Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Ulubione chleby MM
Autor Wiadomość
marlenka 


Dołączyła: 08 Paź 2011
Posty: 14240
Skąd: Legnica
Wysłany: 4 Czerwiec 2012, 18:30   

anetka79, mi pierwszy czekoladowy Silver wyszedł tak twardy, że ledwie go moglam ugryźć :wstyd:
Za to ładnie wrósł :66:

Ale czy więcej chlebów piekę to lepiej mi wychodzi. Piekę w maszynie, bo ręki do chlebowych wypieków za bardzo nie mam, a i piekarnik kiepski strasznie.
A w maszynie wszystko jest OK :)
_________________
Moje Czytanie -----> https://miszmasz79.blogspot.com
 
 
anetka79 

Dołączyła: 24 Sty 2012
Posty: 10
Wysłany: 4 Czerwiec 2012, 19:09   

no właśnie w maszynie i tak się łobuz zapadł
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 5 Czerwiec 2012, 07:11   

anetka79, za dużo drożdży albo za rzadkie ciasto
 
 
marlenka 


Dołączyła: 08 Paź 2011
Posty: 14240
Skąd: Legnica
Wysłany: 5 Czerwiec 2012, 08:54   

sd_silver, mi od zbytrzadkiego ciasta z chleba raz zrobiła się "waza na zupę" :rotfl: :66: :ubaw:
_________________
Moje Czytanie -----> https://miszmasz79.blogspot.com
 
 
anetka79 

Dołączyła: 24 Sty 2012
Posty: 10
Wysłany: 5 Czerwiec 2012, 17:54   

to chyba ciasto za rzadkie , ale dziwne bo dałam wszytsko zgodnie z przepisem :hmm:
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 5 Czerwiec 2012, 18:25   

anetka79, każda mąka jest inna

po kiklu chlebach będziesz miec wyczucie :)
 
 
marlenka 


Dołączyła: 08 Paź 2011
Posty: 14240
Skąd: Legnica
Wysłany: 5 Sierpień 2012, 21:14   

Dziewczyny mam pytanie o chleb San Francisko. Doczytałam, że ktoś go piekł w maszynie - chyba Eb_s.
Na jakim programie można go piec??? I czy coś trzeba zmieniać??
_________________
Moje Czytanie -----> https://miszmasz79.blogspot.com
 
 
Bogusia 


Dołączyła: 02 Sie 2012
Posty: 117
Skąd: Szwajcaria - Olten .
Wysłany: 16 Sierpień 2012, 17:10   

Serdecznie Wam dziekuje za przepisy , Jakiś czas temu piekłam duzo , potem zarzuciłam to jakoś , a ja po prostu uwielbiam chleb na zakwasie . A że dieta dopuszcza chleb z PP , to po prostu jak zbawienie dla mnie .

Zrobiłam chleb z przepisu z namaczanką - świtnie wyszedł , bardzo dobry na początek .
Potem poszedł chlebek najprostszy na świecie który sie mikserem wyrabia - tylko że ja uważam żeby chleb dobrze urósł to zaczyn musi popracować 12 h . Potem wyrabiam ciasto z rana , rośnie w blaszce i do pieca :)

A chleb pokroiłam i zamroziłam , teraz codziennie bede wyjmowac 2 kromki na sniadanie .

Czeka na mnie ten czekoladowy , strasznie jestem ciekawa ;)

Dobry chleb nie jest zły , a tu w Szwajcarii brakuje mi takiego chleba na zakwasie , takiego polskiego .Więc sama go robię .

A i jeszcze jedno nie dodaje grama cukru i wychodzi . Dodaję troche drożdzy , bo na początku zakwas jest leniwy , ale potem nie trzeba bedzie .Piekłam chleb koło roku , więc za każdym razem jest lepiej , jak komus nie wyjdzie to bedzie lepiej .
 
 
marlenka 


Dołączyła: 08 Paź 2011
Posty: 14240
Skąd: Legnica
Wysłany: 19 Sierpień 2012, 10:35   

Dziś upiekłam chleb z maszyny z książki CHLEB Reader's Digest. Zmodyfikowałam na potrzeby DZ, jest on z twarożkiem wiejskim. Wyszedł naprawde super, a jakkkkiii smaczny...
Wrzuciłam przepis do poczekalni, ale mi źle sie wpisalo, bo podałam przepis na małą i średnią porcję :kwasny:
A to kilka fotek:







A tu jeszcze raz przepis jakby ktos chciał...

Chleb z twarożkiem wiejskim z maszyny.

Mała porcja: średnia porcja:

180 ml wody
130 gram serka wiejskiego 1,5% tłuszczu
1 łyzka oleju z pestek winogron (można dać dowolny olej mm)
2 łyżki octu winnego
380 gram mąki orkiszowej 1850
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki fruktozy 2
8 - 10 gram świeżych drożdży

Do pojmenika wrzucamy wszystko według kolejności podanej w przepisie (najpierw wodniste, potem suche składniki)

Program pełne ziarno, waga 750 mała porcja,
_________________
Moje Czytanie -----> https://miszmasz79.blogspot.com
 
 
Domi 


Dołączyła: 31 Mar 2008
Posty: 31288
Skąd: Osówiec
Wysłany: 19 Sierpień 2012, 12:45   

chciałabym dzisiaj upiec żytni PP na zakwasie w maszynie któy polecicie :luka:
 
 
Bogusia 


Dołączyła: 02 Sie 2012
Posty: 117
Skąd: Szwajcaria - Olten .
Wysłany: 22 Sierpień 2012, 09:38   

Ja maszyny nie mam , się nie wypowiem , robię ostatnio chleb mieszdełkami od miksera , jedną dokładnie .
Zrobiłam chleb San Francisko , tylk z samej razowej pszennej , bardzo dobry .
 
 
marlenka 


Dołączyła: 08 Paź 2011
Posty: 14240
Skąd: Legnica
Wysłany: 22 Sierpień 2012, 10:02   

Domi, ja robiłam 5 maszynowy Dorki - jest bardzo fajny.

Bogusia, chleby nie z maszyny mi zwyczajnie nie wychodzą... :lzy:
_________________
Moje Czytanie -----> https://miszmasz79.blogspot.com
 
 
Bogusia 


Dołączyła: 02 Sie 2012
Posty: 117
Skąd: Szwajcaria - Olten .
Wysłany: 22 Sierpień 2012, 12:06   

marlenka - a na zakwasie robisz ? Jak biore z lodówki zakwas , to najczęściej wieczorem . Wszystko do miski , woda , mąka raczej zytnia . Robię na oko , do konsystencji gestych naleśników . I z rana , nawet koło 10 ej , robię chleb , wg. przepisu - tam jest napisane ile trzeba zaczynu . Miske z zaczynem trzymam w szafce z talerzami . Ciasto jak wyrobie też tam przechowuję i rośnie mi , zawsze powyzej godziny. Kiedyś wkładałam od razu do formy i tam mi rosło , teraz rosnie w misce i korzystam z podpowiedzi na pierwszej stronie - 200 st, zimny piekarnik , potem temp. zmniejszyć , piekę koło godziny . Dodaje drożdzy , bo świeży mój zakwas jeszcze . rodzinie bardziej smakuja chlebki pszenne , więc zaczyn tylko zytni .
 
 
marlenka 


Dołączyła: 08 Paź 2011
Posty: 14240
Skąd: Legnica
Wysłany: 22 Sierpień 2012, 13:41   

Bogusia, robiłam też z zakwasem chleb i wychodzi mi jak do tej pory. Zakwas mam żytni, ale ostatni mi sie popsuł, więc nastawiałm nowy i w sobotę będę piekła nowy chleb.
_________________
Moje Czytanie -----> https://miszmasz79.blogspot.com
 
 
Bogusia 


Dołączyła: 02 Sie 2012
Posty: 117
Skąd: Szwajcaria - Olten .
Wysłany: 29 Wrzesień 2012, 15:05   

Zrobiłam czekoladowy chleb - no i jest bleeee.
Ile dajecie kakao , może za dużo dałam ?? No taki nie smaczny w życiu takiego nie jadłam ;)
_________________
WIOSENNA RYBKA (Maciuś) - 20.03.2007 i JESIENNY KRAB (Józio) - 23.10.2010

chatkawrobelka.blogspot.com
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9