Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
SKLADNIKI KTÓRYCH NIE ZNAMY
Autor Wiadomość
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 3 Sierpień 2004, 12:36   SKLADNIKI KTÓRYCH NIE ZNAMY

Witajcie, chciałabym zaproponowac topik z wytłumaczeniem pojęć spotykanych na róznych środkach spozywczych czy farmakologicznych. Cos na zasadzie FAQ składników.
Jesli znacie jakieś nazwy składników a nie wiecie co dokładnie za soba kryją, to prosze uprzejmie o wpisywanie. W miarę możliwości czasowych będe je tłumaczyć.


[ Dodano: 2004-08-03, 13:50 ]
GLUTEN

Gluten, mieszanina protein uzyskana z ziaren zbóż, stanowiąca do 15% ich masy. Zawartość glutenu w ziarnie zależy m. in. od odmiany zboża, warunków klimatycznych, uprawowych i glebowych.

Gluten ma postać żółto-szarego proszku lub kleistej masy, jest nierozpuszczalny w wodzie, natomiast rozpuszcza się w alkaliach i mocnych kwasach. Głównymi składnikami glutenu są gliadyna (odgrywa rolę w patogeneziechoroby trzewnej) i gluteina.

Gluten odgrywa zasadniczą rolę podczas wyrobu pieczywa (mąka zawiera do 18% glutenu). Poza zastosowaniem konsumpcyjnym, gluten jest używany do produkcji klejów oraz aminokwasów: proliny i kwasu glutaminowego.


Niekorzystne działanie glutenu na organizm człowieka może przybierać formę choroby trzewnej, przejściowej nietolerancji glutenu lub alergii na gluten.

Za wywołanie choroby trzewnej czy nietolerancji glutenu są odpowiedzialne rozpuszczalne w alkoholu frakcje białka:

* pszenicy - gliadyna,
* żyta - sekalina,
* jęczmienia - hordeina,
* owsa - awenina.

Frakcje te noszą wspólną nazwę glutenu. Różne procesy technologicznej obróbki zbóż niestety nie są w stanie znieść niekorzystnego działania glutenu na chorych. Szkodliwość glutenu zależy bowiem od jego struktury, czyli od sekwencji zawartych aminokwasów.
 
 
nika 


Dołączyła: 03 Sie 2004
Posty: 24792
Skąd: Brzesko
Wysłany: 6 Sierpień 2004, 11:23   

Javona
Semolina - w porzadku czy be?
_________________

 
 
joannaitr 



Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 8620
Skąd: Niepołomice
Wysłany: 6 Sierpień 2004, 11:24   

Javonka, a których się trzeba szczególnie wystrzegać z tych E-cudów?
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 6 Sierpień 2004, 11:30   

Nika: semolina znaczy mąka, a dalej to wiadomo.
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 6 Sierpień 2004, 21:17   

Oki, wklejam listę E-witaminek ;)

* Cukier - Sacharoza
* Cytrynian trójmagnezowy
* Ekstrakt drożdżowy
* Polidekstroza (spolimeryzowana glukoza) E1200
* Skrobia utleniona E1404
* Fosforan dwuskrobiowy E1412
* Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422
* Karmel E150A, Karmel jasny
* Karmel siarczynowy E150B
* Karmel amoniakalny E150 C
* Karmel amoniakalno-siarczynowy E150 D
* Sorbinian potasu E202
* Benzoesan sodu E211
* Pirosiarczyn sodu E223
* Kwas mlekowy E270
* Propionian sodu E281
* Propionian wapnia E282
* Kwas L-askorbinowy E300
* Askorbinian sodu E301
* Askorbinian wapnia E302
* Askorbinian potasu E303
* Tokoferole naturalne (koncentrat)
* Alfa-tokoferol E307 (witamina E)
* Gamma-tokoferol (syntetyczny) E308
* Delta-tokoferol (syntetyczny) E309
* Galusan propylu E310
* Galusan dodecylu E312
* Butylohydroksyanizol (BHA) E320
* Mleczan sodu E325
* Mleczan potasu E326
* Mleczan wapnia E327
* Kwas cytrynowy E330
* Cytrynian jednosodowy E331 I
* Cytrynian dwusodowy E331 II
* Cytrynian trójsodowy E 331 III
* Cytrynian jednopotasowy E332 I
* Cytrynian trójpotasowy E332 II
* Cytrynian jednowapniowy E333 I
* Cytrynian dwuwapniowy E333 II
* Cytrynian trójwapniowy E333 III
* Sól wapniowo-disodowa kwasu etyleno-diaminotetraoctowego (EDTA) E385
* Alginian sodu E401
* Agar E406
* Karagen E407
* Mączka chleba świętojańskiego E410
* Guma Guar E412
* Tragakanta E413
* Guma arabska E414
* Guma ksantanowa E415
* Sorbitol E420 (i)
* Pektyna E440 I
* Pektyna amidowana E440 II
* Celuloza E460
* Karboksymetyloceluloza E466 (Sól sodowa)
* Karboksymetyloceluloza usieciowana E468
* Glutaminian sodu E621
* Guanylan sodu E627
* Inozynian dwusodowy E631
* Rybonukleotydy sodu E635
* Acesulfam-K
* Aspartam E951
* Sacharyna E954
* Laktitol E966
* Ksylitol E967
* Fruktoza
* Glukoza krystaliczna
* Inulina
* Maltodekstryna
* Syrop glukozowy
* Żelatyna

GRUPY DODATKÓW


ASKORBINIANY

Askorbiniany chronią produkty żywnościowe przed oksydatywnym zbrunatnieniem, jełczeniem tłuszczów i substancji...

BARWNIKI

Dodatki szeroko stosowane w przemyśle spożywczym. Stosuje się zarówno barwniki naturalne, jak i sztuczne...

CYTRYNIANY

Do grupy cytrynianów należy między innymi kwas cytrynowy. Cytryniany stosowane są we wszystkich branżach przemysłu spożywczego. Dzięki zdolności...

MLECZANY

Otrzymywane zwykle metodą fermentacyjną mają właściwości konserwujące dzięki hamowaniu rozwoju bakterii, słabiej...

HYDROKOLIDY - GUMY SPOŻYWCZE

Hydrokoloidy są wysokocząsteczkowymi polisacharydami (kompleksowe węglowodany) zawierającymi zazwyczaj ślady białek. Charakteryzują się zdolnością...

KONSERWANTY

Do grupy konserwantów należy np. powszechnie stosowany Benzoesan sodu. Konserwanty stosowane są do utrwalania wszelkiego rodzaju produktów spożywczych...

PRZECIWUTLENIACZE

Zapobiegają między innymi jełczeniu tłuszczów oraz witamin rozpuszczonych w tłuszczach. Wpływają hamująco na rozwój niektórych pleśni i bakteri...

SUBSTANCJE SŁODZĄCE

Są przeważnie składnikami koncentratów soków, napojów, ekstraktów owocowych i warzywnych... Stosowane w przemyśle piekarskim i cukierniczym, mięsnym, koncentratów i mleczrskim...

SUBSTANCJE WZMACNIAJĄCE SMAK

Ważną role w podnoszeniu smakowitości szeregu produktów pełnią substancje zwane wzmacniaczami... Właściwości wzmacniania i kształtowania smaku są przypisywane oddziaływaniu na otwieranie znajdujących się na...


(dane na podstawie stronki o dodatkach)

[ Dodano: 2004-08-06, 22:31 ]
Joannaitr - dla nas jako monti, to przede wszystkim złe sa wszelkiego rodzaju cukry, karmele, glukozy, sorbitolu, maltodekstryny. To tak ogólnie, a poza tym to patrzymy aby w tłuszczach nie było skrobii, maczki chleba świetojańskiego itp.
 
 
marcin 


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 538
Skąd: Białystok
Wysłany: 11 Sierpień 2004, 07:18   

Chciałbym jeszcze trochę dorzucić, jeżeli się powtarzają to przepraszam.

Konserwanty
E 200 nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 201 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 202 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 203 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 210 benzoesan, syntetyczny, (dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwnych, sałatek)Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergie skórne mogą odczuwać zaostrzenie stanów chorobowych. Odradza się częste spożywanie.

E 211 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 212 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu benzoesowego Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 213 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 214 Syntetyczniy,pochodna kwasu benzoesowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatach i innych wyrobach owocowo-warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. Odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni.Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 215 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 216 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 217 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 218 - ester metylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne.

E 219 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 219 rakotwórczy (benzoesan estru metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny)

E 220 niszczy witaminę B 12 (bezwodnik siarki, dwutlenek siarki, syntetyczny; w sokach owocowych i koncentratach, winie, suszonych owocach).Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 221 siarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład

E 222 wodorosiarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.

E 223 disiarczyn sodu (pirosiarczyn sodu); astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.

E 224 disiarczyn potasu, syntetyczny (zakłóca czynności jelit) Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.

E 226 Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 227 Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 230 Syntetyczny. Dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych . Stosowany także jako pestycyd. Zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. .

E 231 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Odradza się spożywania skórek owoców cytrusowych. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.

E 232 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.

E 233 Syntetyczny. Używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów. Stosowany także jako pestycyd (np. w uprawie ziemniaków i owoców pestkowych) oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom jelitowy). Brak pełnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii.

E 234 - nizyna

E 235 - natamacyna (pimarycyna); podrażnienia nerek

E 236 nieszkodliwy (kwas mrówkowy, syntetyczny, dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych)

E 237 nieszkodliwy (mrówczan sodu, syntetyczny)

E 238 nieszkodliwy (mrówczan wapnia, syntetyczny)

E 239 Syntetyczny konserwant. Czasami stosowany do utrwalania serów Provolone. Śladowa jego ilości, tj. 25 mg na 1 kg sera, są dopuszczalna. Używany także jako środek do dezynfekcji skóry i dróg moczowych oraz jako środek konserwujący do kosmetyków. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 242 - ester dimetylowy kwasu pirowęglowego; podejrzany

E 249 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie. szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin)

E 250 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie.

E 251 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)Syntetycznie produkowany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.

E 252 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)) Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.

E 260 nieszkodliwy (kwas octowy, syntetyczny lub fermentacyjny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 261 nieszkodliwy (octan potasu, syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 262 nieszkodliwy (dwuoctan sodu, datek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 263 nieszkodliwy (octan wapnia, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 270 nieszkodliwy (kwas mlekowy.U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+).

E 280 Syntetycznie produkowany konserwant. Może zmieniać zapach i smak potraw. Dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. Dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej. Odradza się częste spożywanie.

E 281 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.

E 282 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.

E 283 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.

E 284 - kwas borny; podrażnienie nerek

E 285 - boraks; podrażnienie nerek

E 290 - dwutlenek węgla

E 296 - kwas jabłkowy

E 297 - kwas fumarowy


Barwniki

E 100 nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach).) Naturalny, roślinny, żółty barwnik z rozłogów rośliny Curcuma longa.

E 101 nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach).Występuje w przyrodzie.

E 101a - ester fosforanowy ryboflawiny; nieszkodliwy

E 102 Odradza się spożywanie, syntetyczny; stosowany m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych, miodzie sztucznym. Może wywoływać alergie. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylsalicylowy) i astmatycy.

E 103 zabroniony

E 104 podejrzany, dodatek do wyrobów cukierniczych,syntetyczny, zielonkawo-żółty barwnik. Może wywoływać alergie. W testach na szczurach po podaniu czystej chinoliny obserwowano powstawanie nowotworów wątroby. Uwaga alergicy.

E 105 zabroniony

E 110 niebezpieczny,żółć pomarańczowa ;(dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek).Może wywoływać alergie. W testach na zwierzętach przy podaniu dużych dawek stwierdzono powstawanie nowotworów nerek.

E 111 zabroniony

E 120 Naturalny, zwierzęcy barwnik czerwony. Pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti. Uważany za nieszkodliwy.

E 121 zabroniony

E 122 czerwony barwnik azowy, syntetyczny;(stosowany w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach). Może wywoływać alergie. Uwaga alergicy.

E 123 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Dozwolony do stosowania tylko do dobarwiania win, alkoholi i ikry. W testach na zwierzętach stwierdzono jego wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy.

E 124 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy.(dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych). Uwaga alergicy.

E 125 zabroniony

E 126 zabroniony

E 127 Syntetyczny, czerwony barwnik. Dozwolony do stosowania tylko do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych, sałatek owocowych z dodatkiem wiśni. Osoby z problemami tarczycy powinny unikać artykułów spożywczych barwionych tą substancją.

E 128 - czerwień 2G

E 129 - czerwień allura; czerwony

E 130 zabroniony

E 131 Syntetyczny, niebieski barwnik. Uważany za nieszkodliwy.

E 132 Uważany za nieszkodliwy.Przy jednoczesnym podawaniu zwierzętom dużych dawek indygotyny i azotynu sodowego stwierdzono uszkodzenia materiału genetycznego. Połączenie takie może wystąpić w diecie np. szynka lub kiełbasa i barwione słodycze lub likiery.

E 133 - błękit brylantowy FCF; zielono-niebieski; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych

E 140 Naturalne, roślinne barwniki zielone, pozyskiwane z materiału roślinnego (lucerna, szpinak, wyciąg z pokrzywy itp.) Uważane za nieszkodliwe.

E 141 związek chlorofilowy- kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny modyfikowany; dodatek do groszku konserwowego.Uwazany za nieszkodliwy.

E 142 Syntetyczny, zielony barwnik. Dotychczas opublikowano niewiele wyników badań. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii

E 150 Naturalny, roślinny barwnik koloru brązowego. Otrzymywany przez podgrzewanie cukru bez dodatku kwasów lub zasad. Silnie barwiący, lekko słodzący. Uważany za nieszkodliwy

E 150a - karmel; brązowo-czarny; nieszkodliwy

E 150b - karmel siarczynowy; brązowy

E 150c - karmel amoniakalny; brązowy

E 150d - karmel amoniakalno-siarczynowy; brązowy

E 151 Syntetyczny, czarny barwnik azowy. (podbarwianie nieszlachetnych rodzajów kawioru) Uwaga alergicy.

E 152 zabroniony

E 153 Naturalna substancja otrzymywana przez suche zwęglanie surowca roślinnego. Dodawany m.in. do barwienia skórki niektórych rodzajów sera, w cukiernictwie. Uważany za nieszkodliwy.

E 154 - brąz FK; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych

E 155 - brąz HT; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych

E 160 nieszkodliwy (karetonoidy)

E 160a - karoteny (beta - karoten, prowitamina A); żółty; nieszkodliwy

E 160b - annaty; pomarańczowy; reakcje alergiczne

E 160c - kapsantyna; pomarańczowy

E 160d - likopen; czerwony; nieszkodliwy

E 160e - beta-apo-8-karotenal; pomarańczowo-czerwony; nieszkodliwy

E 160f - ester etylowy kwasu beta-apo-8-karotenowego; pomarańczowo-czerwony; niedopuszczony w Polsce

E 161 nieszkodliwy (ksantofil, karetonoidy, niedopuszczony w Polsce)

E 162 nieszkodliwy (betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana, naturalny; dodatek do przetworów owocowych)

E 163 nieszkodliwy (antocyjan), występuje w winogronach i jagodach - czerwonawy, naturalny; do napoi, konserw owocowych, słodyczy.

E 170 nieszkodliwy (węglan wapnia, biały; środek ścierny w pastach do zębów, kalcpiryna - substancja osłonowa)

E 171 (Syntetyczny, mineralny biały barwnik, dwutlenek tytanu, biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów, ) Uważany za nieszkodliwy

E 172 Syntetyczne, mineralne żółte, czerwone lub czarne barwniki,żadko stosowany - dodawany do sztucznych osłonek kiełbas.Uważane za nieszkodliwe

E 173 Syntetyczny, srebrno-szary, mineralny barwnik (stosowany do dekoracji słodyczy). Podejrzewa się, że jest jednym z czynników powodujących chorobę Alzheimera. Osoby chore na nerki mogą nie wydalać aluminium.

E 174 Naturalny, mineralny, srebrny barwnik i konserwant. Dozwolony wyłącznie do stosowania w polewach słody- czy, dekoracji pralinek i do likierów. Może odkładać się w tkankach. Do zatruć dochodzi już przy podaniu kilku gram. Wydziela się bardzo powoli z moczem. Odradza się częste spożywanie.

E 175 Naturalny, mineralny złoty barwnik. Dozwolony tylko do dekoracji cukierków i czekoladek oraz do likierów. Może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Wysoka cena powoduje, że stosuje się je w małych ilościach. Odradza się częste stosowanie.

E 180 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

Antyutleniacze

E 300 Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle spożywczym. Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. Uważany za nieszkodliwy.

E 301 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól sodowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy.

E 302 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól wapniowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy.

E 304 Syntetycznie otrzymywane przeciwutleniacze. Pochodne kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważane za nieszkodliwe.

E 306 Naturalny, otrzymywany z olejów roślinnych, przeciwutleniacz. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.

E 307 Syntetycznie produkowana witamina E. Przeciwutleniacz i substancja wzbogacająca. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.

E 308 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.

E 309 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.

E 310 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelazo. Wszystkie galusany podejrzewane są o możliwość wywoływania alergii. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy.

E 311 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 310. Uważany za nieszkodliwy.

E 312 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E310. Uważany za nieszkodliwy.

E 315 - kwas izoaskorbinowy

E 320 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby i powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. BHA podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. Odradza się częste spożywanie.

E 321 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 320. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 322 Naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów: sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach. Uważany za nieszkodliwy.

E 325 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu mlekowego)U noworodków może prowadzić do zaburzeń przemiany materii, jeśli system trawienny nie został jeszcze dostatecznie wykształcony. Dotyczy to tylko formy D(-) kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać (pochodna kwasu L(+) mlekowego).

E 327 Syntetyczny regulator kwasowości. Związek wapnia i kwasu mlekowego. Patrz E 270. Uważany za nieszkodliwy.

E 327 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu mlekowego)

E 330 Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger). Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.

E 331 Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole sodowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe.

E 332 Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole potasowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe.

E 333 Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole wapniowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe. ,

E 334 - kwas winowy; nieszkodliwy

E 335 Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole sodowe kwasu winowego. W dużych dawkach działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe.

E 336 Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole potasowe kwasu winowego. Znane także jako kamień winny. Działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe.

E 337 Naturalny, roślinny regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Sól sodowo-potasowa kwasu winowego. Działa przeczyszczająco. Patrz E 334. Uważany za nieszkodliwy.

E 338 Przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W dużej dawce może upośledzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Duże spożycie fosforu może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia. Odradza się częste spożywanie.

E 339 zakłóca trawienie (sól sodowa kwasu ortofosforowego)

E 340 Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory i regulatory kwasowości. Sole potasowe kwasu ortofosforowego. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.

E 341 zakłóca trawienie (sól wapniowa kwasu ortofosforowego)

E 350 - jabłczan sodu

E 351 - jabłczan potasu

E 352 - jabłczan wapnia

E 353 - kwas metawinowy

E 354 - winian wapnia

E 355 - kwas adypinowy; podejrzany

E 356 - adypinian sodu

E357 - adypinian potasu

E 363 - kwas bursztynowy

E 380 - cytrynian amonu

E 385 - wersenian wapniowo-sodowy

Emulgatory

E 400 Naturalna, roślinna substancja zagęszczająca, żelująca i do powlekania otrzymywana z glonów morskich. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku. W przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie. Odradza się częste spożywanie

E 401 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól sodowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 402 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu algi- nowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 403 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu algi- nowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 404 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, stabilizator i substancja żelująca. Sól wapniowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 405 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, emulgator i stabilizator piany. Pochodna kwasu alginowego. Może przekształcać się w glikol propylenowy, wtedy działa jak alergen. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 406 - agar; nieszkodliwy

E 407 Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z czerwonych glonów morskich. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach może ograniczać przyswojenie składników mineralnych (np. potasu) i działać przeczyszczająco. Odradza się częste spożywanie.

E 410 - karob (mączka chleba świętojańskiego); nieszkodliwy

E 412 - guma guar; wzdęcia i kurcze żołądka

E 413 - tragakanta; wypryski skórne

E 414 - guma arabska; alergie

E 415 - guma ksantanowa; nieszkodliwy

E 416 - guma karaya

E 417 - guma taro

E 418 - guma gellan

E 420 - sorbitol; wzdęcia, biegunka, bóle brzucha

E 421 - mannitol

E 422 - glicerol (gliceryna)

E 432 - E 436 - polioksyetylenosorbitany (polisorbitany); nieszkodliwy

E 339. Odradza się częste spożywanie.

E 440a - pektyna; nieszkodliwy

E 440b - pektyna amidowana; nie rozkłada się w organizmie

E 441 - żelatyna

E 442 - fosforan amonu; nieszkodliwy

E 444 - izobutylooctan sacharozy; podejrzany

E 445 - ester glicerynowy żywicy; nieszkodliwy

E 450 Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz

E 451 - trifosforany sodu i potasu; zaburzenia w gospodarce wapniowej

E 452 - polifosforany; zaburzenia w gospodarce wapniowej

E 460 - celuloza sproszkowana i mikrokrystaliczna; nie budzi zastrzeżeń

E 461 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.

E 462 zakłóca trawienie (związki celulozy)

E 463 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.

E 464 - hydroksypropylometyloceluloza; nieszkodliwy

E 465 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Uważany za nieszkodliwy.

E 466 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 5 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uwaga alergicy.

E 470a - sole potasowe, sodowe i wapniowe kwasów tłuszczowych

E 470b - sole magnezowe kwasów tłuszczowych

E 471 - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; nieszkodliwy

E 472a - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym; nieszkodliwy

E 472b - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym; nieszkodliwy

E 472c - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym; nieszkodliwy

E 472d - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym; nieszkodliwy

E472e - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, nieszkodliwy

E 472f - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego

E 473 - estry kwasów tłuszczowych i sacharozy

E 474 - cukroglicerydy (gliceryna poddana estryfikacji z kwasem tłuszczowym i cukrem); nieszkodliwy

E 475 - estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu; nieszkodliwy

E 476 - polirycynolan poliglicerolu

E 477 - estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego

E 477 Syntetyczne emulgatory. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.

E 479b - termicznie utleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych

E 500 - węglan sodu (soda), wodorowęglan sodu; nieszkodliwy

E 501 - węglan potasu; nieszkodliwy;

E 503 - węglan amonu; nieszkodliwy;

E 504 - węglan magnezu; nieszkodliwy;

E 507 - kwas solny;

E 508 - chlorek potasu; działanie przeczyszczające;

E 509 - chlorek wapnia;

E 511 - chlorek magnezu;

E 512 - dichlorek cyny; podrażnienie żołądka;

E 513 - kwas siarkowy;

E 514 - siarczan sodu; działanie przeczyszczające;

E 515 - siarczan potasu; działanie przeczyszczające;

E 516 - siarczan wapnia; działanie przeczyszczające;

E 517 - siarczan amonu; działanie przeczyszczające;

E 520 - siarczan glinu;

E 521 - siarczan glinowo-sodowy;

E 522 - siarczan glinowo-potasowy;

E 523 - siarczan glinowo-amonowy;

E 524 - wodorotlenek sodu;

E 525 - wodorotlenek potasu;

E 526 - wodorotlenek wapnia;

E 527 - wodorotlenek amonu;

E 528 - wodorotlenek magnezu;

E 529 - tlenek wapnia; nieszkodliwy;

E 530 - tlenek magnezu; nieszkodliwy;

E 535 - żelazocyjanek sodu; w postaci czystej jest trujący;

E 536 - żelazocyjanek potasu; w postaci czystej jest trujący;

E 538 - żelazocyjanek wapnia; w postaci czystej jest trujący;

E 541 - wodorofoforan glinowo-sodowy;

E 551 - dwutlenek krzemu; nieszkodliwy;

E 552 - krzemian wapnia; nieszkodliwy;

E 553a - krzemian magnezu; nieszkodliwy;

E 553b - talk;

E 554 - glinokrzemian sodu; nieszkodliwy;

E 555 - glinokrzemian potasu;

E 556 - glinokrzemian wapnia;

E 558 - bentonit;

E 559 - krzemian glinu (kaolin);

E 570 - kwasy tłuszczowe; nieszkodliwy;

E 574 - kwas glukonowy; nieszkodliwy;

E 575 - lakton kwasu glukonowego;

E 576 - glukonian sodu;

E 577 - glukonian potasu;

E 578 - glukonian wapnia;

E 579 - glukonian żelaza;

E 585 - mleczan żelaza; zaburzenia w przewodzie pokarmowym;

E 620 - kwas glutaminowy; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); s stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 621 - glutaminian sodu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 622 - glutaminian potasu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 623 - glutaminian wapnia; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 624 - glutaminian amonu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 625 - glutaminian magnezu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 626 - kwas guanylowy; zmienia się w kwas moczowy;

E 627 - guanylan sodu; zmienia się w kwas moczowy;

E 628 - guanylan potasu; zmienia się w kwas moczowy;

E 630 - kwas inozynowy; zmienia się w kwas moczowy;

E 631 - inozynian sodu; zmienia się w kwas moczowy;

E 632 - inozynian potasu; zmienia się w kwas moczowy;

E 633 - inozynian wapnia; zmienia się w kwas moczowy;

E 634 - rybonukleotydy wapnia; zmienia się w kwas moczowy;

E 635 - rybonukleotydy sodu; zmienia się w kwas moczowy;

E 640 - glicyna;

E 900 - dimetylopolisiloksan;

E 901 - wosk pszczeli; nieszkodliwy;

E 902 - wosk kandelilla; nieszkodliwy;

E 903 - wosk karnauba; nieszkodliwy;

E 904 - szelak; nieszkodliwy;

E 912 - ester kwasu montanowego;

E 914 - wosk polietylenowy utleniony;

E 938 - karbamid; nieszkodliwy;

E 939 - argon; nieszkodliwy;

E 940 - hel; nieszkodliwy;

E 941 - azot; nieszkodliwy;

E 942 - tlenek azotu; nieszkodliwy;

E 948 - tlen; nieszkodliwy;

E 950 - acesulfam K (acetosulfam);

E 951 - aspartam; nieszkodliwy z wyjątkiem chorych na fenyloketonurię;

E 952 - cyklaminiany; podejrzany;

E 953 - izomaltina;

E 954 - sacharyna; podejrzany;

E 957 - taumatyna; nieszkodliwy;

E 959 - neohesperdyna; nieszkodliwy;

E 965 - maltitol; działanie przeczyszczające;

E 966 - laktitol; działanie przeczyszczające;

E 967 - ksylitol; działanie przeczyszczające;

E 999 - ekstrakt kwilai (mydłoka);

E 1105 - lizozym; podejrzany;

E 1200 - polidekstroza;

E 1201 - poliwinylopirolidyna;

E 1202 - poliwinylopolipirolidyna;

E 1404 - skrobia utleniona; podejrzany;

E 1410 - fosforan skrobiowy;

E 1412 - fosforan diskrobiowy;

E 1413 - fosforylowany fosforan diskrobiowy;

E 1414 - acetylowany fosforan dikrobiowy; nieszkodliwy;

E 1420 - skrobia acetylowana; nieszkodliwy;

E 1422 - acetylowany adypinian diskrobiowy; nieszkodliwy;

E 1440 - skrobia hydrokypropylowana;

E 1442 - hydroksypropylowy fosforan diskrobiowy;

E 1450 - sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego;

E 1505 - trietylocytrynian;

E 1518 - triacetyna;

Mam nadzieję że się Wam przyda...
Źródło: www.diety.pl
Źródło: www.eko.org.pl/wege/
_________________
Every night you leave a scar on my soul
With every new one
I love you and hate you
Even more
 
 
ika 


Dołączyła: 19 Wrz 2004
Posty: 340
Skąd: Polska zachodnia
Wysłany: 23 Styczeń 2005, 10:39   ksylitol

witam wszystkich. Znalazłam w necie trochę informacji o naturalnym słodziku o nazwie ksylitol:
http://www.xorcenia.com/ogłoszenia/ksylitol.html
czy to dobra wiadomość dla słodyczożerców? Co eksperci sądzą o deserku z takim dodatkiem?
Pozdrawiam serdecznie.

[ Dodano: 2005-01-23, 10:43 ]
bardzo przepraszam skaszaniłam, ma być: http://www.xorceria.com/ogloszenia/ksylitol.html
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 25 Styczeń 2005, 14:00   

z tego co piszą powinien być ok:), ale nie widziałam go do kupienia w tabletkach/ proszku, spotkałam tylko jako dodatek do odświeżaczy jamy :d ustnej.
 
 
Basiek 

Dołączyła: 21 Lut 2005
Posty: 7266
Wysłany: 23 Luty 2005, 13:28   

No dobra, jakis czas temu przeczytalam w naszej lokalnej gazecie o zielu slodzacym - stewii, nawet jest stronka w necie, mozna zamowic sadzonki. Podobno nadaje sie do obrobki termicznej a jest super. Daje smak a nie ma takich wlasciwosci jak cukier.
Co Wy na to?
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 23 Luty 2005, 14:31   

Villem0, o stewii jest osobny wątek:) http://forum.montignac.co...ighlight=stevia
 
 
Basiek 

Dołączyła: 21 Lut 2005
Posty: 7266
Wysłany: 23 Luty 2005, 15:54   

Zuzel, a wez sie polap w tych wszystkich watkach, toz to pol roku mozna czytac zeby sie polapac co gdzie jest, ale dzieki za link, bo jestem zainteresowana stewia :)
 
 
Paulinka 

Dołączyła: 14 Wrz 2004
Posty: 1321
Wysłany: 14 Maj 2005, 21:32   

Zuzel napisał/a:
Nika: semolina znaczy mąka, a dalej to wiadomo.


nie wiadomo- jak jest napisane w składzie semolina z pszenicy durum, to można czy nie? :D

i co to jest zaciemniacz naturalny- widziałam w chlebie (pewnie karmel :suchy: )
 
 
Lalka 


Dołączyła: 08 Lis 2004
Posty: 2831
Wysłany: 3 Czerwiec 2005, 20:08   

tutaj xylitol jest w co drugiej gumie do zucia :]
_________________
***

Whether you think you can or you think you can't, you're right.
 
 
Gusiek 
czarna koza


Dołączyła: 05 Sie 2004
Posty: 102627
Skąd: Biestrzykowo
Wysłany: 3 Czerwiec 2005, 20:12   

Lalka, tutaj też... ale trochę ciężko się go z niej ekstrahuje :rotfl:
_________________
SMS dla Mariusza 75165 o treści POMOC 6674
wybierz pracę, którą kochasz, a nie będziesz musiał pracować nawet przez jeden dzień w swoim życiu
 
 
Paulinka 

Dołączyła: 14 Wrz 2004
Posty: 1321
Wysłany: 3 Lipiec 2005, 10:02   

Hm a dziewczyny czy jest tu gdzieś spis wszystkich tych dodatków które są zabronione na MM? wiem że skrobia, glukoza, cukry, glutaminian sodu i maltodekstryna... a reszta? :niepewny: bo np kupiłam sobie wędlinkę, w której z chemii jest tylko e250 czyli azotyn sodu. I nie wiem czy to jest ok :/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,131 sekundy. Zapytań do SQL: 9