Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Sałatki
Autor Wiadomość
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21 Wrzesień 2004, 20:09   Sałatki

sałatka ziemniaczana mojej Cioci Grażyny - Mira
składniki
8-10 ziemniaków
3-4 jajka
1-2 cebule
3-4 ogórki kiszone
kilka łyżek majonezu
sól, pieprz
sposób przygotowania
Ilość składników jest podana nieco nieprecyzyjnie, gdyż przeważnie robię tą sałatkę na oko ;-)
Zaczynam od ugotowania ziemniaków w mundurkach oraz jajek na twardo.
Następnie obieram ziemniaki i kroję je w plasterki, jajka też obieram i też kroję w plasterki. Czekam parę minutek aż wystygną. Cebulę siekam dość drobno, ogóreczki w kosteczkę. Całość doprawiam solą i pieprzem, dodaję majonez i mieszam delikatnie żeby się za bardzo nie porozwalało.
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
Mira 



Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 98980
Skąd: Chorzów
Wysłany: 22 Wrzesień 2004, 09:03   

Pyszna sałatka z tuńczykiem

składniki
woreczek ryżu
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka kukurydzy
majonez, ewentualnie jogurt naturalny
sól
pieprz

sposób przygotowania
Sałatka ta nie wymaga ani wiele czasu ani pracy. Zaczynamy od ugotowania woreczka ryżu. W tym czasie wrzucamy do miski odcedzonego tuńczyka oraz kukurydzę. Do tego dorzucamy ryż, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z majonezem. Jeśli chcę by sałatka była lżejsza część majonezu zastępuję jogurtem.
Sałatka smakuje najlepiej solo, lecz pasuje równiez do wędlin, serów ...
Smacznego!!
_________________
 
 
terenia 
I Don't Care Anymore


Dołączyła: 10 Sie 2004
Posty: 47290
Skąd: Żywiec
Wysłany: 22 Wrzesień 2004, 16:14   Sałatka brokułowa

sałatka brokułowa

średni brokuł
4-5 ugotowanych ziemniaków (mogą być w łupinkach)
1 pomidor
2 kiszone ogórki
1 ząbek czosnku
10 dkg sera żółtego
majonez
koperek
pieprz

brokuł podzielić na części - ugotować
pokroić ziemniaki w dość dużą kostkę, to samo zrobić z pomidorem, ogórkami i serem. wszystko razem wymieszać, wycisnąć czosnek, pieprz, dodać majonez i wszystko razem wymieszać. Na górę nasypać koperku.
 
 
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
Wysłany: 22 Wrzesień 2004, 20:45   

Sałatka śledziowa po szwedzku

2 filety ze śledzia a la matjas
5 ugotowanych i obranych ziemniaków
3 średnie czerwone buraki
2 średnie cebule
2 kwaśne jabłka
1 ugotowane na twardo jajko 1
łyżka octu 6%
100 ml bitej śmietany

Filety wymoczyć w wodzie ok 1 godz. Osączyć i pokroić na 5 cm kawałki. Buraki umyć i ugotować w łupinach. Ostudzić. Obrać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Buraki, ziemniaki i obrane jabłka pokroić w kostkę. Dodać cebulę i ocet. Wymieszać. Filety obłożyć mieszaniną warzyw. Posypać posiekanym jajkiem. Całość polać bitą śmietaną.
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
Wysłany: 22 Wrzesień 2004, 20:48   

Sałatka z pomidorów po hiszpańsku
6 średnich pomidorów
2 średnie cebule
3 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki startego ostrego żółtego sera
1 łyżka posiekanego zielonego koperku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.

Miąższ pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Dodać oliwę, pokrojone w ósemki jajka, koperek i oliwę. Wszystko wymieszać. Posolić i popieprzyć. Posypać startym żółtym serem. Podawać z pieczywem.
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
terenia 
I Don't Care Anymore


Dołączyła: 10 Sie 2004
Posty: 47290
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2 Październik 2004, 12:34   

Sałatka na koniec lata

por
kilka rzodkiewek
3 pomidory
1 zielony ogórek
pół czerwonej papryki
posiekany pęczek szczypiorku (nie za dużo)
świeżo mielony pieprz
majonez kielecki

pora pokroić w półkrążki (można na moment zalać wrzątkiem), rzodkiewki w kosteczkę, pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę (odlać trochę soku, albo wypić) ogórek w kostkę, papryka też. Do tego pieprz, majonez i szczypiorek. Zamieszać i jeść.
 
 
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
Wysłany: 2 Październik 2004, 20:51   

Sałatka z serem Brie

20 dag sera Brie
1 mała kiść ciemnych winogron
1/2 główki sałaty
10 dag marynowanej dyni
garść ziaren słonecznika
pieprz
1 łyżka oleju

Ser pokroić w plasterki. Winogrona oderwać z gałązek, umyć. Liście sałaty, opłukać, osuszyć, rozłożyć w salaterce. Ser, winogrona i dynię wymieszać, ułożyć na liściach sałaty. Posypać ziarnami słonecznika i pieprzem, skropić olejem.
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
Wysłany: 2 Październik 2004, 20:53   

Sałatka fińska

2 marchewki
3 ziemniaki
3 jabłka
1 cebula
20 dag korniszonów
20 dag kwaszonych buraczków
(lub świeżych ugotowanych)
25 dag filetów śledziowych w occie
1 szklanka gęstej śmietany
1/2 pęczka szczypiorku
kilka liści sałaty
sól, pieprz

Marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić na wrząca, osoloną wodę. Gotować 6-8 minut, odcedzić na sicie, przelać zimną wodą. Cebulę obrać, posiekać. Jabłka, obrać, pokroić w kostkę. Buraczki osaczyć, zalewę zachować. Korniszony i buraczki pokroić w drobną kostkę, a filety śledziowe na małe kawałki. Śledzie, jabłka i warzywa włożyć do miski. Polać 6 łyżkami zalewy z buraków, wymieszać. Wstawić na 30 minut do lodówki. Śmietanę przyprawić pieprzem i solą. Szczypiorek posiekać, liście sałaty umyć, osuszyć, wyłożyć nimi salaterkę. Sałatkę przełożyć do salaterki, polać śmietaną, posypać
szczypiorkiem.
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
Ellya 


Dołączyła: 01 Wrz 2004
Posty: 49
Wysłany: 28 Październik 2004, 12:29   

Salatka z pieczarkami by p.Gosia


6 jajek
1/2 kg pieczarek
1-2 ogorki salatkowe
peczek szczypiorku
majonez
sol, pieprz

Jajak ugotowac na twardo, ostudzic. Pieczarki podgotowac w wodzie z dodatkiem octu (zeby nie czernialy). Wszystkie skladniki pokroic w dosc duza kostke ,doprawic i wymieszac z majonezem, dodac pokrojony szczypior.Schlodzic i podawac .

Salatka jest pycha. Mozna dodac do niej zolty ser albo groszek lub kukurydze.


Salatka fasolowa


puszka fasoli czerwonej
puszka kukurydzy
1 papryka czerwona (moze byc z octu)
1 ogorek salatkowy
1 mala cebulka
1 ogorek kiszony
ocet winny (ja dawalam estragonowy, ale moze byc zwykly albo balsamico da fajny smaczek)
oliwa
cukier, sol, pieprz

Papryke, ogorki i cebulke pokroic w kostke ( cebulke bardzo drobno), wsypac do miski. Odsaczyc kukurydze i fasole, dodac do warzyw. Zrobic sos vinegret, zalac salatke,delikatnie wymieszac, przykryc i wstawic na min 1 godz. do lodowki.

Ta salatke zrobilam kiedys na szybko przed imieninami i nadziwic sie nie moglam, ze takie dobre to wyszlo :D Przy zwyklym occie dodje jeszcze ziola ( estragon albo oregano tez sie fajnie komponuje)
_________________
nareszcie dziala !!! :) tylko ciekawe jak dlugo tym razem ??
 
 
jo_lina 
czary mary :66:


Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 17006
Skąd: Łódź
Wysłany: 6 Listopad 2004, 18:26   

Sałatka warstwowa

składniki
Por
5 jaj
kilka plastrów chudej szynki
słoiczek selera w zalewie (krojony w zapałki)
puszka kukurydzy
majonez

Por kroimy w plasterki, jajka ugotowane na twardo drobno siekamy, szynkę w kosteczkę. W szklanym półmisku układamy po kolei warstwy, czyli pojedynczo każdy składnik w dowolnej kolejności przekładając majonezem. Ja najczęściej na spód daję kukurydzę, później szynkę, pora, selera i na koniec jajka, ale oczywiście nie zawsze, tak jak napisałam jest całkowita dowolność w układaniu. Sałatka pięknie się prezentuje i jest fajna w smaku J
_________________
Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże. Pearl Buck
 
 
Mira 



Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 98980
Skąd: Chorzów
Wysłany: 6 Listopad 2004, 18:31   

sałatka czosnkowa

ulubiona sałatka mojego Grzesia

składniki:
30 dag sera żłótego startego na grubych oczkach
puszka ananasa
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki majozezu

przygotowanie:
ananasa kroimy w drobne kawałeczki
przygotowujemy sos z połowy szklanki soku z ananasa, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku
mieszamy ser, ananasa i sos
i gotowe :d
_________________
 
 
dorka 



Dołączyła: 11 Wrz 2004
Posty: 87935
Skąd: Szczecin
Wysłany: 7 Listopad 2004, 14:39   

Sałatka brokułowa

Duży brokuł ( to facet prawda ?)
czerwona papryka pokrojona w paski
czerwona cebula pokrojona w piórka
3-4 pomidory pokrojone w ósemki
4-5 jajek ugotowanych na twardo pokrojonych w ósemki
puszka kukurudzy
majonez
2 łyżki jogurtu naturalnego
koperek posiekany

Teraz sobie wszystko ukladamy w misce warstwami ale tak , że każda warstwa zawiera wszystkie składniki, i każdą kolejną polewamy sosem zrobionym z majonezu , jogurtu i koperku, solimy i przyprawiamy pieprzem. Sałatka najładniej wygląda w misce przezroczystej, na wierzchu nie polewamy sosem.
_________________
obce słowa w menu nie poprawiają smaku potraw
Stephen Clarke




 
 
Mira 



Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 98980
Skąd: Chorzów
Wysłany: 12 Listopad 2004, 15:20   

Sałatka cioci Ali

składniki:
duży por (biała część)
słoiczek selera konserwowego
puszka kukurydzy konserwowej
ok 25-30 dag startego sera żółtego
4 jajka ugotowane na twardo
2-3 ogórki kiszone
pieprz
majonez

przygotowanie:
jajka kroimy drobno
por kroimy na cieniutkie półplasterki
kukurydze i seler odcedzamy
ogórki kroimy drobno
wszystko mieszamy, pieprzymy i dodajemy majonez - wg uznania

smacznego :d
_________________
 
 
terenia 
I Don't Care Anymore


Dołączyła: 10 Sie 2004
Posty: 47290
Skąd: Żywiec
Wysłany: 17 Listopad 2004, 22:32   

Brokułowa najłatwiejsza na świecie :D

Brokuł
czosnek
zielony ogórek
majonez

Brokuł podzielić na cząstki ugotować. Czosnek (2 ząbki) przecisnąć przez praskę, dodać do brokuła, ogórek obrać, pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem (kielecki najlepszy).

Bardzo łatwa i bardzo dobra
 
 
Agalu 
jaśnie francowatość


Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 54211
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 23 Styczeń 2005, 20:13   

Serowo- ananasowa

5 plastrów ananasa z puszki pokrojonych w małą koskę
10 dag wędliny drobiowej porkojonej w drobną kostkę
10 dag sera żółtego (najlepszy ostry w smaku) startego na grubej tarce
puszka kukurydzy, duża
kilka łyżek majonezu, kielecki najlepszy
wszystko ze sobą wymieszać, przyprawić pieprzem, schłodzić
_________________
Problem nierozwiązywalny trzeba podzielic na mniejsze części i rozpracować po kawałku. T. Pratchett.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,061 sekundy. Zapytań do SQL: 10