Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
DANIA
Autor Wiadomość
Zuzel 



Dołączyła: 11 Lip 2004
Posty: 20595
Skąd: Iława
Wysłany: 7 Wrzesień 2004, 18:25   

[ Dodano: 2004-09-07, 19:26 ]
Ciecierzyca/soczewica zielona ze szpinakiem


Składniki:
1 szkl. ugotowanej ciecierzycy, 1 spora cebula, 1 - 2 utarte ząbki czosnku, 50 ml oliwy, 2 garście umytych liści szpinaku, 50 g sera gorgonzola/lazur (pod koniec I fazy), sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek i ciecierzycę, podsmażyć. Dodać szpinak i kilka łyżek wody z gotowania ziaren. Przykryć i dusić, aż szpinak zwilgotnieje. Dodać ser, zamieszać, aż się rozpuści. Przyprawić.
 
 
markoto 
never ending faza I


Dołączyła: 15 Sie 2004
Posty: 206
Skąd: Gliwice
Wysłany: 13 Wrzesień 2004, 15:06   

PIECZEN RZYMSKA Z FETA ANUSIACZKA

składniki
60 dag mięsa mielonego
15 dag sera feta
3 jajka
6 dag posiekanych orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
natka
sól, pieprz

sposób przygotowania
do miski wkładamy mięso, wyciskamy do niego czosnek, dodajemy pokruszony ser, orzechy , jajka, sól i pieprz do smaku. Następnie dokładnie wyrabiamy masę i na końcu dajemy do niej posiekaną natkę. Gdy mięso wyrobione i przyprawione, wkładamy je do formy keksowej ( długości 25 cm) i pieczemy ok 1 godziny w piecu nagrzanym do 200 stopni
pychota!! na zimno i na cieplo

[ Dodano: 2004-09-13, 16:08 ]

KOTLETY SCHABOWE Z NIESPODZIANKĄ

ok. 0,5 kg schabu
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki ziaren ze słonecznika
100 ml białego wytrawnego wina
1/2 łyżki kurkumy
1/4 łyżeczki chili
sól, pieprz, olej

Czosnek i cebulę posiekać, przesmażyć na oleju 5 min. Dodać posiekaną paprykę i słonecznik, smażyć następne 5 min. Doprawić pieprzem i solą.
Plastry schabu rozbić tak jak na kotlety schabowe. Farsz nałożyć na płat mięsa, zrolować, spiąć wykałaczką. Podsmażyć na rozgranej oliwie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać winem z dodatkiem chili i kurkumy. Przykryć i piec 25 min. w temperaturze 200 stopni C. Zdjąć przykrycie i piec jeszcze 10-15 min aż mięso zbrązowieje a sos zgęstnieje.

ja zrobilam troszke inaczej, do garnka wlozylam roladki, zalalam smietana kremowka, woda i winem z przyprawami i dusilam to na ogniu, z braku naczynia zaroodpornego oczywiscie :(
 
 
róża 
pierwszofazówka ponownie


Dołączyła: 28 Wrz 2004
Posty: 732
Skąd: Warszawa
Wysłany: 6 Luty 2005, 07:59   

Sałatka z soczewicy

*250 g zielonej soczewicy
*kilka ziaren czarnego pieprzu, ząbek czosnku, 2 listli laurowe
*1 obrana cebula z kilkoma nabitymi goździkami
*2 łodygi selera naciowego pokrojone w drobną kostkę
*2 łyż. posiekanej natki pietruszki
*garść uprażonych orzechów włoskich (piec w srednio nagrzanym piekarniku aż ściemnieją)
*1 duż cebula pokrojona w wiórki
*3 łyż. oleju
*winegret: 2 szlotki pokrojone w kostkę, 1ł. musztardy diżońskiej, 1 ł. gałki muszkatałowej, szczypta utłuczonych ziaren kopru włoskiego, kilka utuczonych ziaren pieprzu czarnego, 2-3 łyż. octu z białego wina,sól, 1/3 szkl. oliwy pół na pół z z olejem orzechowym ( lub tylko oliwa :P )

1.Składniki winegretu wymieszać bez oliwy, na końcu stopniowo dolewać oliwę i mieszać energicznie aż sos będzie spójny.

2.Soczewicę ugotować w wodzie z ziarenkami pieprzu, czosnkiem, listkiem laurowym i cebulą nadzianą goździkami, posolić pod koniec gotowania, powinna zostać jędrna.

3.Gorącą soczewicę wymieszać z selerem, winegretem i natką. Odstawić niech się przegryzie.

4.Cebulę wysmażyć na złotobrązowo na patelni, osuszyć z tłuszczu na papierze.

5.Soczewicę wymieszać z orzechami i posypać cebulą, ew. dodać sól i pieprz.

Smacznego :)

To jest pomysł na soczewicę A. Kręglickiej [Wysokie Obcasy, Nr 46 (294)]
ł. to mała łyżeczka,
łyż. to duża :P
_________________
Spacerologia to moja ideologia :)
 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 24 Luty 2005, 09:20   

z Pani domu...
Udka kurczaka z pomidorami i czarnymi oliwkami.

4 udka kurczaka
2 papryczki chili
60 dag pomidorów (mogą być z puszki)
125ml białego wytrawnego wina
7 dag czarnych drylowanych oliwek
dodatki: skorka i sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmaryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, świerzo mielony pieprz
Papryczki chili starannie umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać. Czosnek obrać, rozgniesć. Cytrynę dokladnie wyszorować w gorącej wodzie. Skórkę zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć sok. Skorkę i sok z cytryny, chili i czosnek, rozmaryn, oliwę z oliwek wymieszać, doprawic solą. Marynatą natrzeć umyte i osuszone udka kurczaka. Pomidory pokroic w drobna kostkę. udka kurczaka zarumienić na silnym ogniu, dodać pomidory i biale wino, oliwki, doprawić sola i pieprzem, dusić pod przykryciem okolo 30 minut.
SMACZNEGO :d
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
 
 
snoo 

Etatowy leń... ;)

Dołączyła: 31 Paź 2004
Posty: 9766
Skąd: Poznań
Wysłany: 26 Luty 2005, 20:12   Łosoś z makaronem

ŁOSOŚ Z MAKARONEM

składniki:
100 g makaronu (najlepiej dlugi, moze być spaghetti albo długie wstazki-najlepiej)
40-50 g śmietany (ok.2 łyżek) ja daje Zott 18%
sól, pieprz, cytryna
koperek lub szczypiorek
łosoś-ile lubimy :d - świrzy lub wędzony ja daje wędzony)

przygotowanie:
gotujemy makaron, w międzyczasie zagotowujemy śmietane, doprawiamy, wrzucamy łososia, koperek i makaron. Mieszamy i na talerz :P

porcja dla 1 osoby
robi sie w 5 minut :D
 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 1 Marzec 2005, 13:19   

Super syr prażony
:rotfl:
Ser zółty (twardy), jajko, granulat sojowy, ewentualnie zioła prowansalskie, oliwa
Granulat sojowy rozdrabniamy mlotkiem, mikserem, tłuczkiem, czym sie da...
Pokrojony ser (ok. 0,5cm grubości) obtaczamy w jaku, posypujemy ziołami prowansalskimi, obtaczamy w granulacie i smażymy jak kotlety...
Po prostu PYYYCHAAAAA :d
Doskonale komponuje się z surowka z kapusty pekinskiej [kapusta pekinska, zila do saltaek(znalazlam bez cukru, kamisa), pieprz czosnkowy kotani i mieszanka pieprzów kotani, oliwa]
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
 
 
thinness 

Wounds aren't healing


Dołączyła: 05 Wrz 2004
Posty: 12344
Skąd: Wawacity
Wysłany: 2 Marzec 2005, 22:47   

omlecik :)
2 jajka, maka, mleko, fruktoza

białka zmiksowac z fruktoza, dodac zoltka, zmiksowac, dodac make-na oko- miksowac, dodac troszke mleczka i jak potrzeba to jeszcze make :) mozna dodac aromat lub cynamon, smazyc na margarynie :)
_________________
I'm not sure
What I'm looking for anymore
I just know
That I'm harder to console
I don’t see who I'm trying to be
Instead of me
But the key
Is a question of control
 
 
Niuśka 


Dołączyła: 10 Lut 2005
Posty: 17
Skąd: Nad pieknym morzem
Wysłany: 8 Marzec 2005, 16:43   

Ja mam przepisik tylko ewentualnie prosiłabym o zmodyfikowanie a więc:
KOTLETY STOŁÓWKOWE:
5 JAJ
CEBULA
NATKA PIETRUSZKI NAMOCZONA KROMKA CHLEBA PP
PRZYPRAWY

PRZYGOTOWANIE:

4 jaja gotujemy na twardo, następnie rozgniatamy lub mielimy dodajemy kromke chlebka namoczoną i odciśniętą w wodzie, nastepnie drobno posiekaną cebulkę i natkę, przyprawiamy według uznania.
Następnie smażymy na złoty kolor(ja jeszcze obtaczam w ususzonym i zmielonym chlebku pp)
Naprawdę są pyszne i do tego mozemy podać z warzywami, najlepsze z surową marchwia i brokułami
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 8 Kwiecień 2005, 20:24   

KOTLETY Z FASOLI LUB SOI podane przez Hiphopera

Składniki:
40 dag fasoli białej lub soi,
3 ząbki czosnku,
1 jajko,
2 łyżki utartego żółtego sera,
10 dag cebuli,
1 łyżka oliwy z oliwek,
5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki,
sól, pieprz,
ostra sproszkowana papryka lub przyprawa chili,
Wykonanie:
Fasolę czy soję przebrać, opłukać, zalać ostudzoną przegotowaną wodą, pozostawić najlepiej na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której była namoczona. Pod koniec gotowania osolić.Ostudzić. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać oddzielnie. Cebulę wsypać na suchą patelnię, osolić, podgrzewać mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszczu, lekko zrumienić. Do masy fasolowej dodać jajko, czosnek, zrumienioną cebulę, utarty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Wymieszać dokładnie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką lub chilli. Z przygotowanej masy uformować gruby wałek, pokrajać w poprzek na porcje grubości palca. Z krążków formować owalne kotlety. Smażyć na patelni. Usmażone kotlety wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, aby "doszły", ułożyć na półmisku, ozdobić listkami pietruszki. Podawać z dodatkiem sosów (kaparowy, korniszonowy, pieczarkowy itp.) i surówek.
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 8 Kwiecień 2005, 20:58   

Kulki ze szpinaku z serem feta podane przez Hiphopera
500 g szpinaku
5 łyżek oliwy z oliwek
Ząbek czosnku
100 g fety pokruszonej
2 łyżki prażonych nasion sezamu
pieprz i sól

Dekoracja

2 duże pomidory
łyżka szczypiorku
gałązki trybuli

Rozgrzać oliwe podsmażyć w niej czosnek ,włożyć liście szpinaku.Wszystko udusić.Szpinak odcedzić na sitku,zrobić ze szpinaku 10 klopsików i spłaszczyć je.
Zrobić z fety 10 kuleki obtoczyć placuszkiem szpinakowym.Całość posypać sezamem.Piec kulki w piekarniku 10 min.
Pomidory pokroić w cienkie plasterki,posypać szczypiorkiem i ozdobić listkami trybuli
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 8 Kwiecień 2005, 21:17   

FILET Z INDYKA FASZEROWANY SZPINAKIEM podane przez Hiphopera
1 filet z piersi indyka ok 1 kg
20 dkg watróbki kurzej
20 dkg mrozonego szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyzeczka papryki słodkiej - mielonej
sól
pieprz

PRZYRZĄDZANIE
Filet natrzeć czosnkiem, papryką, solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie na złoty kolor z obu stron. Wyciąć w nim kieszeń na farsz. Przygotować farsz, usmażyć watróbkę, rozdrobnic widelcem, dodać mrozony szpinak i smażyć całość, doprawic solą, pieprzem i czosnkiem. Gdy masa wystygnie włożyć ją do kieszeni, następnie zamknąć wejście wykałaczką. Włożyć do żaroodpornego półmiska i piec 50 min. w temp. 220 stop. celciusz, czesto podlewając sosem
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 8 Kwiecień 2005, 21:19   

słodki omlet podane przez Hiphopera
2 jajka
100 ml mleka
soda oczyszczona-na czubek noża
1 łyżeczka fruktozy

Jajka miksuje do momentu aż będą kompletnie pulchne(bardzo długo), potem dolewam mleka i znowu długo miksuje, bo wtedy mleko się pieni jak piana od piwa dosypuje reszte i znowu to samo.
Teraz na patelnie leje ciasto i przykrywam pokrywą i daje na max ogień przez chwile a potem zmniejszam i dusze aż się zetnie potem delikatnie odwracam no i jem
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 8 Kwiecień 2005, 21:24   

MUSAKA Z BIAŁĄ FASOLĄ podane przez Hiphopera

skład:30 dag bialej fasoli ugotowanej uprzednio, 80 dag mielonego mięsa (cilęcina),czerwona papryka, łyżeczka ostrej papryki w proszku,2 jajka, 2 żółtka, 1/2 szklanki śmietany, 3 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy.

Fasolę odsączyć i zmiksować doprawić pieprzem. paprykę pokroić w drobną kostkę. mięso włożyc do miski dodać świeżą paprykę, pieprz, jajka, paprykę w proszku wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. formę do pieczenia natłuścić na dno ułozyć 1/2 puree z fasoli na to mięso i ponownie fasolę wyównać wierzch. froma powinna być napełniona do 3/4 wysokości(najlepiej prostokątna) przykryć folia piec 35 min w temp 190 stopni. śmietanę roztrzepać z żółtkami i troszke soli dać pod koniec pieczenia zdjąć folię polać wierzch dania śmietaną i piec jescze 10 -15 min przy lekko uchylonych drzwiczkach
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
AgaKa 
znalazłam na siebie sposób... :D


Dołączyła: 24 Lut 2005
Posty: 235
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 14 Kwiecień 2005, 09:39   

KOTLECIKI "MM" MIELONE MIESZANE :P
mięso mielone
pieczarki
żółty ser
sezam
jaja
cebula
sol, pieprz, i co kto tam lubi ;)

Pieczarki drobniutko pokroić. Cebule podsmażyć na kropli oliwy z oliwek, dodać pieczarki, dusić, aż woda wyparuje, dodać w miedzyczasie przyprawy,sol,pieprz. Wystudzić, dać surowe mielone mieso, jaja i ser żółty, wymieszać ewentualnie doprawić. Kotleciki obtaczać w sezamie i smażyć. Ja nie ciaplałam wcześniej w jajku żeby sezamu nie było zbyt dużo. Trzeba tez uważać w trakcie smażenia bo mogą pękać, ale jak się już je smaży to topi się ser i kotleciki się ładnie sklejają :D . W każdym razie trzeba sie z nimi delikatnie obchodzić. Smakują nawet na zimno - zabieram sobie takie do pracy.
Smacznego :)
_________________
 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 4 Czerwiec 2005, 12:14   

Curry z ciecierzycy by Szelmaa

2 cebule
4 ząbki czosnku
1 lyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka papryki
1 łyżka zmielonego kminku rzymskiego
1 łyżka zmielonej kolendry
2 x 440g ciecierzycy z puszki, osączonej
440g pomidorów z puszki, w kawałkach
1 łyzeczka garam masali

1. Pokroić cebulę w cienkie plasterki, rozgnieść czosnek. Rozgrzać olej na średniej patelni. Dodać cebulę i czosnek, smazyc mieszając na średnim ogniu, aż będą miękkie.
2. Dodać chili w proszku, sól, kurkumę, paprykę, kminek i kolendrę. Smażyć mieszając 1 minutę.
3. Dodać ciecierzycę i pomidory z sokiem, wymieszać. Dusić pod przykryciem przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Domieszać garam masalę. Dusic pod przykryciem 10 minut.
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9