Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Pasty (do smarowania wszelakiego), sosy, dipy
Autor Wiadomość
pee 


Dołączyła: 11 Sie 2004
Posty: 337
Skąd: Kraków
Wysłany: 19 Lipiec 2005, 09:44   

a to cudowny czatni łączacy w sobie tak charakterystyczne smaki indyjskie slono-słodki

Czatni pomidorowy

puszka pomidorów w kostkę
4 łyżki wody
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
chili
5 gożdzików
2 liście laurowe
łyżeczka cynamonu
1 łyżeczak kminku indyjskiego
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka startego imbiru
sól
4 łyżki cukru

Pomidory zmiksowaćna pure z sokiem z puszki (ozywiście zawsze można robić ze swiezych pomidorów!). Rozgrzać oliwę i wrzucić nasiona gorczycy. Kiedy przestaną strzelać dodać inne przyprawy oraz imbir i smażyć przez minutę. Dodać pomidory i sól. Pogotować 20 min. Gdy czatnej odparuje dodać cukier i zwiększyć ogień. Na koniec wyjąć goździki i liście laurowe.
_________________
Powroty są najprzyjemniejsze.
 
 
pee 


Dołączyła: 11 Sie 2004
Posty: 337
Skąd: Kraków
Wysłany: 19 Lipiec 2005, 09:46   

w oczekiwaniu na kwaśne jabłka, szlifujemy przepis na czatni jabłkowy

Czatni z jabłek

6 kwaśnych jabłek
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego anyżku
chili
5 gożdzików
1 łyżeczka kurkumy
4 łyżki wody
4 łyżki cukru

Jabłka obrać i wydrążyć, pokroić w drobna kostkę. Na oliwie podprażać imbir, cynamon, anyż, chili i goździki. Mieszając smażyć ok. 30 sek. Dodać kurkumę i jabłka. Smażyć 5 min. Wlać wodę, gotować aż jabłka się rozpadną, przetrzeć na pure. Dodać cukier i smażyć aż zgęstnieje. Usunąć goździki.
_________________
Powroty są najprzyjemniejsze.
 
 
pee 


Dołączyła: 11 Sie 2004
Posty: 337
Skąd: Kraków
Wysłany: 19 Lipiec 2005, 09:53   

macając avokado pamiętaj, ze lepiej kupić twardsze niż miekkie, może chwilkę poczekać leżąc na stole i czekając na swoją dojrzałość

Pasta z avokado

1 dojrzałe avokado
1/2 cebuli (jak ktos nie lubi, nie dawać)
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka majonezu kieleckiego

Avokado przepołów, usuń pestkę, wyskrob miąższ. Rozgnieć widelcem w miseczce. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Pyszna na gorącej grzance razowego chleba...
_________________
Powroty są najprzyjemniejsze.
 
 
pee 


Dołączyła: 11 Sie 2004
Posty: 337
Skąd: Kraków
Wysłany: 19 Lipiec 2005, 09:58   

poczatkujący bacznośc, specjalnie dla was, minimalistyczny pyszny sos orzechowy do makaronu

Sos orzechowy

40 dag orzechów wloskich
200 ml bulionu, może byc z kostki
200 ml gęstej śmietany
soł i pieprz
ewentualnie natka z pietruszki, bazylia swieza

Orzechy morzesz zemlec w młynku, maszynce do miesa, ubic w moździeżu lub w małym blenderze. Dodaj kilka łyżek bulionu dla lepszego przecierania. Po uzuskaniu papki o kremowej konsystencji, przelóż do garnka i rozcieńcz reszta rosołu. Posol i popieprz i gotuj na maleńkim ogniu. Gdy sos zacznie gęstnieć dodaj śmietanę i gotuj jeszcze 5 min. Znakomity do makaronu, można dodac do niego, po zdjęciu z ognie, natke lub swieza bazylie.
_________________
Powroty są najprzyjemniejsze.
 
 
pee 


Dołączyła: 11 Sie 2004
Posty: 337
Skąd: Kraków
Wysłany: 19 Lipiec 2005, 10:08   

a teraz klasyka, pesto...sos zielony ale doświadczony

Pesto (pistou)

1 duży pęczek bazylii
3 ząbki czosnku
5 dag orzeszków pinii (oczywiści są b. drogie, proponuje zastapiś orzechami wloskimi lub w ostateczności pestkami słonecznika, ale to już nie to...)
4 lyżki oliwy dziewiczej
5 dag utartego parmezanu
ew. 7 dag startego owczego sera

Rodzaj i ilośc skladnikow pesto zależy od regionu oraz ... gustu. Niektórzy dodaja czosnek inni nie, tak samo z parmezanem i serem owczym - też można opuścici. Podstawą jest swieza, soczysta bazylia i dziewicza oliwa. Osuszona bazylie możemy wlożyc do moździeża lub blendera.Dodajemy czosnek, dodając kolejno parmezan, ser owczy, orzechy i ucieramy dodajac wolniutko oliwę.Doprawiamy solą. pesto można przechowywać w sloiczkach umieszczonych w ciemnym i chłodnym miejscu lub w zamrażarce przez dlugi czas. najczęściej podaje się pesto do trenette - cienkich długich kluseczek lub innych dlugich makaronow jajecznych, ale też pesto okrasza sie zupy, sery, jaja na twardo i gotowane na pzre warzywa.
_________________
Powroty są najprzyjemniejsze.
 
 
pee 


Dołączyła: 11 Sie 2004
Posty: 337
Skąd: Kraków
Wysłany: 19 Lipiec 2005, 10:16   

dobra, a teraz będą sosy ekspresowe, minimalistyczne i w kilku wariacjach...

Sos ekspresssssowy

czosnek, oliwki, oliwa i pomidory.
Pokrojony drobniutko czosnek zrumień na oliwie, dodaj pokrojone pomidory bez skorki, jak sa malo aromatyczne możesz dodać lyżkę koncentratu pomidorowego. Smaż na małym ogniu aż sie zrobi gęsty. Dorzuć garśc oliwek i dopraw sola i pieprzem. Dla lubiacych dodatkowo chili kruszone.

Wariant z ryba
Przygotuj sos jak wyżej, ale z pomidorem dodaj pokrojone kawłki białej ryby.

Wariant aromatyczny
Przygotuj sos jak wyżej, ale zamiast oliwek dodaj swieza bazylie lub oregano. Mozesz też poddusić cebulę i dodac na końcu.

Wariant grzybowy
Przygotuj sos jak wyżej, ale zamiast oliwek dodaj garśc upzrednio namoczonych suszonych grzybów lub garśc swiezych grzybów pokrojonych w paski (pieczarki, kurki, podgrzybki)

[ Dodano: 2005-07-19, 12:04 ]
uwaga pożeracze majonezu, ma cos dla was...

Sos aioli (nad i są dwie kropeczki, czyt. ajoli)

4 zabki czosnku
1 zołtko
1/2 szklanki oliwy dziwiczej
sol

Mozesz siekac ząbki czosnku z sola lub zgnieśc w ikeowskim zgniataczu do czochu, wazne zeby zabki zostaly zmiażdżone na miazgę. Przeloż rozgnieciony czoch do miseczki i dodaj zołtko (jajko musisz wyjać przynajmniej godzine wcześniej). Trzepaczka ubij żołtko z czochem, cały czas ubijając dodawj malutkim siurkiem oliwe, jak sos zacznie gęstnieś siurek musi być większy :hyhy: kontynuuj az do uzyskania gestej masy majonezowej. wysmienity do ryb, gotowanych i pieczonych, gotowanych warzyw i wieprzowiny z grilla.

[ Dodano: 2005-07-19, 12:47 ]
drogie panie, a teraz bomba kaloryczna, porażający sos z gorgonzolą

oczywiście możan gorgonzole zastapić lazurem lub innym blue, no ale wiecie, Brada Pita tez mozna zastapic..

Sos z gorgonzolą

5 dag łagodnego sera gorgonzola
8 dag ostrego sera gorgonzaola
2 łyżki masla
4 lyżki gestej śmietany
1 kieliszek brandy

Pokrój na małe kawałki sery i rozgnieć je z połowa masła na jednolitą masę. Reszte masła rozpuśc w grnuszku, dodaj masę serową i pare minut gotuj mieszając. rozcieńcz śmietaną, na koniec dodaj brandy i gotuj jeszcze minute, tak zeby wszystkie składniki dobrze sie polączyły. Sos genialny do makaronów krótkich, surowych warzyw, do grzanek lub do nadziewania np. pomidorow.

[ Dodano: 2005-07-19, 14:34 ]
pasta, w indiach pdobno zastepuje nutelle, pracochlonna, niektórzy zadurzyli sie w niej od pierwszego mażnięcia kromki...

Nutti

1 szklanka soczewicy czerwonej,
½ kg marchwi,
1 duża cebula,
2 garści różnych orzechów (włoskie, ziemne, laskowe, pestki z dyni, ze słonecznika),
1-2 łyżeczki miodu,
2 ząbki czosnku,
2 garście suszonych owoców (rodzynki, śliwki, morele),
trochę bazylii,
słodka papryka, sól,
ocet winny czerwony

Soczewicę i marchewkę gotujemy i miksujemy. Posiekana cebulę szklimy na oliwie, skrapiamy octem, dodajemy bazylię i smażymy mieszając kilka minut. Dodajemy po 3 minutach owoce suszone, czosnek i paprykę. Dolewamy trochę wody, octu, dodajemy zmiksowana pastę z marchewki i soczewicy i smażymy jeszcze 3 min. Dodajemy miód i dolewamy odrobinę wody i smażymy jeszcze 3 min. Ostudzone miksujemy na jednolitą masę, ale nie papkę. Orzechy dośc drobno pokrojone i w całościi pestki np. słonecznika i dyni prazymy na odrobinie oliwy. Wrzucamy do pozostałej masy i mieszamy nie miksujemy. Ja uwielbiam posmarowana nutti macę razową.

[ Dodano: 2005-07-19, 16:38 ]
huzia na fasolkę szparagową! Póki niełykowata

Sos z fasolka szparagową i bazylią

30 dag obranych pomidorów
30 dag fasolki szparagowej obranej i pokrojonej na 3 cm kawalki
4 zabki czosnku
oliwa dziewicza
pęczek bazylii
sol i pieprz

Pokrojoną fasolkę podsmaż z czosnkiem na oliwie, dodaj pomidory sol i pierz, troszke podduś. teraz wrzuć posiekana bazylię pare listków zostaw na posypanie. Jak sos zgęstnieje, a fasolka bedzie miękka sos już gotowy. Pasuje do makaronów dlugich jak ziti czy bucatini. Dla lubiących pikantnie mozna dodać szczyptę kruszonej papryki

[ Dodano: 2005-07-19, 21:27 ]
nie wiem jak wy, ale ja sie papierówek doczekac nie moge i tak myśląc o kwaśnych jabłkach

Sos jabłkowy
1 duże kwaskowe jabłko
10 dag łagodnego sera owczego
5 dag gotowanej szynki (to dla miesożerców, można pominąć)
garść orzechów wloskich
sok z 1/2 cytryny
4 łyzki oliwy dziewiczej
sól i pieprz

Jabłko obierz, pokrój w kostkę i włóż do rondelka z oliwą, duś pare minut, dodaj pokrojony w kostke ser i, jeśli chcesz, szynke pokrojona w cieniutkie paski. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, na koniec dodaj orzechy. Jeszcze minuta i sos gotowy. Najlepszy do brązowego ryżu...

[ Dodano: 2005-07-20, 11:04 ]
A teraz obiecony ultraklasyczny sos do KREWETEK

Sos czerwony

3 łyzki majonezu (może być samemu zrobiony)
3 łyżki śmietany
sok z 1/2 cytryny
5 dag koncentratu pomidorowego
sol i pieprz

Wymieszaj majonez, smietane i sok z cytryny, dodaj koncentrat, ciagle mieszajac. Na końcu popieprz i posol. Doskonaly do krewetek, jajek na twardo i gotowanej ryby

[ Dodano: 2005-08-01, 20:55 ]
ulubiona pasta Zosi

Krem zielony ale doswiadczony

1 dojrzałe avokado
czosnek 9wedle gustu od 1 ząbka do...)
dwie łyżeczko majonezu
orzechy wloskie
sól
pieprz

Awokado prezpolowic wydłubac pestkę, miąższ wydrażyc łyżeczka, wlozyc do miseczki i rozpaćkać widelcem, dodac pozostałe ingrediencje, schłodzić. Podawac na gorących chrupiacych grzankach z ciemnego pieczywa. Mozna orzechy zastapić prazonymi pestkami z dyni lub slonecznika.

[ Dodano: 2005-08-04, 21:47 ]
jeszcze raz czatnej cebulowo-pomidorowy bo podalam malo precyzyjnie za co przepraszam z góry, Agalu postawiła sensowne pytanie wiec:

CZATNEJ POMIDOROWO-CEBULOWY

1 kg obranych pomidorów lub puszka pomidorów w kostkę, najlepiej robic z 2 puszek, wtedy 5 cebul średnich
cukier,
3 cebule,
kruszona papryka czili lub 2 strączki czuszki,
ząbek czosnku,
½ szklanki octu winnego (biały),
pół szkl. oliwy,
pół łyżeczki cynamonu,
6 goździków,
2 łyżeczki gorczycy,
łyżeczka sproszkowanego imbiru
natka z pietruszki (poł pęczka)
sól
Cebulę drobno pokrojoną i pomidory włożyć do garnka, wlać ocet, dodać cynamon, sól i mieszając zagotować. Dusić 20-30 min mieszając. Dodać chili, czosnek, imbir, goździki, natkę z pietruszki i gotować 8 min. Na rozgrzanej patelni i oliwie smażyć gorczycę i połączyć z pulpą w garnku. Zagotować. Wyjąc goździki.
_________________
Powroty są najprzyjemniejsze.
 
 
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 9 Wrzesień 2005, 15:45   

ja sie tez wepchne z pastami :d
mam trzy :d

Pasta z avokado
duze dojrzale avokado
czosnek w ilosci przemyslowej
kilka kropel cytryny
sol i pieprz

wszystko miksujemy na papke
jak nie ma czym miksowac to wszystko lacznie z avokado
przecisnac przez prase do czosnku
i juz :d

i dwie pasty wymyslone niedawno
robie zawsze dwie jednoczesnie
potrzebuje wtedy bule tofu, ktora dziele na pol


pasta paprykowa
pol buly tofu
dwie papryki szpiczaste biala i czerwona,
trzymane 5-8 miut we wrzatku zeby ciut zmiekly
zabek czosnku
ciut papryki suszonej w drobnych kawalkach
sol i pieprz, bialy najlepiej

to wszystko zmiksowac na puch :d

pasta z bazylia
pol buly tofu
spora garsc swiezej bazyli
4 zabki czosnku
pare kropel smitanki 30 % zeby sie wszystko polaczylo
sol

zmiksowac na puch :d
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,046 sekundy. Zapytań do SQL: 9