Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Ulubione chleby MM
Autor Wiadomość
anik 



Dołączyła: 16 Sie 2004
Posty: 64585
Skąd: prosiaczkowo city
Wysłany: 10 Luty 2012, 10:55   

marlenka napisał/a:
Chciałam nastawić wieczorem chlebek, żeby mi się upiekł na rano

mnie sie ta sztuka nie udala nawet na zwyklym przepisie :d
_________________
jeszcze w zielone gramy
Kuba 20.06.2010
Tymo 13.10.2014
 
 
marlenka 


Dołączyła: 08 Paź 2011
Posty: 14240
Skąd: Legnica
Wysłany: 10 Luty 2012, 11:35   

Anik nawet nie strasz :/
BO moje marzenia o ciepłym chlebie na śniadanie legną w gruzach... :zdziwko:
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 10 Luty 2012, 11:41   

marlenka, dokup toster :ubaw:
 
 
marlenka 


Dołączyła: 08 Paź 2011
Posty: 14240
Skąd: Legnica
Wysłany: 10 Luty 2012, 11:55   

Silver - to mnie zgasiłaś :ubaw: :ubaw: :ubaw:


Ale tak na serio, to spróbuję raz zrobić taki przepis podstawowy na rano. I mam do Ciebie pytanie, pisałaś gdzieś wcześniej, że jak się do chleba MM doda 2 łyżki octu winnego, to chleb jest lepszy?
 
 
talut 


Dołączyła: 24 Sie 2005
Posty: 28589
Wysłany: 10 Luty 2012, 11:56   

marlenka, ja czasami piekłam chleb na rano i bez problemu było :niepewny:
wsypywałam do maszyny wszystko wieczorem, obliczałam jakie ustawić opóxnienie maszyny i już :)
co prawda zrezygnowałam już z tego procederu, bo mnie wnerwiał gorący chleb, bo nie da się z nim nic zrobić :66:
na gorący mi twaróg nie pasował ( a tak go najczęściej jadłam na MM) a zanim przestygnie to mijają godziny.
Z kolei jak się pokroi na kromki, zeby przestygł to momentalnie wysycha i jest suchar zamiast świeżej kromki :66:
_________________
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 10 Luty 2012, 11:57   

marlenka, do chleba z san francisko dodaje sie ocet
moze i dodawalam do maszynowego nie pamietam :hmm:
 
 
mao 
baaardzo powoli, ale do przodu


Dołączyła: 14 Cze 2006
Posty: 1387
Wysłany: 13 Luty 2012, 22:09   

zrobiłam wczoraj ostatnie podejcie do upiecznia chleba ;)
obiecalam sobie, ze jak teraz nie wyjdzie - nie biore sie za to wiecej za skarby swiata i wyszedl!!
i do tego bardzo smaczny.
polecam szybki chleb by ihasia
http://forum.montignac.co...ki-vt337,45.htm juz kiedys usilowalam sie z nim zmierzyc, ale nie wyszedl.
tym razem zrobilam zmaki orkiszowej 1850 i juz nie ma ani okruszka, nikt nie chce jesc zwyklego chleba :)

_________________
nikt nie mowil, ze bedzie latwo...
:) :)
 
 
monka 


Dołączyła: 09 Wrz 2006
Posty: 37658
Wysłany: 28 Luty 2012, 17:42   

sd_silver napisał/a:
marlenka, do chleba z san francisko dodaje sie ocet
moze i dodawalam do maszynowego nie pamietam :hmm:

też mi gdzieś mignęło i jest :66:
sd_silver napisał/a:
ostatnio odkryłam, ze jak sie do chleba w maszynie (taki najprostszy: woda, sol, maka orkiszowa, drozdze w proszku) doda 2 łzyki octu winnego to jest calkiem inny na + :super:
_________________

 
 
monka 


Dołączyła: 09 Wrz 2006
Posty: 37658
Wysłany: 28 Luty 2012, 17:50   

chcę zrobić chleb z maszyny z zakwasem Eb_s

tylko nie wiem czy zakwas już dobry
wykipiał mi dziś ze słoika
ale w sobotę zrobiony czyli ma 4 dni dopiero

i nie wiem czy serio program szybki w maszynie bo u mnie to 1h20 trwa, nie za krótko?

i czy muszą być drożdże w proszku? nie mogą normalne? mam te i te ale z ciekawości pytam :66:
_________________

 
 
doktorek 
z lekka szalona


Dołączyła: 01 Maj 2009
Posty: 13067
Skąd: daleka polnoc
Wysłany: 28 Luty 2012, 17:57   

monka, jak zakwas mlody to wlasnie dobrze jest robic taki mieszany z drozdzami
a co do drozdzy to robilam i tak i tak ale wygodniej jest dac suszone
_________________
Życie nie powinno być podróżą do grobu. Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce, tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc... "ALE TO BYŁA JAZDA..."
 
 
doktorek 
z lekka szalona


Dołączyła: 01 Maj 2009
Posty: 13067
Skąd: daleka polnoc
Wysłany: 28 Luty 2012, 17:58   

a co do czasu to nie wiem bo zawsze robie na normal
_________________
Życie nie powinno być podróżą do grobu. Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce, tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc... "ALE TO BYŁA JAZDA..."
 
 
monka 


Dołączyła: 09 Wrz 2006
Posty: 37658
Wysłany: 28 Luty 2012, 20:27   

no nic, idę robić dokładnie wg przepisu, zobaczymy co wyjdzie :66: :kciuki:
_________________

 
 
marlenka 


Dołączyła: 08 Paź 2011
Posty: 14240
Skąd: Legnica
Wysłany: 6 Kwiecień 2012, 12:18   

A ja ostatnio robiłam znów "czwarty maszynowy Dorki" i tak jak doczytałam gdzieś na forum, dodałam 2 łyżki octu winnego.

Chlebuś i tak dobry wyszedł jeszcze smaczniejszy - polecam :)
_________________
Moje Czytanie -----> https://miszmasz79.blogspot.com
 
 
anetka79 

Dołączyła: 24 Sty 2012
Posty: 10
Wysłany: 14 Kwiecień 2012, 18:10   

czy do zakwasu w chlebie razowym z ziarnami z pierwszej strony oprócz wuymienionych dwóch etapów należy dodać 50 g gotowego zakwasu?
 
 
anetka79 

Dołączyła: 24 Sty 2012
Posty: 10
Wysłany: 4 Czerwiec 2012, 17:48   

Upiekłam czekoladowy Silverki i się nie udał :( . Pięknie rósł rósł - był równiusieńki piękny wielkości foremki i 30 min. przed końcem pieczenia zapadł mi się cały środek :hmm: jest tak dziura jakby mi coś wielkości mydła wpadło do środka na gł. 5 cm :-(

Kurcze no a tak się cieszyła że będzie śliczny chlebuś
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,227 sekundy. Zapytań do SQL: 9