Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
PRZYSTAWKI I SAŁATKI
Autor Wiadomość
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 21 Marzec 2005, 21:01   

Wszystkie przepisy pochodzą z książeczek Biblioteczki Poradnika Domowego.

SAŁATKA HISZPAŃSKA Z POMIDORÓW Z ZIOŁAMI by szelma

50 dag pomidorów
2 niewielkie cebule
mały korzeń chrzanu
sok z cytryny
po łyżce posiekanych listków bazylii i mięty
Sos: 3 łyżki oliwy, sok z cytryny, 1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Obrany czosnek posiekać, utrzeć z solą, pieprzem, wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą, lekko schłodzić.
Obrany chrzan zestrugać bardzo ostrym nożem na cienkie wiórki (2 łyżki), skropić sokiem z cytryny. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, ułożyć na sicie, polać wrzątkiem, a nastepnie zimną wodą, odsączyć, dodać do pomidorów razem z chrzanem, polać sosem, schłodzić. Przed podaniem podać z posiekanymi ziołami.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SAŁATKA Z PAPRYKĄ I OGÓRKAMI KISZONYMI by szelma

2 spore strąki czerwonej papryki
4-6 twardych ogórków kiszonych
2 jaja na twardo
10 dag kielbasy szynkowej
czerwona cebula
Sos: 4 łyżki majonezu MM, 2 łyżki śmietany 18%,
łyżeczka musztardy MM, po łyżce posiekanego
szczypiorku i koperku, sólm pieprz

Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Obrane jaja, cebulę i kiełbasę pokroić w grubą kostkę. Połączyć składniki sałatki. Majonez dokładnie wymieszać ze śmietaną, musztardą, solą, pieprzem i posiekaną zieleniną, polać sałatkę, wymieszać, lekko schłodzić.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ by szelma

30 dag czerwonej papryki konserwowej bez cukru
25 dag wędzonej makreli
zielony ogórek wąż
2 jaja ugotowane na twardo
Sos: 2-3 łyżki majonezu MM, 2 łyżki sietamy 18%
po łyżce posiekanego szczypiorku i zielonej pietruszki
sól, pieprz

Paprykę i obrany ogórek pokroić w kostkę. Rybę oczyścić ze skóry oraz ości, podzielić na kawałki. Obrane jaja pokroić w kostkę. Połączyć składniki sałatki. Majonez wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem, polać sałatkę, dokładnie wymieszać, lekko schłodzić. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i natką.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SAŁATKA Z BROKUŁÓW I PIECZAREK by szelma

2 brokuły
ok 15 dag pieczarek
sok z cytryny
kilka listków świeżej bazylii

Zalewa:
2 żółtka
pół szklanki oliwy
2 łyżki octu winnego, 4 łyżki śmietany kremówki
łyżka musztardy MM
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
mielona gałka muszkatołowa
sól, mielony biały pieprz

Miksować żółtka z musztardą oraz pozostałymi przyprawami, dolewając partiami na przemian oliwę, ocet, kremówkę, aż powstanie jednolita masa. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, obgotować w osolonym wrzątku (kilka minut). Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Bazylię drobno posiekać. Brokuły, pieczarki i bazylię wymieszać z przygotowaną zalewą. Sałatkę przełożyć do salaterki.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

CUKINIA Z KAPARAMI I MIĘTĄ by Szelma

ok 50 dag cukinii
kilkanaście listków świeżej mięty
słoiczek marynowanych kaparów
łyżka octu winnego z czerwonego wina
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Obraną cukinię pokroić na kawałki, przełożyć do rondla i zalać szklanką wody. Gotować pod przykryciem ok 15 minut. Miękką cukinię odcedzić na sitku, wystudzić, przełożyć do salaterki i rozgnieść widelcem. Do masy dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę posiekanych listków mięty, po łyżce zalewy z kaparów i octu oraz sól i pieprz. Całość wymieszać, posypać kaparami i udekorować pozostałymi listkami mięty.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

KAPUSTA PEKIŃSKA Z PIECZARKAMI by szelma

nieduża kapusta pekińska
50 dag pieczarek
cebula
olej
sól, pieprz

Pieczarki oczyścić, umyć, wrzucić na rozgrzany olej wraz z posiekaną cebulą, podlać niewielką ilością wody, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia wymieszać z pokrojoną w drobne paseczki kapustę pekińską. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

OGÓRKI Z PORAMI by szelma

2 pezpestkowe ogórki szklarniowe średniej wielkości
3 pory
2 łyżki oliwy z oliwek
pęczek koperku
sól, pieprz

Pory oczyścić i odciąć twarde liście, a pozostałe pokroić na kawałki i długości ok. 1,5 cm. Dokładnie je umyć i osączyć. Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na pół, a każdą połówkę podzielić na 8-centymetrowe kawałki. Koperek umyć i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić pory i smażyć, mieszając, ok. 10 min, aż nabiorą złotego koloru, dodać ogórki i koperek. Potrawę przykryć i dusić do miękkości, doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

POMIDORY POD PIERZYNKĄ by szelma

3 twarde pomidory
20 dag żółteo sera
2 jaja
ząbek czosnku
pół szklanki majonezu
po łyżce posiekanej pietruszki i koperku
sól, pieprz

Jaja ugotować na twardo i drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce do jarzyn o małych otworach i doprawic przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidory sparzyć, i po zdjęciu skórki pokroić na grube plastry. Ułożyć na tacce, oprószyć solą i pieprzem. Na pomidorach rozsypać najpierw warstwę posiekanych jaj, potem startego sera. Potrawę polać majonezem i posypać zieleniną. Podawać do wędlin.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

RATATOUILLE by szelma

1 kg dojrzałych pomidorów
po 25 dag bakłazana i cukinii
po jednej zielonej, czerwonej i żółtej papryce
2 cebule
3 ząbki czosnku
5-6 łyżek oliwy
po łyżeczce tymianku i rozmarynu
sól, pieprz

Pomidory sparzyć i po zdjęciu skórki pokroić w półplasterki. Bakłażan, papryki i cukinię oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Cebule posiekać, czosnek rozgnieść praską. W duzym rondlu na gorącej oliwie zeszklić cebulę. Dodac pomidory i chwilkę dusić. Następnie kolejno dodawać bakłażan, paprykę i cukinię. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem i dusic jeszcze ok 15 minut. Pod koniec posypać tymiankeim i rozmarynem.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

RZODKIEW Z MAJONEZEM by szelma

2 kolby białej rzodkwi
sok z połowy cytryny
gęsty majonez mm
pęczek koperku
sól

Umytą i obraną rzodkiew zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach, posolić, odstawic do lodówki na pół godziny. Wytworzony sos odcedzic i wylać. Do rzodkwi dodać majonez, posiekany koperek, wymieszać. Sałatkę podawać do zimnych pieczonych mięs i wędlin.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SAŁATKA WIOSENNA by szelma

po pół szklanki pokrojonych liści rzodkiewki, melisy i krwawnika
pęczek dymki
4-5 czerwonych rzodkiewek
2 jaja ugotowane na twardo
5 dag gouddy
sól, pieprz
łyżka soku z cytryny
4 łyżki majonezu

Dokładnie wymieszać majonez z sokiem z cytryny , solą i pieprzem. Dymkę i białka jaj drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce do jarzyn, połączyć z zieleniną, polać sosem, wymieszać, lekko schłodzić. Przed podaniem posypać posiekanymi żółtkami jaj i udekorować plasterkami rzodkiewek.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SAŁATKA Z CUKINII Z CEBULĄ by Szelma

Młoda, jędrna cukinia
sok z cytryny
szklanka rzeżuchy wodnej
pęczek dymki
2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich ( w 2 fazie)
Sos:
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka musztardy
sok z cytryny
3-4 łyżki oliwy
sól, pieprz

Roztarty z solą czosnek dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, schłodzić. Umytą cukinię wrzucic na 2-3 min do lekko osolonego wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, osuszyć. Wraz ze skórką pokroić w cienkie słupki, skropić sokiem z cytryny. Umyta i osuszona dymkę drobno pokroić, połączyć z cukinią i rzeżuchą, polać sosem, wymieszać, schłodzić. Przed podaniem posypać orzechami.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SURÓWKA WIOSENNA ZE SZCZAWIU by Szelma

Po szklance młodych liści szczawiu i szpinaku
pęczek rzodkiewek z listkami
Sos:
2 łyżki oliwy
sok z cytryny
musztarda
sól pieprz

Starannie wymieszać składniki sosu, lekko schłodzić.
Dokładnie umyty szczaw, szpinak i rzodkiweki osączyć na sicie. liście rzodkiewek drobno pokroić, rzodkiewki pokroic w plasterki, liście szczawiu i szpinaku - w paski. Połączyć składniki surówki, polać sosem, wymieszać.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SURÓWKA Z OGÓRKIEM I CZOSNKIEM by szelma

Duzy ogórek wąż
2 ząbki czosnku
po łyzeczce posiekanego koperku i miety lub natki pietruszki
sok z cytryny
szklanka śmietany
sól
pół łyżki oleju słonecznikowego

Obrany i przekrojony na pół ogórek pokroić w cienkie plasterki, ułożyć w miseczce, posolić. Jogurt dokładnie wymieszać z olejem, roztartym czosnkiem i koperkiem. Osączone z soku ogórki ułożyc w salaterce, polać śmietaną, posypać zieleniną, wstawic na godzinę do lodówki. Ochlodzoną można podawać do zimnych mięs.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

PORY ZAPIEKANE Z ZIOŁAMI by Szelma

1 kg porów
2 łyżki posiekanych zielonych listków mięty
3 łyżki posiekanego koperku
po 2 łyżki posiekanych zielonych lisktów
kolendry i pietruszki
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
po pół szklanki gorącego bulionu i
białego wytrawnego wina

Dokładnie umyte pory włożyć do osolonego wrzątku na 3-4 min, osączyć, pokroić na kawałki. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, wylożyć porami, posypać wymieszaną zieleniną, solą i pieprzem. Zalać winem połączonym z bulionem, przykryć i wstawić do nagranego piekarnika na 30-40 min.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ZIELONA FASOLKA PO CHIŃSKU by szelma

60 dag zielonej fasolki szparagowej
12-14 ząbków czosnku
sok z cytryny
strączek papryczki chili
półtorej łyżki sosy sojowego
sól, fruktoza
3-4 łyżki oleju słonecznikowego/oliwy

Z umytej fasolki odciąć końce, fasolkę pokroic na 2-3 centymetrowe kawałki, wrzucic do osolonego wrzątku, dodac sok z cytryny, gotowac 5-6 min, odcedzić. W płaskim rondlu rozgrzać olej, włozyć drobno pokrojony czosnek i rozdrobnione chili, chwilę smażyć, mieszając, dodać fasolkę, posypać solą, fruktozą, wlac sos sojowy, wymieszać i dusić 2-3 min.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SAŁATKA Z PAPRYKI I GRZYBÓW by szelma

7 mięsistych strąków papryki
30 dag młodych grzybów leśnych (prawdziwki, kozaki)
lub pieczarek
2 cebule
4 łyżki oleju/oliwy
ocet winny
tymianek
natka pietruszki
sól

Paprykę umyć, każdy strąk podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy skórka pomarszczy się i sczernieje, przełozyć paprykę do garnka, szczelnie nakryć i odstawić do ostygnięcia, potem obrać i pokroić w wąskie paseczki. Gdzyby (lub pieczarki) oczyścic, umyć, osączyć, pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do osolonego i lekko zakwaszonego wrzątku, gotować ok 15 min (pieczarki krócej), odsączyć. Cebulę obrać, posiekać, sparzyć. Połączyć paprykę z cebulą i grzybami. Doprawić solą, octem i tymiankiem, polać olejem, wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem sałatkę posypać posiekaną natką.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SAŁATKA Z PAPRYKI PO BAŁKAŃSKU by szelma

po 3 pomidory i papryki
2 ogórki węże
10 dag sera solan lub oscypka
olej, ocet winny, sól

Wszystkie warzywa umyc. Pomidory pokroić w grube plastry, papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) - w krążki, ogórki (ze skórką) - w talarki. Ułożyc warzywa na podłużnym półmisku rzędami. Polac olejem i octem, posypać pieprzem i startym serem. Podawać jako samodzielną przystawkę.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SURÓWKA Z PAPRYKI, KAPUSTY I POMODORÓW by szelma

5 strąków czerwonej papryki
ćwierć główki kapusty włoskiej
4 pomidory
marchewka
pęczek szczypiorku
3 łyżki oleju
łyżka octu winnego
sól, pieprz

Paprykę umyć i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w paseczki. kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, osolić i odstawić na 15 min, by zmiękła. Ze sparzonych pomidorów zdjąć skórkę i pokroić je w plasterki. Marchewkę obrać i zetrzec na tarce do jarzyb (grubo). Kapustę lekko odcisnąć, połaczyć z papryką, pomidorami i marchewką, oprószyć solą. Szczyptę soli i pieprzu oraz odrobinę fruktozy rozpuścić w occie, ocet wymieszać z olejem. Sosem polać surówkę. Posypać ją posiekanym szczypiorkiem.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SURÓWKA Z POMIDORÓW I OGÓRKÓW Z ZIOŁAMI by szelma

4 pomidory
3 ogórki
2 cebule
po 3 łyżki posiekanej zieleniny:
koperku, natki pietruszki i bazylii
ząbek czosnku
4 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki oleju/oliwy
sok z cytryny
sól, biały pieprz

Pomidory umyć i odsączyć, każdy przeciąć na 8 cząstek. Ogórki obrać i pokroic w plasterki. Cebule posiekać, sparzyć, przelać zimną wodą i odsączyć. Zieleninę utrzeć ze zmiażdżonym czosnkiem, dużą szczyptą soli, olejem i żółtym serem. Sos doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Połączyć składniki surówki, a tuż przed podaniem polać je przygotowanym sosem.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SURÓWKA Z POMIDORÓW I ZIELONEJ SAŁATY by szelma

4 duże pomidory
3 garscie zielonej sałaty (listkowa, lodowa, dębowa, rukola)
3/4 szklanki śmietany ( do posiłków węglowych dać jogurt)
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
bazylia lub natka pietruszki
sól, pieprz,
ewentualnie łyżka musztardy

Ze sparzonych pomidorów zdjąć skórkę i pokroic je na kawałki. Sałatę opłukać i dokładnie odsączyć. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą i fruktozą (po szczypcie), zmiksować z jogurtem, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Kto woli ostrzejsze surówki, może dodać musztardę. Pomidory przełożyć do salaterki wyłożonej liścmi sałaty. Tuż przed podaniem polac sosem i posypać posiekaną bazylią (natką).
Można posypać pomidory krewetkami z puszki i podawać jako samodzielną przystawkę.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
Ostatnio zmieniony przez anik 25 Luty 2008, 13:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25 Marzec 2005, 12:58   

Wiosenny tuńczyk
2 porcje

puszka tuńczyka wsw w kawałkach
4 jajka ugotowane na twardo
1/2 pęczka rzodkiewki
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz

Tuńczyka podziobać widelcem, jajka pokroić w sporą kostkę, rzodkiewki w półplasterki. Wymieszać wszystkie składniki. Można posypać rzeżuchą.

No pycha poprostu :)
 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 1 Kwiecień 2005, 13:46   

Sałatki Hlipka

JAJOWO WARZYWNA z majonezem
Dwa gotowane na twardo jajka
3 ogorki kiszone
Kawalek gotowanego selera
Gotowana pietruszka
Natka z pietruszki(duzo)
Pol jablka (raczej w 2 fazie)
Cebulka
Majo kielecki
Standardowo jak w jarzynowej kroimy w kosteczke mieszamy z majo i doprawiamy do smaku

SELEROWA przekladana wg przyszles tesciowej Hlipkowe
Duzy gotowany seler
Por
3 gotowane na twardo jajka
Szczypiorek , natka
Rzodkiewki
Majo

Seler scieramy na tarce i polowe ukladamy na dnie miski .Na to rozsmarowujemy lyzke majonezu. Na Selera kladziemy pokrojonego drobno pora i jajka na porze i znow lyzka majonezu. Na to rzodkiewki ze szczypiorkiem i natka i znow majo.No i na koniec seler i znow majo Jak jest miska przezroczysta to ladnie wyglada

SALATA ULUBIONA Hlipka
Pol lodowej
Dwie pieczarki
2 pomidory
Pol ogorka
Duzo natki
Zolty tarty ser
Pol cytryny
Lyzka oliwy

Warzywka kroimy w miare drobno i mieszamy.Wyciskamy do srodka cytryne i wlewamy oliwe. Doprawiamy sola i czarnym pieprzem. Mieszamy i na wierzch sypiemy zolty serek

BROKOLI
Gotowane brokuly
Zolty ser
Lyzka smietany
Czosnek

Ugotowane brokuly posypujemy serem i wsadzamy na chwile do piekarnika lub mikro.
Smietane mieszamy z wycisnietym czosnkiem i polewamy wszystko po wyciagnieciu
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
 
 
AgaKa 
znalazłam na siebie sposób... :D


Dołączyła: 24 Lut 2005
Posty: 235
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 6 Kwiecień 2005, 07:38   

Sałatka z kapusty pekińskiej, pomidorów i jajek

1/2 główki kapusty pekińskiej
3-4 pomidory
2 jajka
3 łyżki śmietany
1 łyżka musztardy (ja dałam 1/2 łyżeczki Dijon)
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pierz

Kapustę oczyścić, dokładnie umyć i drobno poszatkować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Śmietanę połączyć z musztardą i olejem, doprawić solą. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 min.

W oryginalnym przepisie dodaje się jeszcze cukru do sałatki i do sosu ale jest on zupełnie zbędny :) Pychotka, składniki są na 3,4 porcje.

O kurcze nie trafiłam :szok: Proszę o przeniesienie na tłuszczowe :zawstydzony: sorki
_________________
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 9 Kwiecień 2005, 15:38   

ULUBIONA SAŁATKA MOJEGO K

sałata lodowa - pół główki
pomidorki koktailowe,
cukinia,
pieczarki,
czosnek,
szczypior

Sałatę rwiemy na małe kawałki, pomidorki kroimy na pół, pieczarki myjemy, kroimy w plastry i obgotowujemy, cukinię kroimy w plastry, smarujemy oliwą (najlepiej z chilli) i pieczemy na ruszcie w piekarniku, jednocześnie pieczemy główkę czosnku w cłości. Szczypior drobno koimy :)
Następnie wszystkie składniki po ostygnięciu mieszamy w misce (czosnek obieramy z łupinek). Zalewamy winegretem z chilli.

Wygląda tak :P

 
 
Ani@ 
Ania Bania (dawniej Basiulka)


Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 5272
Wysłany: 22 Kwiecień 2005, 12:17   

Salatka wiosenna z tuńczykiem, mocno czosnkowa :)



układamy na talerzu kolejno (wielkości uzalezniamy od apetytu :hyhy: )
- porwaną sałatę lodową,
- pokrojone w ósemki pomidory,
- tuńczyka (moze byc w oleju)
- paprykę w kostkę,
- opcjonalnie pokrojonego w kostkę ogórka (dla zachowania witamin lepiej tego nie robić :P )
- polewamy wszystko sosem winegret (łyżka octu jabłkowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 3 ząbki czosnku, suszona lub świeża bazylia).

PYCHA!
_________________
Julia & Jakub
 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 10 Maj 2005, 14:21   

Pyszna sałatka z wędzonym łososiem :)

*100 gram wędzonego łosia
* sałata (mniej niz pół główki, ale to zależy co kto lubi)
*pół papryki
*kilka rzodkiewek
*4-6 jajek na twardo
*pęczek koperku
*śmietana conajmniej 18 %
*czosnek
*zioła prowansalskie
*(można dodać jeszcze zwykłego ogórka i krewetki )

Do smietany wyciskamy 2-3 ząbki czosnku, mieszamy z posiekanym koperkiem i ziołami prowansalskimi. skladniki do sałatki siekamy, kroimy, mieszamy, zalewamy sosem. Smacznego.
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 11 Maj 2005, 11:51   

Sałatka z wędzonym kurczakiem

* jedno udko lub dwa wędzonego kurczaka
*papryka
*dużo ogórka
*mieszanka pieprzów
*jakieś zioła
*majonez kielecki lub własnej roboty
* (ewentualnie jak za mało zielska mozemy dorzucić jakaś sałatę lub kapustę pekińską)

kroimy, mieszamy, jemy
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
 
 
margol 
Będzie dobrze !!

Dołączyła: 07 Cze 2005
Posty: 39
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13 Czerwiec 2005, 07:12   

Oto salatka ,ktora wprost uwielbiam.I nie tylko ja.

Cykorie ( ilosc w/g uznania)
ser plesniowy (w/g uznania)

sosik
oliwa z oliwek
ziola prowansalskie
wycisniety czosnek

Cykorie kroimy
ser plesniowy scieramy na grubych oczkach tarki i wrzucamy do cykorii
na koncu dodajemy sosik
PRZEPYSZNIASTE TO JEST I JAKIE MM :) )
 
 
Nicolina 
JAMIMAMI


Dołączyła: 13 Wrz 2004
Posty: 27896
Skąd: Bruksela/Warszawa
Wysłany: 27 Czerwiec 2005, 15:04   PEPERONATA

1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 duże cebule (lepiej czerwone bo łagodniejsze)
2 czerwone papryki, pokrojone w słupki
2 żółte papryki, pokrojone w słupki
3 dojrzałe pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
1 łyżka octu z czerwonego wina
1/4 szklanki kaparów (najlepiej takich konserwowanych w soli i opłukanych, ale z braku laku...)

Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę aż się zeszkli (6-8 min), wrzucamy paprykę i pomidory, smażymy aż sok z warzyw wyparuje i papryka będzie miękka (4-5 min).
Zdejmujemy z ognia, mieszamy z octem i kaparami (grzesznicy dodają też czarne oliwki)
Podajemy w temperaturze pokojowej. Dobre jako dodatek do drobiu lub owoców morza.
_________________
LELIJA MODE
 
 
klara149 


Dołączyła: 20 Sty 2005
Posty: 4
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 4 Lipiec 2005, 07:32   Sałatka z selera i mięsa

2 szklanki gotowanego lub pieczonego kurczaka (pokrojonego w kostkę)
duży seler
2 kiszone ogórki
3 łyżki oleju
sok z cytryny
łyżeczka musztardy dijon
sól, pieprz
3 łyzki posiekanej zieleniny

seler włożyyć do osolonego wrzatku i gotować ok. 20 minut (ma być lekko twardawy). Po ugotowaniu pokroić w paseczki. Tak samo pokroić ogórki. Wymieszać mięso z warzywami. Musztardę rozetrzeć ze szczyptą soli i pieprzu, dodać sok z cytryny i ucierając wlewać olej. Sosem polać sałatkę. Podawać po ok. 30 minutach posypaną zieleniną.
 
 
klara149 


Dołączyła: 20 Sty 2005
Posty: 4
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 5 Lipiec 2005, 07:25   

Sałatka z brukselki z pieczarkami

45 dkg brukselki
10 dkg pieczarek
1/2 pora
2 lub 3 kiszone ogórki
łyżka oliwy
10 dkg chudej wędliny
2 jaja
sól, koperek

Brukselkę ugotować. Jaja ugotować i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki zalać niewielka ilościa wody i gotować ok. 5 minut, wyjąć i pokroić w cienkie plasterki, a płyn odparować do objętości 3 łyżek. Por przelać na sicie wrzątkiem, osączyć i wymieszać z wywarem z pieczarek. Dodać do brukselki. Ogórek pokroić w ćwierćplasterki i dodać razem z sokiem do brukselki, wymieszać. Wędlinę pokroić w kostkę lub paseczki. Brukselkę wymieszać z olejem, wyłożyć na salaterkę. Wędliną obsypać przy brzegach salaterki, a środek przekryć startym jajkiem. Posypać po wierzchu koperkiem lub inna zieleniną.
 
 
Hanna 

Dołączyła: 03 Lut 2005
Posty: 246
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11 Lipiec 2005, 13:09   

SAŁATKA Z TUŃCZYKA WSW

1 puszka tuńczyka wsw
1 papryka (zółta lub czerwona)
2 średnie ogórki małosolne
szczypirek
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz, bazylia suszona
majonez kielecki

Paprykę, ogórki, jajka pokroić w kostkę, dodać tuńczyka, posiekany szczypiorek, przyprawić, dodać majonez, wymieszać i odstawić na 1 godzinkę do lodówki.

Pycha..
 
 
beatad315 

Dołączyła: 03 Lut 2005
Posty: 81
Wysłany: 7 Sierpień 2005, 11:51   

postaram sie wrzucic kilka przepisow z mojej ulubionej ksiazki kucharskiej "Gotuj z fantazja" - po lekkiej modyfikacji powinny byc ok :)

salatka z wolowiny z olejem z pestek dyni
dla 4 osob jako skromny posilek:
400g resztek gotowanej wolowiny
2 male cebule
2 ogorki konserwowe (mm ;) )
1 lyzka kaparow (nie wiem, czy kapary sa mm; ja salatke robilam zawsze bez kaparow, bo nie lubie)
2-3 lyzki bialego octu winnego (zastapic sokiem z cytryny)
2 lyzki oleju slonecznikowego
2 lyzki oleju z pestek dyni (ten olej nadaje caly smak salatce, ale nie wiem, czy on mm jest)
sol, swiezo zmielony pieprz
peczek szczypiorku

1. Wystudzona gotowana wolowine pokroic w cienkie paski. Cebule obrac, pokroic w cienkie plasterki. ogorki drobiutko posiekac. Wysztko razem wymieszac, dodac kapary.

2. Wymieszac ocet z obydwoma gatunkami oleju, przyprawic sola i pieprzem. Salatke polac, odtsawic. szczypiorek oplukac, posiekac i posypac salatke.
_________________
 
 
wenna 


Dołączyła: 21 Lip 2005
Posty: 46
Skąd: Toruń
Wysłany: 23 Sierpień 2005, 14:01   

Cukinia z mozzarellą

Składniki:
- 1 średniej wielkości młoda cukinia lub kabaczek
- 15 dag twardej mozzarelli, ewentualnie żółtego sera
- gałązka oregano, bazylii lub tymianku
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku

Cukinię umyć, nie obierać, pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem, oliwę wymieszać z posiekanym czosnkiem. Mozzarellę zetrzeć na tarce z małymi oczkami, wymieszać z posiekanymi orzechami i oregano, przyprawić do smaku.
Plasterki cukinii posypać serem, zwinąć w roladki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą, piec ok. 30 min w 190°C.

By roladki się nie rozpadały, po zwinięciu trzeba je spiąć wykałaczkami. Do farszu można dodać odrobinę pokruszonego rokfora lub rokpola – zaostrzy smak nadzienia.)

Jest do tego jeszcze małe foto, ale nie wiem jak wkleić do postu (jak do tego dojdę, to wkleję).
Pozdrawiam :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,075 sekundy. Zapytań do SQL: 10