Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Shoarma jak ze Sphinxa by olik1980 IF
Autor Wiadomość
qqrq5 

Dołączyła: 05 Sie 2004
Posty: 43164
Skąd: z kurnika
Wysłany: 1 Marzec 2007, 16:18   Shoarma jak ze Sphinxa by olik1980 IF

orginalny przepis Shoarma jak ze Sphinxa

Potrzebujemy przyprawy:
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka curry
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
0,2 łyżeczki czosnku granulowanego
trochę imbiru w proszku
troszkę pieprzu cayenne
sól
pieprz


Mięso pokroić w plasterki, wymieszać z przyprawami i odstawić do lodówki na godzinę


po godzince wyjmujemy na gorącą patelnie i smażymy na oliwie, aż się zrumieni
Podsmażyć na gorącej patelni aż się zrumieni.



smakuje bosko z sosikiem nr1 do tluszczy by gosiowo


nie przepadam za innym miesem jak kura, ale to jest obłędne :oczami:
Ostatnio zmieniony przez sd_silver 5 Marzec 2007, 09:20, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
qqrq5 

Dołączyła: 05 Sie 2004
Posty: 43164
Skąd: z kurnika
Wysłany: 1 Marzec 2007, 16:20   

poprawione :)
Ostatnio zmieniony przez sd_silver 5 Marzec 2007, 09:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
olik1980 

Dołączyła: 22 Wrz 2004
Posty: 20565
Wysłany: 1 Marzec 2007, 16:57   

Cieszę się, że Ci smakowało :hurra:
Ja ostatnio wzięłam chyba za dużą łyżeczkę bo mi palące wyszło. Trzeba było każdy kęs popijać wodą :66:
 
 
qqrq5 

Dołączyła: 05 Sie 2004
Posty: 43164
Skąd: z kurnika
Wysłany: 1 Marzec 2007, 17:02   

ja w sobote tak zrobilam, ze zamiast szczypty pieprzu cayen to sypneło mi sie niechcacy :wstyd:

musiałam sama jesc bo radek nie chciał
_________________
[*] i

....Matka trzyma Cię za rekę tylko przez chwilę, w sercu nosi całe życie.....
 
 
anya 


Dołączyła: 06 Maj 2005
Posty: 34310
Skąd: posen
Wysłany: 1 Marzec 2007, 17:05   

qqrq5, wygląda bardzo fajnie :oczami:
_________________
bolly/kolly/tolly mnie
Raqs Sharki
 
 
olik1980 

Dołączyła: 22 Wrz 2004
Posty: 20565
Wysłany: 1 Marzec 2007, 17:06   

qqrq5, z tym daniem trzeba uważać.... Ale jak się człowiek przyłoży to :love:
 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2 Marzec 2007, 03:21   

fajowo wyglada. A jakie mieso wieprzowe? Bo sie nie znam... :zawstydzony:
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
 
 
qqrq5 

Dołączyła: 05 Sie 2004
Posty: 43164
Skąd: z kurnika
Wysłany: 2 Marzec 2007, 14:11   

wieprzowe ale z kuraka tez robiłam :)
_________________
[*] i

....Matka trzyma Cię za rekę tylko przez chwilę, w sercu nosi całe życie.....
 
 
Brown Sugar 
esoteric

Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 366
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2 Marzec 2007, 19:45   

Jako ze siedze w irlandii od dluzszego czasu gustuje w hinduskich przyprawach i tak wiekszoscc potraw robie typu garam masala albo z curry tylko czy mielonym kminkiem...niebo :bra:
uwielbiam kormę ale nie nadaje sie na mm przez kokos, ktory jest niestety glownym skladnikiem tej slodkiem potrawy. oddalabym wiele za dobra korme z kurczakiem i migdalami, ktora by nie tuczyla... :padam: :zdegustowany:
 
 
qqrq5 

Dołączyła: 05 Sie 2004
Posty: 43164
Skąd: z kurnika
Wysłany: 2 Marzec 2007, 20:01   

a mozesz podac mi przepis na to danko??
_________________
[*] i

....Matka trzyma Cię za rekę tylko przez chwilę, w sercu nosi całe życie.....
 
 
Brown Sugar 
esoteric

Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 366
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2 Marzec 2007, 22:12   

Prosze ale niestety po angielsku:

Ingredients

Serves 2

* 2 Chicken Breasts Chopped into Bite Size Pieces
* 1 Tin Coconut milk
* 4oz Thick Natural Yogurt
* 3 Egg Yolks
* 3 Tablespoons Mango chutney
* Quarter of an onion finely chopped
* 2 Teaspoon Curry Powder
* 4 Cloves Crushed Garlic
* 2 inches Root Ginger grated
* 5 Tablespoons Vegetable Oil
* 1 Teaspoon Turmeric
* 1 teaspoon Garam Massalla
* 2 drops Almomd Extract (Not essence)
* 1 Tablespoon toasted almond slices

Method

Make a paste of the curry powder and Turmeric with a little water. Fry the onion until translucent in the veg oil then add the garlic and ginger and stir fry on medium until it just starts to brown. Add the curry paste and stir in and fry for a further 30 secs. Add the chicken pieces and seal well on all sides. Mix the coconut milk, yogurt, mango chutney and egg yolks in a jug and pour over and simmer for 20 minutes or until the chicken is cooked, stirring regularly. If needed add a little water to prevent the curry becoming too thick or dry. Now stir in the garam massalla and almond extract and cook for a further minute. Serve with the toasted almond slices sprinkled over the top.


Wyobraz sobie kurczaka na slodko w kokosowo migdalowym sosie z curry :szok:

jadlam to danie w kilku hinduskich restauracjach m.in w Dublinie i Athlone i tam one byly najsmaczniejsze. Bo zawsze jak bywam w tych restauracjach to wybieram ta potrawe tylko z peshwari naan (chleb z migdalami:D) i oceniam.
 
 
oliwia 
Milka zwana Pitusią


Dołączyła: 07 Lis 2004
Posty: 7258
Skąd: kujawsko-pomorskie
Wysłany: 4 Marzec 2007, 16:12   

zrobiłam dzisiaj na obiad z szynki :w00t: :w00t: :w00t:
super wyszlo , troche mi sie przyjaralo ale nieszkodzi bo ja lubie wypieczone miecho :D
robcie dziewczyny jak ktos lubi , bo warto :D


acha , ja jadlam z sosem wg dorki , bo nie chcialo mi sie forum otworzyc ,a nie znalam skladnikow na ten sos gosiowo ;)
 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 5 Marzec 2007, 07:32   

zrobilam wczoraj z kurczaka. Obledne :oczami: R spalaszowal co do ostatniego kesa, a on niejadkiem jest :66: Nastepnym razem zrobie z innego miesa i z innym sosem :w00t:
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
 
 
filonka 
odmieniec


Dołączyła: 22 Lis 2004
Posty: 25284
Skąd: z filonkowni
Wysłany: 5 Marzec 2007, 08:08   

Zrobiłam :D dzieciaczki jadły aż im się uszy trzęsły

w wersji z piersi kurcząt chcę wprowadzić do menu naszej restauracji - mogę :niepewny:
_________________

 
 
oliwia 
Milka zwana Pitusią


Dołączyła: 07 Lis 2004
Posty: 7258
Skąd: kujawsko-pomorskie
Wysłany: 5 Marzec 2007, 20:10   

filonka napisał/a:
chcę wprowadzić do menu naszej restauracji - mogę

ja mysle ze jak najbardziej , bo super jest :hurra:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,041 sekundy. Zapytań do SQL: 11