Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Ciasta
Autor Wiadomość
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 6 Listopad 2004, 09:49   

Ciasto drożdżowe bez zagniatania, bardzo łatwe za strony czterdziestolatki.pl
Autor: Małgosia z Gdańska

Na dno większego garnka kładziemy po kolei:
kostkę drożdży (10dkg),
na to 1 szkl.cukru,
torebkę cukru waniliowego,
niepełną szklankę mleka,
1 szklankę oleju,
4 jajka (lekko rozbełtać),
na to wszystko przesiać przez sito 1 kg mąki.
Garnek przykrywamy pokrywką. Nie mieszamy ze sobą składników. Drożdże zrobią to za nas. Zostawiamy na kilka godzin. Można przygotować wieczorem, a rano wystarczy tylko dokładnie wszystko wymieszać drewnianą łyżką, żeby skladniki się połączyły. Ciasto zacznie błyskawicznie rosnąć. Gdy podwoi objętość można z niego robić co tylko się chce. Nie klei się do rąk, łatwo daje się wałkować. Ja robię z niego pyszne makowce, serniki, z owocami, rogaliki, bułeczki itp. Rada:-przed położeniem nadzienia ciasto posmarować białkiem,tak samo smarujemy wierzch przed włożeniem do piekarnika. Piekę w temp.ok.160st. Gdy za bardzo sie rumieni, możemy pod koniec pieczenia nakryć papierem. Kto raz spróbuje - nie wróci do tradycyjnej metody uciążliwego zagniatania. Nie ma też kłopotliwego zmywania po pracy: 1 garnek, 1 szkl. 1 łyżka drewniana. A gdy formy do pieczenia wyłożymy jeszcze papierem...Powodzenia
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11 Listopad 2004, 10:47   

Cynamonowe zawijance by bajaderka

składniki
1 szklanka mleka
2 duze jajka
1/2 szklanki cukru
5-6 lyzek masla
1/4 lyzeczki soli
4 szklanki maki
2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy

Nadzienie:
2 lyzki roztopionego masla
1/2 szklanki cukru (moze byc brazowy)
1-2 lyzki cynamonu

sposób przygotowania
Mleko lekko podgrzac, maslo rozpuscic. Drozdze zmieszac z lyzeczka cukru, lyzka maki i zalac 1/4 szklanki mleka, wymieszac i zostawic na 5-10 minut. Ze wszystkich skladnikow i rozczynu wyrobic miekkie, elastyczne ciasto, zostawic do wyrosniecia.
Rozwalkowac prostokat o wymiarach okolo 40 x 25cm, posmarowac rozpuszconym maslem i posypac cukrem zmieszanym z cynamonem. Zwinac jak rolade, pokroic delkatnie, aby sie nie splaszczyly i ukladac w wysmarowanej maslem formie. Ja ukladam je dosc blisko siebie, bo lubie miekkie brzegi, ale mozna oczywiscie zachowac wieksze odstepy a wtedy buleczki beda bardziej chrupkie.
Przykryc blache wysmarowana maslem folia i wlozyc do lodowki.
Nastepnego dnia wyjac z lodowki na 1/2 godziny przed planowanym pieczeniem, aby mogly dojsc do temperatury pokojowej.
Piec okolo 10 minut w temperatrze 200ºC. Po upieczeniu mozna polukrowac dowolnym lukrem lub posypac cukrem pudrem.

dodatkowe informacje
Oczywiscie zawijance moga byc upieczone tego samego dnia, po uformowaniu zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu i piec jak powyzej.

Wariacje:
- do ciasta mozna dodac smazona skorke pomaranczowa, otarta skorke z cytryny lub rodzynki
- do nadzienia oprocz wymienionych skladnikow mozna dolozyc rodzynki, orzechy, skorke pomaranczowa, kokos itp.
- nadzienie mozna zrobic slodsze lub mniej slodkie w zaleznosci od smaku
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
Gusiek 
czarna koza


Dołączyła: 05 Sie 2004
Posty: 102627
Skąd: Biestrzykowo
Wysłany: 11 Listopad 2004, 10:55   

Wrzucam, mimo, że podobny do poprzedniego przepisu, jednak ciut inne proporcje. Ciasto jest lekkie - dobre na bułeczki. Jak się gosiowej nie spodoba, ze zdublowany, to niech wyrzuci, a co mi tam :)

Bułeczki cynamonowe z rodzynkami

- 3 szkl mąki
- 3/4 szkl mleka
- 1/2 kostki masła
- 2/3 szkl. cukru
- 10 dag rodzynek
- 4 dag drozdzy
- 1 zołtko
- 1 lyzka cynamonu
- sol

1.Mleko lekko podgrzac. Make przesiac do miski, pośrodku zrobic wgłębienie.
Drozdze pokruszyc, utrzeć z 6 łyżkami mleka i odrobiną cukru. Zaczyn wlać w
zagłębienie. Obok zaczynu umieścić 2/3 rozpuszczonego tluszczu, wsypać 5
łyzek cukru i szczypte soli. Miske przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na
20 min.

2. Składniki wymieszać, wlac reszte ciepłego mleka. Wyrabiać aż bedzie
jednolite i zacznie odchodzić od formy i ręki. Przełożyć na posypaną maka
stolnice i rozwłkować na prostokat 45x30 cm

3. Reszte tłuszczu stopic, posmarować powierzchnie ciasta. Rodzynki umyc,
osuszyc papierowym recznikiem. Wymieszac z cynamonem i cukrem. Równo
rozłożyc.

4. Placek zwinąć mocno w rolade od dłuższego boku. Kroić w plastry 2.5 cm.
Na górze kazdego plastra robic wglębienie trzonkiem drewnianej łyżki. Ułożyć
na wysmarowanej blasze, odstawic na 0,5h do wyrośniecia. Posmarowac żółtkiem
i do pieca na ok 15 min. Temp. 200-220 stopni
_________________
SMS dla Mariusza 75165 o treści POMOC 6674
wybierz pracę, którą kochasz, a nie będziesz musiał pracować nawet przez jeden dzień w swoim życiu
 
 
Siostra_Ducket 


Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 25976
Skąd: Wrocław
Wysłany: 21 Listopad 2004, 10:21   

TARTA BRZOSKWINIOWA
przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata z Gazety Wyborczej

ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 15 dag posiekanego masła,
- 2-3 łyżki zimnej wody

- 6 brzoskwiń
- 3/4 szklanki śmietany (22%)
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 szklanka bitej śmietany

Ciasto: mąkę, cukier i masło wyrób palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodaj zimną wodę i zagnieć. Zawiń w folię i włoż na 30 minut do lodówki (ja dałam do zamrażalnika).

Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż ciastem formę do tarty i przykryj wierzch papierem do pieczenia. Obciąż placek np. suchą fasola lub grochem (ja dałam monety, bo tylko to miałam :D )

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC i piecz tartę z obciążeniem przez 10 minut. Zdejmij fasolę lub groch i papier, piecz jeszcze 10 minut na złoty kolor.

przygotuj masę: śmietanę, 2 łyżki cukru i jajko wymieszaj w misce mikserem na najniższych obrotach. otrzymaną masę wylej na ciasto i wstaw ponownie na 10 minut do piekarnika. Brzoskwinie podziel na połówki, wyjmij pestki (dałam z puszki i jest ok), połowki owoców podziel na plastry.

Białko ubij, do piany dodaj brzoskwinie i 1 łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij tartę i zwiększ temperaturę piekarnika do 200ºC. Na podpieczoną tartę nałóż pianę z brzoskwiniami, posyp ostatnią łyżką cukru i raz jeszcze wstaw do piekarnika na 20 minut.

Podawaj całkowicie ostudzone z bitą śmietaną.
_________________
Kuchnia w formie
https://www.facebook.com/kuchniawformie
 
 
Agalu 
jaśnie francowatość


Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 54211
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 6 Grudzień 2004, 08:42   

Baklava



paczka migdałów
paczka orzeszków laskowych
paczka orzechów włoskich
opakowanie ciasta francuskiego
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1-1,5 szklanki miodu
cynamon
kardamon
skórka z 1 cytryny
masło ok. ¼ paczki

Mielę, ale nie na pył, po paczce migdałów, orzechów laskowych i włoskich (tak po 100 gr chyba są pakowane), migdałów nie trzeba obierać z brązowej skórki, mieszam to potem z 2-3 łyżkami brązowego cukru, do mieszanki dodaję 2 łyżeczki cynamonu i 1 płaską łyżeczkę kardamonu mielonego i skórkę startą z 1 cytryny.
Ciasto francuskie dzielę na dwie części i rozwałkowuję do wielkości blachy, blachę smaruję masłem, trochę masła rozpuszczam.
Układam na blaszce warstwę ciasta, smaruję obficie masłem, posypuję masą orzechową, przykrywam drugą warstwą ciasta, smaruję masłem.
Do pieca na ok. 40 godz. 160-170 st.
Jak się ładnie brązowi wyciągam.
Przygotowuję syrop - szklanka wody, szklanka cukru, gotuję do rozpuszczenia cukru, potem dolewam 1 - 1,5 szkl. miodu i mieszam aż się miód rozpuści. Jeszcze ciepłe ciasto zalewam syropem, obficie, po wierzchu sypię resztkami mieszanki orzechowej. Czekam dobę aż ciasto wchłonie syrop i już.
_________________
Problem nierozwiązywalny trzeba podzielic na mniejsze części i rozpracować po kawałku. T. Pratchett.
 
 
Agalu 
jaśnie francowatość


Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 54211
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 8 Grudzień 2004, 08:41   

Tort Rafaello:

0,5 litra smietany kremówki
1,5-2 tabliczek białej czekolady
200 g wióków kokosowych
1 śnieżka (bita śmietana w proszku)

Czekoladę trzeba rozpuścić np. w mikrofali. Ja daję 1,5 tabliczki i jest takie fajne, lekko słodkie ale jak ktoś lubi bardziej słodkie to lepiej dać 2 tabliczki.
Śmietanę trzeba ubić ze śnieżką (ale można też śnieżki nie dawać, nie jest konieczna), jak będzie ubita, dodać czekoladę tylko nie za gorącą, potem wmieszać w to wiórki.
Masą przekładać biszkopt i gotowe. Dobre jest jak przez noc postoi w lodówce, wtedy biszkopt nasiąknie i nie jest suchy.
_________________
Problem nierozwiązywalny trzeba podzielic na mniejsze części i rozpracować po kawałku. T. Pratchett.
 
 
Siostra_Ducket 


Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 25976
Skąd: Wrocław
Wysłany: 16 Grudzień 2004, 08:13   

Makowiec (bez mąki) z polewą

Ten makowiec od lat gości na moim stole wigilijnym. jest bez mąki i może dlatego taki dobry?

Składniki:
- 20 dag maku
- 20 dag cukru (można troszkę mniej)
- 1/2 kostki margaryny
- 5 jaj
- 1 łyżka miodu
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie

Mak spażyć i zmielić.
Margarynę utrzec z miodem, dodać cukier i żółtka.
Nastepnie dodać bułkę tartą proszek do pieczenia oraz ubite białka.
Wymieszać i dodać bakalie.
Wyłozyć na blachę i piec w piekarniku.

Gorący placek polać polewą:
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła

Włożyć do naczynia, podgrzać do rozpuszczenia cukru.
_________________
Kuchnia w formie
https://www.facebook.com/kuchniawformie
 
 
Siostra_Ducket 


Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 25976
Skąd: Wrocław
Wysłany: 16 Grudzień 2004, 08:21   

Kajmakowy biszkopt
proste i bardzo efektowne ciasto

Biszkopt:
- 4 całe jajka
- 4 czubate łyzki cukru
- 4 czubate łyzki mąki

jaka utzrec z cukrem, dodać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łyżką.
Piec około 20 minut w 180 stopniach.

Masa:
- puszka mleka słodzonego
- kostka masła

Puszkę gotować 3 godziny. pozostawić do wystygnięcia. Utrezc masło i dodawać stopniowo ugotowane mleko.

Wierzch
- 3 paczki herbatników
- 1 galaretka agrestowa

na biszkopt wyłożyć masę, na krem herbatniki.
na to wylać galaretke agrestową.
kroić po linii herbatników, bardzo ładnie wygląda na talerzyku.

smacznego!
_________________
Kuchnia w formie
https://www.facebook.com/kuchniawformie
 
 
czupurek 


Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 1713
Skąd: Minsk Mazowiecki
Wysłany: 21 Grudzień 2004, 13:38   

Ciasto Marchewkowe by Gessler po modyfikacji

3 jajka
1/2 szkl. cukur;
1/5 szkl. maki
1/2 do 3/4 szkl oleju
garsc rodzynek namoczonych;
ok 5 srednich marchewek;
2 male plaskie lyz proszku do pieczenia, mniej niz pol luzeczki sody;
2 lyczeczki cynamonu (czubate)

Marchewkie scieramy na drobnej tarce i po chwili mocno odciskamy z soku;
Jajka miksujemy z cukrem na biala puchata mase;
Proszek i sode wrzucamy do maki;
Do masy wsypujemy make i wlewamy olej - na zmiane
Dodajemy cynamon.
Wylaczamy mikser i wrzucamy odcisnieta marchewke i rodzynki mieszamy lycha;

Ciasto przelewamy do keksowki (nasmarowanej i obsypanej bulka tarta, lub na papier do pieczenia)i pieczemy ok 1h w nagrzanym na 180st piekarnikiu.

Finito :)
 
 
Agalu 
jaśnie francowatość


Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 54211
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 29 Grudzień 2004, 12:54   

Bananowiec

składniki
6 jajek
1 szkl. cukru
2,5 szk. mąki
kostka margaryny (250 g)
2 łyżeczki pr. do pieczenia
3-4 banany bardzo dojrzałe
2 budynie czekoladowe
1 litr mleka
3 łyżki kakao

sposób przygotowania
Ugotować budyń. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Ciasto wychodzi dość gęste. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę, pokroić na to banany (w plastry), na nie wylać gorący budyń. Do reszty ciasta dodać kakao i wyłożyć małymi kupkami, tak bardziej dla dekoracji, na budyń. Blacha wcześniej powinna być wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Piec ok. godziny w temp. 170 stopni. Bardzo istotny jest stopień dojrzałości bananów - gdy są zielone, niedojrzałe nie rozpuszczą się i ciasto jest bez smaku. Po upieczeniu można polać czekoladą.
_________________
Problem nierozwiązywalny trzeba podzielic na mniejsze części i rozpracować po kawałku. T. Pratchett.
 
 
Agalu 
jaśnie francowatość


Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 54211
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 29 Grudzień 2004, 12:59   

Sypane ciasto

składniki
4 duże starte jabłka
1 szkl. cukru
3 całe jajka
2 szkl. mąki
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka pr. do piecz.
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao

sposób przygotowania
Wszystkie skladniki włożyć do miski i odstawić na 20 min. Potem zamieszać na tyle dokładnie, żeby nie zostały suche grudki mąki. Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszcze i bułką tartą. Piec 20 min. w temp. 200-220 stopni.
_________________
Problem nierozwiązywalny trzeba podzielic na mniejsze części i rozpracować po kawałku. T. Pratchett.
 
 
Agalu 
jaśnie francowatość


Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 54211
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 29 Grudzień 2004, 13:01   

MURZYNEK Z OWOCAMI

2 szkl. maki
20 dkg marg.
3 lyzki oleju
1 szkl.cukru
5 jaj
3 lyzki kakao
1/3 szkl. wody
1 łyżeczka pr. do pieczenia

Marg., oliwe, cukier, kakao i wode podgrzac i ostudzic, dodac zoltka, mąkę i ubita piane z bialek, na wierzch duzo owocow. Piec ok. 60 min. bez owocow 15 min. krocej.
Pycha jest, u mnie to awaryjne ciasto.
_________________
Problem nierozwiązywalny trzeba podzielic na mniejsze części i rozpracować po kawałku. T. Pratchett.
Ostatnio zmieniony przez Agalu 20 Marzec 2005, 15:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Agalu 
jaśnie francowatość


Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 54211
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 29 Grudzień 2004, 18:43   

Ciasto dietetyczne beztłuszczowe :)

składniki
ciasto:
3 szkl.mąki
5 żółtek
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
po 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej i pr do piecz.
piana z 5 białek
bakalie:
5-7 duzych jabłek
100 g orzechów włoskich
1,5 szkl. cukru
200 g rodzynek

sposób przygotowania
Jabłka pokroić w małą kostkę, orzechy porkoić, rodzynki namoczyć a potem wszystko wymieszać i odstawić na pół godz. Składniki ciasta wymieszać łyżką, dodać pianę z białek i masę bakaliową i pieć 50 min. w temp. 175 st.
_________________
Problem nierozwiązywalny trzeba podzielic na mniejsze części i rozpracować po kawałku. T. Pratchett.
 
 
Epo 
I faza po raz kolejny. Do skutku


Dołączyła: 30 Wrz 2004
Posty: 313
Skąd: Świnoujście
Wysłany: 7 Styczeń 2005, 18:17   

Szarlotka przesmaczna :-)

3,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
40 dkg masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
cukier waniliowy
2 kg jabłek (kwaśnych) Antonówki, renety - najlepsze
cynamon
3 łyżki kaszy manny
cukier puder do posypania


Z mąki, cukru, proszku, żółtek i miękkiego masła zagniatam ciasto.
Dzielę na dwie części. Pierwszą wylepiam blachę.
Jabłka obieram, scieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z cukrem
waniliowym, cynamonem i kaszą. Drugą część ciasta kruszę (albo zmrożoną
trę na tarce) na warstwę jabłek.
Białka można ubić z cukrem i pianę położyć na jabłka, pod warstwą ciasta.
Piekę w 180-200 stopniach mniej więcej godzinę. Po upieczeniu można
posypać cukrem pudrem, albo polać lukrem.

Na sylwestra piekłam i do jabłek chlupnęłam rumu oraz otartłam skórkę z pół cytryny i wcisnęłam sok. Lubię jak nadzienie jest kwaśne. Była pyszna.
A następnego dnia jeszcze pyszniejsza
_________________
pozdrawiam
Monika
80-->65-->77-->65-->83-->?
 
 
Basia 


Dołączyła: 15 Sie 2004
Posty: 492
Skąd: Wieden
Wysłany: 11 Styczeń 2005, 07:08   

Królewna śnieżka

Ciasto:
200 gram mąki
100 gram masła
150 gram cukru
1 op. cukru waniliowego
3 jajka
pół op. proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
2 łyżki nutelli
1 mały słoik kompotu z wiśni.

Masa:
500 gram serka homo
4 łyżki cukru
2 op. cukru waniliowego
1 op. utwardzacza do śmietany.
1 op. galaretki (czerwonej)
1/4 l kompotu

Wykonanie:
Ciasto
Masło, cukier, cukier waniliowy utrzeć i dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem i na przemian z mlekiem dodawać do masy.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną przełożyć do wysmarowanej tłuszczem (lepszy jest papier do pieczenia) tortownicy o ok. 26 cm średnicy.
Drugą część wymieszać z nutella i wyłożyć na białe ciasto, na to położyć odsączone wiśnie.
Piec w temp. 160 st. ok. 30-40 minut.
Masa
Serki wymieszać z 4 łyżkami cukru i cukrami waniliowymi. Ubić śmietanę z utwardzaczem i połączyć z serkiem. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Schłodzić i polać galaretką rozpuszczoną z kompotem.
_________________
Madry jest nie ten, ktory sie martwi z powodu niedostatku, lecz ten, ktory cieszy sie z tego, co ma.
Demokryt
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,083 sekundy. Zapytań do SQL: 10