Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
mięso mielone po bułgarsku
Autor Wiadomość
antheya 


Dołączyła: 23 Maj 2009
Posty: 912
Skąd: londyn
Wysłany: 11 Maj 2010, 16:24   mięso mielone po bułgarsku

to moje ulubione danie jeszcze sprzed mm i bardzo się ucieszyłam gdy po rozeznaniu się w zasadach okazało się że mogę wciąż to danie zjeść :D
powinno się to zapiekać w małych gjuweczetach [małe gliniane garnuszki, w których potrawę się zapieka i podaje na stół jako jedną porcję]
w Bułgarii w gjuweczetach podają różne wariacje ale najczęściej znajduje się tam ser feta, jakieś mięsko, pomidory, jajko, natka pietruszki
ja nie mam takich naczynek [teraz żałuję że jak byłam to nie kupiłam] więc używam zwykłego naczynia żaroodpornego

przepis:
1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe),
2 cebule,
4 pomidory (świeże lub 1 puszka),
1 papryka czerwona,
1 łyżeczka przyprawy czubrica,
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu,
200g sera feta,
4 jajka,
1/2 szklanki startego sera żółtego,
1/2 pęczka pietruszki,
sól


ja dla siebie i mojego M robię z połowy porcji, nam wystarcza akurat, ale też nie jemy dużo
użyłam też mięsa z indyka, co moim zdaniem nieco odbiera smaku tej potrawie, ale nadal pyszne, choć sypię więcej przyprawy żeby poprawić smak

najpierw podsmażam cebulkę i jak się zeszkli to dodaję mięso


dodaję pieprz i przyprawę czubryca, jak nie miałam to sypałami dużo papryki słodkiej czerwonej w proszku i natkę pietruszki suszoną
podsmażam aż mięso nie będzie surowe i wtedy dodaję paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę


teraz czas na pomidory, jeśli świeże to sparzyć i zdjąć skórkę, jak z puszki to pamiętać żeby dobrze odparować,


jak już dobrze odparuje to przełożyć do naczynia do zapiekania lub jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem - do gjuweczet
jak ostygnie to posypać pokrojoną lub rozkruszoną fetę


ja na ogół robię obiady dzień wcześniej i na tym etapie kończę i wstawiam sobie do lodówki a następnego dnia szybko dokańczam bo najlepsze oczywiście świeżo zrobione

następnie biorę jajka i roztrzepuję je [można też po prostu je wbić do naczynia wtedy ładnie się prezentują ale to wersja bez sera żółtego na wierzchu], do jajek dodaję paprykę w proszku
zalać jajkami masę mięsną


posypać startym serem żółtym i posypać świeżą natką pietruszki [ja cały pęczek jak kupuję to listki blenduję i zamrażam dzięki czemu zawsze mam świeże przyprawy]


piec w 180 stopniach 30 minut koniecznie pod przykryciem
po upieczeniu wygląda tak:




smakuje z ogórkiem świeżym i pomidorami
lub z liśćmi sałat z oliwą
smacznego
pyyyychaaaa :D
Ostatnio zmieniony przez sd_silver 12 Maj 2010, 07:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
truska 


Dołączyła: 12 Kwi 2007
Posty: 9686
Skąd: Żory
Wysłany: 11 Maj 2010, 18:20   

antheya, :slini:
muszę koniecznie spróbować
_________________
Emil 24.11.2015
Leon 20.07.2017
 
 
Mira 



Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 98980
Skąd: Chorzów
Wysłany: 11 Maj 2010, 18:32   

bardzo fajny przepis :) na pewno spróbuję :)
_________________
 
 
Annmi 
II faza


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 8568
Skąd: Wrocław
Wysłany: 11 Maj 2010, 18:36   

antheya, brzmi smakowicie bardzo...
pieknie opisałaś, zobrazowałaś...
zrobię koniecznie...
 
 
frogini 


Dołączyła: 08 Gru 2005
Posty: 18776
Skąd: Wrocław
Wysłany: 11 Maj 2010, 19:11   

Robię w następny weekend :w00t:
_________________
Dogmat to nic innego jak wyraźny zakaz myślenia - /Ludwig Feuerbach/
 
 
kaarolinaa 


Dołączyła: 15 Wrz 2007
Posty: 5975
Skąd: Dublin
Wysłany: 11 Maj 2010, 19:13   

antheya, :slini: :bra:
_________________
 
 
antheya 


Dołączyła: 23 Maj 2009
Posty: 912
Skąd: londyn
Wysłany: 11 Maj 2010, 20:00   

dziękuję :) cieszę się że się spodobało :)
a to danie choć wygląda niepozornie jest cudowne w smaku i mi naprawdę się zaraz bułgaria gorąca przypomina :)
a jeszcze dodam że ja tego nie solę w sumie bo również nasza niunia to je z nami a dosolić zawsze można na talerzu, tylko pamiętać że feta słona i to od niej zależy

także dla miłośników fety na ciepło to będzie niebo w gębie :D
 
 
antheya 


Dołączyła: 23 Maj 2009
Posty: 912
Skąd: londyn
Wysłany: 11 Maj 2010, 20:07   

podobne jeszcze robię takie bułgarskie danie które też się zapieka w gjuweczetach:
warstwowo:
feta pokrojona na 4 kawałki [oryginalnie obtoczona w mące ale to spokojnie można pominąć]
szynka w plasterkach [ze znalezieniem dobrej szynki mam tu problem dlatego też dawno tego nie robiłam]
na to pieczarki wcześniej podsmażone
papryka czerwona
pomidor w plastrach
na to wbija się jajka tak 3 -4 na wierzch, ideałem jest żeby się żółtko nie rozwaliło i do piekarnika pod przykryciem piec ok 30min
rewelacyjnie smakuje :D
kurczę chyba zrobię w przyszłym tygodniu :66:
 
 
frogini 


Dołączyła: 08 Gru 2005
Posty: 18776
Skąd: Wrocław
Wysłany: 11 Maj 2010, 20:09   

antheya, dzięki za te przepisy. Jestem fanką bułgarskiego jedzenia :)
_________________
Dogmat to nic innego jak wyraźny zakaz myślenia - /Ludwig Feuerbach/
 
 
Joustine 


Dołączyła: 27 Sty 2007
Posty: 28734
Skąd: CENTRALNY ZACHÓD
Wysłany: 11 Maj 2010, 20:20   

antheya, az zgłodniałam :oczami:
 
 
myshaa 


Dołączyła: 21 Kwi 2007
Posty: 39140
Skąd: Opole
Wysłany: 11 Maj 2010, 21:44   

wyglada oblednie :slini:
_________________
każdy ma prawo czuć się taką świnią, za jaką się uważa
 
 
mao 
baaardzo powoli, ale do przodu


Dołączyła: 14 Cze 2006
Posty: 1387
Wysłany: 11 Maj 2010, 21:46   

cud sie zdarzyl, ze mam w domu wszystko co potrzebne w tym przepisie :)
robie na jutro i mysle, ze bedzie pysznie!
_________________
nikt nie mowil, ze bedzie latwo...
:) :)
 
 
truska 


Dołączyła: 12 Kwi 2007
Posty: 9686
Skąd: Żory
Wysłany: 12 Maj 2010, 17:46   

zrobiłam :cwaniak:
muszę przyznać, że danie całkiem, całkiem :hyhy: :hyhy:
_________________
Emil 24.11.2015
Leon 20.07.2017
 
 
mao 
baaardzo powoli, ale do przodu


Dołączyła: 14 Cze 2006
Posty: 1387
Wysłany: 12 Maj 2010, 19:04   

ja tez zrobilam i tak jak myslalam wyszlo pyszne, ale nastepnym razem dam dwie fety, bo mialam troche wieksza kostke miesa :)
jednak wszyscy domownicy, zgodnie zajadali ze smakiem, co nieczesto sie zdarza.
do tego byla mieszanka salat z oliwa pepperoni-czosnkowa i sola
i bylo przepysznie.
bardzo fajny przepis :ok:
_________________
nikt nie mowil, ze bedzie latwo...
:) :)
 
 
Ewik 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 12968
Skąd: ze wsi
Wysłany: 13 Maj 2010, 03:11   

antheya, wyglada pysznie :slini: Zrobie wkrotce :w00t:
_________________
Najlepszy jest ten czas, który mam przed sobą.

( Milton H. Erickson )
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,044 sekundy. Zapytań do SQL: 10