Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
DANIA
Autor Wiadomość
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 24 Sierpień 2007, 14:58   

Spaghetti z suszonymi pomiodrami i czosnkiem
2 porcje

200 g spaghetti
3-4 suszone pomidory, suche nie z oliwy
1-2 zabek czosnku
1/2 łyzeczki suszonej, slodkiej kruszonej, niemielonej papryki (mozna pominac)
3-4 łyzki oliwy lub dobrego oleju
sol
tarty parmezan


Pomidory posiekac razem z czosnkiem (nie wyciskac bron boze), dosyc drobno. Dodac papryke i sól, przesiekac.
Ugotowac makaron.
Na patelnie lub do zimnego i suchego granka po makaronie wlac oliwe, dodac pomidory, wymieszac i dopiero teraz postawic na mały ogien.
Podsmazac chwile, ciagle mieszajac, az oliwa zabarwi sie na czerwno a czosnek zapachnie. Wyłaczyc ogien, dodac makraon, dobrze wymieszac.
Podawac posypany parmezanem.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 18 Luty 2008, 15:01   

"Polenta" z ciecierzycy
wg Jamiego Oliviera
2 porcje

110 g maki z ciecierzycy
400 ml wody
sol, pieprz
pol pęczka drobno posiekanego szczypiorku
olej slonecznikowy do smażenia

sos rzodkiewkowy:
1/2 peczka rzodkiewek
2-3 łyzki jogurtu bałkanskiego lub śmietany
sol


polenta:
do garnka z grubym dnem wlewamy zimna wode, po troche dodajemy make caly czas mieszajac, az powstanie bardzo rzadka, gladka masa.
Podgrzewamy caly czas mieszajac az masa bedzie bardzo gesta i sie zagotuje. Zmniejszamy ogien, cały czas mieszamy łyżka przez 3-4 min, pilnujac aby sie nie przypalilo. Szybko doprawiamy, dodajemy szczypiorek.
Duży talerz smarujemy olejem, wykładamy masę i rozsmarowujemy na grubosc 7-8 mm.

Czekamy aż wystygnie. Kroimy na trójkąty, smazymy na jasno zloty kolor na oleju, którego lejemy troche wiecej, ale nie tyle aby kawalki plywały. Wykladamy na recznik papierowy, podajemy gorące z sosem i warzywami.

sos:
rzodkiewki ścieramy na grubej tarce, jezeli maja ladne listki to dodajemy te najmniesze posiekane, dodajemy reszte skladników, mieszamy
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 22 Luty 2008, 12:45   

Fasolka szparagowa z bryndzą i pestkami dyni by gosiowo

300 g fasolki 2 łyżki pokruszonej bryndzy, prawdziwej, z owczego mleka, najlepiej slowfoodowej 2 łyżki pestek dyni ( dla tych co je jedza), 3 łyżki oliwy, sól, pieprz

Pestki dyni wysypać na suchą patelnię, prażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż spuchną, dodać odrobinę oliwy i sól, dobrze wymieszać. Fasolkę ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie, odcedzić. Wrzucić z powrotem do gorącego garnka, polać olejem, potrząsać pod przykrywką, aż się dobrze natłuści. Ciepłą posypywać bryndzą, świeżo mielonym pieprzem i pestkami dyni. Można ugotować fasolkę zawczasu i przed podaniem podgrzać ją na patelni
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 22 Luty 2008, 12:49   

WOLOWINA W CURRY by Enne

Potrawa ta nie jest pracochlonna ale na przyrzadzenie jej potrzebujemy 2,5 godz.. Mozna ja tez przygotowac dzien wczesniej.

skladniki
500-600g chudej wolowiny pokrojonej w drobna kostke
pieprz i sol

Przyprawy:
lyzka octu winnego, 3 lyzki przyprawy curry
3 duze zabki czosnku zmiazdzonego lub przecisnietgo przez praske
kawlek startego korzenia imbiru lub 1/2 lyzeczki imbiru w proszku
lisc laurowy pokruszony
2 nasionka kardamony , obrane (ja nie dodawalam bo nie mialam i tez bylo dobre)
pieprz cayenne (ja dodalam normalny)

2 lyzki masla
2 cebule pokrojone w drobna kostke
zielona papryka pokrojona w krazki
2,5 gl pelnego jogurtu
(lyzka soku z cytryny)
200g zblanszowanej fasoli straczkowej
2 lyzki drobno posiekanej koledy lub natki pietruszki

Mieso oproszyc pieprzem i sola. Przyprawy wymieszac w duzym naczyniu z octm winnym. Dodac kawalki miesa i dokladniewymieszac z mieszanka przypraw, odstawic na 2 godz. aby nabralo smaku.
W brytwannie rozgrzac masloi zeszklic w nic cebule. Dodac ostra papryczkei pokrojone mieso. Podsmazac do czasu az mieso nabirze kolorua plyn yparuje. Wlac jogurt i ewentualnie sok z cytryny. Dusic pod przykryciem okolo2,5 godz. n malym ogniu. dodac fasolke, calosc podgrzac.
Tuz przed podaniem posypac koendra lub posiekna pietruszka

Mozna podawac z porem w cieplym dressingu lub jesc jako osobne danie.

danie smakuje rownie dobrze gdy wolowine zastapimy piersia z kurczaka badz wieprzowinka...
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 22 Luty 2008, 12:50   

"BAMI" INACZEJ by Enne

skladniki:
1 lyzka oleju arachidowego lub slonecznikowego (ja zastepuje to oliva z olivek)
200g chudej szynki pokrojonej w paseczki
2 zabki drobno posiekanego czosnku
plasterek korzenia imbiru, zmiazdzonego i drobno posiekanego (ja nie lubie zabardzo imbiru stad rezygnuje z niego)
ostra papryka pokrojona w krazki
por pokrojony w talaki
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paseczki
2 lodyki selera naciowego pokrojonego w drobne paseczki
100g groszku cukrowego blanszowanego
100g pieczarek pokrojonych na cienkie plasterki
100g kielkow sojowych
mala kapustka pokrojona w paseczki
pieprz i sol

w woku rozgrzac olej i usmazyc w nim szynke. Dodac czosnek, imbir i ostra papryczke, krotko posmazyc. Wlozyc por, papryke, seler, groszek cukrowy i pieczarki. Smazyc kilka minut na niezbyt duzym ogniu. Na koniec dodac kapuste i kielki. Smazyc az warywa stana sie miekkie. Doprawic do smaku pieprzem i sola.

w fazie II mozna dodac lyzke sosu sojowego lub sosu kikkoman

posilek mozna urozmaicic zastepujac szynke np. piersia z kurczaka badz
wolowinka...
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 22 Luty 2008, 12:51   

Kurczak z migdalami by Nigra
2 piersi z kurczaka
dwa srednie pory
3-4 garscie platkow migdalowych
sol, przyprawa graham masala
smietanka slodka

kurczak pociety w kawalki wrzucamy do woka lub patelni z wysokimi brzegami
czekamy az sie zarumieni, dodajemy pory pokrojone w krazki i migdaly
zalewamy smietanka
dusimy jakies 15-20 minut
pachnie pieknie i tak samo smakuje :)
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 17 Listopad 2008, 19:22   

Orientalne śniadanie by ulaaa
(II faza, a jeśli bez orzechów to I faza)

Składniki:
50g gruboziasrnistego burgulu
4 morele suszone
kilka orzechów lub nie
2 śliwki suszone
1 płaska łyżeczka fruktozy
przyprawa piernikowa, lub sam cynamon

Kaszę gotujemy ok 5-7 minut. Fruktozę rozpuszczamy w łyżce wody. Bakalie kroimy drobno.
Wszystko mieszamy i doprawiamy przyprawą piernikową.

 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 22 Styczeń 2009, 12:18   

Makaron sojowy z serami by Mira

składniki:
60 g makaronu sojowego
dwa oscypki
kawałek sera plesniowego
dwie łyżki smietany 18%
50 g zielonego groszku
oliwa
kikkoman
papryka czerwona
granulowany czosnek


przygotowanie:
zalewamy wrzątkiem makaron i czekamy kilka minut aż zmięknie
w woku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy i wrzucamy makaron
dodajemy przyprawy i kikkomana i chwilkę smażymy
wrzucamy pokrojone sery i chwilę mieszamy aż zaczną się rozpuszczać
na koniec dodajemy śmietanę i groszek i jeszcze chwilę mieszamy

serwujemy w towarzystwie warzyw :)

 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 13 Styczeń 2010, 09:11   

Zapiekanka z soczewicy by Mijaa

Soczewicę (ile kto ma - ja miałam jakieś 30 -40 dkg) gotujemy na prawie miękko.
Cebulę (do smaku - dałam 1,5 większej) zeszklić i chwilę poddusić - posolić do smaku.

Dodać cebulę do soczewicy, zmiksować (jak na pasztet, ale nie ma potrzeby co do ziarnka).
Dodać jajka (dałam 2 duże)
Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wyłożyć na blachę do pieczenia (wysokość ok 1,5 do 2cm).
Do piekarnika - 200 stopni, ok. 30-40 minut.

Opcjonalnie na wierzch można dać utarty ser żółty, lub plasterki fety.
U mnie była feta, oregano i troszkę anchovies.

Można podawać z surówką, albo z sosem np. mięsnym - gulaszem, lub pomidorowym.
Smakuje trochę jak pasztet.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 3 Luty 2010, 12:01   

"A la gołąbkowe by annemarie"
1 kg mielonej łopatki
1 cebula
1 średnia główka białej kapusty
400 g ryżu basmati (lub brązowego)
oliwa
sól, pieprz


Do dużego garnka wlewam oliwę i wrzucam na nią pokrojoną w kostkę cebulkę oraz mięso mielone. Chwilkę podsmażam, po czym wrzucam stopniowo poszatkowana kapustę (stopniowo, bo cała się nie zmieści w garnku - musi "usiąść" i puścić wodę). Dodaję sól i pieprz. Żeby się nie przypaliło, wlewam trochę wody. Przykrywam garnek i duszę, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta jest już miękka, odkrywam garnek i odparowuję wodę. Często mieszam. Tajemnica całego smaku i aromatu leży jednak w "kontrolowanym" - jak to mówię - przypaleniu. Kilka razy doprowadzam do tego, żeby kapusta z mięchem się miejscami przypaliła (ale nie tak na maksa :) ) Podlewam jeszcze wodą i się robi taki fantastyczny brązowy sosik. Znów mieszam i w razie potrzeby ponownie doprowadzam do tego, że spód garnka robi się brązowy ( i znów dolewam wody). Łyżką rozdrabniam kapustę, żeby była drobna. Uzyskuję takie bebło, które mieszam później z ugotowanym ryżem. Formuję z tego klopsiki lub po prostu nakładam i jem. Wygląda może nie za estetycznie, ale jest fantastyczne w smaku. "Pasta" ta świetnie smakuje również z chlebem. A tak w ogóle, to dałabym się za to danie pokroić. Dziękuję za uwagę ;)
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 29 Marzec 2010, 09:08   

Półmisek nadziewanych warzyw by eeyorek
2 duże cukinie
3 spore cebule
3 pomidory
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
3 jajka
100 g drobno zmielonego granulatu sojowego lub MMowej bułki tartej
3 łyżki posiekanej natki, koperki, szczypiorku
3 drobno posiekane ząbki czosnku
50 g parmezanu lub innego żółtego sera
sól, pieprz
kilka łyżek oliwy

Odetnij końce cukini, a następnie przekrój, je na 3 lub 4części tak żeby nie były zbyt wysokie. Wydrąż środek, tak żeby od spodu zostało, co najmniej 0,5 cm grubości. Cebule przekroić poziomo na pół i wydrążyć środek zostawiając 1 cm brzeg. Pomidory i papryki przekroić podobnie jak cebulę i wydrążyć środek.
Roztrzepać jajka w misce dodać granulat (bułkę), zioła sól, pieprz i prawie cały ser. Dodać około połowy miąższu z pomidorów, cukini i cebuli (wszystko drobno posiekane). Masę odstawić na kilka min. w chłodne miejsce żeby granulat albo bułka trochę nasiąknęły.
Napełnić warzywa masą i posypać resztą sera. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć warzywa. Piec w temperaturze 200st. C około 30-40 min. Podawać gorące.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 29 Marzec 2010, 09:09   

Omlet warzywny by eeyorek
500g świeżego szpinaku lub 250 mrożonego
5 łyżek oliwy
4 posiekane ząbki czosnku
5 łyżek natki
1 drobno posiekana cebula
sól, pieprz
4 jajka
100g parmezanu lub innego sera
2 łyżki mąki PP
2 łyżki Mmowej bułki tartej

Szpinak ugotować lub rozmrozić i odlać wodę. Na 2 łyżkach oliwy podsmaż cebulę, czosnek i natkę, a następnie dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem i duś około 5 minut. Ubij w misce jajka, dodaj parmezan, bułkę tartą i mąkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wlej masę. Smaż wolno, jak zacznie brązowieć przewróć na drugą stronę. Omlet najlepiej smakuje jak jest dość cienki.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 29 Marzec 2010, 09:10   

Gruszki z serem Gorgonzola by eeyorek
4 duże gruszki
sok z 2 cytryn
150g sera Gorgonzola
2 łyżki śmietany
4 łyżki oliwy
świeża mięta
sól i pieprz

Usuń ogonek wraz z gniazdem nasiennym. Przepłucz środek sokiem z cytryny. Wymieszaj ser ze śmietaną tak, żeby uzyskać gładką masę. Napełnij nią obficie gruszki. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Zmiksuj oliwę z resztą soku z cytryny, posiekaną natką solą i pieprzem. Ostrym nożem pokrój gruszki na cienkie plastry, podawaj polane sosem.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 29 Marzec 2010, 09:11   

Bruschetta z młodą marchewką i serkiem mascarpone by eeyorek
300g marchewki
300 serka mascarpone
4 bruschetty (tosty z pieczywa MM natarte czosnkiem, posolone i polane odrobiną oliwy)
natka do przybrania

Zetrzeć marchewkę i wymieszać ją z serkiem mascarpone. Przygotowane bruschetty posmaruj serkiem.
Równie dobre są z każdą inną warzywną pastą, lub samymi warzywami, np. ze świeżymi pomidorami.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 29 Marzec 2010, 09:13   

Pieczone pomidory by eeyorek
4 duże pomidory
sól, pieprz
4 łyżki natki
2 posiekane ząbki czosnku
50g drobniutkiego granulatu lub Mmowej bułki tartej
szczypta oregano
4 łyżki oliwy

Pomidory przekrój poziomo na pół i wydrąż zostawiając dość gruby bok. Posól i popieprz środek, odwróć i zostaw na 15 min żeby odciekł nadmiar wody, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Dobrze wymieszaj natkę, czosnek, oregano, większość granulatu (bułki), sól, pieprz. Napełnij masą i układaj na posmarowanej oliwą blaszce. Pokrop odrobiną oliwy, posyp resztą bułki tartej i piecz ok. 30 min w piekarniku w temp. 180stC
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,048 sekundy. Zapytań do SQL: 9