Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Dania mięsne
Autor Wiadomość
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 20 Lipiec 2004, 16:36   PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM DROBIOWYM.

PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM DROBIOWYM:

4 papryki,
sól, pieprz,
2 łyżki oleju do wysmarowania naczynia.

Farsz:

15 dag upieczonego lub ugotowanego mięsa z kurczaka,
20 dag szpinaku,
1 cebula,
10 dag pieczarek,
3 łyżki oliwy lub oleju,
2 ząbki czosnku, 15 dag sera mozarella,
1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz.

Szpinak dusić 5 minut na 2 łyżkach oleju, mięso zemleć lub posiekać. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na reszcie oleju. Pieczarki obrać, opłukać, osączyć, pokroić w plasterki i dodać do cebuli, dusić 5 minut. Ser pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Połączyć pieczarki, mięso, szpinak, ser i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Papryki przeciąć na 1/3 wysokości, oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć, posypać w środku solą i pieprzem, po czym napełnić farszem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć papryki i piec 35 - 40 minut w 180 stopniach. g:D
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 20 Lipiec 2004, 16:47   PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA MUSEM PIETRUSZKOWYM Z WARZYWAMI

PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA MUSEM PIETRUSZKOWYM Z WARZYWAMI

1,7 kg piersi z kurczaka
1/2 szklanki oleju, sól, pieprz,

MUS:

1 jajo, 1 pęczek natki, sól, pieprz

Piersi z kurczaka umyć, osączyć i odciąć oddzielające się małe części.
Mus: natkę umyć, osączyć i posiekać. Oddzielone kawałki mięsa zmiksować z jajkiemi natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Piersi naciąć poziomo (nie do końca), opruszyć solą, pieprzem i nafaszerować musem. Na rozgrzanym oleju smażyć porcje piersi na rumiano. Podawać z warzywkami. :one: [/b]
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 20 Lipiec 2004, 17:05   ROLADA WIEPRZOWA Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ

ROLADA WIEPRZOWA Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ

2 kg schabu,
1/2 szklanki oliwy,
2 szklanki rosołu,
ostra papryka w proszku,
sól, pieprz

Sos:

8 zielonych przypieczonych papryk,
2 szklanki śmietany 18%,
4 łyżki oliwy,
2 drobno posiekane cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki bulionu w proszku (bez zakazanych dodatków)

Farsz:

6 pokrojonych w krążki zielonych papryk ok. 1,2 kg,
1 kg pokrojonej w krążki cukinii,
1 pokrojona w plastry cebula ok. 12 dag.
5 dag masła lub oliwy.

Sos: cebulę i czosnek (przeciśnięty) zeszklić na oliwie wraz z rozdrobnionymi paprykami. Następnie wymieszać z rosołem, połową śmietany i przetrzeć przez sito. Sos przelać do garnka, dodać pozostałą śmietanę. Dokładnie wymieszać, podgrzewać kilka minut na małym ogniu.
Farsz: cebulę zrumienić na maśle, dodać paprykę i cukinię, następnie smażyć przez kilka minut.
Schab naciąć wzdłuż na pół, rozłozyć i starannie rozbić tłuczkiem. Mięso natrzeć z obydwu stron solą, pieprzem i papryką.
Na schab nałożyć warstwę farszu, mięso zwinąć, przewiązać bawełnianą nitką i obsmażyć na gorącej oliwie na jasnozłoty kolor. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 30 minut, od czasu do czasu polewając rosołem.
 
 
joannaitr 



Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 8620
Skąd: Niepołomice
Wysłany: 1 Sierpień 2004, 22:47   GOŁĄBKI KALAFIOROWE by joannaitr

Główka kapusty białej lub włoskiej
500 g mięsa mielonego indyczego (lub innego)
4 duże cebule
1 kalafior
4 ząbki czosnku
2 jaja
Przyprawy: bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz

Kapustę obgotować tak, by dało się oddzielić liście, po czym oddzielić wspomniane.
Kalafiora ugotować na lekko twardo.
Drobno pokrojoną cebulę przysmażyć na patelni na złoty kolor.
Mięso przesmażyć na patelni dodając zgnieciony czosnek i przyprawy w ilościach wg uznania.

W dużym garnku połączyć mięso z celulą i z pogniecionym kalafiorem (świetnie się sprawdza ubijaczka do ziemniaków). Gdy farsz trochę przestygnie, dodac jaja i wymieszać. Zawiąć farsz w liście kapusty. Dno dużego garnka wyłożyc wolnymi liścimi kapusty, ułożyć gołąbki warstwami, zalać wodą do połowy i dusić pod przykryciem do czasu, aż kapusta będzie miękka (zależy to od stopnia rozmiękczenia jej w fazie obgotowywania)
Można podawac z sosem pomidorowym lub pieczarkowym
 
 
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 1 Sierpień 2004, 23:49   FILET Z KURCZAKA Z WARZYWAMI by Ewik

Składniki:
- 1 duży filet z kurczaka,
- 2 łyżeczki imbiru,
- 2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej,
- sól,
- pieprz
.

Fileta obrać i pokroić, posypać imbirem. W głębokim naczyniu dobrze podsmażyć warzywa, tak aby zmiękły, doprawić solą i pieprzem. Ja dodaję też trochę ostrej papryki.

W międzyczasie na drugiej patelni dobrze podsmażamy kurczaka. Musi się przesmażyć. Po usmażeniu wszystko mieszamy.
 
 
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 1 Sierpień 2004, 23:55   CUKINIA FASZEROWANA by Ewik

SKŁADNIKI:
4 małe cukinie,
20 dag mięsa mielonego,
pomidor,
ząbek czosnku,
mała cebula,
oregano,
sól,
pieprz
.

Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem i oregano. Napełnić farszem półówki cukini. Po rozgrzaniu piekarnika do 200 st. C wstawić cukinię i piec 20 min. Podawać na gorąco z sosem pomidorowym, przybrać marynowanym selerem (pociętym w "zapałki") i posiekaną natką pietruszki.
 
 
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 00:46   JASKÓŁCZE GNIAZDA by Ewik

* 2 podwójne filety z piersi kurczaka
* 10dag sera żółtego
* 4 jajka
* oliwa do smażenia
* sok z 1/2 cytryny
* kilka gałązek natki
* 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
* sól, pieprz


1. Filety opłukać, pokroić na pojedyńcze kawałki. Każdy z nich naciąć tak, by utworzyła się kieszonka. Filety natrzeć sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Ser żółty pokroić w grube plastry. Natkę opłukać. Jajka zawinąć w plastry sera, umieścić wraz z natką w kieszonkach wyciętych w mięsie (po 1 jajku na każdą kieszonkę)

3. Faszerowane filety związać nicią w taki sposo by miały kształt gniazdek. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

4. Na patelnii rozgrzać oliwę, włożyć gniazda, zarumienić z obu stron. Podlać białym winem, przykryć. Dusić na małym ogniu 10-15 minut. W tym czasie gniazda kilka razy przewracać.
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 10:35   BAKŁAŻANY FASZEROWANE MIĘSEM by Annmi

BAKŁAŻANY FASZEROWANE MIĘSEM BY ANNMI:
Składniki:
4 bakłażany średniej wielkości
6 łyżek oliwy
garść posiekanej bazylii (ew. pietruszki)
nadzienie:
pół kilograma mielonego mięsa
2 średniej wielkości cebule
2 pomidory
garść posiekanej bazylii (ew. natki pietruszki)
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:
1.Najpierw goryczka: bakłażany kroję wzdłuż na połówki, solidnie posypuje solą z dwóch stron, odstawiam na 30 minut, po tym czasie papierowym ręcznikiem ścieram powstałe na nich krople soku.
2.W tym czasie przygotowuję nadzienie: cebulę obieram i siekam na drobną kostkę. Pomidory obieram ze skórki (nacinam lekko skórkę, wkładam do wrzątku na pól minuty), usuwam sok i pestki i kroję na drobną kostkę.
3.Cebulę szklę na oliwie i dodaję do niej mielone mięso. Smażę, cały czas mieszając i starając się tak rozdzielać mięso, by nie powstały zbyt duże grudki. Do podsmażonego mięsa dodaję pomidory, bazylię, wyciśnięty czosnekdoprawiam farsz solą i pieprzem.
4.Teraz czas ponownie na bakłażany - wydrążam z nich miąższ (gęsto nakrawając warzywo małym nożem), zostawiając wewnętrzną warstwę o grubości 1,5 cm, tak by powstała "łódka".
5.Wydrążony miąższ podsmażam na gorącej oliwie do lekkiego zrumienienia, mieszam go z mięsem.
6.Farszem nadziewa połówki bakłażanów, umieszczam w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
PYCHAAA
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 10:46   LECZO Z KABACZKA by Annmi

LECZO Z KABACZKA

1 nieduża cukinia (kabaczek)
3 pomidory (dojrzałe) ew. przecier lub z puszki
3 różnokolorowe papryki
kiełbasa (chuda i dobra)
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej
tymianek
sól, pieprz
papryka w proszku

1.Cebulę kroimy w kostkę i chwilę dusimy na oleju.
2.Dodajemy pokrojona kiełbasę.
3.Stopniowo dodajemy pokrojony kabaczek, paprykę (w kostkę), pomidory (bez skóry) i przyprawy.
4.Dusimy do miękkości ew. podlewając trochę wodą.
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 22:40   NIENORMALNIE PYSZNA CUKINIA by Gosiowo

nienormalnie pyszna cukinia by Gosiowo

na jedna osobe
mala cukinia
3 plasterki boczku
2 pomidory
oliwa
sol
pieprz
odrobina sosu tabasco
czosnek

cukinie obrac pokroic w plasterki o grubosci 1 cm
pomidory sparzyc obrac pokroic drobniutko
boczek pokroic w kosteczke
na rozgrzana olwe wrzucic cukinie i pozwolic jej sie porzadnie zesmazyc
dodac czosnek i jak sie zacznie rumienic to go wywalic
dodac boczek wymieszac i niech sie tluszcz wytopi
jak beda juz skwareczki cukinia bedzie miekka dodac pomidory i wymieszac delikatnie co by nam sie nie porozwalalo
kiedy pomidory zmiekna posolic doprawic swiezo mielonym pieprzem i odrobina sosu tabasco
no i wcinac!
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 22:48   FASOLKA SZPARAGOWA Z MIESEM MIELONYM by Jo_lina

FASOLKA SZPARAGOWA Z MIESEM MIELONYM by Jo_lina

50 dag fasolki szparagowej obrac, pokroic na mniejsze kawalki
25 dag miesa mielonego przesmazyc na odrobinie oliwy z cebulka i ulubionymi przyprawami (sol, pieprz, papryka, lubczyk lub jakies inne)
wszystko wrzucic do glebokiego rondla (lub duzej patelki) i na malym ogniu pogrzewac i co chwila podrzucac zawartosc rondla pozwalajac na przysmazenie zawartosci rondla (raczej nie mieszac)

wychodza z tej ilosci dosc porzadne dwie porcje
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 23:24   WOŁOWINA NIBY PO CHIŃSKU by Gosiowo

Wolowina niby po chinsku

plaster wolowiny cienki w miare ale nie rozbijamy go
za to kroimy w kostke
mrozona zolta fasolka szparagowa tak ze dwie garscie polamana drobno
2 cebule zabek czosnku
kilka pieczarek
pieprz kajenski
curry
sol
olej

potrzebujemy woka albo patelnie z grubym dnem i wysokim brzegiem
rozgrzewamy w niej spora ilosc oleju
takie spore chlusniecie
wrzucamy zabek czosnku i czekamy az sie lekko zrumieni
wyciagamy go stamtad i wrzucamy pokrojona w polplasterki cebule
fasolke wczesniej blanszujemy a jesli mamy swieza to nie
wrzucamy do przesmazonej cebuli
w woku sie wszystko dzieje bardzo szybko
przemiszac kilka razy i chwile odczekac niech sie zeszkli rowniez
nastepnie dodajemy pieczarki pokrojone w grube kawalki
znowu czekamy chwile mieszajac raz na jakis czas
taka chwila to nie dluzej niz minuta
na koniec wrzucamy wolowine mieszamy energicznie niech zmieni kolor z kazdej strony
dosypujemy pieprzu kajenskiego i curry ale w granicach rozsadku
solimy pamietajac ze nic nie bylo solone wiec lyzeczka od herbaty nie bedzie za duzo
znow mieszmy energicznie zeby sie przyprawy rozprowadzily
od poczatku do konca to nie trwa dluzej niz 8-10 minut
i wychodzi swietne!!!!
sama sie zdziwilam jak bardzo swietne
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 8 Sierpień 2004, 20:26   

GYROS A'LA ALEXIA:

piersnik
pieczarki
ogórki kiszone
cebulka
przyprawy -sol ,pieprz, curry , papryka ostra lub chili ,
smietana
czosnek
cytryna
oliwa
piersik kroimy z paseczki nacieramy przyrawami zostawiamy na 30 min
potem smazymy piersnik i usmazone pieczrki z cebulka
piersnik mieszamy z pieczrakami dodadjemy w kostke pokrojone ogorki kiszone, chwile dusimy razem wszystko
robimy sos czosnkowy: do gestej smietany wciskamy czosnek , dajemy kilka kropel cytryny sol i pieprz.
na przygotowany gyrosik nalewamy sosik
dodatkowo pasuje do tego słatak z pekiny, pomidorka, papryki ogorka swierzego itd.

[ Dodano: 2004-08-08, 21:26 ]
KLOPSIKI A'LA GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ A'LA ALEXIA:

miesko mielone
cebulka
jajko
granulat sojowy
kapsuta młoda
przyprawy
kapuste szatkujemy i cienka warswe nakładamy na dno brytwanny
robimy klopsiki czyli mielone z jajem do tego granulat cebulka i przyprawy
robimy kulki nakłdamy małe kulki na ta kapuste posztakowana
zasypujemy te klospiki warswa kaspusy zalewamy woda dajemy ziele angilski i lisc laurowy ja daj kostke rosołowa i kilka grzybków suszonych i dusimy az młoda lapusta bezie miekka potem mieszamy wszytko razem
trwa to około 30 min wszytko

wody nie po sama góre tylko do połowy

[ Dodano: 2004-08-08, 21:34 ]
KURCZAK W SOSIE SEROWYM by Enne

skladniki:
2 filety z kurczaka (po 125g.jedna)
lyzka oliwy z oliwek
50g. sera brie lub innego sera plesniowego
100g. pieczarek
cebula pokrojona w plasterki
ostra czerwona papryczka bez pestek pokrojona w krazki
2 zabki czasnku pokrojone w plastereczki
1dl. bialego wina
pojemniczek swiezej smietany
4 lyzki posiekanej natki pietruszki
przyprawy : pieprz, sol

w brytwannie lub woku rozgrzac olive i usmazyc w niej filety z kurczaka na zloto-brazowy kolor, wyjac filety i utrzymywac w cieple na podgrzanym talerzu.
Do brytwanny wrzucic ostra papryczke i czosnek i smazyc przez minute. Dodac pieczarki i cebule - smazyc przez 3 minuty. Polaczyc ze smietana, bialym winem i serem plesniowym - wszystko dokladnie wymieszac.
Sos pieczarkowo-serowy mozna przyprawic do smaku pieprzem i sola - podawac oddzielnie lub np. z oszukanym makaronem...

[ Dodano: 2004-08-08, 21:37 ]
KURCZAK Z SEREM by Sylvia:

piersi z kurczaka cieniutko rozbic ( naprawde bardoz cienko...)

posmarowac troszkę musztardą , ser zółty zetrzeć ( albo pokroic w cienkie paseczki)
połozyć na kawłeku piersi i ciasno zwinąć w roladkę..
włozyć do naczynia żaroodpornego i wstaiwć do pierkanika ( troszke podlac oliwą) i przyprawić...
sos zagęscić np śmiataną i smacznego...
ja robię je tak , ze podsmażam a potem podlewam gorąca woda i robi się sos serowo- śmietanowy ( po dodaniu smietany)

[ Dodano: 2004-08-08, 21:39 ]
Kurczak w curry by Enne

3-4 udka kurczaka pokrojone na paseczki
lyzka olivy
1 srednia cebula pokrojona na plasterki
biala koncowka pora pokrojona na plasterki
czerwona papryka pokrojona w paseczki

przyprawy: pieprz, odrobina soli czosnkowej odrobina slodkiej papryki, curry

Kurczaka podsmazamy na patelni lub w woku na zloto brazowy kolor
dodajemy pokrojona cebule, por, papryke przyprawiamy do smaku curry, odrobina soli czosnkowej, slodka papryczka i pieprzem i dusimy pod przykryciem jeszcze przez 5 do 8 minut...

[ Dodano: 2004-08-08, 21:43 ]
KREWETKI W BOCZKU by Enne:

wieksze krewetki podgotowane bez skorupek ( takie by mozna je bylo zawinac w plasterek boczku)
jak najchudszy boczek w plasterkach
Przyprawy : sol czosnkowa, slodka sproszkowana papryka, pieprz

Nic trudnego krewetki (kazda z osobna) owijamy plasterkiem boczku i ukladamy na patelni - przyprawiamy do smaku sola czosnkowa, papryczka i pieprzem nastepnie podsmazamy na obu stronach do czasu az boczek ladnie sie przypiecze...

Jesli ktos kupi surowe krewetki - nalezy je wrzucic na gotujaca sie lekko osolona wode i gotowac przez 5 do 6 minut - krewetki powinny byc lekko chrupiace...

[ Dodano: 2004-08-08, 21:47 ]
ZAPIEKANY LOSOS by Enne

1-2 filety z lososia (zalezy jak duze)
4-5 swiezych pokrojonych na cieniutkie plasterki zabkow czosnku
sol czosnkowa
oliwa z oliwek
sok z polowki swiezej cytryny

Filety kroimy na 10-15 cm kawalki, nastepnie dobrze plukamy i na gore kazdego fileta ukladamy pokrojony czosnek, posypujemy sola czosnkowa do smaku
Kazdy kawalek zawijamy w folie aluminiowa uprzednio dodajac odrobine oliwy z oliwek i tak przyprawione filety kladziemy na blache i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 30 - 40 minut (czas pieczenia zalezy od ilosci filetow)
Po wyjeciu rybki delikatnie polewamy ja sokiem z cytryny oczywiscie wedle upodobania

Zamiast lososia mozna wykorzystac biala rybke, grouper, snaper, trout, rainbow fish (bardzo Was przepraszam ale nie znam polskich odpowiednikow nazw ryb ktore wymienilam, jak znajde w slowniku to je zastapie) ...
smacznego
 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 10 Sierpień 2004, 20:33   

POTRAWKA Z CUKINIĄ
Wymysliłam ją sobie dzisiaj i wyszła przepyszna. Zainspirowała mnie Gosiowo swąją cukinią :)

* cukinia (obieramy i ciachamy w krążki - grubości ok 0,5-1cm)
* czosnek-3 ząbki (ciachamy w cienkie plasterki)
* cebula - mała (ciachamy w półkola)
* pieczarki - 2 sztuki (ciachamy w paski)
* pomidory - 2 (sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i ciachamy)
* mięso mielone z indyka (na oko)
* oliwa z oliwek
* sól, pieprz, pieprz kajeński, pieprz ziołowy, oregano, papryka słodka (lub co się komu podoba)

*ser żółty

Na patelni na wolnym ogniu na oliwie podsmażamy cukinię z obydwu stron.
Na drugą patelnię wrzucamy czosnek, pieczarki i cebulę. Przyprawiamy Po jakimś czasie dorzucamy mięso. Podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i krótko dusimy.

Z cukiniowej patelni odlewamy nadmiar tłuszczu i wrzucamy do niej zawartość drugiej patelni. Dusimy trochę. Posypujemu tarty, żółtym serem i czekamy aż ser się roztopi. Gotowe.
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
Ostatnio zmieniony przez Ewik 14 Marzec 2005, 08:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 11 Sierpień 2004, 18:18   FRITTATA ze szpinakiem i pieczarkami by PEE

FRITTATA to włoski omlet z rozmaitymi dodatkami. Smaży się go na patelni z obu stron lub, gdy jajka się zetną, zapieka na grillu. Frittaty, w odróżnieniu od omletu francuskiego, nie składa się na pół, lecz podaje w formie placka


6 jajek
25 dag pieczarek/grzybow
12 dag liści szpinaku
6 dag boczku wędzonego (bez skóry)
1 ząbek czosnku
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oliwy
sól, pieprz


Boczek pokroić w małą kostkę. Oczyszczone grzyby opłukać, osączyć i pokroić na ćwiartki. Szpinak umyć, osączyć i grubo posiekać moze byc z mrozonki, wtedy odcisnac. Czosnek obrać i zgnieść w prasce. Na patelni z grubym dnem smażyć na oliwie, mieszając, boczek i grzyby, aż utworzą się chrupiące skwarki. Dodać szpinak oraz czosnek, smażyć 2 min i zmniejszyć ogień. Jajka przyprawić pieprzem oraz solą i roztrzepać. Polać nimi zawartość patelni i smażyć na średnim ogniu. Gdy jajka zaczną się ścinać, unieść nieco frittatę łopatką, aby nieścięta masa spłynęła na spód. Kiedy jajka zetną się całkowicie, posypać omlet parmezanem i wstawić do gorącego grilla, 10 cm poniżej grzałki. Zapiekać do zrumienienia.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10