Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Przetwory
Autor Wiadomość
dorka 



Dołączyła: 11 Wrz 2004
Posty: 87935
Skąd: Szczecin
Wysłany: 4 Kwiecień 2006, 16:17   Przetwory

Ogórki konserwowe

1 litr wody
2 łyżki soli
1/2 szkl octu
1/2 szkl cukru
koper
liście laurowe
korzeń chrzanu
gorczyca
pieprz ziarnisty
czosnek
ziele angielskie

Wode z octem, cukrem i sola zagotować. Gorącą wodą zalać ogórki poukładane w słoikach.
Wstawić do bardzo ciepłej wody i gotować nie dłużej niż 5 minut od zagotowania wody.
 
 
dorka 



Dołączyła: 11 Wrz 2004
Posty: 87935
Skąd: Szczecin
Wysłany: 4 Kwiecień 2006, 16:21   

Papryka konserwowa

6 szkl wody
1 szklanka octu
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
1 łyżka oleju
gorczyca
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
czosnek
liść laurowy


Wogę zagotować z octem, solą, cukrem i olejem. Gorącą zalewą zalać poukładaną paprykę z przyprawami w słoikach. Zagotować słoiki około 5 minut.
Do szybkiego spożycia słoiki wystarczy poukładać do góry dnem :)
_________________
obce słowa w menu nie poprawiają smaku potraw
Stephen Clarke




 
 
dorka 



Dołączyła: 11 Wrz 2004
Posty: 87935
Skąd: Szczecin
Wysłany: 4 Kwiecień 2006, 16:24   

Sałatka warzywna konserwowa

1 kg papryki
1kg marchwi
1 kg świeżych ogórków
1 kg cebuli

Warzywa pokroić w plasterki, posolić i wymieszać .

Przygotować zalewę :

1 szkl octu
1 szkl wody
1/2 szkl cukru
ziele angielskie, listek laurowy, gorczyca

Zalewę zagotować, połączyć z warzywami, włożyć do słoików, dodać po łyżce oliwy.
Pasteryzować 5 minut.
_________________
obce słowa w menu nie poprawiają smaku potraw
Stephen Clarke




 
 
dorka 



Dołączyła: 11 Wrz 2004
Posty: 87935
Skąd: Szczecin
Wysłany: 4 Kwiecień 2006, 16:27   

Sałatka warzywna konserwowa II

1 gł kapusty ( ok. 2 kg)
1 kg cebuli
1 kg ogórków
1 kg papryki
1/2 kg marchwi

Warzywa pokroić , posolić, popieprzyć i wymieszać .

Przygotować zalewę :

1 szkl octu
1 szkl oliwy
1/2 szkl cukru

Zalewę połączyć z warzywami i gotować 10 minut.
Ciepłe wkładać do słoików i pasteryzować 5 minut.
_________________
obce słowa w menu nie poprawiają smaku potraw
Stephen Clarke




 
 
dorka 



Dołączyła: 11 Wrz 2004
Posty: 87935
Skąd: Szczecin
Wysłany: 4 Kwiecień 2006, 16:30   

Sałatka z buraczków

4 kg buraków
4 cebule
1 kg papryki czerwonej
1 szkl oleju
1 szkl octu
1/2 szkl cukru
1 łyżka soli

Buraki zagotować i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pokrojoną cebulę i paprykę udusić na oliwie.
Wszystkie składniki wymieszać. Nakładać do słoików.
Pasteryzować 5 minut .
_________________
obce słowa w menu nie poprawiają smaku potraw
Stephen Clarke




 
 
dorka 



Dołączyła: 11 Wrz 2004
Posty: 87935
Skąd: Szczecin
Wysłany: 4 Kwiecień 2006, 16:42   

Grzybki w occie


Oczyszczone grzyby wrzucać na gotująca wodę zakwaszoną małą ilością kwasku cytrynowego o posoloną. Gotowac 20 minut.
Odcedzone gorące grzyby kilkakrotnie spłukać zimną wodą.
Opłukane grzyby należy starannie odsączyć i nakładać do słoiczków do 2/3 ich pojemności.

Zalewa:

4 szkl wody
1 1/2 szkl octu
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca
szczypta cukru


Gotującą zalewą zalać słoiki z wystudzonymi grzybami.
Pasteryzowac 1 godz.
_________________
obce słowa w menu nie poprawiają smaku potraw
Stephen Clarke




 
 
dorka 



Dołączyła: 11 Wrz 2004
Posty: 87935
Skąd: Szczecin
Wysłany: 4 Kwiecień 2006, 16:44   

Grzybki w solance

Przygotowac tak jak grzybki w occie.

Zalewa:

6 łyżek stołowych soli
1 litr wody

Wystudzonym roztworem zalać grzybki.
Pasteryzować 1 godzinę .
_________________
obce słowa w menu nie poprawiają smaku potraw
Stephen Clarke




 
 
Balldurs 
:)


Dołączyła: 26 Paź 2004
Posty: 8944
Skąd: lubelskie
Wysłany: 12 Styczeń 2007, 18:18   

OGÓRKI PO CHIŃSKU

składniki na 1 porcję
- 2 kg ogórków
- 3 łyżki soli do przetworów
- 2 łyżki chili w proszku
- 2 główki czosnku

wykonanie:
2 kg ogórków pokroić w plastry ze skórką o grubości około 0,5 cm. Następnie należy te pokrojone ogórki wymieszać z 3 łyżkami soli i odstawić je na 6 godzin. Po 6 godzinach odlać z ogórków postały sok, który puściły. Ogórki odcedzone z soku który puściły zalać zalewą zrobioną z:
ZALEWA: 1,5 szklanki octu, 1 kilogram cukru, 8 łyżek oleju jadalnego (wszystko razem zagotować).
WAŻNE!!!! Przed zalaniem ogórków zalewą dodać do nich 2 łyżki chili i 2 główki czosnku zmiażdżonego.

Gorącą zalewą zalać ogórki i zostawić je na 12 godzin . Zimne układać po w/w czasie w słoiki dośc luźno nie uciskając ich i zamknąć, bez pasteryzacji czy wekowania. Świetnie się przechowują. W smaku są dość ostre dobre do wódeczki ;)
_________________

 
 
alexia 
dużo za dużo :( :( :(


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 7181
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 10 Sierpień 2007, 13:32   

SAłATKA ALA SZWEDZKA

4 KG OGORKA SWIEZEGO
0,5 KG PAPRYKI SWIEZEJ CZERWONEJ
0,5 KG MARCHWI SWIEZEJ
0.5 KG CEBULI
SZKLANKA OCTU
SZKLANKA CUKRU
SZKLANKA OLEJU
3 łYZKI SOLI
SREDNIEJ WIELKOSCI CZOSNEK
NIECALA TOREBKA PIEPRZU

-umyte ogórki pokroić lub zetrzeć na plasterki <nie mogą być za cienkie i nie grubsze niz 4 mm> dodać pokrojoną cebule <najlepiej średniej wielkości cebulkę na pół i pokroić > zasypać solą wymieszać i zostawić na 2 godziny PO 2 GODZINACH sok ogórków wylać <nie będzie już potrzebny !!>
- dodać pokrojoną w paseczki paprykę , startą na tarce na dużych oczkach marchew , olej , ocet,cukier, czosnku <pokrojony nie wyciskany > pieprz
-wszystko dokładnie wymieszać , i zostawić na 12 godzin
po dwunastu godzinach posmakować w razie czego można jeszcze doprawić solą czy pieprzem w zależności od gustu ,
- wkładając do słoików pamiętajmy aby całą zawartość sałatki mieszać aby w każdym słoiku było trochę tej zalewy w której leżały przez te 12 godzin
- słoiki gotujemy 10 min od zagotowania sie wody ,stawiamy do góry nogami i gotowe
_________________
a w moim życiu najważniejsze to ,,,,ALAN I INGA ,,,
 
 
alexia 
dużo za dużo :( :( :(


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 7181
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 14 Sierpień 2007, 09:36   

PIKLE

3 KG OGORKA NA PIKLE
SZKLANKA CUKRU
SZKLANKA OCTU
1 1/2 łyzki SOLI
PęCZEK KOPRU
PACZKA GORCZYCY


ogorki obrane, z pestek oczyszczone, umyte , kroimy na cztery czesci <na długosc> dodajemy ocet cukier ,sól, koper,gorczyce , całość mieszamy i na 12 h zostawiamy
po 12 h układamy ogorki <na długosc> do słoików dopełniamy sokiem który puściły ogórki i gotujemy 10 min <od zagotowania>
_________________
a w moim życiu najważniejsze to ,,,,ALAN I INGA ,,,
 
 
anik 



Dołączyła: 16 Sie 2004
Posty: 64585
Skąd: prosiaczkowo city
Wysłany: 14 Wrzesień 2011, 12:41   

pani z pracy przyniosla ogorki, ale takie boskie, ze poszlam wysepic przepis
wiec od razu wrzucam, zeby nie zaginal :D

ogorki z curry

2,5 kg ogórków
3 duże cebule
2 łyżki soli
Przekroić ogórki na 4 części ,jeżeli są bardzo duże to na 8 części – wszystko razem wymieszać i pozostawić na 3 godz.
1 i 1/2 szklanki cukru - zagotować i ostudzić
1 i 1/2 szklanki octu
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki gorczycy
3 łyżeczki kopru zielonego

Po 3 godzinach wszystko razem wymieszać ,dać do słoików – gotować 5 minut
_________________
jeszcze w zielone gramy
Kuba 20.06.2010
Tymo 13.10.2014
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,053 sekundy. Zapytań do SQL: 11