Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: gosiowo
19 Marzec 2006, 21:24
Shis Taouk czyli kurczak po libańsku IF
Autor Wiadomość
Czarownica 

Upierdliwiec...


Dołączyła: 28 Lis 2005
Posty: 7565
Skąd: Gdynia
Wysłany: 19 Marzec 2006, 10:27   Shis Taouk czyli kurczak po libańsku IF

Shis Taouk czyli kurczak po libańsku by Czarownica
przepis pochodzi z www.gotowanie.wkl.pl

składniki:
- kurczak (udka albo piersi)
- czosnek (wedle uznania - ja daje całą główke świeżego czosnku)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki wody

przyprawy
- cynamon
- goździki
- ziele angielskie
- gałka muszkatułowa
- pieprz
- imbir
- kminek
- czerwona papryka
- curry


wykonanie:

1. Kurczka umyć i wysuszyć.
Jeżeli robimy piersi z kuczaka - można je pokroić na mniejsze części.
Udka przecinamy na pół.



2. Posypać kurczaka przyprawami i zgniecionym świeżym czosnkiem



3. Przełożyc kurczaka do miski



4. Przygotować sos: koncentrat pomidorowy + olej + woda + sok z cytryny



5. Polać kurczaka sosem i dobrze wymieszać





6. Kurczka przykryc folia i wsadzić do lodówki na conajmniej godzinę.
Najlepiej jest przygotować kurczaka dzień wcześniej wieczorem i zostawić go na noc w lodówce



8. Godzinę przed pieczeniem kurczaka wyjąć z lodówki i przelożyć do naczynia w którym będzie pieczony
(przekładamy mięso razem z marynatą)



9. W zależności od ilości mięsa piec około godziny w temperaturze 180 - 200 stopni.
Im więcej mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Kurczaka piec pod przykryciem (moze byc folia aluminiowa).

10. Po upieczeniu kurczak wygląda tak:




Kiedy kurczak piecze sie w piekarniku przygotowujemy Sos Toum

Składniki:
- cała główka czosnku
- 1/2 - 1/3 szklanki oleju
- 3 lyżki majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- sól pieprz



przygotowanie

1. Czosnek zmiażdzyć dodać sól oraz sok z cytryny - włożyć do miseczki



2. Dodać odrobinę oleju i wymieszać



3. Następnie dodawać olej cały czas mieszając - na końcu dodać majonez i dobrze wszystko wymieszać



4. Doprawić solą i pieprzem do smaku




Kurczaka podawać razem z sosem i sałatą

Dla osób nie będących na MM podawać z ryżem i sałatą




uwaga:
Na zdjęciu wersja nie dla MM - czyli Shish Taouk z sosem Toum ryżem i sałatą


Życzę smacznego!
Ostatnio zmieniony przez sd_silver 22 Luty 2007, 10:24, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
  Wysłany: 19 Marzec 2006, 21:19   

zrobilam z tego osobny watek bo warto, tak jak sugerowaly dziewczyny :)
:bra:
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
karlito 


Dołączyła: 20 Mar 2005
Posty: 3265
Skąd: Oxford :d
Wysłany: 19 Marzec 2006, 21:26   

gosiowo, gut job :hyhy:
Czarownica, nie ma na co czekać, jutro robię :d
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19 Marzec 2006, 21:29   

Czarownica napisał/a:
uwaga:
Na zdjęciu wersja nie dla MM - czyli Shish Taouk z sosem Toum ryżem i sałatą

to mi sie podoba bardzo :66:
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
anetaw2 


Dołączyła: 23 Lut 2006
Posty: 7269
Skąd: Małopolska
Wysłany: 19 Marzec 2006, 21:35   

u mnie już w lodóweczce siedza piersiątka w marynacie :D ,jak jutro przyjde z pracy to biore sie za pieczenie, juz nie mogę sie doczekać :slini:
_________________
Dwa poziomy
 
 
jasminherf 

winopijka


Dołączyła: 03 Lis 2005
Posty: 26021
Skąd: Wrocław
Wysłany: 19 Marzec 2006, 21:41   

anetaw2 napisał/a:
u mnie już w lodóweczce siedza piersiątka w marynacie

u mnie udka :w00t:
_________________

 
 
thinness 

Wounds aren't healing


Dołączyła: 05 Wrz 2004
Posty: 12344
Skąd: Wawacity
Wysłany: 19 Marzec 2006, 21:57   

Czarownica, :orany: :oczami: :bra:
_________________
I'm not sure
What I'm looking for anymore
I just know
That I'm harder to console
I don’t see who I'm trying to be
Instead of me
But the key
Is a question of control
 
 
qqrq5 

Dołączyła: 05 Sie 2004
Posty: 43164
Skąd: z kurnika
Wysłany: 19 Marzec 2006, 22:16   

ojoj a juz zaczełam robic kurczaka
3s wczesniej i bym zrobiła :slini:
_________________
[*] i

....Matka trzyma Cię za rekę tylko przez chwilę, w sercu nosi całe życie.....
 
 
Czarownica 

Upierdliwiec...


Dołączyła: 28 Lis 2005
Posty: 7565
Skąd: Gdynia
Wysłany: 19 Marzec 2006, 23:11   

Mam nadzieje, że będzie Wam smakować :)

poproszę o relacje i wrażenia organoleptyczne :chytry:


Gosiu na zdjęciu jest kurczak z ryżem ponieważ był to talerz osoby nie na MM, więc stąd moje ostrzeżenie :) żeby nie było że namawiam kogoś do złych połączeń :chytry:


Przyznaje szczerze, że jest to bardzo oryginalna potrawa, prosta w przygotowaniu i rewelacyjna w smaku.

Polecam ją dla tych, którzy chcą zrobić wrażenie na zaproszonych na obiad gościach :)

No i nie wolno zapominać, że droga do serca mężczyzny wiedzie przez żołądek :hyhy:
nie żebym cos sugerowała czy coś..... :hyhy:
_________________
Forum rządzi Forum radzi Forum nigdy Cię nie zdradzi.....
 
 
Czarownica 

Upierdliwiec...


Dołączyła: 28 Lis 2005
Posty: 7565
Skąd: Gdynia
Wysłany: 19 Marzec 2006, 23:16   

Gosiu zapomniałam podziękować za zrobienie osobnego wątku :cmok2:
_________________
Forum rządzi Forum radzi Forum nigdy Cię nie zdradzi.....
 
 
anetaw2 


Dołączyła: 23 Lut 2006
Posty: 7269
Skąd: Małopolska
Wysłany: 20 Marzec 2006, 21:23   

nie wiem czy sie powstrzymam :zly: , bo upiekłam to cudo, będzie dopiero na obiadek jutro, sądząc po zapachu i kurczaka i sosiku potrawa musi smakowac wysmienicie!!, zapach w domu faktycznie obłędny , :zakrecony: , jutro relacja z wrażeń organoleptycznych
cdn... :chrup: :w00t:
_________________
Dwa poziomy
 
 
magdusia 
co nas nie zabije...


Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 28182
Skąd: Piekary Śl./Mrągowo
Wysłany: 20 Marzec 2006, 22:20   

Ja też robiłam, w zeszłą sobotę dla znajomych. bardzo chwalili, wkleje później zdjęcia :hurra: :hurra: :hurra:
Tylko, że mój był nie całkiem MM i usmażyłam na patelni bo goście głodni byli :66:

Czarownica, Twój kurak świetnie sie prezentuje :padam: :bra:
 
 
angela-rt 

MODERATOR papryczka


Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 15261
Skąd: z Olsztynu :-)
Wysłany: 21 Marzec 2006, 10:05   

Czarownica, jutro zrobie ,dzisiaj zamarynuje :hurra: :hurra: :hurra:
 
 
Czarownica 

Upierdliwiec...


Dołączyła: 28 Lis 2005
Posty: 7565
Skąd: Gdynia
Wysłany: 21 Marzec 2006, 12:03   

Angela smacznego :hurra:
_________________
Forum rządzi Forum radzi Forum nigdy Cię nie zdradzi.....
 
 
anetaw2 


Dołączyła: 23 Lut 2006
Posty: 7269
Skąd: Małopolska
Wysłany: 21 Marzec 2006, 14:14   

polecam gorąco, wlaśnie spozywam w pracy :chrup: , co prawda na zimno ale smakuje super, najbardziej odłotowe "w ustach" jest tu wg mnie polaczenie sosu i kurczaka tak zamarynowanego :P
czarownica dzieki za przepis, PYSZNE i WYŚMIENITE :padam:
_________________
Dwa poziomy
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,099 sekundy. Zapytań do SQL: 11