Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Ciasta
Autor Wiadomość
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21 Wrzesień 2004, 18:47   Ciasta

Ciasto kefirowe z jabłkami
(4 porcje)
Składniki

* jajka, 4 sztuki
* kefir, 200 ml
* proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
* cukier, 10 łyżek

* sok z pomarańczy
* mąka, 2 szklanki
* olej, 150 ml
* cynamon

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania bardzo gęstego ciasta.
Blaszkę natłuścić i posypać bułką tartą, wylać równomiernie ciasto i całą jego powierzchnię posypać cynamonem i obłożyć cząstkami (lub grubymi plasterkami) jabłek.
Jabłka posypać niewielką ilością cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i piec ok. 40 minut. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem i wstawić do wyłączonego gorącego piekarnika.
Pozostawić tam do ostygnięcia.

ze strony Winiar

[ Dodano: 2004-09-21, 19:49 ]
Ciasto Tereni
Uwaga wrzucam ser:

1 kg zmielonego sera.
1,5 szkl cukru
cukier waniliowy
5 jajek
kostka masła (20 dkg)
po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg rodzynek (nie muszą być)

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Masło utrzeć z serem dodać masę żółtkową, ubite na pianę białka, obie mąki, proszek do pieczenia, rodzynki. Wymieszać

Jeśli chodzi o ciasto, to ja najczęściej robię tak:
4 łyżki kakao
2 1/3 szkl. mąki
1,5 łyżeczki pr. do pieczenia
niepełna szkl. cukru
jajko
kostka margaryny
cukier waniliowy

zagnieść ciasto włozyć do lodówki na 30 min (albo do zamrażalnika - wtedy szybciej i bardziej się ochłodzi)

Połową ciasta wykleić formę (taką nie za średnią). Na to wyłozyć ser i resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (dlatego lepiej jak ciasto jest bardzo chłodne-przez co twardsze).
Piec ok. godz. w temp. ok 180 st.

A ja wczoraj zrobiłam to kefirowe ciasto z tym, że myślę, że oryginale-to co podawała gosiowa byłoby lepsze od mojego ze zmniejszoną ilością mąki i bez oleju
W każdym razie też było dobre, co pozwala mi sądzić, że tę masę serową można wykorzystać nie tylko do tego ciemnego ciasta

[ Dodano: 2004-09-21, 19:51 ]
Ciasto na oleju sd_silver
Ciasto ratunkowe, gdy trzeba zrobić coś na szybko
2 1/2 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka mleka
1 1/2 szklanki cukru
1 niepełna szklanka oleju
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
sposób przygotowania
Jajka wymieszać z cukrem, dodać mleko, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem. Zmiksować na jednolitą masę. Gruszki obrac, pokroic w ósemkę, nektarynki sparzyc obrać ze skórki i też w ósemke, układać owoce na cieście na przemian, piec około 40 minut w 160 stopni. Posypac cukrem pudrem.

[ Dodano: 2004-09-21, 19:55 ]
Ciasto pod owoce gosiowo

a ja robie takie
kostka margaryny rozpusczona
szklanka cukru
szklanka maki
lyzeczka proszku do pieczenia
2 jajka
zapach
zmiksowac
wylac na owoce
zawsze wychodzi lekki zakalec
i o to chodzi! :d

[ Dodano: 2004-09-21, 19:56 ]
Ciasto owocowe jolina

a ja robie tak:

4 szklanki maki
kostka margaryny
5 jajek
cukier waniliowy
troche smietany
okolo 1/2 kg sliwek(lub innych owocow)
kisiel lub ze trzy lyzki maki ziemniaczanej
szklanka cukru
lyzeczka sodki

make wymieszana z soda siekam z margaryna, do tego zoltka jajek, cukier waniliowy i do zalepienia smietane. 2/3 ciasta wylozyc na wysmarowana blaszke ( ja pieke w takiej prostokatnej, wcale niemalej ), na ciasto poukladac owoce. Ubic piane z bialek na sztywno, nastepnie dosypac cukier, pozniej kisiel i jeszcze zmiksowac. Wuylozyc piane na owoce, na piane szczypac reszte ciasta, wrzucic do nagrzanego 180 stopni piekarnika i piec okolo 50 minut, zeby ciasto bylo zrumienione.

Jesli robie to ciasto ze sliwkami lub z jablkami, to daje zamiast kislu make ziemniaczana i cynamon, jesli jakiess inne owoce to biore smakowy kisiel taki jak owoce

[ Dodano: 2004-09-21, 19:58 ]
A ja mam super przepis mojej koleżanki Darii, a raczej Mężczyzny Jej Życia: Malinna
Ciasto:
225 gr. mąki
75 gr. cukru
175 gr. masła
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.

5 średnich jabłek obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, ponacinać z obu stron.

Budyń:
1 litr soku jabłkowego
2 budynie śmietankowe

Ugotować budynie wg przepisu na opakowaniu, zamiast mleka dodając sok.
Ciastem wylepić dno i brzegi tortownicy, ułożyć jabłka i na to wylać ciepły budyń. Piec 45 minut w 180st.
Wystudzić. Ubić śmietanę 36% ze śmietanfixem i 2 op. cukru waniliowego, wyłożyć na zimne ciasto. Posypać startą gorzką czekoladą.

[ Dodano: 2004-09-21, 19:58 ]
Ciasto najłatwiejsze na świecie Terenia

5 jaj
2 szkl. cukru
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyż. pr. do pieczenia
1 kostka margaryny

Całe jaja utrzeć z cukrem. Do tego wsypać mąki z proszkiem do pieczenia i wlać wrzącą margarynę. Wszystko ucierać krótko.
Połowę ciasta wylać na blachę i zapiec. Wyjąć z piekarnika i poukładać owoce, zalać pozostałym ciastem. Upiec.

Proste i dobre.
Można wylać całe ciasto i poukładać ciasto i piec od razu.
Upieczone posypać cukrem pudrem

[ Dodano: 2004-09-21, 19:59 ]
Ciasto z jablkami i budyniem nika



Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zarabiamy ciasto na stolnicy z wszystkich skladnikow. Dzielimy na 2 czesci, jedna zamrazamy. Druga wykladamy na blaszce wylozonej folią aluminiową.
Posypujemy ciasto lekko bulka tartą. Na to kroimy okolo kilograma jablek surowych drobno (tak aby byla fajna warstewka).

Masa budyniowa:
2 budynie smietankowe lub waniliowe
3 szklanki mleka
Gotujemy budynie z mlekiem, tylko uwaga, poniewaz mleka jest malo trzeba mieszac bo sie przypala. Przestudzoną masę wykladamy na jablka. Na to trzemy na grubym tarle zamrozone ciasto i posypujemy cukrem waniliowym.
Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego

[ Dodano: 2004-09-21, 20:00 ]
Leniwy torcik jolina

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
paczka margaryny
1 ½ kg jabłek
jak ktoś lubi to cynamon do smaku

wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić najpierw w ćwiartki następnie w plasterki. Wszystkie sypkie produkty wymieszać. Prodiż (lub inną formę do piekarnika podobnej wielkości) wysmarować dość grubo margaryną, wysypać nie za cienko bułką tartą. Jedną szklankę suchych produktów wysypać i wyrównać, na to połowa jabłek, znów jedna szklanka sypkich i druga część jabłek. Na wierzch ostatnia szklanka sypkich produktów i ułożyć w plasterkach margarynę. Jeśli ktoś lubi cynamon (ja dodaje ) to każdą warstwę jabłek posypać cynamonem. Piec około godziny. Jest wspaniała zarówno na ciepło jak i na zimno.
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
Nika24 

Prowincjonalna Koza


Dołączyła: 15 Sie 2004
Posty: 74171
Skąd: Radom
Wysłany: 21 Wrzesień 2004, 19:22   

ciasto z dwóch nektarynek i dwóch gruszek:

1.Owoce pokroić na kawałki niezbyt wielkie ale i nie za małe.
2. Wrzucić do garnuszka , dodac trzy łyżki brązowego cukru i mocno skropic octem balsamico. Dusic az owoce będą miękkawe
3. Pół kostki masła, pół szklanki brązowego cukru i mąkę rozetrezc ze soba w palcach tak, alby powstało coś w rodzju kruszonki. Nie wiem ile maki, na oko. :d
4. Owoce przełozyć do naczynia żaroodpornego lyb foremki na tartę , posypac kruszobnką, i piec ok. 20 min w 200 stopniach
5. Zjeść
6. To sie nazywa Crumble i jest pyszne z bita śmietana lub lodami.
Ostatnio zmieniony przez Nika24 22 Wrzesień 2004, 09:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mira 



Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 98980
Skąd: Chorzów
Wysłany: 22 Wrzesień 2004, 09:16   

Murzynek

składniki
kostka masła (250g)
2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
kilka łyżek kakao
4 jajka
1/2 szklanki wody
pół proszku do pieczenia

sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta rozpoczynam od rozpuszczenia margaryny, cukru, kakao oraz wody. W czasie rozpuszczania się składników przygotowuję sobie formę na ciasto. Wąską foremkę o długości ok 30 cm smaruję tłuszczem i oprószam mąką.
Gdy składniki są rozpuszczone odlewam pół szklanki na polewę (zwykle odlewam nawet ciut więcej bo w czasie pieczenia ciasta zawsze wyjadam polewę ;-))
Do lekko przestudzonej masy wsypuję powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wbijam jajka i całość miksuję. Ciasto wlewam do formy, i piekę ok 1 godz. w temp 180 stopni. Po wyjęciu i wystudzeniu polewam polewą i smacznego!!
_________________
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 22 Wrzesień 2004, 10:04   

RAFAELLO

składniki
1/2 l mleka,
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżki maki pszennej,
1 mały cukier waniliowy,
1 szklanka cukru,
paczka krakersów słonych najlepiej Lajkonika,
250 g masła,
25 dag wiórek kokosowych

Odlać pół szklanki mleka,resztę zagotować z cukrami. Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń.
Wystudzić, utrzeć z masłem i 20 dag wiórek.
Wyłożyć blachę folią aluminiową, wyłożyć połowę krakersów, połowę masy, znów krakersy i reszta masy.
Posypać resztą wiórek, wklepać je łyżką.
Zostawić na noc w lodówce.
Ostatnio zmieniony przez sd_silver 14 Październik 2004, 10:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
terenia 
I Don't Care Anymore


Dołączyła: 10 Sie 2004
Posty: 47290
Skąd: Żywiec
Wysłany: 25 Wrzesień 2004, 15:43   Szarlotka

Szarlotka

ciasto:
3,5 szkl mąki
1,5 szkl cukru
20 dkg margaryny
1 jajko
2,5 łyżki gęstej śmietany
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 duży cukier waniliowy
szczypta soli

Nadzienie:
1 kg kwaśnych jabłek
4 łyżki cukru
2 łyżki cynamonu

Jabłka obrać pokroić na części, wyciąć gniazda nasienne i przesmażyć z cukrem.

Z podanych składników zagnieść ciasto, bedzie dość "luźne", ale to nic, trzeba wsadzić do lodówki na ok 45 min. Blachę (taką większą) wyłozyć papierem i rozłożyć na dnie połowę ciasta (ciężko to wałkować, ale da się np. przez folię, jak się nie da, to poprostu rozłożyć po kawałku). Na ciasto wyłożyć jabłka i posypać cynamonem. Na górę rozłożyć resztę ciasta. Piec ok 60 min w ok. 190 st.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
 
 
ciasteczko 
Upadać można, podnosić się trzeba


Dołączyła: 12 Sie 2004
Posty: 2758
Wysłany: 26 Wrzesień 2004, 12:57   

Ciasto orzechowe z kremem budyniowym

Składniki

składniki na ciasto:

• 50 dag mąki
• 20 dag cukru
• 20 dag masła
• 2 jaja
• 2 łyżki miodu najlepiej płynnego
• łyżeczka sody rozpuszczonej w 2 łyżeczkach mleka

składniki na masę orzechową:
• 25 dag posiekanych orzechów włoskich
• 2 łyżki miodu
• 10 dag cukru
• 10 dag masła

składniki na krem:
• 1,5 szklanki mleka
• budyń orzechowy
• 25 dag masła
• 15 dag cukru


Etapy przygotowania

Ciasto:

1. wymieszać mąkę z sodą i posiekać z masłem. dodac jaja cukier i miód. starannie zagnieść. podzielic na dwie częśći - równe :) z jednej części upiec placek w tortownicy o średnicy ok 28 cm, piec w temp. 190 stopni przez 20 minut.

2. druga warstwa ciasta: stopić masło zm miodem i cukrem (skłądniki na masę) dodac orzechy i starannie wymieszać, odstawić do przestygnięcia. do tortownicy włożyć drugą porcję ciasta, rozsmarować na niej ostudzona masę orzechową, upiec tak jak pierwszy placek 190 stopni, 20 minut. nie zrażajcie się stanem masy po wyjęciu z pieca, ona zastygnie po przestygnięciu.

Krem:

1. ugotowac budyń na mleku - 1,5 szklanki i przestudzić, masło utrzeć z cukrem i dodawać budyń, ucierac aż do uzyskania gładkiej masy, do kremu można dodać również aromat i cukier waniliowy - w zależności od upodobań.

2. na wystudzony spód z masą orzechową nakładamy krem, przykrywamy pierwszym upieczonym przez nas plackiem spodem do góry, aby powierzchnia naszego ciasta byłą prosta jak stół, całośc polewamy polewą orzechowa lub czekoladową - taka ze sklepu z torebki ;) pierwszy raz upiekłam i się w nim zakochałam... ciasto jest kruche więc niezbyt miękkie, nie jest to puszysty tort ale kawał dobrego orzechowego ciacha. polecam!
_________________
:lzy:
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28 Wrzesień 2004, 12:04   

ciasto toffi podane przez silvance



ciasto:
50 dag mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 15 dag miodu, 1/2 kostki margaryny, 2 jajka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej

krem śmietankowy:
1/2 litra śmietany (36%), 3 łyżeczki żelatyny

polewa:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

do dekoracji:
10 dag posiekanych orzechów włoskich

1/ z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części
2/ dwie identyczne prostokątne formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia
3/ ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
4/ mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny (można ugotować wcześniej)
5/ śmietanę ubić na puszystą masę, następnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę
6/ kremem śmietankowym przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki
7/ na wierzchu ciasta rozsmarować ugotowane mleko (toffi) i posypać posiekanymi orzechami

ciasto jest najsmaczniejsze następnego dnia
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
markoto 
never ending faza I


Dołączyła: 15 Sie 2004
Posty: 206
Skąd: Gliwice
Wysłany: 1 Październik 2004, 11:06   

Placek ze śliwkami

50 dkg maki ( 3 szkl.)
4-5 dkg drożdży
1szkl mleka
20 dkg cukru
1 cukier waniliowy
17.5 dkg masła ( ½ kostki i 2 łyżki)
1 małe jajo
1.5 kg śliwek
30 dkg orzechów najlepiej laskowych
4 łyżki kremówki
2 łyżki miodu

Mąkę wsypać do miski, w środku zrobić zagłębienie i wkruszyć drożdże, mleko lekko podgrzać. Letnie mleko, 2.5 czubatej łyżki cukru i cukier waniliowy delikatnie wymieszać z drożdżami. Dodać ok. 4 łyżek tłuszczu i jajko. Zagnieść na gładka masę i odstawić na 20 min w cieple miejsce. Śliwki pokroić na ćwiartki.
Polewa: na patelnie wrzucić cukier, na małym ogniu roztopić na karmel, dodać tłuszcz i roztopić, potem dodać śmietanę i miód ciągle mieszając, do karmelu wsypać orzechy i zostawić do przestygnięcia ( mi się masa zrobiła dość twarda i potem ciężko się nią polewało wiec robiłam ja jak już miałam cale ciasto gotowe, nie wrzucałam orzechów tylko polałam ciasto ze śliwkami jeszcze ciepłą masa i na to posypałam orzechy).
Ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na natłuszczonej blasze. Ułożyć śliwki skora do dołu. Polewę rozprowadzić na śliwkach. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia i piec ~40 min w 200 st. Można zrobić jeszcze bita śmietanę i podąć ciasto z kleksem śmietany.
 
 
jo_lina 
czary mary :66:


Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 17006
Skąd: Łódź
Wysłany: 5 Październik 2004, 18:43   

ZIMNA DROŻDŻÓWKA MALINNY - czyli ciasto atakuje z lodówki! :d
składniki
1 kg mąki
7 dag drożdży
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 kostka Kasi
5 jaj
sól
aromat waniliowy
dowolne owoce (śliwki, wiśnie, agrest) lub mus jabłkowy

sposób przygotowania
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, margarynę rozpuścić.
Całe jajka ubić z cukrem.
Do mąki dodać rozpuszczoną margarynę, szczyptę soli, podgrzane mleko, jajka z cukrem, drożdże ze śmietaną i aromat.
Całość wymieszać i odstawić do lodówki na 3 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na natłuszczoną dużą blachę i ułożyć owoce albo kleksy z musu jabłkowego. Można posypać kruszonką.
Piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.
_________________
Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże. Pearl Buck
 
 
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
Wysłany: 10 Październik 2004, 18:02   

To ciasto podbije serce nie jednego :)

Ciasto jabłkowe z budyniem waniliowym

500 g mąki
275 g masła lub margaryny
2 jajka
1 niepełna szklanka cukru (200 g)
2 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
5-6 jabłek
2 łyżki cukru pudru

Z połowy mąki, 125 g tłuszczu, 75 g cukru i jednego jajka zagnieść ciasto. Zawinąć w ściereczkę, włożyć do lodówki na 1-2 godz. Pozostałą mąkę, tłuszcz, cukier i jajko zagnieść osobno, również odłożyć do lodówki. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Pierwsze ciasto rozwałkować, przenieść na blachę, wstawić do piekarnika, piec 10 min w temp. 200°C. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić. Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Upieczony placek posmarować budyniem, na nim ułożyć jabłka. Ciasto z lodówki wyjąć, pokruszyć na jabłka. Wstawić do piekarnika, piec 35 min w temp. 200°C. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Bahus
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21 Październik 2004, 10:42   

Snickers by graza
składniki
2 puszki orzeszków solonych felix, 1 paczka kremu karpatka, 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego, 3 jajka, 3/4 szkl. mąki, 3/4szkl cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia. polewa czekoladowa.

sposób przygotowania
Ubić 3 białka , gdy będą sztywne dodać cukier, gdy się rozpuści dodac żółtka, wsypać mąkę i proszek delikatnie wymieszać. Całość wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką blaszkę. piec ok 30 min w temp ok 170 st. C Zrobić krem karpatka wg przepisu (można zastąpić go dowolnym kremem budyniowym) Wcześniej ugotować mleko w puszce 3 godz. pamiętać należy o dolewaniu wody podczas gotowania i żeby nie otwierać gorącej puszki.

- pierwsza warstwa - biszkopt
- druga - krem karpatka
- trzecia - potłuczone orzeszki solone
- czwarta - mleko słodzone - jeżeli jest zbyt gęste dodać troszkę mleka zwykłego
- wierzch - polewa czekoladowa

dodatkowe informacje
Jeżeli ktoś chce może zastąpić krem karpatka, bitą śmietaną z dodatkiem śmietan-fixu lub żelatyny. Też jest pyszne tylko mniej trwałe
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
czupurek 


Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 1713
Skąd: Minsk Mazowiecki
Wysłany: 22 Październik 2004, 09:58   

KOKOSANKI by Iwcia

Przygotowanie: 5 minut
Pieczenie: około 20 minut
Trudność: bardzo łatwe

Składniki na 30 porcji
3 białka

20 dag cukru
20 dag wiórków kokosowych


Etapy przygotowania

1. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po trochu dodawać cukier oraz wiórki kokosowe. Blachę wyłożyć pergaminem. Z masy, łyżką układać małe kupki na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do około 180C do momentu, aż ciasteczka będą lekko rumiane, uważając jednocześnie by się nie przypaliły. Smacznego!!!
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26 Październik 2004, 20:49   

Makowiec zawijany by Anusiaczek

składniki
ciasto:
45 dag mąki
15 dag masła
5 dag drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany
skórka starta z 1/2 cytryny
2 czubate łyżki cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
sól na czubku łyżeczki

masa makowa:
40 dag maku
1 l mleka
15 dag masła
3 jajka
3/4 szklanki miodu
2 łyżki kaszy manny
cukier waniliowy
30 dag bakalii
kieliszek rumu, koniaku lub odpowiedni olejek



sposób przygotowania
1. Na początku przygotowujemy masę makową. W tym celu umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu. Osączamy go następnie i mielimy 3 – 4 razy, przekładamy do rondelka. Dodajemy do maku mannę, rozpuszczone masło i miód, posiekane bakalie, smażymy wszystko 15 minut, często mieszając. Odstawiamy masę do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy wszystko z makiem, dodajemy rum lub aromat, ewentualnie dosypujemy cukru.
2. Teraz pora na przygotowanie ciasta. Rozkruszone drożdże rozpuszczamy w śmietanie, odstawiamy na kilka minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy miękkie masło, rozczyn, cukier, jajka, żółtko, skórkę z cytryny, sól i zagniatamy luźne ciasto.
3. Posypujemy mąką stolnicę, ciasto dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy na niezbyt grube placki. Nakładamy na każdy masę makową, zostawiając z boków ok. 2 cm, smarujemy białkiem i zwijamy. Makowce wkładamy do wyłożonych pergaminem keksówek i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
4. Pieczemy makowce ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Po wystudzeniu dekorujemy w dowolny sposób.
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
jo_lina 
czary mary :66:


Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 17006
Skąd: Łódź
Wysłany: 27 Październik 2004, 16:38   

PLACEK ORZECHOWY

Ciasto
1/2 kg mąki
20 dag margaryny
2 jaja
2 łyżki ciepłego miodu
2 łyżeczki sody
2 łyżki mleka
10 cukru pudru

Krem
1/2 litra mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
cukier waniliowy
10 dag cukru
1 paczka margaryny

Polewa
30 dag orzechów włoskich
12 dag margaryny
10 dag cukru
2 łyżki miodu

wykonanie:
Ciasto
Zagnieść wszystkie produkty i podzielić na trzy części i upiec placki na zloty kolor. Placki są dość cienkie na dużej blaszce, żeby je wyciągać z formy, trzeba troszkę zaczekać i odwrócić do góry dnem. Jeśli zdarzy się, że się przełamie lub ukruszy, spokojnie można sztukować J.

Krem
Mąki rozrobić w niewielkiej ilości mleka, resztę mleka zagotować z cukrem. Mąkę wlać na gotujące się mleko energicznie mieszając żeby nie porobiły się grudy. Zestawić z ognia i do gorącego budyniu dodać margarynę, mieszać do jej rozpuszczenia i połączenia się kremu na gładką masę.

Polewa
Wszystkie składniki polewy wrzucić na dużą patelnię i podsmażyć na złoty kolor.

Wykonanie całości:
Pierwszy placek ŕ połowa kremu ŕ drugi placek ŕ połowa kremu ŕ trzeci placek ŕ polewa i do piekarnika na około 10 min.
_________________
Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże. Pearl Buck
 
 
thinness 

Wounds aren't healing


Dołączyła: 05 Wrz 2004
Posty: 12344
Skąd: Wawacity
Wysłany: 2 Listopad 2004, 16:35   

Najlepsze na swiecie ciasto... :)
4jajka
1,5 szkl cukru
1,5 szkl oleju
3szkl maki
1 szkl orzechow wloskich
3 szkl jablek pokrojonych w kostke
1plaska lyzeczka sody
1 pl lyz proszku do piecz
1pl lyz soli
cukier waniliowy

utrzec,wlac do formy upiec... polac lukrem(sok z cytryny+cukier puder)
:rotfl: :rotfl: nie narzekac na dodatkowe sm w bioderkach :hyhy: :hyhy: :hyhy:
_________________
I'm not sure
What I'm looking for anymore
I just know
That I'm harder to console
I don’t see who I'm trying to be
Instead of me
But the key
Is a question of control
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,096 sekundy. Zapytań do SQL: 9