Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Chleb na zakwasie i drożdzach pszenno żytni IF
Autor Wiadomość
qqrq5 

Dołączyła: 05 Sie 2004
Posty: 43164
Skąd: z kurnika
Wysłany: 30 Listopad 2005, 10:04   

moj pachniał winem czyli chyba dobrze bo fermentowało ale nie rosło
na 4 dzien zrobiło sie czarne i splesniało :(
_________________
[*] i

....Matka trzyma Cię za rekę tylko przez chwilę, w sercu nosi całe życie.....
 
 
alems 

Dołączyła: 28 Lis 2004
Posty: 1062
Wysłany: 30 Listopad 2005, 15:04   

http://www.domowe.forumer.pl/
nie mam czasu, żeby przekopać to forum ale tam jest mnóstwo przepisów na pieczywo. Większość z dodatkami tłuszczu ale po lekkiej modyfikacji może dałoby się coś przystosować do MM

popatrzcie w wolnej chwili.
_________________
w życiu się nie dowiem jak jest w II fazie...
 
 
dorka 



Dołączyła: 11 Wrz 2004
Posty: 87935
Skąd: Szczecin
Wysłany: 30 Listopad 2005, 16:34   

sd_silver napisał/a:
Powien miec ładne bąbelki- gdzies na początku wątku było zdjęcie i kwaśno pachnieć.



Rozumiem :)
Czyli jak ładnie pachnie i bąbelkuje to już na 3ci dzień jest ok , a jak nie to jeszcze go żywić :d
_________________
obce słowa w menu nie poprawiają smaku potraw
Stephen Clarke




 
 
dorka 



Dołączyła: 11 Wrz 2004
Posty: 87935
Skąd: Szczecin
Wysłany: 30 Listopad 2005, 16:35   

alems, nie otwiera mi tej stronki
_________________
obce słowa w menu nie poprawiają smaku potraw
Stephen Clarke




 
 
alems 

Dołączyła: 28 Lis 2004
Posty: 1062
Wysłany: 30 Listopad 2005, 21:15   

dorka, próbuj, to pewnie chwilowe.Mnie się otwiera.
_________________
w życiu się nie dowiem jak jest w II fazie...
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 1 Grudzień 2005, 08:52   

dorka napisał/a:
Czyli jak ładnie pachnie i bąbelkuje to już na 3ci dzień jest ok , a jak nie to jeszcze go żywić

dokładnie :)
 
 
alems 

Dołączyła: 28 Lis 2004
Posty: 1062
Wysłany: 2 Grudzień 2005, 23:25   

a ten zakwas to z mąki PP ? :niepewny:
_________________
w życiu się nie dowiem jak jest w II fazie...
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 3 Grudzień 2005, 12:54   

alems napisał/a:
a ten zakwas to z mąki PP ?

tak
 
 
agulek 

Dołączyła: 23 Lis 2005
Posty: 25
Skąd: Lublin
Wysłany: 4 Grudzień 2005, 09:57   

Dziś już czwarty dzień życia zakwasu...i nic się nie dzieje (no może poza kwasnym zapachem)...tzn. wczoraj nie było zapowiadanych w przepisie efektów specjalnych (bąbelkowanie+rośnięcie)
Boję się ,że nic z tego nie będzie....
Może jest mu za zimno (temu zakwasowi :) ), stoi obok kaloryfera,ale ogrzewana jest jedna strona słoika... (?)
 
 
alems 

Dołączyła: 28 Lis 2004
Posty: 1062
Wysłany: 4 Grudzień 2005, 18:29   

mnie zakwas zdechł. bąbelkował i bąbelkował i zdechł.Chyba dlatego, ze nie mam kaloryfera i tylko w dzień dogrzewamy piecykiem gazowym a na noc się go wyłącza.No i pracował pięknie przez jakiś czas a teraz przestał.Chyba będę musiała z tym poczekać do wiosny :zalamany:
_________________
w życiu się nie dowiem jak jest w II fazie...
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 5 Grudzień 2005, 08:26   

niestety w zimie trudno jest uzyskac dobry zakwas, temperatura przez cała dobe musi byc powyzej 20 stopni
 
 
alems 

Dołączyła: 28 Lis 2004
Posty: 1062
Wysłany: 5 Grudzień 2005, 20:23   

dosypałam mąki i ruszył ale nie spienił się tak bardzo jak powinien. No i zapach nie przypomina jabłka tylko kwaśny przecier pomidorowy. Może jeszcze będą z niego ludzie...
_________________
w życiu się nie dowiem jak jest w II fazie...
 
 
alems 

Dołączyła: 28 Lis 2004
Posty: 1062
Wysłany: 5 Grudzień 2005, 22:45   

a jaką on ma mieć konsystencję? cały czas taki jak ciasto na naleśniki?
bo ja pamiętam, że to co miała moja Babcia w kamiennym garnku to było o konsystencji ciasta chlebowego, miekkie ale nie płynne :niepewny:
_________________
w życiu się nie dowiem jak jest w II fazie...
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 6 Grudzień 2005, 08:25   

Alems zakwas ma byc dosyc gesty, jak kwasna śmietana
 
 
alems 

Dołączyła: 28 Lis 2004
Posty: 1062
Wysłany: 6 Grudzień 2005, 16:59   

sd_silver, dzięki, to taką ma ale już jest badzo kwaśny to chyba powinien już przestać pracować i w lodówce siedzieć.Taki jest kwaśny jak powiedzmy sok z cytryny pół na pół z wodą. Może dzisiaj wypiekę chlebuś.
_________________
w życiu się nie dowiem jak jest w II fazie...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,042 sekundy. Zapytań do SQL: 9