Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
PRZYSTAWKI I SAŁATKI
Autor Wiadomość
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 23:21   SAŁATKA Z TUŃCZYKA by Gosiowo

Sałatka z tunczyka

na sniadanie obiad i kolacje wlasnie ja zjadlam w towarzystwie pieczarek w sosie smietanowym

składniki
puszka tunczyka w sosie wlasnym
dymka
cykoria
ser zolty
cytryna
oliwa lub olej slonecznikowy
swiezo zmielony pieprz

sposób przygotowania
tunczyka odsaczyc wrzucic do miseczki
kilka grubych plastrow sera zoltego pokroic w slupki a nastepnie na pol
posiekac dymke
pokroic cykorie
wszystko ze soba wymieszac
polac odrobina oliwy
wycisnac sok z polowy cytryny
doprawic swiezo zmielnym pieprzem
 
 
agmusz 

Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 68
Skąd: lubelskie
Wysłany: 3 Sierpień 2004, 19:34   z takapewna niesmialoscia- brokulki poolecam

Hej,
wlasciwie to moze byc i weglowy i tluszczowy posilek:)
Gotujemy brokulki, najlepiej na parze. Maja byc al dente:) Sos do tego: smietana(jogurt lub kefir jesli ma byc weglowy), czosnek (duuuzo) zgnieciony przez praske, duzo kopru, sol, pieprz do smaku. I to cala filozofia.
Brokulki polewamy sosem. To jest pyszne:)
_________________
"Świat jest zabawny albo przygnębiający. Zależnie od punktu widzenia.
Nikt nie widział go z obydwu stron jednocześnie"
 
 
Kasia 


Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 37
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 6 Sierpień 2004, 08:49   Sałatka kalafiorowa inaczej; sałatka pieczarkowa

Kalafiora w całości blanszujemu około 5-8 minut (na półtwardo)
Następnie studzimy go i rozbieramy na drobne różyczki, wyciskamy 4-5 ząbków czosnku, albo więcej w zależności jak kto lubi, dodajemy sól, biały pieprz, 2-3 łyżki gęstej śmietany i 2-3 łyżki majonezu.
Wszystko mieszamy i Koniec!
:516:
Rewelacyjnie samkuje do mięska z grila.

Sałatka pieczarkowa
0,5 kg pieczarek kroimy w plasterki, nastęnie gotujemy - ja robię to na parze (żeby nie nasiąkły wodą) około 10 minut
0,3 kg fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej) ja daję żółtą gotujemy ale nie do pełnej miękkości; fasolka nie może być bardzo miękka
uparowane warzywka studzimy, fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski
potem dodajemy 6-7 ogórków kiszonych (dobrze jeżeli są własnej roboty, bo są wtedy twarde) pokrojonych w grubą kostkę, 5-6 jajek pokrojonych w kostę, 1-2 cebule ( w zależności od wielkości) - cebulkę kroimy w drobną kostkę, 4-5 ząbków czosnku (wyciśniętych praską), do tego odrobiną soli, białego pieprzu, dużo czerwonej słodkiej papryki i majonez kielecki. Wszystko mieszamy i KONIEC! :one:
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 6 Sierpień 2004, 22:43   

SOS SEROWY Z BROKUŁEM albo z czym chcecie - by Gusiek

Można nim polać brokuły albo inne warzywka o niskim IG - wtedy jest pyszne danie wegetariańskie, można dorzucić kurzy biust.
Robiłam na oko, więc ilości mniej więcej:

50 g gorgonzoli (w wersji ekonomicznej Lazur)
kawałeczek sera tylżyckiego
100 ml śmietany
trochę oliwy z oliwek
ząbek czosnku
curry (uwaga! Kamis zawiera glutaminian, a w Kotanyi czai się skrobia ziemniaczana! Najlepiej kupić w jakimś dobrym orientalnym sklepie)
trochę startego parmezanu, jak ktoś chce.

Robi się najprościej pod słońcem. Wrzuca się gorgonzolę pokrojoną w kostkę, starty żółty ser (naprawdę nieduzo, garstkę) i śmietanę do teflonowego rondelka, coby nie przywierało, i roztapia na malusieńkim ogniu mieszając. Dodaje się posiekany czosnek, curry, ile kto lubi i dolewa kapkę oliwy, bo zdrowa
Ja to wylałam na brokuła al dente i posypałam jeszcze parmezanem, bo się bałam, że będę głodna za pięć minut
Jeżeli tak ma wyglądać dietetyczne żarcie, to każdemu życzę takiej diety, bo to niebo w gębie jest!
Smacznego

[ Dodano: 2004-08-06, 23:44 ]
JAJA FASZEROWANE PIECZARKAMI by Ala

3 jajka ugotować, przeciąć na pół i wydrążyć żółtka.
2 lub 3 pieczarki zeszklić z jedną cebulką na oleju.
Przyprawy : pieprz, sól odrobina majonezu i musztardy.

Wydrążone żółtka zrozetrzeć i wymieszać z pokrojonymi w drobna kostkę pieczarkami i cebulką, dodac przyprawy, majonez i musztardę. Masę nalożyć do połówek jajek. Bardzo dobre posypane szczypiorkiem lub pietruszką.
 
 
ala 


Dołączyła: 05 Sie 2004
Posty: 255
Skąd: Małopolska
Wysłany: 7 Sierpień 2004, 12:12   

SAŁATKA / PASTA Z MAKRELI WĘDZONEJ

- Makrela obrana z ości
- Seler (obrany ze skórki :d ) starty na grubej tarce (może być na drobnej ale ja wolę na większych oczkach)
- cebulka zielona i/lub biała
- troche majonezu kieleckiego
- pieprz,
- sól,

Wszystko mieszamy. Ilości składników dobieramy wg uznania. Ja daję makreli i selara po równo, majonezu aby powstała odpowiednia konzystencja, przypraw i cebuli do smaku.
Smacznego :)
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 8 Sierpień 2004, 20:44   

SAŁATKA Z KREWETEK by Enne:

tym razem kupujemy malutkie krewetki jesli sa surowe gotujemy je
dodajemy polowe drobniutko posiekanej surowej cebulki, dodajemy lyzke olivy z olivek, przyprawiamy do smaku pieprzem i sola odstawiamy do lodowki na kilka minut aby sie przegryzlo i smacznie zajadamy

"Salatke" ta mozna rowniez dodawac do salatki ze swiezych warzyw
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 9 Sierpień 2004, 08:16   

SAŁATKA WARSTWOWA ZE ŚLEDZIEM by Alusm

kilka różyczek kalafiora
kilka różyczek brokuła
kilka pieczarek
małosolniak
matiasy pokrojone w cienkie plasterki (jak łosoś)
kilka plastrów żółtego sera pokrojonego w słupki
małosolniak pokrojony jak wyżej
majo do wysmarowania zrobiony samodzielnie lub kielecki

Kalafior, brokuły i pieczarki uparować aż będą lekko twardawe.
Ułożyć w naczyniu, posmarować majonezem, na to śledzik, serek żółty, małosolniak itd.
Pyszne
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 11 Sierpień 2004, 18:30   

[ Dodano: 2004-08-11, 19:30 ]
Włoska sałatka z tuńczyka by Pee

Składniki:
4 pomidory, 1 puszka tuńczyka w oliwie, 4 dymki z zielonymi ogonkami, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka octu balsamicznego lub winnego, 6 łodyżek szczypiorku
Pomidory i cebulki kroimy w plasterki. Dwie łodyżki od cebulki kroimy w cieńsze paski i siekamy wraz z połową szczypiorku. Pomidory rozkładamy jedną warstwą na całym talerzu. W małej salaterce dokładnie mieszamy szczyptę soli, pieprz, oliwę i ocet. Pomidory polewamy sosem i posypujemy posiekaną zieleniną. Wyjętego z puszki tuńczyka odsączamy z sosu, mieszamy z musztardą, solą i pieprzem. Układamy w piramidkę na pomidorach, posypujemy plasterkami cebuli i przybieramy źdźbłami szczypiorku i cieniutko pociętymi wzdłuż ogonkami cebulek. Możemy slatke polozyc na zielona salate.
 
 
pee 


Dołączyła: 11 Sie 2004
Posty: 337
Skąd: Kraków
Wysłany: 12 Sierpień 2004, 19:20   

Szpinak z biało-czerwonymi dodatkami

Składniki:
1 kg młodego szpinaku, 2 małe cebule, 1/2 opakowania sera feta, 4 małe pomidory, 1 pęczek szczypiorku, oliwy ociupinke do smażenia, sól, pieprz
Obraną, posiekaną w niezbyt drobną kostkę cebulę smażymy tak, by się zeszkliła, ale pozostała chrupiąca i lekko surowa. Z przebranego szpinaku odcinamy ogonki i myjemy go dokładnie w co najmniej dwóch wodach. Odciśnięty szpinak wrzucamy do pustego garnka i trzymamy na ogniu mieszając od czasu do czasu 2-3 min, tak by pozostał jasnozielony. Letni szpinak siekamy dość grubo, mieszamy z rozdrobnioną fetą i cebulą, przyprawiamy solą, pieprzem, posypujemy szczypiorkiem. Przybieramy pokrojonymi w małe cząstki pomidorami.

Omlet ze szpinakiem i rokpolem

Składniki:
3 łyżki rozmrożonego, odciśniętego szpinaku, 2 łyżk smietany, 70 g rokpolu, 2 pomidory, 1 ząbek czosnku
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy na plasterki. Podsmażamy je na oleju, z rozgniecionym czosnkiem i ewentualnie szczyptą ziół według gustu (bazylia, estragon, tymianek). Rozbijamy jak uprzednio jajka i mieszamy je ze szpinakiem. 50 g sera rozcieramy, rozprowadzamy smietaną i łączymy z jajkami. Rozgrzewamy na patelni masło i wlewamy masę jajeczno-serową. Gdy wierzch omletu będzie lekko ścięty, układamy na nim pomidory i posypujemy rozkruszoną resztą rokpolu. Wstawiamy na 2 - 3 minuty do gorącego piekarnika
_________________
Powroty są najprzyjemniejsze.
 
 
qmaan 

Dołączył: 12 Sie 2004
Posty: 28
Skąd: warszawa
Wysłany: 13 Sierpień 2004, 14:12   tatar z łososia surowego

duzo lososia bez skóry i łości
najlepiej bałtyckiego ( żółtego ) zdrowszy
zamrozić na kość
wyjąć odczekac 0.5h
i zamrożony pokroić drobno(nie rozmaśli się)
dokroić cebulki najlepiej bordowej bo łagodniejsza, ale biała też może być
drobno w kostkę kilka ogóków kiszonych lub malosolnych tez dobre

kilka kropel tabasco, sól i pieprz do smaku
do lodówki na 0.5h
i smacznego
ps
żadnych jaj
można dac czosnku jak ktoś lubi
 
 
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 23 Sierpień 2004, 16:31   szybka SAŁATKA Z FETĄ

Jak ktoś lubi słone sałatki to ta jest PYCHA :d

Składniki:

- ser feta (cały)
- cały por
- cała pekinka
- oliwa z oliwek
- czosnek granulowany lub świerzy wyciśnięty
- koperek, pietruszka
- woda niegazowana

kroimy pekinke, pora (drobno całego) do dużej miski, dodajemy pokrojoną drobno fete (ja nie kroiłam, podrobiłam paluchami i wszystko wymieszałam ręcami :p ) wlewamy oliwe (ja dałam 4 łyżki) dodajemy czosnku (jak lubimy dużo to dużo :) ), pietruszki, koperku i podlewamy troszkę woda żeby nie było suche. GOTOWE :d

SMACZNEGO :d

Ja ją uwielbiam z uparowanym kalafiorem MNIAM :d POLECAM
 
 
zozo

Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 73
Wysłany: 3 Wrzesień 2004, 00:53   

SALATKA Z PALUSZKOW KRABOWYCH
1 opakowanie paluszkow krabowych bez maki, skrobii i innych dodatkow
zielona salata
lycha majonezu
Paluszki pokroic drobno. Salate pokroic w paski. Dodac lyche majonezu i zamieszac. Jesli za mdle, mozna skropic cytryna i dosolic.



BAKŁAŻANY NA WIELE SPSOBÓW :

Gusiek napisala, ze baklazany musza plywac w oleju. Uwielbiam baklazany, jadlam je na wiele sposobow, ale najbardziej lubie je takie:

Baklazana pokroic w poprzek, aby uzyskac kawalki dlugosci 8 cm. Kazdy taki walec pokroic wzdluz w pasy grubosci ok 0,5cm. Kazdy pasek ulozyc na papierowym reczniku i obsypac sola. Zostawic na ok pol godziny, zetrzec sol, przewrocic na druga strone i obsypac sola. Na patelnie wylac najwyzej! 2 lyzki oliwy, rozgrzac i usmazyc, az zbrazowieja i beda KRUCHE, lekko wysuszone.

Kiedys, po osoleniu i odczekaniu - chodzi o goryczke, ktora musi wyjsc z baklazana - przygotowywalam make zmieszana z czerwona papryka, lub z innymi sproszkowanymi ziolami i b. lekko obtaczalam w niej plastry baklazana, a potem na oliwe i smazylam. Teraz tego nie robie, zeby baklazan smakowal jak baklazan, a nie jak jarzynka.

Kiedys, robilam faszerowane baklazany: kroilam owoc na pol, wygrazalam delikatnie, siekalam wnetrze, dodawalam swieza papryke, czosnek roztarty z sola, grzyba, dymke, napelnialam polowki i zapiekalam z odrobina parmezana w piekarniku. Wyglada ladnie, ale trzeba postepowac delikatnie, zeby nie przerwac skorki. A poza tym za malo w tej potrawie fantastycznego smaku baklazana saute.
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 7 Wrzesień 2004, 18:18   

Gratin ze szpinaku (niestety nie pamiętam czyj...)

500 g umytych i oczyszczonych liści szpinaku 4 łyżki masła 2 posiekane ząbki czosnku 4 łyżki zimnej kremówki 2 żółtka łyżka tartego parmezanu (dowolnie) łyżka uprażonych orzeszków ( II faza) sól, pieprz

Szpinak przyrządzić jak powyżej. W małym (o średnicy ok. 16 cm) naczyniu żaroodpornym ułożyć ciasno warstwę szpinaku, posypać orzeszkami piniowymi.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać żółtka i ser, wymieszać. Wylać masę na szpinak, wstawić do gorącego piekarnika pod rozgrzany opiekacz. Piec, aż wierzch się zrumieni.

[ Dodano: 2004-09-07, 19:20 ]
Sałatka z papryką, szpinakiem i kozim serem

Składniki:
1,5 czerwonej papryki, 4 szkl. młodych liści szpinaku, 1/3 szkl. posiekanej czerwonej cebuli, 3/4 szkl. pokruszonego miękkiego sera koziego, 3 łodygi selera naciowego
Sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka posiekanego oregano, sól, pieprz
Sok z cytryny połączyć z oliwą, dodać oregano, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Paprykę pokroić w kostkę, łodygę selera w plasterki, przełożyć do salaterki wraz z pozostałymi warzywami, polać sosem, delikatnie wymieszać i posypać serem.

[ Dodano: 2004-09-07, 19:23 ]
Szpinak na przystawkę /z mieskiem lub bez

Składniki:
1 kg szpinaku, 6 jajek na twardo, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cytryna, 12 filecików z anchois/ mysle, ze tu można tunczyka lub 6 cienkich plasterków wędzonej szynki
Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny. Szpinak blanszujemy, tzn. wrzucamy do osolonego wrzątku na 1 - 2 minuty. Odsączamy, dokładnie osuszamy, kroimy na duże kawałki, lekko solimy, pieprzymy, polewamy sosem z oliwy. Szpinak o temperaturze pokojowej podajemy z filecikami z anchois lub szynką, przybrany plastrami jaj na twardo.

[ Dodano: 2004-09-07, 19:23 ]
Szpinak na przystawkę II

Składniki:
1 kg szpinaku, 6 plasterków wędzonego łososia lub halibuta, słoiczek szparagów (zobaczcie na sklad, żeby były bez cukru) lub 12 świeżych szparagów, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cytryna, 1/ 2 łyżeczki musztardy
Małe, świeże, zielone liście szpinaku odkładamy na bok. Z pozostałych odcinamy łodygi i wrzucamy je na suchą, gorącą patelnię. Po 2 minutach dodajemy liście i smażymy, mieszając, przez 2-3 minuty. Letni szpinak mieszamy ze świeżymi listkami, układamy na półmisku.Z oliwy, cytryny, musztardy ukręcamy sos winegret. Częścią sosu polewamy szpinak. Na wierzchu układamy łososia i szparagi i polewamy resztą sosu.
 
 
Strusiek 
...and my mind is on vacation


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 49030
Wysłany: 1 Październik 2004, 15:32   

Sałatka warstwowa z zielonego kalafiora (Shannona)

Porcja imprezowa, czyli na wielką michę:

1 ładny Shannon - zielony kalafior o różyczkach stożkowych (zwanych też minaretowymi)
8 jajek średnich lub małych
8-9 małych okrągłych pomidorków (lub odpowiednio więcej koktajlowych)
1,5-2 cebule
pęczek koperku
duży kubek śmietany
łyżka majonezu
sól, słodzik w tabletkach

Cebule szatkujemy drobno i wysylamy, aby puściły gorycz. Po ok. 10 minutach odciskamy z gorzkiego soku.
Shannona wrzucamy na gotującą się dobrze osoloną wolę i gotujemy od zawrzenia około 6-7 minut, po czym sprawdzamy czy jest al dente - ma być chrupiący, ale nie surowy. Odsączamy.
Jajka ugotowane na twardo kroimy w 6-tki lub ćwiartki (jeśli mamy małe jajka).
Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy jak jajka (jeśli mamy koktajlowe wystarczy na pół).
Pęczek koperku szatkujemy.
Przygotowujemy zalewę - mieszamy majonez ze śmietaną, solą i rozpuszczonymi na łyżcze wrzątku pastylkami słodzika oraz z około 1/2 lub 2/3 pęczka koperku. Zlewa powinna być płynna, a nie gęsta, więć jesli potrzeba dodajemy troszkę przegotowanej wody lub niegazowanej mineralnej.

W dużej - najlepiej przezroczystej misce sałatkowej układamy warstwy:
shannona, cebuli, pomidorków i jajek - każda warstwę lekko soląc i przesypując pozostałym koperkiem. Całość zalewamy zalewą. Odstawiamy do przegryzienia na około pół godziny-godzinę, aby zalewa spłynęła i wszystkie warzywa przeszły jej smakiem.

Proporcje podane orientacyjnie - można zmieniać w zależności od upodobań :)

SMACZNEGO :!:
 
 
Caroline 


Dołączyła: 25 Sie 2004
Posty: 11568
Skąd: Szczecin
Wysłany: 18 Październik 2004, 10:50   

Sałatka jarzynowa very MM

1/2 ugotowanego selera, 1 ugotowana pietruszka (a wywar z jarzyn zawsze sie przyda), 2 talarki pora, 2 plasterki sera zółtego, ogórek kiszony, papryka swieża czerwona (udaje marchewke ;) ), jajko na twardo (ja dałam 2), łyzka majo kieleckiego, łyżka śmietany 18%; sól , pieprz

Sałatke jarzynowa jak się robi każdy wie ;) Czyli wszystko w kosteczkę, mieszamy z majonezem i smietaną, solimy i pieprzymy do smaku. Niech sie "przegryzie" - pare godzin wystarczy. Smacznego :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,057 sekundy. Zapytań do SQL: 9