Chorzów
Wysłany: 20 Styczeń 2015, 12:03   

angelinnka, uzupełnij sobie proszę dane w profilu - w szczególności BMI
_________________
 
 
ika 


Dołączyła: 19 Wrz 2004
Posty: 340
Skąd: Polska zachodnia
Wysłany: 5 Październik 2015, 19:05   ser chudy smażony

Jest już w przepisach ("25 dkg twarogu chudego 2 łyżeczki sody oczyszczone...itd....") ale,

po dodaniu przyprawy "Pomidory z bazylią i czosnkiem" (pod koniec smażenia) zyskał nowe oblicze. Jest niezwykle smaczny!
 
 
annabe 

Dołączyła: 01 Lut 2016
Posty: 3
  Wysłany: 16 Luty 2016, 13:52   

Witam Nie będąc jeszcze na diecie lubiłam gotować taki swój" misz-masz kapuściany" Czasem mam w domu trochę produktów do przetworzenia i wtedy tworzyłam

Różne gatunki(resztki) kapust np. biała, włoska, pekińska
Jak się trafiło to i sałata mogła wylądować w garnku Wszystko siekamy jak do bigosu Dodajemy pieczarki mniej więcej tyle ile mamy już kapusty Wszystko razem do gara podlewamy trochę wodą i dodajemy troszkę oliwy Nie dużo bo pokrojone pieczarki i tak puszczą wodę Dusimy troszkę i dodajemy kapustę kiszoną Ja zawsze na oko Zależy czy ktoś lubi bardziej czy mniej kwaśne rzeczy Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką mieloną i dodajemy roztarty w dłoniach kminek. Na koniec pokrojone świeże pomidory bez skórki lub trochę koncentratu pomidorowego Dusimy dusimy i jemy

Nie jestem pewna tego koncentratu pomidorowego więc proszę o opinię co z tym Pozdrawiam
 
 
Mira 



Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 98980
Skąd: Chorzów
Wysłany: 22 Luty 2016, 10:53   

annabe, jesli koncentrat bez cukru i syfów to ok
ale jak ma to być przepis do działu z przepisami to musi być precyzyjniejszy - ilości, czasy gotowania itp.
_________________
 
 
annabe 

Dołączyła: 01 Lut 2016
Posty: 3
Wysłany: 22 Luty 2016, 13:49   "Misz masz" kapuściany

OK Misz masz gotuję tak

Kapusta biała ok 1 kg
Kapusta pekińska i włoska w sumie nie więcej niż 1.5 kg
pieczarki ok 1-1,5
Kapusta kiszona ok 1 kg
3-4 świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy bez cukru itp
sól, pieprz, papryka słodka mielona, kminek
Kapustę szatkujemy jak na bigos Najpierw gotujemy białą Kiedy jest miękkawa odcedzamy zalewamy ponownie świeżym wrzątkiem (tyle żeby kapusta nie przywierała do garnka) dodajemy kapustę pekińską i włoska i dusimy (nie gotujemy) pod przykryciem mieszając od czasu do czasu Dodajemy kapustę kiszoną i dalej dusimy Osobno na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy pieczarki Dodajemy do kapusty i już nie przykrywamy
Doprawiamy solą pieprzem i papryką Dodajemy roztarty w dłoniach kminek (ile kto lubi) Na koniec obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do tego wszystkiego Dusimy jeszcze chwilę do odparowania wody i gotowe

Koncentrat pomidorowy robię sama bez cukru
Obrane pomidory kroję w kostkę Wyrzucam na durszlak i czekam aż trochę wody z nich wyleci potem duszę na wolnym ogniu aż zgęstnieje Trochę soli i do słoików Nie będzie to konsystencja kupnego koncentratu ale o wiele lepszy jest ten domowy
 
 
Szprotka 

Dołączyła: 09 Lut 2016
Posty: 10
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22 Marzec 2016, 09:46   POTRAWKA Z INDYKA

Sznycle z piersi indyka ok. 0,5kg
1papryka zolta
1 papryka czerwona
1 duza cebula czerwona lub 2mniejsze
Pol nieduzej cukinii
Peczek szczypioru
Czosnek 1,2 zabki
Olej rzepakowy
Musztarda Dijon lyzka
Przyprawa do miesa mielonego Kamis

Wlewamy do miski olej, dodajemy musztarde, przyprawe do mielonego (ja sypie na oko wiec nie wiem czy to będzie lyzka czy 2) czosnek przeciśnięty przez praske, do tego wrzucamy pokrojone na paski sznycle, mieszamy i odstawiamy do lodowki najlepiej choc na godzine.
W miedzyczasie kroimy na paski papryki, cebule, cukinie w kostke. Smazymy mieso z indyka na patelni (niezbyt dlugo, przekladamy np. na talerz i na tym co zostalo na patelni smażymy pokrojone warzywa, posypujemy je w miedzyczasie przyprawa do miesa mielonego, jak ktos chce uzyc inne przyprawy to oczywiście można, Można dodatkowo dosypac chili jak ktos lubi na ostro, choc jak się wsypie sporo tej przyprawy do mielonego to jest dosc ostre bo chili już jest tam w skladzie. Generalnie warzyw nie dusimy tylko chwile podsmazamy na duzym ogniu, potem dodajemy mieso i smażymy jeszcze chwile. Cale smazenie powinn trwac pare minut, wtedy warzywa sa takie fajnie chrupkie. Posypujemy całość szczypiorem.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 1,012 sekundy. Zapytań do SQL: 9