Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
PRZYSTAWKI I SAŁATKI
Autor Wiadomość
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 20 Listopad 2007, 10:46   

Sałatka jajeczno - śledziowa by Czarownica


porcja dla 2 - 3 osób
7 ugotowanych na twardo jajek
6 - 8 filetów (płatów) śledziowych z oleju
1 duży por
5 - 6 dużych ogórków kiszonych
majonez
przyprawy do smaku


Por myjemy, przecinamy na pół i kroimy w półtalarki. Jajka obieramy i kroimy w kostke. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na kawałki. Ogórki kroimy w kostke. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonezu i przyprawiamy do smaku.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 4 Luty 2008, 11:57   

Pasta jajeczna na "chlebku selerowym" by Eb_s

2 jajka
dymka
1 lyżeczka kieleckiego
sól, pieprz

seler


jajka gotujemy, rozgniatamy, dodajemy majonez, dymkę pokrojoną drobno i przyprawy
jesli jemy od razu:
seler kroimy w 1mm plastry nakładamypastę i zjadamy
wersja na wynos:
seler kroimy w 1mm plastry chwilkę na rozgrzaną patelnie teflonową coby nam nie szczerniał


można posypać natką pietruszki
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 4 Marzec 2008, 09:21   

Pasztet drobiowy by kaarolinaa

1/2 kg piersi z indyka
75 dag pieczarek
300 ml smietany
2 jajka
pol glowki czosnku
sok z ok. polowy cytryny
natka piertuszki - kilka galazek
przyprawy - ja dalam sol, pieprz czarny, pieprz cayenne, papryke chilli, oregano, mieszanke ziol wloskich


Mieso mielimy, mieszamy ze smietana i jajkami, przyprawiamy wedle uznania.
Cebule i pieczarki kroimy i smazymy. Pod koniec smazenia dodajemy posiekany lub zmiazdzony czosnek, posiekana natke pietruszki i sok z cytryny.
Pieczarki wrzucamy do masy miesnej i mieszamy dokladnie. Wykladamy do formy. Pieczemy ok. godziny w temp. 160 st.

 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 21 Marzec 2008, 13:46   

Sałatka z makreli by olken
dla wszystkich, którym ta rybka juz bokiem wychodzi :P

2 wędzone makrele
4 ugotowane na twardo jajka
1 cebula średniej wielkości
majonez
sól, pieprz

jajka i cebulę pokroić w kostkę, dodać kawałki makreli, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 7 Wrzesień 2008, 07:01   

Wiewiórkowa bomba witaminowa by wiewiórka
proporcje dla 1 osoby
skladniki:
pol salaty: maslowej lub lodowej
ogórek gruntowy sałatkowy
ćwiartka papryki czerwonej
szczypiorek
ser feta-3 grube plastry
1 lub 2 jaja
1 pomidor lub kilka pomidorkow koktajlowych
oliwa
lyzeczka soli
przyprawa do salatek http://www.bdsklep.pl/pro...roducts_id=1674


salate umyc, porwac, paprykę ogorek, ser pokroic w kostkę, pomidor w osemki-calosc posolic, wymieszac, polac oliwa z przyprawa
na gore polozyc jaja pokrojone w plastry lub cwiartki, posolic raz jeszcze, posypac duza iloscia szczypiorku
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 6 Październik 2008, 16:38   

Sałatka pieczarkowo - serowa by libretka

0,5 kg pieczarek
5 plastrów 0,5 cm sera zółtego
3 jaja ugotowane na twardo
szczypiorek, natka pietruszki
2 lyzki majonezu


pieczarki kroimy w kostkę gotujemy (nie mogą byc zbyt miękkie) dodajemy sól i pieprz, odcedzamy na sicie, ser i jajka kroimy w kostkę, siekamy szczypiorek i pietruszkę, wszystko mieszmy dodajemy 2 łyżki majonezu kieleckiego i gotowe, nie doprawiam tej sałatki bo pieczarki już posolone a ser też jest słony więc jak dla mnie nie ma potrzeby jej doprawiać
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 9 Październik 2008, 08:25   

Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem by libretka

1 pierś podwójna z kurczaka,
pół pekinskiej dużej lub jedna mała,
ogórek świeży
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych (bez cukru)
2 średnie pomidory
2 łyżki majonezu kieleckiego
2 łyżki śmietany 12%, lub 18% ale wtedy sos będzie zbyt gęsty.


Piersi z kurczaka kroje w kostkę, posmażam na oliwie z oliwek, do kurczaka dodaję przyprawe curry, sól i pieprz
pekinkę kroję, ogórki kroje w kostkę, pomidory w większe cząstki, to wszystko razem mieszam, a w kubeczku mieszam majonez ze śmietaną i zalewam sałatkę - naprawdę pyszna
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 27 Październik 2008, 15:12   

Surówka z surowego kalafiora by Nadzieja

1/2 surowego kalafiora
1 duży pomidor
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki majonezu kieleckiego/lub domowego
3 łyżki śmietany
przyprawy - sól, pieprz do smaku


Kalafiora trzemy na dużych oczkach (ręcznie lub w robocie - blender odradzam bo za bardzo rozdrabnia ale też wyjdzie), dodajemy pociętego w cząstki pomidora i koperek (tego nie żałujemy). Solimy (sporo bo kalafior sam w sobie jest mdły), pieprzymy i mieszamy wszystko z majonezem i śmietaną. Serwujemy do wszystkiego - i do mięś i do ryb!

 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25 Listopad 2008, 21:06   

kolorowa salatka by wiewiorka

skladniki na 1 osobe:
0,5 papryki czerwonej
0,5 papryki zoltej
0,5 papryki zielonej
pomidor
mala cebula
oliwa
sery feta,mozarella-po kilka plastrow
opcjonalnie ogorek kiszony lub konserwowy bez cukru (wtedy ser mozna zamienic na zolty)
1 lub 2 jajka
mozna rowniez dodac wedzonego lososia
przyprawy: suszone pomidory, bazylia,oregano, sol
opcjonalnie majonez


przygotowanie:
papryki i pomidory pokroic w kostke (opcjonalnie dodac ogorek), wymieszac z serem-w kawalkach i jajkiem, posolic
cebule pokroic w cienkie plastry-gotowac przez ok.2 minuty w niewielkiej ilosci wody, osuszyc, ostudzic.
dodac do warzyw
calosc polac duza iloscia oliwy, posypac przyprawami
zamiast oliwy mozna uzyc majonezu



wersja z lososiem
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 19 Maj 2009, 09:17   

przystawka z kurczakiem by falla23

składniki:
ugotowany kurczak- np. pojedyncza pierś
ugotowane na półtwardo różyczki brokuła
jajo- na twardo- 2 sztuki
ugotowana na półtwardo fasolka szparagowa
cebulka czerwona
surowy, utarty i skropiony sokiem z cytryny seler
sól, pieprz, czerwona papryka sproszkowana słodka, śmietana, łyżeczka musztardy dijon


wykonanie:
przygotowujemy sporą miskę. Na spód najpierw wsypujemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, aby zakryła dno miski. Kolejna warstwa- ugotowana i wystudzona , pokrojona na mniejsze 2- cm kawałki fasolka szparagowa. Kolejna warstwa- pokrojone w kosteczkę jajka na twardo. Na to 2 porządne łychy śmietany wymieszanej z musztardą , posolonej i popieprzonej. Kolejna warstwa - utarty seler. Kolejna warstwa- pokrojone drobno mięso kurczaka. Pozostaje nam już ułożyć na wierzchu pokrojone na mniejsze kawałki różyczki brokuła i polać kolejnymi 2 łychami śmietany z musztardą. Dekorujemy, sypiąc na wierzch słodką paprykę w proszku.

jadłam to cudo 20 lat temu na Ukrainie, w okręgu Winnickim, a do tej pory pamiętam. :)
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 6 Październik 2009, 10:14   

Sałatka niemal cesarska by falla23
2 porcje :

Baza sałatki
1/2 małej sałaty lodowej, lub strzępiastej
2 jaja na twardo
pierś z kurczaka upieczona w folii (z dodatkiem czosnku granulowanego lub świeżego)
pęczek rzodkiewek
1/2 czerwonej cebuli
pomidorki koktajlowe
1/2 świeżego ogórka długiego

Sos:
oliwa+pieprz świeżo zmielony+odrobina musztardy bez cukru+drobno posiekany koperek- jako sos do sałatki


Sałatę rwiemy na strzępy, drobno- w plasterki kroimy ogórka, rzodkiewki, cebulę, upieczoną pierś z kurczaka. Jaja kroimy w ósemki. Układamy na sałacie, polewamy sosem, dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Na II fazie można tę sałatkę posypać grzankami z dobrego pełnoziarnistego chleba. Smacznego.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 12 Styczeń 2010, 14:08   

SAŁATKA Z WĘDZONEJ MAKRELI by AniaU

Składniki:
makrela wędzona (średniej wielkości)
15 dag pieczarek
1/2 średniej cebuli
3 ogórki kwaszone
1 łyżka oliwy
natka pietruszki
sól, pieprz


Rybę oczyścić ze skóry i ości, podzielić na drobne kawałki. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, obrać ze skórki i na chwilę włożyc do gotującej się wody, poszatkować je w cieniutkie plasterki. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić do smaku, dodać oliwę i posypać posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem powinna pozostać przez pewien czas w lodówce.

 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 9 Luty 2010, 07:53   

SAŁATKA Z MAKRELI I JAJEK by Justa_Tom

(wersja lekko zmodyfikowana, podobna do sałatki AniaU, )

Składniki:
1 makrela wędzona
4 jajka na twardo
3 ogórki kiszone
10 pieczarek średniej wielkości - podgotowane w osolonej wodzie i pokrojone
1 średnia cebula (opcjonalnie)
1-1,5 łyżki majonezu kieleckiego


Wykonanie:
Makrelę obieramy i dzielimy na kawałki, ogórki kiszone i jajka kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Wszystko mieszamy z łychą majonezu. Można dodać cebulę, ale ja wolę bez. Zajadamy jako posiłek tłuszczowy z dodatkiem sałatki z pomidora i ogórka lub jak kto woli innej. Smacznego :)
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 19 Luty 2010, 08:54   

faszerowane pomidory by kaczyna72

3 gotowane na twardo jajka
makrela wędzona
sól pieprz i łyżka majonezu z tego robimy pastę


pomidoru kroimy na pół wyjmujemy nasiona piprzymy wkładamy pastę

z gniazd nasiennych robię do tego sałatkę z rzodkiewki ogórka kiszonego i łyżeczki śmietany zakwaszonej + pieprz
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 29 Marzec 2010, 08:12   

Sałatka z kopru włoskiego, selera naciowego, marchwi z jabłkiem sosem z sera Gorgonzola by eeyorek
2 bulwy kopru włoskiego
2 marchwie
5 łodyg selera naciowego
1 jabłko (w IIF, w IF robimy bez jabłka)
1 posiekany ząbek czosnku
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
150g sera Gorgonzola łagodnego
1 łyżka natki

Obierz koper z zewnętrznych liści, przekrój bulwy na pół i pokrój na plastry (ok. 3 mm). Marchew i jabłko pokrój w cienkie paski. Łodygi selera obierz i pokrój w takie same paski jak koper. Warzywa wymieszaj z solą pieprzem i czosnkiem, dodaj 2 łyżki oliwy. Pokrojony w kostkę ser wymieszaj razem z oliwą w rondu. Cały czas mieszaj, aż ser się rozpuści. Następnie zalej nim warzywa i posyp natką pietruszki.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,092 sekundy. Zapytań do SQL: 10