Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
PRZYSTAWKI I SAŁATKI
Autor Wiadomość
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 18 Lipiec 2004, 22:41   JAJKA FASZEROWANE

- jajka ile się chce
- szczypior lub cebula
- majonez "Kielecki" lub własnoręcznie zrobiony lub śmietana 18%
- ogórki mocno kiszone
- chuda wędlinka (szynka, filet z drobiu, łopatka itp.)
- lubczyk lub koperek lub natka pietruszki,
- peprz ziołowy


Gotujemy jajeczka na twardo, potem obieramy ze skorupek i kroimy w zdłuż na pół, wyciagamy z białek żółtka do głębokiego talerza lub miseczki. Gnieciemy widelcem, do tego dodajemy drobno pokrojony szczypior lub zimą cebulkę, wędlinke, ogóreczki, dodajemy tyle majonezu żeby się wszystko skleiło, przyprawiamy do smaku i nakładamy do białek ale nie płasko tylko robimy wypukłe (farszu jest duzo wiecej niz samych żółtek) układamy na talerzu, smarujemy majonezem lub śmietana lub mieszanka tych dwóch (jak kto lubi) i posypujemy koperkiem albo natką pietruszki albo lubczykiem.

SMACZNEGO :D
 
 
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 18 Lipiec 2004, 22:42   SAŁATKA Z CUKINII by Javonka

Cukinia (około 30 dag), główka sałaty kruchej lub lodowej, 4 pomidory, 2 straki papryki, 3 małe cebule, peczek szczypiorku, pół peczka koperku, 3 łyzki soku z cytryny. Sos: 4 łyzki majonezu, 2 łyzki smietany, 10 dag rokpola, sól.

Sałate dokładnie umyc, osuszyc i wlozyc w woreczku foliowym do lodówki na 15 minut, po czym porawc na kawalki i ułozyc na dnie salaterki. Cukinie umyc, obrac ze skórki i pokroić w półplasterki. Sparzone i obrane ze skóry pomidory pokroić na czastki lub półkrazki. Drobno pokroić paprykę, cebulę oraz koperek (część odłożyć) i szczypiorek. Na sałacie ułożyć mieszankę warzyw. Ser pokruszyć, wymieszać z majonezem, smietaną i solą. Surówkę skropić sokiem z cytryny, zalać sosem, wymieszać, posypać koperkiem. Najlepsza do potraw warzywnych i rybnych
 
 
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 18 Lipiec 2004, 22:43   SAŁATKA Z KALAFIORA I JAJ by Javonka

Kalafior sredniej wielkości, 4 jaja ugotowane na twardo, majonez kielecki lub domowy mm, koperek lub natka pietruszki, pieprz, sól.

Kalafior podzielić na różyczki, starannie opłukac, osuszyć i zemleć. Dodac drobniutko posiekane jaja, majonez, posiekana zieleninę. przyprawić pieprzem i solą
 
 
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 18 Lipiec 2004, 22:44   SAŁATKA ZE SZPINAKU I POMIDORÓW by Javonka

25 dag dorodnych liści szpinaku, 5 pomidorów, 3 jaja ugotowane na twardo cebula. Sos: 3 łyzki oliwy, 2 łyżki octu winnego, 2 łyzki śmietany, łyżka chrzanu (lub nie), pół łyzki fruktozy (słodzik), pieprz, sól.

Szpinak opłukac i osuszyc, odciąć ogonki, liście pokroić w paseczki, poidory i cebulę w półplasterki a jaja posiekac. warzywa wymieszac z jajami. z podanych składników przyrzadzic sos i polac nim sałatkę
 
 
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 18 Lipiec 2004, 22:47   SURÓWKA HOLENDERSKA by Javonka

4 średnie ogórki kiszone lub konserwowe, 2 marchewki, po straku zielonej i czerwonej papryki, pół sloika małych cebulek marynowanych, pół niedużego kalafiora, zielenina. Sos: 4 łyzki oleju/oliwy, sok z polowy cytryny, pó łyżeczki musztardy Dijon, po ćwierć łyzeczki suszonego estragonu i bazylii, zielenina, fruktoza(slodzik), pieprz i sol.

Ogórki pokroić w drobna kostke. Marchew umyć, oskrobac, zetrzec na tarce o duzych oczkach, skropic sokiem z cytryny. Strąki papryki oczyścić, umyc i pokroic w drobne paski. Kalafior opłukać, podzielic na rózyczki, wymieszać z przygotowanymi wczesniej warzywami, osaczonymi cebulkami, posiekana zieleniną. Przyrzadzić sos. Musztarde rozetrzec z sokiem z cytryny i wlewanym po trochu olejem/oliwą, wsypac ziola, doprawić do smaku odrobina fruktozy(slodzik), pieprzem i solą. Sos wlac do surowki, wymieszać
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 20 Lipiec 2004, 17:19   SAŁATKA ZE SZPARAGÓW I KARCZOCHÓW

SAŁATKA ZE SZPARAGÓW I KARCZOCHÓW
1 pęczek świeżych szparagów
130 g zielonej fasolki
150g małych pieczarek
5 serc karczochów z puszki lub marynowanych
30g masła
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki drobno posiekanej mięty

Szparagi pokroić na 5 cm kawałki, fasolce odciąć szypułki, grzybki przekroić na pół, a karczochy na 4 części. Szparagi i fasolkę włożyć na 1-2 minuty do niewielkiej ilości wrzątku, poczekać aż staną się jasnozielone. Przełożyć do miski z zimną wodą, poczekąć aż ostygną i odsączyć. Na patelni rozgrzać masło. Włożyć paprykę z czosnkiem i smażyć przez 1 minutkę. Dodać grzyby, smażyć przez 2-3 minuty. Zestawić z ognia.
W małej misce dokładnie wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, pieprzem, solą i miętą.
Do większej miski włożyć warzywa i polać powstałym sosem.
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 20 Lipiec 2004, 20:02   SAŁATKA Z ŻÓŁTYCH SERÓW

SAŁATKA Z ŻÓŁTYCH SERÓW

Po 10 dag trzech żółtych serów (np. ementaler, cheddar, rokpol)
2 jaja na twardo
2 łyżki posiekanego zielonego majeranku (lub łyżka suszonego)
cebula
pół strąka czerwonej papryki
3 łyżki majonezu
ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne
sól

Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, jaja i cebulę drobno pokroić, połączyć z serem i majerankiem, polać majonezem. Doprawić wszystko solą i pieprzem cayenne, wymieszać i lekko schłodzić. Przed podaniem udekorować paseczkami papryki i gałązkami zielonej pietruszki.
 
 
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 00:11   SAŁATKA KALAFIOROWA (PRZEKŁADANIEC) by Ewik

- 1 kalafior,
- 2-3 pomidory,
- 1-2 ogórki,
- 4 jajka,
- szczypiorek,
- majonez,
- sól,
- pieprz
.

Kalafior umyć i ugotować (na pół miękko), pokroić na małe różyczki, pomidory i ogórki pokroić w plastry, szczypiorek posiekać, jajka w plasterki.

Warstwami kalafior, pomidory, ogórki, jajka majonez, szczypiorek. Najlepszy efekt uzyskasz podając taką sałatkę w przezroczystej salaterce.
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 09:21   KAPUSTA ZASMAŻANA by Górochmura

KAPUSTA ZASMAŻANA

Podaję mój przepis na kapustę, jest pychotka zamiast ziemniaków. Mogę zjeść jej cały gigantyczny talerz

Mamy:
pół główki kapusty (pekińska - wtedy nasza kapusta jest słodsza, normalna - ostra)
duża cebula
oliwa z oliwek
opcjonalnie pół szklanki soku pomidorowego
maggi (albo sos sojowy jak mamy MM), dużo różnych przypraw: czerwona papryka, sól, pieprz, zioła, imbir

Cebulę w kostkę i podsmażyć na oliwie na wiekiej patelni. Kapustę poszatkować w paski, dość cienkie. Będzie jej wielka góra, ale zmniejszy się podczas smażenia. Jak cebulka będzie złota to dodać trochę oliwy i wrzucić kapustę. pomieszać i smażyć na średnim ogniu póki nie zbrązowieje. Polać maggi, dorzucić dużo przypraw. Wlać sok pomidorowy, jak nie chcemy to mniej niż pół szklanki wody. Jeszcze z 2 minuty smazyć, później przykryć i kilka minut pod pokrywką.
Potem można już jeść
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 09:22   WARZYWA PO CHINSKU by Górochmura

Uwaga: dzisiaj odkryłam nową potrawę, wyszła kosmicznie pycha, ale robić na własną odpowiedzialność.

WARZYWA PO CHINSKU

Mamy zatem:
pół selera
pół wielkiej cukinii (albo jedną małą czy ile tam chcemy)
paprykę czerwoną
dwie duże cebule
trochę pieczarek
przypraw od cholery, w tym zioła, imbir, sos sojowy bądź maggi i pieprz
opcjonalnie troszkę soku pomidorowego (ale trochę tylko, ćwierć szklanki albo max pół)

I robimy z nimi tak:
Seler i cukinię ciachamy w paski 9takie niewielkie słupki - zapałki), paprykę i cebulkę w kostkę a pieczarki w grzyby. Podsmażamy najpierw cebulkę, paprykę i selera na oliwie, chwilę później dorzucamy pieczarki i cukinię. To się ma smażyć póki seler nie będzie miękki. Wtedy dodajemy sos sojowy albo dużo maggi i kilka łyżek wody, solimy, pieprzymy, imbirujemy, paprykujemy i dodajemy dużo przypraw w ogóle. to się chwilę jeszcze smaży i dusi. I na sam koniec dajemy sok pomidorowy jak mamy i chcemy i dusimy jeszcze trochę. I wrzucamy na talerze.
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 09:24   LEŚNA POLANA by Górochmura

LEŚNA POLANA (czyli własny przepis panny g. - Grzyby z ziołami)

Jeśli zagnało nas do lasu i przypadkiem natknęliśmy się na czarne łepki znane jako podgrzybki i zebraliśmi ich trochę to możemy uczynić coś bardzo pycha.

Potrzebujemy
Grzyby w ilości dowolnej
Cebulę w ilości zależnej od chęci
Zioła leśne i nieleśne czyli miętę, bazylię, tymianek i pietruszkę w ilości jeszcze bardziej zależnej od chęci, ale proponuję najwięcej pietruchy, mięty trochę a reszty jeszcze bardziej trochę.
Oliwę (trochę, albo i nie (wtedy mamy posiłek węglowy)

Najpierw grzyby kroimy na małe grzybulki i połowę wrzucamy do osolonej wody i podgotowujemy. Odcedzamy.
Cebulkę podmażamy na oliwie na złoto. Wtedy dorzucamy połowę nieugotowanych grzybów i też podsmażamy aż pachnie w całym domu.
W tym samym czasie w garnuszku bez wody dusimy grzyby podgotowane. Gdy tamte podsmażone są podsmażone dorzucamy do tych w garnuszku i dodajemy zioła i sól do smaku. Dusimy do miękkości. Pycha leśna potrawa.
Smacznego.
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 10:47   SAŁATKA Z KALAFIORA by Annmi

SAŁATKA Z KALAFIORA

1 kalafior (młody, biały, ładny)
1 p. koperku
1 p. szczypiorku
ogórek zielony
3 łyżki majonezu
4 jaja na twardo
sól, pieprz

1.Myjemy dokładnie i osuszamy kalafiora.
2.Kroimy w kostkę jajka, ogórek, siekamy drobno szczypior i koper.
3.Kalafior dzielimy na drobne kwiatki, ew. kroimy.
4.Mieszamy wszystko + majonez i przyprawy.
5.Schładzamy.

Bardzo dobra.
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 10:48   SAŁATKA CZOSNKOWA by Annmi

SAŁATKA CZOSNKOWA

50 dkg sera żółtego (twardego)
5 jaj’
majonez
1 główka czosnku
sól, pieprz

1.Ser zółty zceiramy na tarc, na wiórki.
2.Jaja gotujemy na twardo i po ostudzeniu drobno siekamy.
3.Czosnek wyciskamy przez praskę.
4.Wszystkie składniki łączymy i mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.

Ciężkostrawna i bardzo sycąca, dobra jako dodatek do wędlin... zwolennicy czosnku się nia zajdają
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 10:51   SAŁATKA Z TUŃCZYKA by Annmi

SAŁATKA Z TUŃCZYKA

1 puszka tuńczyka w oleju
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 pęczek rzodkiewek
1-2 pomidory
majonez
musztarda
ew. trochę śmietany
sól, pieprz

1. Tuńczyka otwieramy i wylewamy olej.
2. Kroimy w kostkę papryki i rzodkiewki.
3. Sparzone pomidory kroimy na kawałki.
4. Dodajemy majonez, przyprawy i śmietanę.
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 23:17   PIECZARKI W SOSIE ŚMIETANOWYM by Gosiowo

Pieczarki w sosie smietanowym


składniki
8 malych pieczarek lub 4 duze
smietana powyzej 18 % tluszczu
swiezo zmielony pieprz
oliewa lub olej slonecznikowy
sol
natka od pietruszki

sposób przygotowania
na oliwe wrzucamy pieczarki - male w calosci, duze przekrawamy na pol - i czekamy az sie zezloca
posypujemy szczypta soli
oproszamy pieprzem i podlewamy kilkoma lyzkami smietany
czekamy az smietana sie zredukuje a pieczarki zmiekna
mozna podlac odrobina wody
po kilku minutach sa gotowe
wyjmujemy je polewamy sosem i posypujemy natka od pietruszki
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,043 sekundy. Zapytań do SQL: 10