Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
PRZYSTAWKI I SAŁATKI
Autor Wiadomość
Madeline 


Dołączyła: 29 Sie 2004
Posty: 280
Skąd: Chełm
Wysłany: 28 Październik 2004, 13:35   

SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM (duża micha dla całej rodziny)

potrzebne będą:
kurczak wędzony (udo lub dwa podudzia, bez skóry)
2 -3 jajka na twardo
mozarella w kulce (można zamienić serem żółtym)
nieduża pekinka
pomidor
papryka
marchew
rzodkiewka
ogórek
szczypior
śmietana i majonez
sól i pieprz

Wszystko należy pokroić w kostkę, marchew w talarki lub zetrzeć i wymieszać razem, dodać śmietanę i majonez (umiarkowanie), doprawić do smaku.
Właściwie składniki warzywne można dobrać indywidualnie, czyli wrzucić to co mamy akurat pod ręką.
_________________
TRZYMAJCIE SIĘ CIEPLUTKO !!
 
 
thinness 

Wounds aren't healing


Dołączyła: 05 Wrz 2004
Posty: 12344
Skąd: Wawacity
Wysłany: 6 Listopad 2004, 14:10   

Bardzo delitakna salatka z tunczyka

puszka tunczyka wsw
5jajek
majonez/smietana
musztarda
sol,pieprz
ugotowane jajka zetrzec na tarce na grubych oczkach,dodac przyprawy,tunczyka,2 lyzeczki musztardy i mala lyzeczke majonezy/smietany
wymieszac
zajadac :rotfl:

ja ta saletka faszeruje pomidory wydrazone ze srodka i sparzone wrzatkiem(bez skorki)
lub pakuje w duze plastry szynki i zawijam szynke i nadziewam na wykalaczke :rotfl: :rotfl: :rotfl:
_________________
I'm not sure
What I'm looking for anymore
I just know
That I'm harder to console
I don’t see who I'm trying to be
Instead of me
But the key
Is a question of control
 
 
grażka

Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 32
Skąd: Kraków
Wysłany: 9 Listopad 2004, 14:10   

Sałatka z kalafiora

Kalafiora ścieramy na tarce dodajemy sól, pieprz, koperek i majonez. Wszystko mieszamy i smacznego
Jest to bardzo prosta i pyszna sałatka
 
 
niedzwiedziczka 
marnotrawna córka MM


Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 732
Skąd: Kraków
Wysłany: 10 Listopad 2004, 20:11   

Sałata z "modrej" (czerwonej) kapusty
Gotujemy pokrojoną czerwoną kapustę w osolonej wodzie. Na koniec dodajemy łyżkę octu (zmienia kolor z niebieskiego na ciemno malinowy). Studzimy. Dodajemy utarte merchew i kiszonego ogórka,drobno posiekaną cebulę. Doprawiamy łyżką oliwy, pieprzem i solą.
 
 
anik 



Dołączyła: 16 Sie 2004
Posty: 64585
Skąd: prosiaczkowo city
Wysłany: 18 Listopad 2004, 09:32   

glowe bym sobie dala uciac, ze juz to raz wpisywalam :hyhy:

sledz w pietruszce

skladniki:

sledzie w occie w ilosci dowolnej
pietruszka surowa(korzen) w ilosci dowolnej
smietana, majonez
cebula
pieprz, sol
przygotowanie:

sledzia kroimy w kosteczki, pietruszke trzemy na malych okach, mieszamy sledzia z pietruszka, proporcje na oko ale wiecej pietruszki niz sledzia proponuje :hyhy: . Dodajemy smietane, albo majonez albo smietane z majonezem - co kto lubi - ja daje sama smietane 18%. Mozemy dodac pokrojona drobno cebule ale jak ktos nie lubi to nie musi, albo pora. Ja robie zawsze z cebulka, chociaz ostatnio zrobilam i z cebula i porem i tez bylo dobre, ale z sama cebulka lepsze :hyhy: doprawiamy pieprzem i sola. I zajadamy sie wylizujac miske, bo to niebo w gebie :hyhy:
_________________
jeszcze w zielone gramy
Kuba 20.06.2010
Tymo 13.10.2014
 
 
Gusiek 
czarna koza


Dołączyła: 05 Sie 2004
Posty: 102627
Skąd: Biestrzykowo
Wysłany: 19 Listopad 2004, 11:32   

Serowa sałatka

Dobra dla gości, na spotkanie z winkiem itepe.
Najlepiej ją zrobić dzień przed podaniem, żeby się dobrze przegryzła.

Potrzeba kilka gatunków serów, najlepiej takich, które się dobrze kroją.

Na przykład
mozarella
feta
żółty wędzony
pleśniowy typu gorgonzola, lazur
może ołomuniecki (dla tych odważniejszych, co kochają smrody serowe ;) )

Pokroić w kostkę, zalać oliwą zmieszaną z olejem słonecznikowym. Dodać pokrojone suszone pomidory, posiekany lub utarty czosnek, zioła (bazylia, oregano...), marynowane patisonki albo małe ogóreczki - tylko sprawdzić słoik, czy nie są spaprane cukrem :)
Delikatnie wymieszac i do lodówki...
_________________
SMS dla Mariusza 75165 o treści POMOC 6674
wybierz pracę, którą kochasz, a nie będziesz musiał pracować nawet przez jeden dzień w swoim życiu
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22 Listopad 2004, 11:08   

brokuly zapiekane w sosie serowym

porcja na 4 osoby
2 brokuly
opakowanie duze tlustej smietany
2 jajka
30 dkg tartego zlotego sera - najfajniej wychodzi z ostrym
czosnek przecisniety przez praske
sol pieprz

brokuly podzielic na rozyczki, zblanszowac w lekko osolonej wodzie
ulozyc w naczyniu do zapiekania
zalac sosem
zapiec az sie sos zruzmieni lekko

sos - wszystkie skladniki polaczyc, jajka dobrze ubic przed polaczeniem

mozna zamiast brokulow pod tym sosem zapiekac dowolne warzywa
ja uzywam tego sosu do posilkow tluszczowych wtedy kiedy trzeba uzyc beszamelu
wiec do roznych zapiekanek miesno warzywnych
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
gumka 
I faza od początku


Dołączyła: 11 Paź 2004
Posty: 1378
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 24 Listopad 2004, 11:36   

Sałatka z tuńczyka

Składniki:
tuńczyk w oleju -puszka lub dwie
30 dkg sera żółtego -średnio-miękiego
5 kiszonych ogórków
3 pomidorki
papryka czerwona
cebulka biała albo czerwona
majonez
sól
pieprz czarny

Tuńczyka trochę odsączyć, ser, paprykę, ogórki, pokroić w kostkę , pomidory też ale odsączyć trochę bo będzie za dużo soku, cebulkę też drobniutko w kostkę .
Doprawić solą i pieprzem no i majonezikiem
Smacznego :P
_________________
Wspomnienia są jedynym rajem z którego nie można Nas wygnać. Jean Paul Friedrich Richter
 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 21 Styczeń 2005, 10:36   

Sałatka Ewikowa
Taka mi pysznosciowa salatka wyszła (przez przypadek), że aż ją wpiszę...
kapusta pekinska, kiełki, oliwa, pleśniak (najlepiej kozi), sucha kielbaska (np. krakowska), przyprawy

Salatę drobno siekam, dodaję kielków, pokrojony w kostkę pleśniak i suchą kielbasę, przyprawiam. (przyprawy do sałatek - bez cukru Są takie, kupilam wczoraj)

[ Dodano: 2005-02-22, 20:55 ]
Sałatka szparagowo-pomidorowa by Szelmaa

50 dag szparagów
główka salaty
2 pomidory
jajo ugotowane na twardo
czubata łyżka posiekanego szczypiorku
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
odrobina musztardy Dijon
słodzik, sól, pieprz

szparagi umyc, obciąć końce, obrać. Wrzucić do lekko osolonego i osłodzonego wrzątku, ugotować,
osączyć. Jajo obrać, posiekać. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z sokiem, musztardą,
szczypiorkiem, jajem i pomidorem, przyprawić. Szparagi pokroić na nieduże kawałki, wymieszać z
połową sosu, odstawić na kilka minut do lodówki. Sałatę umyć, osączyć, porwać na małe kawałki i
ułożyć na półmisku. Na niej rozłożyć szparagi, polać resztą sosu.
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
Ostatnio zmieniony przez Ewik 1 Marzec 2005, 15:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 22 Luty 2005, 20:57   

Surówka piórko by Szelmaa

5 ogórków średniej wielkości
łyżka startego chrzanu
po pół pęczka koperku i szczypiorku
po łyżce oliwy i soku z cytryny
słodzik, sól, pieprz

ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki lub kostkę, lekko posolić. Odstawić na kilka minut, po czym
dobrze osączyć. Z oliwy, soku, chrzanu i przypraw sporządzić sos. Zieleninę umyć, kilka gałązek
zostawić do dekoracji, a resztę drobno posiekać. Połączyć ogórki z zieleniną, polać sosem.
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
 
 
snoo 

Etatowy leń... ;)

Dołączyła: 31 Paź 2004
Posty: 9766
Skąd: Poznań
Wysłany: 2 Marzec 2005, 20:46   

GALANTYNA Z KURCZAKA

idelane rozwiazanie na wielkanocny stół :)

2 spore piersi z kurczaka
warzywa: por, seler, troche cebuli, pietruszka
sol, pieprz (ciut), lubczyk
ocet
żelatyna

Gotujemy piersi razem z warzywami i przyprawami na bardzo malym ogniu. Gdy sie ugotują wyjmujemy miesko i odcedzamy wywar. Na polmisku ukladamy pociete w grubsze plastry piersi. Na kazdej robimy kleksik (najlepiej szprycą-chodzi o to, zeby to estetyczne bylo ;) ) z majonezu, ktory stroimy listkiem pietruszki i czym nam sie podoba :d np. ćwiartką jajka.
Do wywaru dolewamy troche octu (ma byc delikatnie wyczuwalny) i w zaleznosci od ilosci płynu dodajemy zelatyne (przepis na opakowaniu). Zalewamy miesko, odkladamy w zimne miejsce. Jak zastygnie wcinamy :P Mozna przechowywac kilka dni w lodowce.

Tak samo mozna postapic zawijajac w szynke jajko, papryke, szparagi... mniam :)
_________________
=> POMÓŻ DZIECIOM :tak:

Nie jestem leniwa, tylko kinetycznie pasywna... ;)
 
 
baska31 

Dołączyła: 23 Lut 2005
Posty: 9
Skąd: Warszawa
Wysłany: 10 Marzec 2005, 11:02   

sałatka z brokułów

1 brokuł (lub paczka mrożonego)
1 pierś kurza wędzona
4 jajka
1 duży ogórek zielony
majonez kielecki

brokuły i jajka ugotować; pokroić w kostkę pierś, ogórek, ostudzone jajka, brokuły; dodać majonez. Jest pycha!!! Ile zrobię, tyle zjemy (niestety...)
_________________
magda
 
 
dolce vita* 

Dołączyła: 26 Lis 2004
Posty: 112
Wysłany: 10 Marzec 2005, 11:47   

Sałatka z selera

1 duży seler
4-5 ogórków kiszonych
2 jajka
cebulka zielona
koperek
majonez kielecki

Seler gotujemy do miękkości, obieramy, kroimy w kosteczkę. Jajeczka gotujemy na twardo, kropimy w grubszą kostkę, ogóreczki też w kosteczkę, cebulkę i koperek siekamy, wszystko mieszamy w misce i dodajemy majonez. Jak ogórki są dosyć słone to nawet nie trzeba już solić sałatki, można dodać pieprzu jak ktoś woli ostrzejsze.
 
 
alems 

Dołączyła: 28 Lis 2004
Posty: 1062
Wysłany: 20 Marzec 2005, 17:44   

Alemsowa salatka z brokulow:

brokul
feta
majonez
zabek czosnku
ulubione ziolko (ja akurat nie dodalam zadnego ale mysle, ze mozna)
sol
Brokula podzielic na malutkie czastki, lodyge pokroic (bo tez zdrowa a szkoda wyrzucac). Podgotowac chwile w osolonej wodzie (zblanszowac czyli). Serek feta w ilosci dowolnej albo raczej dozwolonej pokroic w kostke. Majonez mmowy w ilosci rowniez rozsadnej wymieszac z utartym zabkiem czosnku. Ostudzonego brokula wymieszac z feta i majonezem, posypac ulubionym ziolkiem i juz.
Dumna jestem z tego przepisu bo smaki skladnikow cudnie sie komponuja.Prosta ale pychotka.
Zezwalam na wszelkie modyfikacje, kopiowanie i podawanie dalej ;)
_________________
w życiu się nie dowiem jak jest w II fazie...
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 21 Marzec 2005, 09:51   

Sałatka wiosenna
4-6 porcji
10 jajek ugotowanych na twardo
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
po poł szklanki majonezu i śmietany kwaśnej
sól, pieprz

Jajka kroimy na duże kawałki, rzodkiewke w plasterki, szcypiorek dosyć drobno, wszystko mieszamy.
Pycha :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,045 sekundy. Zapytań do SQL: 9