Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
DESERY
Autor Wiadomość
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 15 Sierpień 2005, 09:21   

Ciasto cukiniowo-kakaowe

1 1/2 szklanki startej ze skórką na grubej tarce młodej cukinii
3 białka
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1/2 łyzeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyzeczki imbiru
1 łyzka kakao
1/2 szklanki fruktozy
1/2 szklanki maslanki
1 1/2 szklanki maki pszennej 1850
1 duze jabłko lub 2 mniejsze


Białka ubijamy na sztywna piane, dodajemy po troche fruktoze cały czas ubijajac. W drugim naczyniu mieszamy reszte składników, dodajemy piane delikatnie mieszajac. Przekładamy do keksówki wyłozonej pergaminem lub do foremki silikonowej. Na wierzchu ukłądamy plastry jabłka. Pieczemy około 40 min w 180 stopnii.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 29 Sierpień 2005, 16:24   

Puszyste ciasto drożdzowe z owocami

zaczyn:
2 dag drozdzy
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka fruktozy
3 łyzki z lekkim czubkiem maki pszennej 1850

ciasto:
1,5 szklanki maki pszennej 1850
1 szklanka maślanki
2 czubate łyzki fruktozy
1 łyzeczka cynamonu (niekoniecznie)
owoce (np. sliwki, jabłka)


Mleko podgrzac, dodac drozdze i fruktoze, wymieszac, dodac make i wymieszac. Odstawic na 15 min. az mcno urosnie.
Do zaczynu dodac cynamon i fruktoze oraz maślanke(nie z lodówki, wyjąć wczesniej lub lekko podgrzac). Wymieszac łyzka. Doda make i wymieszac. Ciasto ma byc na tyle rzadkie aby dało sie mieszac łyzka ale nie ma byc lejace.
Odstawic na około 30 min az podwoi objetośc. Przełozyc do foremk keksowej (wyłozonej pergaminem lub lekko posmarowanej olejem). Ułozyc owoce, odstawic na 20 min az ciasto podrosnie. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20-30 min. az ciasto bedzie rumiane a patyczek w nie wetkniety suchy. Mozna mrozic.
Uwaga ciasto po wyrosnieciu w blascze jest bardzo delikatne, uwazac przy wkładaniu do piekarnika aby nie siadło.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 29 Październik 2005, 13:19   

Pierniczki drożdzowe
prawie jak z Kopernika :)

zaczyn:
2 dag drożdzy
1 łyżeczka fruktozy
1/4 szklanka ciepłego mleka
2 łyzki maki pszennej pp

karmel
2 czybate łyzki fruktozy
1 łyzka wody
1/4 szklanki wrzacej wody

około 2 szklanek maki pszennej 1850
1 jajko- mozna dac samo bialko, bedzie scisła I faza
1 łyzeczka przyprawy do piernika
1 czubata łyzka fruktozy


Drozdze rozmieszac z fruktoza i mlekiem, dodac make, odstawic do wyrośniecia.
Na teflonowej patelni wymieszac fruktoze z 1 łyzka wody, podgrzewac cały czas mieszajac az utworzy sie ciemno-złoty karmel, dodac reszte wody i mieszajac podgrzewajac az karmel sie rozpusci. Wystudzić. Wymieszac wszytkie skałdniki ciasta z karmelem i zaczynem. Powinno wyjsc zwarte, nieklejace sie do rak ciasto, które daje sie wałkowac.
Rozwałkowac na 1/2 cm, wycinac pierniki, piec na balsze wyłoznej pergaminem przez około 10-12 min w 180 stopni az beda rumiane.
 
 
jasminherf 

winopijka


Dołączyła: 03 Lis 2005
Posty: 26021
Skąd: Wrocław
Wysłany: 21 Luty 2006, 21:41   

Galaretkowy piętrus

Składniki:
wiśnie mrożone - opakowanie 450 g (mogą być inne owoce, np. truskawki)
mandarynki, 5-6 szt.
duża jogobella light (brzoskwiniowa, ananasowa)
żelatyna
fruktoza
może być galaretka owocowa bez cukru

Warstwa 1.
2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Jak ostygnie dodajemy do jogurtu owocowego, wylewamy do tortownicy, wstawiamy do lodówki – do zastygnięcia.
Warstwa 2.
Mandarynki kroimy w kostkę, gotujemy krótko pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Dodajemy fruktozę do smaku. 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i wlewamy do mandarynkowego „kompotu”. Gdy całość ostygnie – wlewamy do tortownicy na warstwę 1 i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż warstwa zastygnie.
Zamiast gotowania mandarynek można do owoców dodać galaretkę o smaku pomarańczowym bez cukru i dosłodzić fruktozą.
Warstwa 3.
Wiśnie rozmrażamy. Po rozmrożeniu podchodzą sokiem więc dodajemy fruktozy do smaku i rozpuszczoną żelatynę (2-3 łyżeczki w 1/2 szklanki gorącej wody). Całość mieszamy i wylewamy na warstwę 2. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Dobrze jest chłodzić to kilka godzin, żeby wszystkie warstwy dobrze stężały.
Smacznego!



 
 
Mijaa 


Dołączyła: 02 Sty 2006
Posty: 10040
Skąd: Ziemia ;)
Wysłany: 1 Marzec 2006, 23:41   Szybciorski Murzynek

Ciasto jak na mufiny Silverka:

SUCHE:
2 szklanki mąki pp
4-5 łyzek fruktozy (ja dalam 3,5)
1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
1 płaska lyzeczka sody
1 łyzeczka cynamonu
3 łyżki kakao wytrawnego :D

MOKRE:
- szklanka maslanki do 1,5%
- 1/3 szklanki mleka do 1,5%
- 2 białka

+ dodakowo konfiturka jakaś - a ja miałam śliwkową z fruktozą

Suche wymieszac z suchymi, mokre z mokrymi (jeśli ciasto za mało ciemne dodać jeszcze kakao), przełożyć do małej tortownicy, albo keksówki i piec w 180 stopniach 25-30 minut (spawdzić patyczkiem, czy ciacho się nie lepi).
Po wjęciu z formy,gdy trochę przestygnie kroimy przez środek na pół i połówkę smarujemy powidłami, nakrywamy drugą połową.
Kiedy całkiem ostygnie owinąć w folię i zosatwić na jakiś czas - ja piekę wieczorem, kiedy wsadzam do piekarnika biegnę pod prysznic.
Póżniej wyjmuję (lece sie kremować, smarowac itp.) wracam, kroje, smaruję dżemem, wkładam do reklamówki i idę spać (chyba, że jeszcze coś muszę zrobić).
Rano dzielę na porcje i już :)

Smakuje jak Murzynek i prawdziwe ciasto, nie jak maka pp ;)

Dorzuciłam do swojego troche pokrojonych drobn jabłuszek - zdjęcia zrobione, ale jeszcze w aparacie.
_________________

Ostatnio zmieniony przez gosiowo 2 Marzec 2006, 22:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 24 Maj 2006, 20:06   

Lody sorbetowe z rabarbaru

1 kg rabarbaru
300 ml wody
1/2 łyżeczki cynamonu
4-5 czubatych łyzek fruktozy



Rabarbar obieramy i kroimy na 2 cm kawałki. Rabarbar przekładamy do granka, wlewamy wode, dusimy na małym ogniu na mus. Dodajemy cynamon i fruktoze. Studzimy. Miksujemy.
Przekładamy do najlepiej metalowej miski i wkładamy do zamrażarki, kilka razy mieszamy.

Aby uzyskac bardziej kremowa konsystencje wyjmujemy lody 30 min wczesniej, rozbiamy na kawałki i siekamy w malakserze na jednolity, kremowy mus.

Ostatnio zmieniony przez sd_silver 27 Marzec 2007, 10:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25 Listopad 2006, 17:13   

Ciasto marchewkowe

1/2 kg marchewki
3 białka
2 szklanki maki pszennej 2000
1 szklanka maslanki
1/2 szklanki mleka 0,5%
1/3-1/2 szklanki fruktozy
2 łyzeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
po 10 dag suszonych sliwek i moreli


Marchewke zetrzec na bocznej tarce, na cienkie wiórki. Zmiksowac make z maslanka, mlekiem, przyprawami, fruktoza i soda, dodac marchewki i drobno pokrojone owoce. Na koniec dodac ubite na sztywno białka. Piec w foremce wylozonej pergaminem prze okolo 1 godz. w 180 stopni. Jeżeli ciasto za bardzo sie rumieni przykryc folia aluminiowa.

 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 11 Grudzień 2006, 08:53   

Bajaderka by Agfu

Ptrzebne nam są "okruchy" różnych ciast MM. Można wziać np,. jedną muffinkę kakaową i kawałek ciasta kakaowo-gruszkowego czy jakie akurat mamy.
Kawałki należy pokruszyć w misce i zagniatać dolewająć wodę w której wcześniej rozpuściliśmy kakao, fruktozę i aromat rumowy. Ilość dodawanego płynu zależy od tego ile mamy ciasta.
Potem należy już tylko uformować kulki i wstawić do lodówki.
W II faie można dodać do ciasta np. orzechy lub posypać bajaderkę rozkruszonymi orzechami.
Przepis prosty, jak już był to przepraszam (chociaż szukałam i nie znalazłam).
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 20 Grudzień 2006, 09:01   

Szyszka by agfu

Robimy czekoladowa pasta z cieciorki , która znajduje się w przepisach.
Do tej samej pasty dodajemy aromat rumowy i płatki górskie (ilość zależy od tego ile mamy pasty). I lepimy kulki (nazwałam "szyszka" bo przez te płatki tak wyględa ). Wstawiamy do lodówki, żeby trochę zastygło i gotowe!
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 20 Grudzień 2006, 21:42   

Ciasteczka alla pierniczki by Agfu
2 szklanki mąki pp (ja miałam 1850)
2 łyżeczki sody
łyżka fruktozy
łyżeczka imbiru
łyżka cynamonu
2 średniej wielkości jabłka
8 łyżek kefiru


Do miski wsypujemy mąkę, sodę, fruktozę, imbir, cynamon. Dodajemy jabłka utarte na tarce wymieszane z kefirem. Zagniatamy. Podsypujemy mąką, jeżeli ciasto się za bardzo lepi. Następnie odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulkę, zgniatamy ją na placek i kładziemy na blaszce (na papierze do pieczenia). Można też rozwałkować i wycinać kształty foremką.
Pieczemy ok.10-12 min. w temp. 200 C.
Nie są to może najbardziej piernikowe ciasteczka ever, ale są dobrym substytutem jeżeli ktoś nie używa drożdży. Poza tym są proste i błyskawiczne w wykonaniu.
Pozdrawiam świątecznie!
Smacznego!!!
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 26 Maj 2007, 10:57   

Sorbet kakaowy
2 porcje

500 ml mleka
4 czubate łyzki dobrego kakao
2 łyżki fruktozy
1/2 łyzeczki ekstraktu waniliowego lub pare kropel olejku waniliowego


W szklance mleka rozmieszac kakao, dodac do reszty mleka, zagotowac, dodac fruktoze i ekstrakt. Wystudzić, zamrozić, czesto mieszac podczas mrozenia.
Gdy masa jest twarda wrzucic do malksera i zmiksowac na mus.
Wychodza pyszne, kremowe bardzo czekoladowe lody.

W ten sam sposób mozna zrobić sorbet kawowy, zamiast kakao dodajemy 2 łyzki kawy rozpuszczalnej, zamiast wanilii szczypte cynamonu.

 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 1 Lipiec 2007, 16:59   

Jogurtowe lody cytrynowe

500 jogurtu naturalnego 1,5%
sok i skórka z jednej cytryny
1-2 łyżki fruktozy


Skladniki mieszamy, mrozimy czesto mieszajac.
Aby lody były bardziej kremowe mozna je po lekkim rozmrożeniu zmiksować malakserem

 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 17 Styczeń 2008, 12:20   

serek czekoladowy by wiewiorka
potrzebne:
100g bialego chudego sera
jogurt do 1,5% tluszczu-ja daje kubeczek jogovity
fruktoza
kakao-1 lyzeczka


przygotowanie
przeciskamy ser lub dziabramy widelcem, dodajemy jogurt w ilosci dowolnej
lyzeczke kakao mieszamy z fruktoza (ilosc zalezna od upodoban) i zalewamy odrobina wrzatku tak, by kakao sie rozpuscilo i nie bylo grudek
rozbeltane kakao dodajemy do serka, mieszamy i wcinamy na przyklad z ciatem cukiniowym lub plackami, nalesnikami mm
dzieki tej kombinacji srednio raz na 2 tygodnie, udalo mi sie wyeliminowac czekolade i inne slodkosci z menu
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 21 Luty 2008, 10:30   

Kawowa uczta by thinness

400 ml jogurtu naturalnego
kostka sera białego chudego(200g)
słodzik(ja na taka duza porcje daje 8tabletek)
cynamon(wedle uznania,poniewaz ja uwielbiam cynamon sypie 3-4 lyzeczki)
kawa rozpuszczalna bezkofeinowa(lub kawa z cykorii)-4 czubate lyzeczki

1)serek biały pociamciac widelcem(z odrobina jogurtu)
2)rozgnieść słodzik,pomieszac z cynamonem i kawą(jesli nie jest to kawa z cykorii,ziarenka nalezy pokruszyc,aby otrzymac proszek)
3)proszki wsypac do serka,dokładnie mieszając dodawać jogurt
4)jesli ktos uzna,ze otrzymany deser jest za rzadki,polecam dodac łyżkę zmielonych płątków górskich
5)niech się godzinke "odleży"
smacznego!! !! !!


Jogurt kawowy by thinness

maślanka 1,5% 400-450 ml
rozkruszony słodzik 4-5 tabletek
cynamon 1łyżeczka
kawa z cykorii

wymieszać :)
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 21 Luty 2008, 10:37   

Jabłka w cieście by niedzwiedziczka

1 duże jabłko lub dwa małe,
2 białka,
mąka pp
odrobina oleju


Przygotować ciasto, jak na naleśniki, tylko gęste. Obrać jabłko i pokroić w grube plastry. Kawałki jabłka wrzucić do ciasta, nabierać łyżką kawałki jabłka oblepione cistem i smażyć na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni (można sobie darować tłuszcz, jeśli patelnia teflonowa i nie spalona :) )
Jabłka nie są surowe, nie są też rociapciane. jak ktoś lubi - można dosłodzić fruktozą, ale jeśli jabłko jest słodkie - niekoniecznie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,082 sekundy. Zapytań do SQL: 11