Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
DANIA
Autor Wiadomość
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 19 Lipiec 2004, 09:31   PESTO by Zuzel

50G utartego parmezanu
70 ml oliwy
35 G obranych orzechów włoskich lub piniowych
szklanka listków bazylii
3-4 ząbki czosnku


wszystkie składniki miksujemy, podajemy z makaronem durum (al dente).
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 23 Lipiec 2004, 21:22   OMLET ANGIELSKI Z RYBĄ WĘDZONĄ

OMLET ANGIELSKI Z RYBĄ WĘDZONĄ

6 jaj
5 dag masła
sól, pieprz
30-35 dag wędzonej rybki
1 dag masła
łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka łyżek wody

Z ryby usunąć ości i skórę, mięso rozdrobić, włożyć do garnka i podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i poddusić 2-3 min. Dodać masło i natkę i trzymać w cieple.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka lekko utrzeć z solą i pieprzem, dodać rybę i ubitą na sztywno pianę z białek. Ostrożnie wymieszać i usmażyć 2 omlety. Smażyć na rozgrzanym maśle.
 
 
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 31 Lipiec 2004, 22:54   MAKARON SOJOWY Z TUŃCZYKIEM

- paczka makaronu sojowego
- puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym
- przecier pomidowrowy MM ( kupny bez cukru lub własnego wykonania)
- mleko 0%
- przyprawy (wedle gustu)


Makaron wrzucamy do zagotowanej wody i trzymamy 3 min pod przykrywką, hartujemy, potem na cedzak i ciachamy nożyczkami (najwygodniej wg mnie).
Przecier mieszamy z mlekiem dodajemy przypraw i tuńczyka, podgrzewamy. Makaronik wrzucamy ile chcemy na talerz na to sosu tuńczykowego i wcinamy :)

SMACZNEGO :d

p.s.
Moim zdaniem tą potrawe mozna tez jesc w I Fazie ponieważ makaron sojowy ma IG 30 a tuńczyk w sosie własnym to samo białko (ilość tłuszczu jest śladowa).
 
 
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 31 Lipiec 2004, 23:59   MAKARON SOJOWY Z PIECZARKAMI

- paczka makaronu sojowego
- 0,5 kg pieczarek
- 2 duze cebule
- oliwa
- przyprawy (lubczyk, sól, co kto lubi)


Makaron sojowy wrzucamy do zagotowanej dobrze osolonej wody i trzymamy 3 minuty pod przykrywka, hartujemy, odcedzamy i na cedzaku ciachamy nozyczkami.
Podsmażamy na oliwie pokrojona cebule jak sie zezłoci dodajemy pieczarek, smażymy, przyprawiamy.
Na talerz dajemy ile chcemy makaronu a do tego pieczareczki.

SMACZNEGO :d

p.s.
Moim zdaniem można tą potrawę jeść w I Fazie bo makaron sojowy ma IG 30 a oliwa z oliwek to dobry tłuszcz.
 
 
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 01:02   PRZYSMAK Z GRILLA by Ewik

SKŁADNIKI:
4 pęczki dymki,
30 dag cukinii,
2 jabłka,
6 łyżek oliwy,
3 łyżki soku z cytryny,
6 łyżek sosu sojowego bez cukru,
pieprz,
2 gałązki tymianku,
rzeżucha
.

Dymkę oczyścić, pokroić na połówki. Cukinię pokroić w plasterki grubości 0,5 cm. Jabłka pokroić na cząstki. Przygotowane składniki przemieszać z 3 łyżkami oliwy.
Przygotować sos winegret:
sok z cytryny połączyć z sosem sojowym i resztą oliwy. Przyprawić pieprzem, wrzucić listki tymianku. Warzywa i jabłka umieścić na rozgrzanym grillu, pieć ok. 4 minut z obu stron. Przełożyć na talerzyki, udekorować rzeżuchą. Podawać z sosem winegret
 
 
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 01:30   KARP W GALARECIE by Ewik

Rodzynki trzeba czymś zastąpić

SKŁADNIKI:
3 karpie głowy,
1 karp - 1,5 - 2 kg,
cebula - 1 kg,
rodzynki - 10 dkg,
migdały - 10 dkg,
sól do smaku,
dużo pieprzu
.

PRZYGOTOWANIE:
Karpia sprawić - wyrzucić oczy i skrzela.
Na łbach i płetwach ugotować wywar. Po odcedzeniu, do wywaru wrzucić obraną i pokrojoną cebulę. Ugotować ją do miękkości i przetrzeć przez sito.
Powstały sos posolić, włożyć do niego karpia i podgotować ok. 15 do 20 min. Delikatnie wyciągnąć rybę, usunąć ości i rozłożyć na półmiskach.
Sos gotować, aż uzyska konsystencję gęstej śmietany. Dodać rodzynki, migdały i pieprz. Smak skorygować solą.
Zalać rybę sosem. Gdy ostygnie wstawić do lodówki.
Ostatnio zmieniony przez sopelek 23 Wrzesień 2004, 18:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 10:12   KURCZAK W PANIERCE Z SEZAMU I PARMEZANU by Górochmura

KURCZAK W PANIERCE Z SEZAMU I PARMEZANU

Skład:
cycki kurze takie na patelnie, parmezan, sezam, papryka słodka w proszku, sól i inne przyprawy (imbir, zioła, etc), rozbełtane jajko

Rozbełtane jajko dajemy na jeden talerzyk, na drugim mieszamy sezam, parmezan i przyprawy w proporcjach dowolnych (ja robię że sezamu jest najwięcej, później parmezan (też dużo), papryka, sól i w mniejszych dawkach inne takie)
Cycki moczymy w jajku, później w przyprawach i na patelnie. Bon Apetit!
 
 
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 10:14   SPAGHETT Z POREM by Ewik

Składniki:
- połowa opakowania spaghetti,
- 3 pory (spore),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka ziaren sezamu,
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina (ok. 200 g),
- starta skórka z 1 cytryny,
- sok z jednej limetki,
- 1 łyżeczka grubej musztardy,
- oliwa z oliwek lub olej,
- sól,
- biały pieprz,
- ser do posypania (najlepiej parmezan).


I znów prosze o zredukowanie, bo niby wszystko chyba bez oliwy i sera, co?)

1) Spaghetti gotujemy tak jak zawsze.

2) Pory (części jasne - do lekko zielonej włącznie) dzielimy na spore słupki, a następnie kroimy wzdłuż na cienkie paseczki. Czosnek rozdrabniamy.

3) Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy por, czosnek i ziarna sezamu. Obsmażamy na dość dużym ogniu 3-4 min., a następnie zalewamy winem. Dusimy na wolniejszym ogniu ok. 10 min., doprawiając kolejnymi składnikami.

4) Dodajemy musztardę, sok z limetki, skórkę cytrynową, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy i próbujemy. Jeśli osiągnęliśmy harmonię smaku, dokładamy ugotowane spaghetti i mieszamy dobrze całość.
 
 
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 10:15   SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM by Ewik

Składniki:
- puszka tuńczyka,
- 2 ząbki czosnku,
- tymianek,
- oliwa z oliwek,
- pieprz i sól,
- makaron spagheti
.

Posiekac czosnek podsmazyc na oliwie (uwazac by sie nie spalil), dodac do tego tunczyka dalej smazac na lekkim ogniu, doprawic pieprzem i sola oraz tymiankiem odpowiesnio dla walsnych preferencji. dodac wczesniej ugotowany makaron i razem wymieszac z wczesniej przygotowanym podsmazonym tunczykiem tak aby tunczyk obkleil makaron.

Zuzellku albo Sopelku, nie wiem co z tą oliwą, ale może coś poradzicie, aby było mm.
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 12:00   GUACAMOLE by Annmi

GUACAMOLE

-1 ładne, gładkie, dojrzałe (miękkie jak gruszka) awokado
-1 średnia cebula
-ew. ząbek czosnku
-cytryna
-sól, pieprz
1) Awokado przekroić na pół, wykroić i wyrzucić wszystkie czarne części. Całą ładną zawartość łupiny wybrać dokładnie łyżeczką do miski.
2) Skropić obficie cytryną.
3) Ugnieść na miazgę widelcem.
4) Dodać pokrojoną w kostkę (drobną) cebulę, sól, pieprz (ew. czosnek) i dokładnie wymieszać.
Guacamole jest podstawą do dipów, sosów, przystawek. samo jest też bardzo dobre.
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 2 Sierpień 2004, 23:00   PLACUSZKI OWSIANE by Jo_lina

PLACUSZKI OWSIANE by Jo_lina

6 łyżek płatków owsianych, opakowanie serka homogenizowanego 0%, 2 białka, szczypta soli, pół łyżeczki sody
płatki dobrze mieszamy z serkiem, dosypujemy sode i jeszcze mieszamy
białko ubijamy z solą na sztywną pianę i dodajemy do platków z serkiem
delikatnie mieszamy i wykładamy łyżką spore kleksy na blachę wyłożoną pergaminem
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około pół godziny.
 
 
bachu 

Dołączyła: 03 Sie 2004
Posty: 19
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 6 Sierpień 2004, 20:19   gofry owsiane

dwie szklanki platków owsianych,
dwie szklanki wody,
pół szkalnki starych jablek,
2 łyżki otrąb owsianych,
odrobina soli,

Ja dodałam troszke drożdży (ale to niekonieczne, bo robiłam też bez i było OK).
Wszystko wymieszać i chwilkę odstawić, albo zmiksować. Upiec gofry w gofrownicy.
Smacznego!
 
 
Javona 

Zmieniłam akwarium życia ...


Dołączyła: 30 Lip 2004
Posty: 1665
Skąd: Bristol
Wysłany: 9 Sierpień 2004, 09:14   

Bliny gryczane by Alusm



25 dag mąki gryczanej
350 ml mleka 0% (lub więcej, to zależy)
20 g. drożdży
1 białko (żółtko można sobie ciapnąć na głowę )
sól
trochę fruktozy dla drożdży
polecam jakiś dodatek przyprawowy np. zioła lub czosnek granulowany, tak będzie lepiej, uwierzcie na słowo

Drożdże wkruszyć do sporej miski, posypać fruktozą, odczekać chwilkę i pomieszać aż się rozpuszczą.
Wlać połowę ciepłego mleka i wsypać połowę mąki, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić aż masa się podwoi.
Potem dodać resztę mąki i mleka, sól, wymieszać i znowu odstawić.
Ciasto musi byc w miarę gęste, aby dało się rozprowadzać spodem łychy po patelni.
Brać po łyżce (wazowej) tej ciapy, wrzucać na patelnię (bez tłuszczu), rozsmarować kręcąc kółka, po minutce przewrócić, przesmażyć i na talerz.
Oczywiście dobre by to było z kwaśną śmietaną, ale... same rozumiecie
Uwaga! Placki dla smakoszy lub desperatów
Ostatnio zmieniony przez sd_silver 11 Kwiecień 2006, 12:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 11 Sierpień 2004, 19:19   

CIECIERZYCA by Pee

Inaczej cieciorka lub włoski groch. Jest jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Ważna w kuchni śródziemnomorskiej. Aby ugotować ciecierzycę, trzeba ją moczyć co najmniej przez noc, ale może postać w wodzie nawet dłużej. W czasie gotowania nie wolno jej solić, a gotuje ja sie naprawde dlugo. Mozna robic z niej paste z oliwa, czochem i pietruch, sokiem z cytryny.

Ciecierzyca z cebulą

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
100 g wędzonego boczku
1 cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki oleju
sól, pieprz, chilli
Boczek pokrojony w kostkę podsmażyć na oleju razem z cebulą.
Dodać ciecierzycę, doprawić, smażyć razem kilka minut.
Podawać na gorąco jako samodzielne danie z sałatą.

Ciecierzyca ze szpinakiem

1 szkl. ugotowanej ciecierzycy
1 spora cebula
1 - 2 utarte ząbki czosnku
50 ml oliwy
2 garście umytych liści szpinaku
50 g sera gorgonzola
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek i ciecierzycę, podsmażyć.
Dodać szpinak i kilka łyżek wody z gotowania ziaren. Przykryć i dusić, aż szpinak zwilgotnieje. Dodać ser, zamieszać, aż się rozpuści. Przyprawić.

[ Dodano: 2004-08-15, 15:47 ]
Zupa z czerwonej soczewicy by Drewni Kocur

Cebule i czosnek posiekac, podsmazyc na oliwie.
Seler i por ( ja dalam jeszcze troche ostrej papryczki)
pokroic drobno, dodac do cebuli i razem poddusic.
Wrzucic do tego przeplukana czerwona soczewice ( okolo 250gramm na 2 osoby),
lisc laurowy,sol, pieprz i duzo kminu rzymskiego ( nie wiem
czy jest takowy w Polsce - jak nie ma to mozesz dac mielony
kminek). Dodac wody i duza puszke obranych pomidorow.
Gotowac na malym ogniu ok. 20 minut ( ja gotowalam 5 minut
i zostawilam na wylaczonym palniku az doszlo).
Trzeba dodawac od czasu do czasu wody w miare potrzeby.
Proponuja tez dodac jakas kielbase czosnkowa - ja nic wiecej
nie dawalam. Smacznego!
 
 
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 11 Sierpień 2004, 19:24   

Łosoś z pesto w pergaminie by Pee

Składniki:
4 filety z łososia, cukinia pokrojona w zapałki, sól, pieprz.
Pesto: 100 g liści świeżej bazylii, 2 ząbki czosnku, 6 łyżek tartego parmezanu, 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub wloskich, 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Zemlec wrzucić bazylię, czosnek, parmezan i orzeszki, utrzeć składniki na krem. Stopniowo dolewać oliwę, wciąż ucierając. Przesmażyć cukinię, doprawić solą i pieprzem. Na kwadracie pergaminu lub folii alu położyć filet z łososia, posmarować 1-2łyżkami pesto i posypać cukinią. Złożyć pergamin/folie na pół i zwinąć brzegi, tak by powstał zamknięty pieróg. Powtórzyć ze wszystkimi filetami. Gotować na parze 10-15 minut9to w papierze) lub w piekarniku (to folia).
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,067 sekundy. Zapytań do SQL: 10