Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
PRZYSTAWKI I SAŁATKI
Autor Wiadomość
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 31 Sierpień 2005, 14:53   

Sałatka pomidorowo-czosnkowa



Tylko dla wielbicieli czosnku, proste składniki ale jaki smak....


1 kg pomidorów
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki śmietany 18% kwaśnej
3-4 ząbki czosnku (można więcej)
sól, pieprz

około 20 dag żółtego sera (ulubionego, morski jest całkiem niezły)


sposób przygotowania
Pomidory na spodzie (po drugiej stronie gdzie ogonek) naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem, po około 2-3 min gdy skórka na nacięciu zacznie odstawać przełożyć do miski z zimna wodą. Po chwili wyjąć, obrać skórkę i wyjąc pestki, ma zostać sam miąższ. Pokroić na kawałki, raczej większe niż mniejsze.
Wymieszać majonez ze śmietana, wcisnąć czosnek, doprawić. Wymieszać z pomidorami, przełożyć do miski (w przeźroczystej ładnie wygląda), posypać startym serem. Ser należy zetrzeć na tarce na drobne wiórki (u mnie bok tarki). Odstawić na co najmniej 30 min do lodówki.
 
 
alusmi 


Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 27830
Skąd: podwawa
Wysłany: 10 Wrzesień 2005, 16:44   

Salatka z tunczyka podana przez dorke



tunczyk wsw - puszka
papryka czerwona
ogorki konserwowe
pomidor
cebula
majonez
pieprz swiezo mielony

ilosc skladnikow wg uznania
wymieszac, podac, zjesc
_________________
You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe.
You take the red pill, you stay in Wonderland and I’ll show you how deep the rabbit hole goes
 
 
dolce vita* 

Dołączyła: 26 Lis 2004
Posty: 112
Wysłany: 20 Wrzesień 2005, 12:17   

To ja podaję przepis na sałatkę z wędzoną mozarellą idealną np do pracy

15 dkg mozarelli wędzonej
2 ogórki kiszone
duży pomidor
papryka
por
ogórek świeży
majonez kielecki
pieprz, ewentualnie sól, lub inne zioła jesli ktoś lubi

Wszystko kroimy w kosteczkę a warzywek dajemy według uznania. Przyprawiamy pieprzem, solą niekoniecznie bo sałatka jest już słona od ogórków kiszonych i majonezu, lepsza jak troszkę postoi bo wtedy ładnie smaki się wymieszają.
 
 
basik 


Dołączyła: 03 Lis 2005
Posty: 212
Wysłany: 14 Grudzień 2005, 15:57   

Brukselka w sosie śmietanowym

500g brukselki
100ml kwaśnej śmietany kremówki 30%
łyżka oliwy z oliwek
przyprawy, zioła (suszona pietruszka, koperek)

Brukselkę oczyścić, zblanszować w lekko osolonej wodzie, ostudzić.
Przekroić każdą na pół, na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek, układać połówki płaskim do dołu, dość mocno podpiec -tak, żeby zbrązowiała. Posypać ziołami (ja mam wegetę własnej produkcji), zamieszać wlać śmietanę, nakryć, zmniejszyć ogień po paru minutach jest gotowa.
 
 
dolce vita* 

Dołączyła: 26 Lis 2004
Posty: 112
Wysłany: 16 Grudzień 2005, 12:29   

Sałatka z kurczaka z selerem naciowym

1 filet z kurczaka
seler naciowy
cebula
majonez
sok z cytryny
musztarda
sól
pieprz

Filet przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na godzinkę do lodówki, smażymy na oliwie z oliwek. Jak wystygnie kroimy w kosteczkę. Seler kroimy na chude talarki, ( lepsze są takie chudsze badylki), cebulę też w kosteczkę. Dodajemy majonez, wyciśniety sok z cytryny według uznania, sól, pieprz. Mieszamy i odstawiamy na godzinkę żeby smaki się przeszły.

W oryginalnym przepisie było jeszcze starte jabłko i marchewka starta surowa ale obawiam się, że to wtedy już nie będzie w zgodzie z metodą. (II faza)
 
 
angela-rt 

MODERATOR papryczka


Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 15261
Skąd: z Olsztynu :-)
Wysłany: 4 Marzec 2006, 14:57   

SAŁATKA PIECZARKOWA
posiłek tłuszczowy.
Potrzebujemy :
-pieczarki ,
-cebulę,
-ser żółty (polecam ostry w smaku),
-natkę pietruszki,
-majonez,
-sól i pieprz,
ew. musztardę.


Pieczarki myjemy,wkłądamy do miski zalewamy wrzątkiem,zostawiamy na 15 minut.Po 15 minutach odcedzamy i zostwaiamy aby dokładnie obciekły.W tym czasie szatkujemy naktkę pietruszki,cebulę,kroimy ser żólty w słupki lub kosteczki.Szatkujemy pieczarki nie za cienko nie za grubo ;) dodajemy ser,cebulę ,natkę ,mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem,dodajemy majonez (na ok.0,5 kg. pieczarek łycha majonezu ,nie więcej bo mimo wszystko woda odchodzi od pieczarek i sałatka będzie "luźna"),mozemy dodać łyżeczkę musztardy ostrej.Mieszamy i zajadamy!Dobre jako danie pudełkowe do pracy ;)
 
 
Pinia 


Dołączyła: 18 Kwi 2005
Posty: 14
Wysłany: 13 Marzec 2006, 13:13   SURóWKA DO MIęSA Z BIAłEJ KAPUSTY

SURóWKA DO MIęSA Z BIAłEJ KAPUSTY

Składniki:
- pół główki białej kapusty
- pęczek natki pietruszki (lub nawet 2 gdy mizerne bukiety)
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka curry
- 2 łyżki stołowe majonezu
- 1 łyzka stołowa śmietany
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól i pieprz

Kapustę szatkujemy, lekko solimy i gnieciemy. Zostawiamy na ok. pół godziny co by zmiękła. W przypadku młodej kapusty, która niebawem sie pokaże, nie solimy i nie gnieciemy. Natkę pietruszki drobno siekamy.

Sosik: rozgniatamy czosnek, solimy, pieprzymy, currujemy, dodajemy sosu sojowego, dokładnie mieszamy , dodajemy majonez i jogurt.

Do kapusty zmięknietej wrzucamy pietruszkę i dodajemy sos. Wszystko mieszamy.

Kapusta jest bardzo łatwa do przyrządzenia, a smakuje nieprzeciętnie. Szczególnie dobrze ja się je z miesem z grila typu żeberka.

SMACZNEGO!!
_________________
Oby do 70 kg.
Oby szybko.
Ostatnio zmieniony przez gosiowo 13 Marzec 2006, 17:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
redzia69 

Dołączyła: 21 Kwi 2006
Posty: 111
Skąd: Poznań
Wysłany: 18 Czerwiec 2006, 23:46   

Sałatka z pora
Składniki:
3 pory
2-3 jajka ugotowane na twardo
1 pęczek rzodkiewek
1 papryka czerwona
2-3 ogórki kiszone
15 dag startego żółtego sera
majonez kielecki
sól
pieprz
Opis wykonania:
Białe części pora kroimy na pół-talarki, sparzamy wrzątkiem. Łączymy z pokrojonymi drobno jajkami, ogórkiem, papryką (może być świeża lub konserwowa bez cukru w zalewie), startymi na tarce rzodkiewkami i żółty serem. Doprawiamy majonezem.
_________________
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 20 Lipiec 2006, 10:32   

Szparagówka z musztardowym vinegretem
2 pocje

1/2 kg fasoli szpargowej, najlepiej żółtej
sol, pieprz

sos
1 łyżeczka musztardy dijon
2 łyzki oliwy lub oleju


Fasolke obieramy, gotujemy w posolonej wodzie. Odcedzamy.
Do musztrady wlewamy powoli oliwe, cały czas mieszajac, az utworzy sie jednolity, kremowy sos.
Do goracej fasolki doadejmy sos, mieszamy. Posypujemy swiezo zmielonym pieprzem.

Podajmy jako dodatek do dan tłuszczowych.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 7 Sierpień 2006, 09:42   

Uniwersalna sałatka obiadowa by Izolda
Pasuje równie dobrze do obiadu jak mięsa z grilla:

1 zółta papryka
1 duży pomidor (najlepiej malinówka)
3 - 4 ogórki kiszone (zależnie od wielkości)
1/2 pęczka natki pietuszki
1 - 2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
olej lub oliwa
sól, pieprz

Paprykę i pomidora kroimy w kostkę, ogórki w ćwierćplasterki, natkę i czosnek drobno siekamy, z soku cytryny, czosnku, oleju i przypraw robimy sos winegret, wszystko mieszamy i od razu podajemy, chociaż jak dłużej postoi w lodówce też jest smaczna.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 4 Wrzesień 2006, 11:11   

PAPRYKA PALUCHY LIZAĆ by angela-rt
szybkie i smaczne ,wyśmienite jako danie albo dodatek obiadowy :)

POTRZEBUJEMY:
-papryka
-cebula
-olej
-przyprawy (sól ieprz + to co kto lubi)
-sok z cytryny

Kroimy cebulke ,wrzucamy na patelnie i podsmażamy.Pokrojoną paprykę wrzucamy i razem smażymy chwile .Przyprawiamy solą ,pieprzem,pieprzem ziołowym,czosnkiem i czym kto lubi .Potem dolewamy wody i troszkę dusimy, do miekkości papryki (dowolnie jak kto lubi ,ja wole czuć ją pod zębem ) Następnie przekładamy papryczke do naczynka i czekamy aż trochę przestygnie, gdy juz nie będzie goraca a tylko ciepła skrapiamy ją sokiem z cytryny i gotowe :P
SMACZNEGO!!!
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 4 Wrzesień 2006, 11:11   

JESIENNA SAŁATKA ANIELSKA by angela-rt
banalnie prosta,niebanalnie smacczna :hyhy: Warto zrobić ją wcześniej aby składniki sie przegryzły :)
potrzebujemy:
-papryka
-pomidory
-cebula
-przyprawy
-cytryna
-oliwa
Pomidory kroimy w ćwiartki lub talarki,papryke i cebulę w piórka.Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy solą,pieprzem,czosneczkiem granulowanym ,możemy też ziołami .Dodajemy oliwy i soku z cytryny ,mieszamy i gotowe :)
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 19 Wrzesień 2006, 08:58   

Sałatka z brokułów z sosem serowym ( przepis pożyczony z opakowania Hortexu) by Herbata

Składniki:
opakowanie brokułów
200g majonezu Kieleckiego lub innego MM
100g sera typu Gorgonzola
2-3 łyżki octu winnego białego (można pominąć)
sok z połówki cytryny
sól


Brokuły ugotować, ostudzic. ser rognieść widelcem, utrzeć z majonezem, octem i sokiem z cytryny.
Brokuły polać sosem i odstawić w chłodne miejsce na 2 godz.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25 Wrzesień 2006, 09:59   

Sałatka porowo-żółtoserowa by Iwi

Składniki:
por
ser żółty - twardy
jajka na twardo
szynka drobiowa (lub nie)
papryka konserwowa


Ilości na oko

Pora wskroić i wysolić, odstawić aby puścił sok.
Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach.
Jajka pokroić w kostkę lub tez grubo zetrzeć.
Szynkę i paprykę pokroić w kostkę.

Sok z pora odcisnąć i połączyć z pozostałymi składnikami.

Zalać sosem zobionym ze śmietany, łyżki majonezu kieleckiego, słodzika (lub nie) i soli.
Można dla zaostrzenia dodać łyżeczkę musztardy.

Posypać natką


* W zimie jak nie mam już papryki MM lub nie mam akurat szynki to nie daję i też jest OK

* Jak ktoś woli to pora można zastąpić wysoloną cebulą.

* W II fazie można dorzucić uprażony słonecznik.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 27 Wrzesień 2006, 11:58   

salatke kalafiorowo-czosnkowa z majonezem by martasi

Skladniki:
kalafior
czosnek
natka pietruszki
majonez


Wykonanie:
Surowego kalafiora trzemy na tarce, wyciskamy do niego czosnek (duzo, ja na 0,5 kalafiora daje 4-5 zabkow czosnku) oraz dodajemy posiekana natke z pietruszki. Wszystko razem mieszamy z majonezem.

Pyszna do mies (szczegolnie z grilla), ale u nas w domu jadamy ja w zasadzie do wszystkiego.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,045 sekundy. Zapytań do SQL: 11