Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Desery
Autor Wiadomość
Nika24 

Prowincjonalna Koza


Dołączyła: 15 Sie 2004
Posty: 74171
Skąd: Radom
Wysłany: 21 Wrzesień 2004, 19:36   Desery

BANANA HEAVEN

Na 4 osoby potrzebne jest 4 banany, choc ja bym wzięła wiecej :d i
masło
brązowy cukier
sok pomarańczowy
cynamon
rum- opcjonalnie

Nalezy je obrać ze skórki, przekroić wzdłuz a potem w poprzek na 4 kawałki i podsmazyć na maśle( ok. 1/3 kostki), posypując w międzyczasie brązowym cukrem. Powiedzmy,łyżka na banana.

Jak cukier się lekko stopi, podlać sokiem pomarańczowym, powiedzmy połowa szklanki,posypac cynamonem, ok,. łyżeczką i dusić az powstanie gesty sos ( z masła ,cukru i soku) ale banany maja byc nadal w kawałkach. Trwa to koło 5- 6 minut.

I teraz należałoby wlać do tego kieliszek rumu i szybko podpalic, jak ktos chce spalic sobie brwi to prosze bardzo. :d

Banany podzielić sprawiedliwie, kładac na talerze RÓWNE porcje :d

I do tego najlepsza jest bita smietana z sokiem z limonki, cukrem waniliowym i posypana limonkowa skórką

a o to Banana Heaven made by GOSIOWO
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21 Wrzesień 2004, 19:39   

tiramisu klasyczne by MzM





składniki
3 zoltka
100 gr. cukru
300 gr. mascarpone
kieliszek likieru kawowego
szklanka mocnej kawy nieslodzonej
250 gr. biszkoptow Savoiardi
Lyzka gorzkiego kakao w proszku

sposób przygotowania
Utrzec zoltka z cukrem, dodac mascarpone i likier. Wymieszac.
Biszkopty maczac (doslownie na pol sekundy!) w kawie i ukladac w salaterce lub indywidualnych pucharkach warstwami: pierwsza warstwa krem, druga namoczone biszkopty, znowu krem, biszkopty i ostatnia krem. Wyrownac powierzchnie, posypac przez sitko kakao.
Wstawic do lodowki. Najlepsze jest na drugi dzien

[ Dodano: 2004-09-21, 20:39 ]
Tiramisu - Puchatek
Do nasączania: 200-250 ml mocnej kawy z expresu (KONIECZNIE), 50 ml kawowego likieru "Kaluha" i 40 ml dobrego gatunkowo koniaku (ten ma pachnieć a nie "zajeżdżać")

4 żółtka, 60 g cukru waniliowego, 1 laska waniliii, 3 białka, 2-3 łyżki cukru, 600 g mascarpone, 40-50 sztuk suchych języczków biszkoptowych, 2 łyżki kakao w proszku.
B. WAŻNE!!! Wszystkie składniki muszą mieć taką samą temperaturę!!!
Żółtka ubić z cukrem waniliowym nad goącą kąpielą wodną!!! Uważać aby temperatura żółtek nie doszła do 80 stopni. Gdy zbieleją, zdjąć znad gorącej wody i wstawić do zimnej, nie przerywając ubijania. Dodać miąższ zeskrobany z laski wanilii. Gdy odpowiednio przestygnie, dodawać mascarpone - ale PO JEDNEJ ŁYŻCE!!!.
Na koniec powoli dodawać sztywną pianę z białek, ubitą z cukrem. To mieszać łyżką a nie mikserem!!! Ma powstać konsystencja lejącej się gęstej śmietany.
Biszkopciki zamaczać na sekundę z obu stron w kawie z likierem i koniakiem. Układać gęsto obok siebie na dnie formy. Zalać warstwą kremu. To delikatnie posypać drobnymi okruchami biszkopcików. Następną warstwę układać na kremie na krzyż, tzn. pod kątem prostym do warstwy na spodzie. Ostatnią warstwe kremu gęsto posypać proszkiem kakaowym, pomagając sobie małym sitkiem. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
To jest deser, który wspaniale nadaje się do mrożenia. Można go zrobic na kilka dni wcześniej i wyjąć z zamrażarki na godzinę przed podaniem. Smacznego!
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
Nika24 

Prowincjonalna Koza


Dołączyła: 15 Sie 2004
Posty: 74171
Skąd: Radom
Wysłany: 30 Wrzesień 2004, 19:56   

Deser Na dzień Chłopaka



Utrzeć 3 żółtka z dwoma łyzkami cukru pudru.
Dodac 250 gr sera tłustego trzykrotnie mielonego.
Ma byc jedwabiście gładkie
Trzeba posiadać puszkę sałatki owocowej
Owoce odsaczyć, sok zlac do miseczki.
Z szuflady wyjąc cztery biszkopciki.
Umaczać je w soku i ulozyc na talerzu.
Posmarowac dwoma łychami serka.
Posypać owocami z sałatki
Na owoce połozyc jeszcze jedną łyzke serka, nie rozsmarowywać.
Idealnie byłoby posiadac kubeczek puddingu czekoladowego, alebo choc jedna łyżeczke na dnie kubeczka.
Tą łyżeczkę pieczołowicie umieścic na serku.
Posypac dookoła kakałkiem.
Roztłuc trzy migdały i nadac deserowi ostateczny sznyt :d
JEŚĆ , bo nie wierzę, że ktos wytrzyma żeby schłodzić :hyhy:
_________________
amaranty
pod szarym
to kot je
róże
M.Białoszewski "Barwny ich strój"
 
 
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
Wysłany: 2 Październik 2004, 21:11   

Deser wenecki

4 żółtka,
15 dag cukru,
150 ml białego wytrawnego wina.
skórka otarta z 1 cytryny

W misce utrzeć do białości żółtka z cukrem, dodać skórkę z cytryny(uprzednio sparzonej i dobrze wyszorowanej). Włożyć miskę do naczynia z wrzącą wodą i dodając po łyżce wina, ubijać masę trzepaczką lub mikserem, do momentu, aż powstanie gęsty krem. Podawać na gorąco w szklanych pucharkach z biszkoptami.
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12 Październik 2004, 17:37   

Tiramisu dietetyczne by Nigra...ja znaczy

500 g mascarpone
4 zoltka
cukier puder...na oko nie cale 250 g
likier Amaretto
paczka biszkoptow
filizanka super mocnej kawy
banany

zoltka ucieram z cukrem
dodaje ser
ucieram dalej
dodaje na oko Amaretto, jakis taki maly kieliszeczek
kawa sie chlodzi z Amaretto (wlane na oko, dobrze w kawie wyczuwalne)

biszkopty nasaczam kawa, na to cieniutka warstwa sera, potem banany
i znowu biszkopty
ostatnia warstwa posypana gorzkim kakao


dietetyczne...bo z bananami ofkors :rotfl:
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 4 Listopad 2004, 23:11   

Flan kokosowy by marga

puszka (400g) słodzonego mleka skondensowanego
400 g mleka
3 żółtka, 3 białka
125g wiórek kokosowych
3-4 kopiastych łyżek cukru pudru

Karmel:
Do garnka wsypać cukier puder. Rozpuścić na słabym ogniu. Uważać żeby się nie spalił. Gdy lekko zbrązowieje wlać do formy keksowej.

Masa kokosowa:
Mleko skondensowane wlać do miski. Dodać mleko i żółtka. Wszystko dobrze wymieszać. Do masy jajowo-mlekowej wsypać wiórki kokosowe. Znowu wymieszać.

Nastęnie białka ubić na sztywną pianę. Masę kokosową wymieszać bardzo delikatnie z pianą. Wlać do formy.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (160°C) i piec w kąpieli wodnej (woda musi być bardzo gorąca prawie wrząca) 60min.

Gotowy flan ostudzić i wstawić na kilka godzin /3-4/ do lodówki. Przed podaniem flan wyjąć (wywrócić) z keksówki na podłużny półmisek. Ma "stać na głowie" tzn. karmel jest górą a wiórki kokosowe dołem deseru.
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
Nika24 

Prowincjonalna Koza


Dołączyła: 15 Sie 2004
Posty: 74171
Skąd: Radom
Wysłany: 7 Marzec 2005, 13:26   

BLOK


W garnuszku umieścic: kostkę masła, 1/3 szklanki wody, 4 łyzki kakao, półtorej szklanki cukru i jeden cukier waniliowy. Zagotować , poczekac az cukier sie rozpuści, lekko przestudzic.

Masę przelać do michy wielkiej i dosypywac po troszku mleko w proszku, mieszajac ciagle, NIE GRANULOWANE najlepiej takie w niebieskiej paczce, 500 gr :d
Do masy domieszać :
100 gr rodzynek
100 gr posiekanych orzechów włoskich
herbatników ze 2- 3 paczki, połamanych
ja dodaje tez kandyzowaną papaję i ananasa i jest fajny kolorowy blok no i dobry :d
mozna tez 100 gr orzechów laskowych lub sliwek suszonych
lub troche wiórek kokosowych
ja daję tylko herbatniki, laskowe, włoskie , rodzynki ,papaje i ananasa :D

Pod koniec trzeba wzywac pomoc do mieszania masy ale i tak jest cool :D

Mase z wielkim trudem przełozyc do keksówki wyłożeonej folią, uklepać, włozyc do lodówki, i starac się nie zeżreć połowy nim wystygnie :D
_________________
amaranty
pod szarym
to kot je
róże
M.Białoszewski "Barwny ich strój"
 
 
Martex 


Dołączyła: 17 Maj 2005
Posty: 17685
Skąd: Katowice
Wysłany: 3 Lipiec 2005, 19:43   

Lody z przepisów Thermomixa,nieco zmodyfikowane,dla tych co Thermomixa nie posiadają :D


Lody śmietankowe

składniki:
120g cukru pudru
4 jaja
1/2l śmietany 30%(dobrze schłodzonej)
2 torebki śmietany w proszku

Cukier puder podzielić na dwie części.Oddzielić białka od żółtek i wraz z jedną częścią cukru pudru ubić.Żółtka
utrzeć z drugą częścią cukru pudru.Ubić śmietanę,a jak się ubije zmniejszyć obroty i dodawać śmietanę w proszku.
Do ubitej smietany dodajemy żółtka i białka i mieszamy na niewielkich obrotach(albo ręcznie).Wstawić do zamrażarki na
min.4 godziny.Lody można uzupełnić przed zamrożeniem kawałkami czekolady,bakaliami,wanilią.
Lody czekoladowe robimy jak śmietankowe,tylko dodajemy czekolade w proszku.Lody jagodowe równiez robimy jak smietankowe,
tylko dodajemy sok z jagód lub dżem jagodowy



Lody ananasowe

składniki:
1 puszka pokrojonych(mocno zamrożonych na tacced)ananasów
słodzik do smaku
100ml zamrożonej śmietany

Ananasy,słodzik i śmietanę zmiksować za pomocą tzw.łopatki(nie wiem jak to się nazywa w innych mikserach)
ok 40 sek.na maksymalnych obrotach


Lody truskawkowe

składniki:
350g zamrożonych truskawek
200g zamrożonej śmietany w kostkach
4 łyżki cukru pudru
50ml mleka lub śmietany
1 cukier waniliowy

Truskawki zmiksować na średnich/wysokich obrotach.Dodać pozostałe składniki.Mieszać(łopatką)ok
30 sekund na średnich/wysokich obrotach.Mlekiem lub śmietaną regulować konsystencję.Podawac od razu


Lody bananowo-jabłkowe

składniki:
350g bananów(zamrożonych w kawałkach)
200g zielonych(ja robiłam ze zwykłymi)jabłek(zamrożonych w kawałkach)
180g śmietany 30% zamrożonej
85ml cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka soku z cytryny
50ml płynnej śmietany lub mleka

Do cukru pudru dodać zamrożone banany i jabłka i zmiksować ok 10 sekund na średnich obrotach.
Dodać cukier waniliowy,sok z cytryny,zamrożoną śmietanę oraz płynną śmietanę.Wyrabiać(tzn.miksować)
na dość wysokich obrotach ok 40-50 sek.Mlekiem lub śmietaną regulować konsystencję.Podawać od razu

Smacznego!
 
 
pee 


Dołączyła: 11 Sie 2004
Posty: 337
Skąd: Kraków
Wysłany: 18 Lipiec 2005, 20:40   

wiem, truskawki passe, ale zawsze można z jakimś innym owocem...

Owocowy racuch na zsiadłym mleku

Składniki:
- 2 jaja
- 1 szkl. zsiadłego mleka lub kefiru
- 1 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Smażyć w średnio głębokim tłuszczu, aż będą puszyste i rumiane.
Do ciasta na racuchy można dodawać różne owoce: jabłka, gruszki, jagody, truskawki, kwiat bzu, morele, brzoskwinie.
Racuchy można posypać cukrem pudrem. Można jeść z konfiturami.
_________________
Powroty są najprzyjemniejsze.
 
 
anya 


Dołączyła: 06 Maj 2005
Posty: 34310
Skąd: posen
Wysłany: 31 Sierpień 2005, 17:15   

Halava

szkl. kaszy mannej
szkl. cukru
0,5 kostki masła
2 szkl. wody(lub 1 szkl. wody, 1 szkl. mleka)
Bakalie (orzechy, rodzynki )
owoce (banany, truskawki).

Masło roztopić w garnku, wsypać kaszę i prażyć stale mieszając do złotobrązowego koloru.

W drugim garnku zagotować wodę (lub wodę z mlekiem) i rozpuścić w niej cukier. Gdy kasza jest już uprażona można dodać do niej bakalie i gorący syrop. Należy robić to ostrożnie, ponieważ łączenie syropu z kaszą powoduje małą eksplozje(tak tak :P )

Następnie należy mieszać i dodać przygotowane owoce. Mieszamy dopóki halava nie przestanie lepić się do łyżki i zacznie odchodzić od garnka.

Polecam na ciepło...mmmmm...
strasznie słodkie :hyhy:
_________________
bolly/kolly/tolly mnie
Raqs Sharki
 
 
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 1 Wrzesień 2005, 10:11   

Sliwki na slodko
jako deser lub jako cos innego :d

sliwki w typie wegierek lub wegierki
kogiel-mogiel
ilosc dowolna
kogiel mogiel ma obkleic owoce
sliwki nie moga w nim plywac

moze brzmi dziwnie
ale smakuje bajecznie :oczami:
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 12 Wrzesień 2005, 17:48   

Nalesniki amerykańskie- pancake

1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki cukru
1 1/4 szklanki maślanki
1 1/4 szklanki maki
1 jajko
1 czubata łyzczka proszku do pieczenia
1 płaska łyzeczka sody


Składniki zmiskować. Smazyć na oleju grube placki, najlepiej na małym ogniu i pod przykryciem bo trudno jest je obrócic.
 
 
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 5 Styczeń 2006, 13:34   

Tiramisu
przepis z ksiazki Italia-Kuchnie Swiata



3 zoltka
4 lyzki cukru
250 g mascarpone
1/4 l espresso
6 cl Vermuth bianco lub Marsala
200 g dlugich biszkoptow
kakao lub mielona czekolada

Ubija sie zoltka z cukrem az uzyskaja konsystencje smietany i beda biale.
Dodac mascarpone, i ubijac az krem bedzie jedwabisty.
Espresso z Vermuthem lub masala wymieszac, jak kawa juz bedzie zimna.
Polowe wylac na talerz-mise w ktorym bedzie podawany krem i polozyc w tym biszkopty
biszkopty, reszte wlac do kremu, polaczyc i wylozyc na biszkopty.
Schowac na 2 godziny do lodowki, przed podaniem posypac czekolada lub kakao.
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
olciaw 


Dołączyła: 24 Maj 2005
Posty: 10221
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16 Marzec 2006, 15:22   

Deser w stylu tortu hiszpańskiego

0,5kg twarożku Delfiko waniliowego
4 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
2 pudełka kremówki (po 250ml)
żelatyna
galaretka owocowa

Miksujemy żółtka, masło i 1/2 szklanicy cuku pudru, następnie dodajemy twaróg i miksujemy dalej, na koniec wlewamy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wody, miksujemy i wrzucamy do lodówy

Gdy zgęstnieje trochę (ale nie do końca) ubijamy kremówkę na bitą śmietanę z resza cukru pudru, bierzemy michę z wcześniejprzygotowaną masą, rozmiksowujemy, następnie bierzemy drewnianą łychę i staramy się delikatnie podmieszać kremówkę (w żadnym wypadku nie robimy tego mikserem!), po uzyskaniu jednolitej masy wlewamy w pucharki, albo co kto ma pod ręką (ja czasem wlewam w plastikowe pudła na żywność :) ) i wrzucamy do lodówki. Gdy zesztywnieje zalewamy galaretką owocową, a gdy ta zastygnie możemy wcinac:) Smacznego :)
_________________
Swoboda cechuje mistrzów

 
 
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
Wysłany: 10 Kwiecień 2006, 23:58   Ptasie mleczko domowe

Ptasie mleczko domowe

125 g czekolady,
125 g masła,
25 g cukru,
3 jajka,
1 łyżeczka mąki,
kilka kropli aromatu waniliowego,
gorzkie kakao do posypania,
owoce kandyzowane do dekoracji.

Czekoladę rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. dodać stopniowo do rozpuszczonej czekolady. potem mąkę i aromat waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, przełożyć ciasto. piec 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Ciasto wyjąć, przestudzić, wstawić na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem, udekorować.
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,069 sekundy. Zapytań do SQL: 11