Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Napoje bezalkoholowe
Autor Wiadomość
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
Wysłany: 2 Październik 2004, 22:39   Napoje bezalkoholowe

Kwas chlebowy

1 kg żytniego chleba razowego
30 dag cukru
2 dag drożdży
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka rodzynek
1 łyżeczka surowego ryżu

Pokrojony na kromki i wysuszony chleb zalać 5 litrami przegotowanej wody z cukrem. Dodać skórkę cytrynową. Pozostawić na kilka godzin. Przecedzić przez gęste sito. Dodać drożdże, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 5 godzin. Ponownie przecedzić. Przygotować 10 półlitrowych butelek. Do każdej wrzucić 4 rodzynki i kilka ziarenek ryżu. Butelki szczelnie zamknąć. Wynieść w chłodne miejsce poukładać w pozycji leżącej. Nadaje się do picia conajmniej po 2 dniach.
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
sd_silver 



Dołączyła: 19 Sie 2004
Posty: 64358
Skąd: Wrocław
Wysłany: 13 Wrzesień 2005, 15:10   

Mrożona kawa karmelowa

Karmel:
3 łyżki cukru
2 łyżki wody
1/2 szklanki bardzo gorącej wody

Kawa:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1,5 szklanki zimnego mleka
1,5- 2 szklanki kostek lodu


sposób przygotowania
Na patelnię o grubym dnie wsypać cukier i wlać 2 łyżki wody, podgrzewać na dużym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i utworzy się ciemnozłoty karmel. Wlać gorącą wodę i rozpuścić w niej karmel, jeżeli zostaną bryłki to podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia.
Do blendera wlać karmel, dodać kawę, zmiksować, dolać mleko i zmiksować. Wsypać lód i miksować na dużych obrotach, aż lód się rozkruszy i utworzy się piana. Podawać natychmiast, można ze słomką.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,028 sekundy. Zapytań do SQL: 9