Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
ZUPY
Autor Wiadomość
sopelek 


Dołączyła: 14 Lip 2004
Posty: 10900
Wysłany: 11 Sierpień 2004, 19:10   GAZPACHO Z AVOKADO by PEE

4 duże dojrzałe pomidory albo pomidory z puszki (400 g), 1 duża czerwona papryka, 1 duży ogórek, 2 awokado, 3 szkl. soku pomidorowego, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanych listków mięty, świeżo mielony pieprz, 1 czerwona cebula (niekoniecznie)
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Ogórek obierz, przekrój wzdłuż na pół i łyżką wybierz nasiona. Pomidory i ogórki pokrój drobno. Cebulę posiekaj. Miąższ z półtora awokado pokrój w drobną kostkę. Wszystko to zmiksuj wraz z połową mięty i pietruszki na jednolitą masę. Jeżeli będzie się trudno miksowała, dolej odrobinę soku pomidorowego. Przełóż do dużej miski, wymieszaj z resztą soku pomidorowego, dodaj sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Dobrze wymieszaj. Pozostały miąższ awokado pokrój w drobną kostkę. Podawaj zupę w małych miseczkach udekorowanych kosteczkami awokado i pozostałymi ziołami.
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13 Czerwiec 2005, 09:22   ZUPY

Szybka zupa z czerwonej soczewicy by Szelmaa

Usmażyć posiekana cebulę w małej ilości oleju, dodac 1 kubek czerwonej soczewicy, 425g roztartych pomidorów z puszki i 4 kubki wywaru z jarzyn. Zagotować, zmniejszyć ogień, dusic 20 minut, dodać posiekanej bazylii i podawać z łyżką kwaśnej śmietany. 4 porcje
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22 Lipiec 2005, 07:42   

Pieczarkowa zupa z groszkiem i koperkiem



paczka zielonego mrozonego groszku
40 dkg pieczarek
2 cebule
sporo posiekanego koperku
smietana
2 zoltka
sol pieprz

groszek ugotowac w osolonej wodzie
pieczarki i cebule drobno pokroic i udusic na oleju
wrzucic do groszku i gotowac kilkanascie minut
dodac koperek
zoltka dokladnie wymieszac ze smietana , wlac do nich troche goracego wywaru i szybko mieszajaca zaprawic zupe
doprawic sola i pieprzem
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 23 Marzec 2012, 13:00   

Zupa grochowa by marlenka


Składniki:

- 2 szklanki grochu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kawałek selera
- boczek
- kiełbasa

Przyprawy:
- pieprz (mielony i ziarnisty), sól, majeranek,
- kminek (pół łyżeczki)
- ziele angielskie (2 ziarenka),
- 1 listek laurowy


wykonanie:

Groch moczymy conajmniej 12 godzin (ja moczyłam 24), nastepnie przelewamy wraz z woda w której się moczył do garnka w którym będziemy gotować zupę i dolewamy zimną wodę.
Dodajemy 1 całą cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę, seler,ziele angielskie, liść laurowy.
W tym czasie boczek i kiełbasę kroimi w kostkę i wrzucamy na patelnię. Do tego kroimy drobno cebulę i również na patelnię. Podsmażamy wszystko razem aż się zarumieni i cebula zmięknie.
Wrzucamy do zupy.
Dodajemy również przyprawy (majranek, kminek, pieprz mielony - przyprawy wedle uznania)

Całość gotujemy aż groch całkiem zmięknie.
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 27 Grudzień 2012, 20:07   


Czerwona zupa z ryżem by marlenka

(przepis umieszczony był na opakowaniu ryzu Kupiec. Robiłam wiele razy - pyszna jest)

Skladniki:

2 torebki ryzu naturalnego
0,5 kg mięsa mielonego (rodzaj jaki kto lubi)
4 srednie cebule
2 zabki czosnku
olej do duszenia
1 litr soku pomidorowego
1/2 litra wywaru warzywnego lub z kostki rosolowej warzywnej
2 łyżki śmietany
Sól, pieprz, kminek mielony, liść laurowy

wykonanie:

cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodac mięso mielone i smazyć na małym ogniu. Ugotować ryż.
Jak mieso będzie usmażone dodać ryż i dusić jeszcze chwilę.
Wywar wlać do sporego garnka, dodac usmazone mieso z ryżem i wlać sok pomidorowy.
Jak się zagotuje, gotować jeszcze okolo 20 minut na wolnym ogniu.
Doprawić.
Po zdjeciu z ognia dodać smietanę i dobrze wymieszać.

Pychota. Smaczenego. :D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,037 sekundy. Zapytań do SQL: 11