Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
DESERY
Autor Wiadomość
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 6 Marzec 2008, 08:43   

Budyn czekoladowy
2 porcje

2 szklanki mleka 0,5%
4-5 czubatych łyżek mąki 1850 pszennej
2 łyżki kakao
1-2 łyżki fruktozy
opcjonalnie jagody, truskawki



1,5 szklanki mleka i fruktozę zagotowować. W 1/2 szklanki mleka rozmieszać make i kakao, do gotujacego mleka wlać mase, mieszać i czekać az sie zagotuje . Budyń przełożyć do 2 miseczek, do kazdej dodać po garsci owoców np.mrozonych jagod
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 18 Marzec 2008, 14:12   

Sernik cytrynowy z truskawkami by Malta
Tortownica 18 cm średnicy

na spód:

75 gram chudego białego sera
75 gram maki pszennej pp
1 łyżeczka fruktozy
1 łyżeczka soku z cytryny


masa serowa
350 gram białego sera
sok z jednej cytryny
2 łyzki fruktozy
4-5 dużych truskawek (ok 120 gram)

polewa kakaowa
2 łyżki wody
łyżka kakao
1/2 łyżeczki fruktozy

w pogotowiu
1/2 szklanki maslanki / mleka w pogotowiu

Spód:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Powinno być na tyle zwarte, żeby można było je wałkować. Jesli zbyt sie lepi dosypujemy mąki, jeśli jest zbyt twarde wlewamy po ociupince maslanki. Rozwałkowujemy, przekłądamy do tortownicy i nałuwamy widelcem. Zapiekamy około 10 minut 180 stopniach.


Masa serowa:
ser miksujemy z sokiem z cytryny i fruktozą na gładką masę. Jesli są grudy dolewamy maslanki, aż masa będzie gładka. Wykładamy ją na podpieczony spód.
Truskawki kroimy w plastry i ozdabiamy sernik.
Całość wstawiamy na ok 45 min do piekarnika.

Polewa:
W wrzącej wodzie rozpuszczamy kakao z fruktozą. Gotujemy, mieszajac aż zgęstnieje. Polewamy sernik.

 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 20 Marzec 2008, 08:58   

Pożywny budyń owocowy by Mijaa

1 torebka brązowego ryzu;
1/2 szklanki maslanki
1/2 szklanki chudego mleka (można dać tylko maślankę, albo tylko mleko - wtedy odpowiednio po szklance);
2 jabłka (ja dałam w skórce)
3 śliwki suszone (niekoniecznie)
cynamon


Ryż ugotować zgodnie z metodą, następnie zblendować z płynem (mleko/maślanka) - mój blender wymiękł - kończyłam przystawką blendującą do miksera - odstawić na chwilę (ryż wchłonie płyn).
Uprażyć jabłka ze śliwkami, odrobiną wody i cynamonem.
Połączyć jabłka z ryżem i całość blendować na mus (zostają małe drobinki ryżu).

Pyszne na ciepło i na zimno :)

Można spóbować wersje z większa ilością mleka i kakaem gorzkim :)
Smakuje podobnie jak desery ryżowe ze sklepu :)
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 7 Kwiecień 2008, 12:35   

Crumble by sun-niva

ok 0.5kg dowolnych owocow (jablka,wisnie, jagody itp)
200gr chudego twarogu mielonego (typu ''Pilos'')
ok 2/3 szklanki maki PP
3 lyzki fruktozy + 1 lyzeczka fruktozy
4 bialka
2 lyzeczki cynamonu
sok z polowki cytryny (niekonieczny przy mniej slodkich owocach, tj wisnie, czy kwasne jablka)


Owoce (moga byc mrozone), ukladamy na dnie naczynia zaroodpornego.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 3 bialka jajek ubijamy na sztywno z lyzeczka fruktozy i sokiem z cytryny. Piane wykladamy na owoce, wkladamy naczynie do nagrzanego piekarnika na 5 minut.

Serek wraz z maka,3 lyzkami fruktozy, cynamonem i jednym bialkiem mieszamy w blenderza do powstania charakterystycznych okruszkow (make dodajemy stopniowo - moze sie okazac, ze nie potrzebujemy jej az tak duzo.)

Wyjmujemy naczynie z piekarnika, na wierzchu ukladamy kruszonke. Pieczemy przez kolejne pol godziny. Wierzch musi sie ladnie zarumienic.

Serwujemy z gestym jogurtem naturalnym.


 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 13:51   

Jagodowy serek homogenizowany
3 porcje

300 g bialego chudego sera (w kawałku, niemielonego)
1/3-1/2 szklanki mleka
1-2 łyzki fruktozy
1 szklanka jagod (daje zamrozone)
sok z polowy cytryny


Wszystkie skladniki zmiksowac w blenderze (ja mam taki z opcja kruszenia lodu, gdy tego nie ma lepiej rozmrozic jagody), w zależnosci od wilgotnosci sera dac wiec lub mniej mleka.
Wychodzi gesty, kremowy serek.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 8 Maj 2008, 07:59   

Jogurtowe lody kawowe

300 g jogurtu naturalnego
1 czubata łyzka kawy rozpuszczalnej bezkofeinowej
1 łyzka fruktozy
ekstrakt waniliowy lub kilka kropli olejku waniliowego


Kawe rozpuszczamy w minimalnej ilosci gorącej wody, mieszamy z fruktoza, dodajemy jogurt i wanilie.
Zamrazamy. Wyjmujemy 30 min przed podaniem, gdy troche oddtaja miksujemy w malkserze.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 8 Maj 2008, 09:55   

ciacho drozdzowe z owocami i cynamonem by pumka

SKŁADNIKI CIASTA :
1 łyżka oliwy z oliwek
2-3 szklanki maki pp pszennej(ciasto nie moze byc ania za geste ani za zadkie)
3 bialka jajek
3 łyżki fruktozy ale moze byc bez
kilka kropel zapachu waniliowego
8-dkg-drożdzy
1-szklanka mleka letniego
szczytpta soli
troche cynamomu ( jak robie ciasto z przewaga jablek to daje tak duza lyzke wtedy smakuje bajerancko)
OWOCE:
w/g wlasnego uznania
ja dalam jablko i pare suszonych sliwek

WYKONANIE:

Do miski -
Jajka cukier,odrobina soli
ciepłe mleko,drożdze roztrzepać.
Lub jak kto woli wymieszac drewnianą łyżką.
Dodac oliwe i mąkę zamieszać dobrze pare razy.
ciasto włożyc do foremki
Na wierzch lub do srodka powkladac owoce ( ja lubie jak sa pomieszane w srodku )

 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 26 Maj 2008, 10:11   

Czekoladowy tort urodzinowy cytrynowo - wiśniowy by Malta

oprócz składników na ciasto potrzebujemy tortownicy o średnicy 18 cm i papieru do pieczenia.

Na ciasto (wychodzą 3 placki)

9 białek
3 łyżki kakao
3 łyżki fruktozy
6 łyżek mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody
12 łyżek maślanki (plus trochę w zapasie)
ulubiony aromat do ciasta


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, tortownice wykładamy papierem do pieczenia.

2 łyżki mąki mieszamy z jedną łyżką kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 4 łyżkami maślanki. Powinniśmy uzyskać ciasto ciut gęstsze niż naleśnikowe. Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy maślanki.
Białka ubijamy na sztywno z 1 łyżką fruktozy. Delikatnie mieszamy ciasto maślankowe z białkami.
Wylewamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy i fik do piekarnika na ok 15 -20 minut (do suchego patyczka).
Studzimy.

W ten sam sposób wykonujemy jeszcze dwa placki.

Masa cytrynowa

sok z 2 cytryn
1 1/2 szklanki maślanki
1 łyżka fruktozy (chyba, że ktoś lubi słodsze)
1 łyżka żelatyny


Zimną maślankę ubijamy. Sok gotujemy z fruktozą. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączamy i rozpuszczamy żelatynę. Wlewamy zagotowany sok do maślanki, ciągle ubijając. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa stanie sie smarowna i kremowa - nie możemy dopuścić do ścięcia się masy.

Masa wiśniowa

szklanka wiśni (u mnie mrożone)
3 szklanki maślanki
2 łyżki fruktozy
3 łyżki żelatyny
100 ml wody


Maślankę ubijamy z wiśniami. Wodę zagotujemy z fruktozą, kiedy zacznie wrzeć rozpuszczamy w niej żelatynę.
Wlewamy cały czas ubijając do wiśniowej maślanki. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa stanie sie smarowna i kremowa - nie możemy dopuścić do ścięcia się masy.

Kiedy masy osiągną pożądana konsystencję rozpoczynamy proces tortotwórczy :) . Bierzemy jeden z placków tortowych, juz ostudzonych i nakładamy na niego dowolną masę - u mnie była to wiśniowa. Następnie kładziemy na niego blat nr 2 lekko dociskamy, i nakładamy masę nr 2 - u mnie cytrynową. Znów układamy na masie cytrynowej blat, dociskamy i wykładamy resztę masy wiśniowej.

Ozdabiamy.
I już.





 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 24 Czerwiec 2008, 13:38   

Ciasto z białej fasoli z jabłkami by Malta
Przekształcony na porzeby I fazy MM przepis nubirki z forum CinCin Przepis nubirki jest zgodny z któraśtam faza South Beach i 2 faza MM.


szklanka ugotowanej białej fasoli - u mnie Jaś
4 białka ( na II fazie 4 jajka osobno żółtka i osobno białka)
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki maślanki + trochę w zapasie
1 łyżeczka drobno zmielonej czarnej herbaty
kilka kropel zapachu rumowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
2 łyżki fruktozy
2 średnie jabłka pokrojone na kawałki i posypane cynamonem


Fasolę, oliwę, herbatę, aromat, 1 łyżkę fruktozy, maslankę proszek i sodę utrzeć na gładką masę w blenderze. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połaczyć z fasolową masą. W blaszce wyłożonej papierem ułozyć najpierw warstwę jabłek, masę fasolową i jeszcze jedną warstwę jabłek. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni przez około 45- 50 minut.
Ciasto jest wilgotne, słodkie i baaaaaaaaardzo dobre. Nie czuć w ogóle fasolą.
Smacznego!

 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 24 Czerwiec 2008, 14:04   

gofry owocowe by ankopw


1 szklanka maslanki
pol szklanki chudego mleka
2 bialka
1 i pol szklanki razowej maki orkiszowej
pol szklanki maki graham
4 lyzki fruktozy
1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia

opcjonalnie szklanka jagod lub innych "miekkich"
owocow

Wymieszac odzdzielnie suche i mokre skladniki, polaczyc, dodac owoce i piec w nagrzanej gofrownicy (posmarowanej cieniutko oliwa).
Smacznego
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 8 Październik 2008, 16:10   

Cake au chocolat by Malta
przepis na podstawie blogu Kucharzysz?

Składniki:
1 białko
1 łyżeczka oleju
4 łyżki fruktozy
30 g kakao
80 g mąki grahama
1 łyżeczka suchych drożdży
40 g mleka
60 g jogurtu

olej do foremki

Rozgrzewamy piekarnik do 210oC.Białko, fruktoze i olej ubijamy razem na gładką mase. Wsypujemy mąkę, kakao,i drożdże. Ubijamy dalej. Następnie wlewamy mleko i jogurt, łączymy energicznie z masą. Smarujemy mała keksówkę olejem, wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 210 stopni, potem zmniejszamy do 160oCi pieczemy 40-50 minut.
Wyjmujemy ciasto, studzimy na kratce. Zjadamy do porannej kawy.

Pyszności!
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 11 Październik 2008, 07:37   

Mini serniczki mocno bakaliowe by ulaaa

Slkładniki:
1 opakowanie chudego pilosa 250g
150g dowolnych bakalii pokrojonych w kostke (I faza to morele i sliwki, II faza to i orzechy, gorzka czekolada)
2 bialka
lyzka ksylitolu lub fruktozy

Przepis:
1. Białka ubijamy na sztywno. 2. Serek mieszamy z pokrojonymi bakaliami i cukrem. 3. Mieszamy białka z serem. 4. Napełniamy naczynia żaroodporne lekko wysmarowane olejem i umieszczamy w wiekszej foremce wypełnionej wrzątkiem tak by woda sięgała niemal krawędzi naczynek z sernikiem. 5. Pieczemy ok 30-40 min w 200 stopniach.

 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 20 Październik 2008, 18:46   

Bawarskie ciasto serowo jabłkowe by Malta
zmodyfikowany przepis Bajaderki z forum mniam Mniam

Składniki

- na spód:

* 100 g serka białego
* 1 łyzka fruktozy
* 1 szklanka mąki
* 1 łyżeczka fruktozy waniliowej


- na masę serowę:

* 225 g białego sera
* 2 łyżki fruktozy
* 2 białka
* esencja waniliowa


- na masę jabłkową:

* 4 kwaskowate jabłka, obrane i cienko pokrojone w półplasterki
* 2 łyzki fruktozy
* 1 łyżeczka cynamonu

- dodatkowo, w II fazie MM:

* 4 łyżki płatków migdałowych


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Tortownice o średnicy 23cm smarujemy leciutko oliwą. Składniki spodu wyrabiamy razem, jeśli nie chcą się trzymać, możemy dodać kilka łyżek jogurtu lub mleka. Wylepiamy nim dno tortownicy i robimy krawężnik o wysokości 1 cm. Lekko podpiekamy przez 7-10 minut, a potem studzimy. Ser ucieramy z fruktozą i esencją, tak długo, aż będzie gładki, jabłka mieszamy w osobnym naczyniu z fruktoza i cynamonem. Na przestudzonym spodzie układamy ser, a na nim jabłka, posypujemy migdałami i pieczemy ok 50 minut.

Smacznego!

 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 4 Styczeń 2009, 14:10   

sliwkowe ciasto z cykoria by wiewiorka

skladniki:
3 bialka,
szklanka mleka,
150 ml jogurtu naturalnego,
200 g suszonych sliwek, opcjonalnie z odrobina morel
6 lyzeczek cykorii instant,
2 szklanki maki pp (do slodkich wypiekow najlepsza moim zdaniem orkiszowa)
2 lyzeczki sody oczyszczonej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 kopiate lyzeczki fruktozy


przygotowanie
wszystkie skladniki wymieszac porzadnie w misce, przelac do formy, piec ok 30-45 minut w temperaturze ok 180-200 stopni
SMACZNEGO


 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 24 Marzec 2009, 11:20   

Pana Cotta by Nadzieja
2 porcje:

200 ml mleka
1 łyżka żelatyny
1 łyżka fruktozy
2 - 3 krople aromatu waniliowego lub migdałowego
15 dkg zmiksowanych truskawek


Wykonanie:
Mleko podgrzać z fruktozą nie zagotowując. Zdjąć z ognia/płyty, dodać aromat i wsypać do niego żelatynę. i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia (można też wcześniej rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i taką wlać ale ja nie chciałam rozcieńczać mleka).
Przelać do miseczek przelanych zimną wodą (galaretka się wtedy nie przyklei i będzie dobrze wychodziłą z naczynka), schłodzić w lodówce.
Podawać z musem ze świeżych/mrożonych truskawek lub innych sezonowych owoców.

Smacznego.

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,057 sekundy. Zapytań do SQL: 9