Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Muffiny
Autor Wiadomość
Nika24 

Prowincjonalna Koza


Dołączyła: 15 Sie 2004
Posty: 74171
Skąd: Radom
Wysłany: 23 Wrzesień 2004, 19:57   Muffiny

Muffiny serowe z sezamem



2 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka soli
pół łyzki cukru
dwa jajka
3/4 szklanki mleka
15 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę
bazylia - szczypta
oregano-szczypta
3 papryczki piri piri ze słoiczka, pokrojone w drobniutkie kawałeczki
pół kostki masła

Mąkę wymieszac w misce z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, serem, papryczkami , bazylia i oregano.
W drugiej misce połączyć stopione masło, mleko i roztrzepane jajka.
Wlać masło z mlekiem i jajkami do mąki, wymieszac jedynie aż płyn polączy się z mąka, maja byc grudy!!! Inaczej muffiny będa twarde.
Nakładac do foremek, powinno wyjść 12 sztuk. Posypać sezamem podprażonym na patelni na złoto.
Piec ok 20 minut w 200 st.


Pycha do zupy ogórkowej :d
 
 
Agalu 
jaśnie francowatość


Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 54211
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 1 Październik 2004, 08:08   

Ciasto podstawowe na muffiny - wg. Kręglickiej
300 g mąki
2 łyżeczki pr. do pieczenia
1,5 szkl. maślanki ew. jogurtu
50 ml oliwy
2 jajka
100 g cukru - jeśli ma to być na słodko
płaska łyżeczka soli i łyżeczka cukru - jeśli ma to być danie wytrawne

I ten przepis rozwijam do woli - na słodko - z rodzynkami, z kakao, z bananami, z jabłkmi, a'la piernik, co tam akurat mi przyjdzie do głowy
wytrawnie - z cebulą i majerankiem, z szynką i serem zółtym, z czosnkiem, bazylią i koncentratem pomidorowym, itd
Zawsze wychodzą.
_________________
Problem nierozwiązywalny trzeba podzielic na mniejsze części i rozpracować po kawałku. T. Pratchett.
 
 
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
Wysłany: 2 Październik 2004, 21:43   

Muffiny z pomidorowym nadzieniem

Ciasto:
50 g solonych orzeszków ziemnych
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki zimnego masła
1 łyżka śmietany

Nadzienie:
10 dag wędzonego boczku
4 pomidory
1 cebula
3 jajka
1 szklanka śmietany
2 łyżki masła
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz Ciasto:
kilka orzeszków odłożyć, resztę zemleć. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać śmietanę i masło, posiekać. Wsypać posiekane orzeszki, zagnieść. Ciasto wstawić na 1 godz. do lodówki.

Nadzienie:
pomidory sparzyć, obrać, pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić w krążki. Boczek pokroić w słupki. Masło roztopić na patelni, wrzucić boczek i cebulę, zrumienić. 8 foremek do babeczek natłuścić. Ciasto rozwałkować. Talerzykiem o średnicy nieco większej niż dno foremek wyciąć 8 krążków, wyłożyć nimi foremki. Piec 10 minut w temp. 160°C. Jajka rozmącić ze śmietaną, przyprawić pieprzem i ziołami, wylać na podpieczone babeczki. Na wierzchu położyć plastry pomidora i boczek z cebulką. Babeczki zapiekać jeszcze przez 15 minut w temp. 160°C. Gotowe babeczki posypać całymi orzeszkami ziemnymi.
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
ciasteczko 
Upadać można, podnosić się trzeba


Dołączyła: 12 Sie 2004
Posty: 2758
Wysłany: 13 Październik 2004, 19:31   

Muffiny piernikowe
Pieczenie: 20-25 minut

Składniki na 12 porcji

• 2 i 1/2 szklanki mąki
• 2-3 łyżki cukru
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanka mleka
• 2 całe jajka
• 125 g masła roślinnego lub zwykłego
• 2-3 łyżki miodu
• 1 łyżka przyprawy do pierników
• 1 łyżeczka cynamonu
• 125 g rodzynek
• 50 g słupków migdałowych + 2 łyżki do posypania na wierzchu
• ewentualnie inne bakalie np. orzechy, śliwki suszone, etc.


Etapy przygotowania

1. Piekarnik nagrzać do 210C. W tym czasie w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i cukrem. Dodać rodzynki i słupki migdałowe. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku dodać do niego miód i poczekać aż się rozpuści, następnie lekko wystudzić i dodać do mleka, po czym dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką, i dosyć dokładnie wymieszać (ciasto nie musi być gładkie). Formę wysmarować masłem, ciasto nałożyć do poszczególnych otworów. Na wierzchu posypać słupkami migdałowymi. Piec przez około 20 - 25 min. Smacznego!!!

2. Ilość cukru można regulować wedle uznania.
_________________
:lzy:
 
 
ciasteczko 
Upadać można, podnosić się trzeba


Dołączyła: 12 Sie 2004
Posty: 2758
Wysłany: 13 Październik 2004, 19:31   

Cebulowe Muffiny z Serem, Boczkiem i Szynką

Pieczenie: 20-25 minut
Trudność: łatwe

Składniki na 12 porcji

• 2 i 1/2 szklanki mąki
• 1/2 kostki masła
• 2 całe jajka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanka mleka
• duża szczypta soli
• 2 duże lub 3 średnie cebule
• 15 dag żółtego sera
• 5 dag szynki
• 5dag boczku
• 2 łyżki czubricy
• szczypta ostrej papryki
• odrobina Vegety
• łyżka oliwy
• masło do wysmarowania formy

Etapy przygotowania

1. Piekarnik nagrzać do 210C. W tym czasie w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Żółty ser i szynkę pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w dość grubą kostkę, zeszklić na oliwie i doprawić Vegetą. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni. Ser, szynkę, cebulę i boczek dodać do pozostałych składników. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką, i dosyć dokładnie wymieszać (ciasto nie musi być gładkie). Formę wysmarować masłem, ciasto nałożyć do poszczególnych otworów. Na wierzchu posypać czubricą. Piec przez około 20 - 25 min.
_________________
:lzy:
 
 
ciasteczko 
Upadać można, podnosić się trzeba


Dołączyła: 12 Sie 2004
Posty: 2758
Wysłany: 13 Październik 2004, 19:32   

Muffiny ze śliwkami pachnące cynamonem

Pieczenie: 20-25 minut

Składniki na 12 porcji

• 30 - 40 dag wypestkowanych śliwek węgierek pokrojonych w paski
• 2 i 1/2 szklanki mąki
• 100-125g masła
• 2 całe jajka
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 4 -5 łyżek cukru pudru (ewentualnie zwykłego)
• 1 szklanka mleka
• 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli
• łyżka brązowego cukru lub cukru pudru do dekoracji
• masło do wysmarowania formy


Etapy przygotowania

1. Piekarnik nagrzać do 210C. W tym czasie w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem i cynamonem. Dodać większość śliwek (około 5-10 dag zostawić do poukładania na wierzchu. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką, i dosyć dokładnie wymieszać (ciasto nie musi być gładkie). Formę wysmarować masłem, ciasto nałożyć do poszczególnych otworów. Na wierzchu poukładać pozostałe śliwki. Piec przez około 20 - 25 min. Posypać brązowym cukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!!!

2. Ilość cukru można regulować wedle uznania.
_________________
:lzy:
 
 
ciasteczko 
Upadać można, podnosić się trzeba


Dołączyła: 12 Sie 2004
Posty: 2758
Wysłany: 13 Październik 2004, 19:39   

Muffinki alla Pizza

Pieczenie: 20-25 minut

Składniki na 12 porcji
• 2 i 1/2 szklanki mąki
• 1 szklanka mleka
• 2 jajka
• 1/2 kostki masła lub masła roślinnego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka soli
• szczypta przyprawy do pizzy
• duża szczypta suszonych ziół: czubrica, oregano
• szczypta ostrej papryki w proszku
• około 15 dag żółtego sera
• około 20 dag wędliny (np. szynka, wędzonka, kiełbasa)
• kilka łyżek ketchupu (najlepiej Ketchup do pizzy „Pudliszki”)
• około 20 dag pieczarek
• 1-2 duże cebule
• kilkanaście listków świeżej bazylii
• szczypta Vegety
• 1 łyżka masła
• masło do wysmarowania formy

Etapy przygotowania

1. Piekarnik nagrzać do 210C. W tym czasie w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, przyprawą do pizzy, papryką, czubricą, oregano i posiekaną świeżą bazylią. Żółty ser (kawałeczek odłożyć do posypania na wierzchu) i wędlinę pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w dość grubą kostkę, zeszklić na oliwie i doprawić Vegetą. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki, dodać do smażącej się cebuli. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną wędlinę. Ser, wędlinę i cebulę dodać do pozostałych składników i wymieszać, tak by pokryły się mąką. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką, i dosyć dokładnie wymieszać (ciasto nie musi być gładkie).

2. Formę wysmarować masłem, do poszczególnych otworków nałożyć łyżkę ciasta. Następnie na środek nałożyć „kleks” ketchupu i przykryć kolejną łyżką ciasta. Wierzchu muffinków posypać serem (startym na tarce o drobnych oczkach) i czubricą. Piec przez około 20 - 25 min.
_________________
:lzy:
 
 
ciasteczko 
Upadać można, podnosić się trzeba


Dołączyła: 12 Sie 2004
Posty: 2758
Wysłany: 13 Październik 2004, 19:42   

Muffiny bananowe z czekoladową niespodzianką :]

Pieczenie: 20-25 minut

Składniki na 12 porcji
• 2-3 banany
• 1 tabliczka czekolady mlecznej (lub deserowej)
• lub 12 czubatych łyżeczek Nutelli
• 2 i 1/2 szklanki mąki
• 100-125g masła
• 2 całe jajka
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 4 -5 łyżek cukru pudru (ewentualnie zwykłego)
• 1 szklanka mleka
• kilka kropli soku z cytryny
• odrobina soli
• odrobina cukru pudru do posypania po wierzchu
• masło do wysmarowania formy

Etapy przygotowania

1. Piekarnik nagrzać do 210C. W tym czasie w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i cukrem. Banany pokroić w pół plasterki, skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniały. Dodać do mąki i wymieszać. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką, i dosyć dokładnie, aczkolwiek delikatnie wymieszać (ciasto nie musi być gładkie).

2. Formę wysmarować masłem, do poszczególnych otworów nałożyć po 1 łyżce ciasta. Następnie na środku ułożyć 1-1,5 kostki czekolady, lub łyżeczkę Nutelli. Przykryć kolejną łyżką ciasta. Piec przez około 20 - 25 min. Posypać cukrem pudrem.

3. Ilość cukru można regulować wedle uznania. Do ciasta zamiast całych
kostek czekolady lub Nutelli na środku, można dodać czekoladę pokrojoną na drobne kawałki.
_________________
:lzy:
 
 
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20 Październik 2004, 12:10   

Muffiny z suszonymi pomidorami

Proporcje taki jak u Niki czyli

2 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka soli
pół łyzki cukru
dwa jajka
3/4 szklanki mleka
pół kostki masła

ale inne dodatki:
2 garscie suszonych, wyciagnietych z oliwy i odcisnietych w recznik papierowy pomidorow pokrojonych w kosteczke
duza cebula pokrojona w kostke i podsmazona
bazylia

Robic tak jak pisze Nika :)

idealne do piwa :d
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20 Październik 2004, 16:32   



Muffiny ze sliwkami suszonymi ladnie pachnace

2 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyzki fruktozy/cukru
dwa jajka
3/4 szklanki mleka
pół kostki masła
2 garscie suszonych sliwek pokrojonych w kostke
pelna lyzeczka cynamonu
pol lyzeczki mielonej galki
lyzeczka prawdziwego kakao

jw :d
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21 Marzec 2005, 22:13   muffiny czekoladowe



na 6 muffinek

mokre :
jajko
pol szklanki mleka
1/4 kostki rozpuszczonego masla
kilka kropel zapachu rumowego

suche:
szklanka maki
1/2 szklanki cukru
2 kopiate lyzki kakao
lyzeczka proszku do pieczenia
pol posiekanej tabliczki gorzkiej czekolady

mokre mieszamy, suche mieszamy ( w osobych miskach)
mokre wlewamy do suchego i niedbale mieszamy - lyzka a nie mikserem
wkladamy do muffinowej formy
i do piecyka rozgrzanego na 200 stopni na 20 minut
w polowie wlaczam termoobieg
mlask :hyhy:
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 5 Kwiecień 2005, 18:41   

Muffiny zeberki wg Limeart


240 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
90 g cukru (podobno z brazowy jest najlepszy, ale ja robilam ze zwyklego)
60 ml oleju
1 jajo
125 ml mleka
2-3 lyzki kakao

Suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, nastepnie laczymy razem i rozdzielamy po polowie, do jednej czesci wsypujemy kakao. Forme muffinkowa smarujemy tluszczem (silikonowej nie trzeba, u mnie pieknie wyszly bez smarowania) i nakladamy lyzka na przemian biale i ciemne ciasto. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Z tej ilosci wyszlo mi 8 muffinek.
Moja rada to do tej ciemnej masy lyzeczke oleju (po wsypaniu kakako) nalezy dac, bo ma ciut inna konsystencje niz biale i troszke gorzej sie nakladalo.
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
thinness 

Wounds aren't healing


Dołączyła: 05 Wrz 2004
Posty: 12344
Skąd: Wawacity
Wysłany: 8 Kwiecień 2005, 02:32   

Mleczne muffiny by Thinness

1,5 szklanki mleka
2 jajka
pol szklanki oleju

szklanka mleka w proszku
2 szl maki
szkl cukru
3 lyzeczki proszku do pieczenia

wymieszac suche z suchym, mokre z mokrym, ja do polowy dodalam kakao i wyszło:



_________________
I'm not sure
What I'm looking for anymore
I just know
That I'm harder to console
I don’t see who I'm trying to be
Instead of me
But the key
Is a question of control
 
 
magdusia 
co nas nie zabije...


Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 28182
Skąd: Piekary Śl./Mrągowo
Wysłany: 12 Kwiecień 2005, 19:48   

Muffiny lekko piernikowe
autor:bajaderka

Pachnace cynamonem i korzeniami, pyszne posmarowane maselkiem i sliwkowymi powidlami

1 1/2 szklanki maki
2/3 szklanki cukru
3/4 lyzeczki sody oczyszczonej
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/2 lyzeczki galki muszkatalowej

1 duze jajko
2/3 szklanki maslanki
5 lyzek roztopionego masla
1/3 szklanki posiekanych orzechow
1/2 szklanki rodzynkow

Rozgrzac piekarnik do temperatury 200 st.C, foremki do muffinow posmarowac maslem. W duzej misce wymieszac wszystkie suche skladniki, a w osobnym naczyniu wymieszac jajko, maslanke i roztopione maslo i dodac do maki. Dodac rodzynki i orzechy i wymieszac, ale tylko do momentu kiedy obie masy sie polacza, nie dluzej, bo muffiny beda twarde. Nalozyc do przygotowanych foremek, wypelniajac do 2/3 wysokosci. Piec okolo 20 minut i jeszcze gorace wyjmowac z foremek, zeby nie zaparowaly.
 
 
joannaitr 



Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 8620
Skąd: Niepołomice
Wysłany: 20 Kwiecień 2005, 22:10   

Muffiny - Capuccino czekoladowe

SUCHE
2 szklanki mąki
nieco mniej niż pół szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
płaska łyżka kakao
pół czekolady białej – pokroić na małe kawałki
pół czekolady gorzkiej – pokroić na małe kawałki
garść rodzynek

MOKRE
pół kostki roztopionego masła
szklanka mleka
aromat rumowy
3 łyżki rozpuszczalnej kawy w mokrym rozpuścić

robić jak zwykle :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,073 sekundy. Zapytań do SQL: 11