Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Makarony
Autor Wiadomość
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21 Wrzesień 2004, 19:30   Makarony

Makaron z papryczkami piri piri i czosnkiem
a chwilowo to sie chcialam podzielic superowym prostym pomyslem na makaron
potrzebny jest makaron
oliwa
papryczki piri piri ze 3
i czosnek
czosnku ze 6 zabkow conajmniej
sie czosnek w plasterki kroi
papryczki sieka drobiusienko
najlepiej w rekawiczkach
i wrzuca jedno z drugim na rozgrzana oliwe
sporo tej oliwy
i to juz koniec
jak sie czosnek zezloci
to chlup tym z patelni do gara z makaronem
trza wymieszac i jesc poki gorace
aromat i smak niepowtarzalny!

Johasia podpowiada ze zamiast papryczek mozna dac bazylie i niech zwiednie na oliwie
no i ma racje Johasia! :d
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
Mira 



Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 98980
Skąd: Chorzów
Wysłany: 22 Wrzesień 2004, 09:06   

Spaghetti po mojemu :-)

składniki
makaron bugatini (moje ostatnie odkrycie)
30 dag mięsa mielonego, ja przeważnie daję mieszane
duża cebula
2-3 ząbki czosnku
kartonik pomidorów (najlepsza jest Melissa)
kilka pieczarek, kawałek papryki czerwonej
trochę startego żółtego sera
sól
pieprz
papryka słodka
pieprz kajeński
jakies dobre ziółka - przeważnie co mi w ręce wpadnie ;-)

sposób przygotowania
Od jakiegoś czasu robię spagetti z makaronem bugatini - jest bardzo fajniutki , polecam gorąco.
A więc gotuję makaron w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
Mięso mielone przesmażam na odrobinie oliwy. Cebulę, pieczarki i paprykę kroję w niewielkie kawałeczki i podduszam na patelni.
Mieszam mięso z warzywami i zalewam sosem pomidorowym. Wciskam czosnek, przyprawiam i duszę pod przykryciem kilka minutek.
Makaron wykładam na talerze, polewam sosem i posypuję startym serem i życzę smacznego!!
_________________
 
 
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 6 Październik 2004, 08:23   

Makaron ze szpinakiem

-Makaron- najlepiej farfalle- ilosc w zaleznosci od ilosci chetnych
-Szpinak, moze byc mzozony, byle w lisciach a nie papaka - ilosc ile kto lubi
- Kawalek parmezanu
- czosnek, oliwa, sol , pieprz

Makaron gotujemy al dente z oliwa i sola, na patelni podduszamy na oliwie szpinak z czosnkiem ( ja lubie duzo czosnku). wrzucamy do odlanego z wody makaronu, mieszamy, wsypujemy utarty ser, mieszamy. Na talerzach posypujemy jeszcze raz serem.


Makaron z suszonymi pomidorami

- Makaron - tortiglioni
- Suszone pomidory, ale takie wyciagniete z oliwy
- Mozzarella
- Czosnek, przyprawy (bazylia, bialy pieprz, sol, jedna mala chili)

Na patelnii dusimy pomidory z czosnkiem i chili musza dobrze zmieknac. Wrzucamy do ugotowanego makaronu ( jw), dodajemy pokrojona w kostke mozzarelle (ja daje dwa opakowania na dwie osoby)
I juz


Moj makaron carbonara

- Makaron - penne albo co kto chce
- Boczek lub szynka
- Zoltko
- Kwasna smietana
- czosnek, bialy pieprz,sol

Boczek lub szynke, kroje w kostke i dobrze przyrumieniam na patelni. Dodaje smietane i przyprawy, na koniec zoltko. Wrzucam w to ugotowany makaron.
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
Mira 



Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 98980
Skąd: Chorzów
Wysłany: 28 Październik 2004, 09:09   

Tagliatelle w sosie tuńczykowym by Iwcia

składniki
500 g makaronu tagliatelle (ja daję też kokardki albo świderki)
2 puszki tuńczyka w oleju
2 średnie cebule
4 -5 ząbków czosnku
1 szklanka śmietany kremówki lub chudszej (słodkiej)
40 g parmezanu
Vegeta do smaku – około 1 łyżeczki
listki bazylii lub mięty do dekoracji

sposób przygotowania
Makaron ugotować al denete. Cebulę pokroić w małą kosteczkę. Czosnek posiekać (nie przeciskać przez praskę).
Odcisnąć olej z tuńczyka, ale nie wylewać go. Na oleju uzyskanym z puszki tuńczyka zeszklić cebulę i czosnek. Chwilę poddusić, uważając by się nie przypaliło.
Gdy cebula i czosnek są już miękkie, dodać rozdrobnionego tuńczyka. Wszystko razem smażyć przez chwilkę ciągle mieszając. Dodać Vegetę do smaku, około 1 łyżeczka. Dodać połowę startego parmezanu i dokładnie wymieszać. Po chwili zmniejszyć ogień, powoli wlać śmietankę, uważając by się nie zważyła.

Makaron ułożyć na talerzu, polać sosem, posypać odrobiną parmezanu, udekorować listkami bazylii lub mięty.

podana porcja jest na jakieś 2-3 osoby
_________________
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 4 Listopad 2004, 22:07   

Muszle nadziewane ricottą ze strony czarna oliwka
Składniki:
- 24 szt. makaronu muszle (conchiglioni),
- 50 dkg sera ricotta,
- 1 jajko,
- 5 łyżek parmezanu,
- 8 plasterków szynki (najlepiej tylko wędzonej),
- 12 listków bazylii (lub 2 łyżki pesto ze słoika),
- kilka gałązek zielonej pietruszki,
- sól,
- gałka muszkotołowa,
- 3 łyżki masła.

Jak przyrządzić?
1) Do miski wkładamy ser ricotta, jajko, 3 łyżki parmezanu, posiekane listki bazylii. Dokładnie mieszamy. Dokładamy pokrojoną drobno szynkę. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

2) Makaronowe muszle gotujemy al dente, wg przepisu na opakowaniu. A nawet minutę krócej.

3) Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Układamy na nim wypełnione masą muszle. Całość polewamy roztopionym masłem i posypuejmy resztą parmezanu.

4) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C na 20 min.

Jak podawać?
Zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jeśli do tego dania podamy zieloną sałatę i delikatne, wytrawne wino, mamy skomponowaną kolację.
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
Agalu 
jaśnie francowatość


Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 54211
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 17 Listopad 2004, 08:25   

Tagiatelle z cukinią.

2 piersi z kurczaka pokrojone w drobną kostkę
1 mała cukinia pokrojona w platerki a plasterki na ćwiartki
4-5 ząbków czosnku pokrojonych drobno
ocet balsamiczny ze 2 łyżki
śmietnan kremówka ok. 1 szkl
oliwa do smażenia

Piersi wrzucić na olej, zrumienić, pod koniec dodać czosnek, ocet balsamiczny, posolić, popieprzyć, wyjąć z patelni. Na tą samą patelnię wrzucić cukinię, obsmażyć aż się zacznie robić szklista, też posolić. W większym garnku połaczyć razem mięso i cukinię, zalać śmietaną i gotowe. Doprawić ostatecznie octem, solą i pieprzem/
Ugotowany makaron polać sosem i wcinać.
Smacznego.
_________________
Problem nierozwiązywalny trzeba podzielic na mniejsze części i rozpracować po kawałku. T. Pratchett.
 
 
kaaja6 

Czarownica


Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 25193
Wysłany: 17 Listopad 2004, 11:27   

lazanki z kapustą i grzybami

paczka makaronu łazanki
ćwiartka kapusty białej
pół kilo kapusty kiszonej
pół kg pieczarek (albo zwykłych grzybów jak kto ma)
dwie cebule

kapustę białą drobno szatkujemy, gotujemy żeby była miękka
kiszoną drobno siekamy i też gotujemy do miękkości
pieczarki kroimy w plasterki i posmażamy na oleju, jak sie lekko zrumienią to dodajemy cebulkę pokrojoną w ćwierćkrążki
gotujemy makaron, odcedzamy
kapusty odcedzamy i łączymy wszystkie składniki w dużym garnku, przyprawiamy do smaku. dajemy dużo pieprzu.
można dodać boczek podsmażony, pokrojony w kosteczkę, albo kiełbaskę ale to już jak wolicie.
smacznego!
aha a jak mi czasem zostanie sos mięsny to dodaje do łazanek, tez pycha :)
 
 
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
Wysłany: 22 Listopad 2004, 01:58   Conchigliette z potrawką z ryb

Conchigliette z potrawką z ryb

600 g ryby (np. okoń morski, leszcz, rekin, jazgarz),
6 łyżek oliwy z oliwek,
1 cebula (lub czosnek),
kilka małych marchewek,
1 gałązka selera
sól, pieprz, oregano (lub bazylia),
500 g makaronu Conchigliette. (małe muszelki)

Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić i osączyć na sicie. Na patelni podgrzewamy 6 łyżek oliwy z oliwek i dojrzałą, pokrojoną w cienkie talarki cebulę. Czekamy, aż cebula się zeszkli, ale nie zmieni koloru. Dorzucamy kilka małych marchewek i pokrojoną w kostkę gałązkę selera. Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez kilka minut, a następnie doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, dosypujemy dużą garść oregano. Po następnych kilku minutach duszenia dodajemy rozdrobnioną rybę. Doprowadzamy ragout do wrzenia podlewając od czasu do czasu szklanką białego, wytrawnego wina.

Inne warianty;
dodajmy pomidory, albo - zamiast cebuli - czosnek, a zamiast oregano - bazylię.
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
Wysłany: 24 Luty 2005, 22:29   

Zapiekanka makaronowa z warzywami

400 g kolorowego makaronu muszelki,
3 kopry włoskie,
3 cebule,
2 łyżki oleju,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz,
1 łyżka mieszanych ziół (np. oregano, bazylia, mięta),
1 łyżeczka cukru,
tłuszcz do formy,
200 g śmietany,
100 ml mleka,
200 gorgonzoli,
2 jajka,
1 pęczek koperku,
2 łyżki orzeszków piniowych

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Koper włoski oczyścić, umyć, przepołowić i pokroić w piórka. Cebule oczyścić i pokroić w krążki. Cebulę i koper dusić 5 min na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, sól. pieprz, zioła i cukier, wymieszać. Warzywa i makaron ułożyć warstwami w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Śmietanę wymieszać z mlekiem i podgrzać, dodać ser i podgrzewać, aż się całkowicie rozpuści. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do przestudzonego sosu i wymieszać. Polową porcji sosu polać zapiekankę i piec ok. 15 minut. Białka ubić na sztywną pianę, dodać posiekany koperek i połączyć z resztą sosu. Masę rozłożyć na zapiekance, posypać orzeszkami i piec 15 minut.
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
Wysłany: 24 Luty 2005, 22:51   

Spaghetti siciliana

400 g pomidorów z puszki (najlepiej podłużnych)
sól
1 ząbek czosnku
5 listków bazylii
świeżo mielony pieprz
250 g spaghetti
3 łyżki oliwy z oliwek
50 g tartego parmezanu

Połowę pomidorów z puszki pokroić w drobną kostkę, resztę przetrzeć przez sito i lekko posolić. Dodać czosnek i połowę listków bazylii. Co jakiś czas mieszając gotować na niewielkim ogniu przez ok. 1/2 godz., aż woda z pomidorów częściowo odparuje. Doprawić pieprzem. Dodać oliwę. Wymieszać. W międzyczasie ugotować spaghetti "al dente" przelać je zimną wodą i odcedzić. Makaron wrzucić na sos, wymieszać, posypać startym parmezanem. Udekorować pozostałymi listkami bazylii.
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
Wysłany: 24 Luty 2005, 22:57   

Zapiekanka z porów i makaronu

250 g makaronu
250 g kiełbasy
500 g porów
2 łyżki masła
sól, pieprz
250 g twarożku homogenizowanego
100 ml śmietany
3 jajka
100 g startego sera gouda
1 łyżka posiekanej natki

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, miękki dokładnie odsączyć z wody. Pory umyć, pokroić na plasterki. Kiełbasę bez skórki przekroić wzdłuż i pociąć na plasterki. Dusić w łyżce masła razem z porami 3 min, doprawić do smaku pieprzem. Makaron wymieszać z kiełbasą i porami, włożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Twarożek, śmietanę, jajka i ser wymieszać. Przygotowanym sosem zalać potrawę, dokładnie przykryć. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, zapiekać w temp. 200 stopni C przez 30 min, po 20 min zdjąć pokrywkę. Zapiekankę posypać natką.
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
alexia 
dużo za dużo :( :( :(


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 7181
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 25 Luty 2005, 08:30   

MAKARON ALA ALEXIA

makaron swiderki
3 x kiełbasa np sląska
cebulka
papryka swieza lub konserwowa
3-4 og kiszone
garsć wczesniej usmazonych pieczrek
2 pomidory
koncentrat pomidorowy
papryka ostra, pieprz, olej ,
ser

makaron gotujemy ,

farsz
kiełbaske w kostke i smazymy na oleju , jak zrobi się ładna rumiana dajemy cebulke drobno pokrojona jak się cebulka tylko zeszkli wrzucamy , pokrojona papryke , pomirory ogorki i smazymy , jak wszystko zmieknie rto wrzucamy pieczarki , doprawiamy mocno pieprzem i papryka ostra i dajemy koncentrat pomidorowy ,warzywa w farszu powinny puscić tyle soku ze z koncetratem powiny mieć odpowiednia gestosc
jak za bardzo gesty to dolac troche wody
wymieszac z ciepłym makaronem goracy farsz i dać duzo sera :hyhy: wymieszac poczekac az ser sie rozpusci zajadać

jak che się zrobic z tego zapiekanke to do farszu kika kosteczek sera , farsz mieszmy z makaronem wrzucamy do zaroodpornego , smietane gesta mieszmy z serem utratym i zalewamy zapiekanke i do piekarnika az sie zapiecze :hyhy:
smcznego
_________________
a w moim życiu najważniejsze to ,,,,ALAN I INGA ,,,
 
 
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 9 Marzec 2005, 11:14   

Makaron z gorgonzola

Spaghetti w ilosci odpowiedniej ;)
3 zabki czosnku na osobe
lyzka gorgonzolli na osobe
lyzeczka oliwy na osobe

Makaron gotujemy al dente
ser z oliwa i wycisnietym czosnkeim laczym w miseczce
makaron odcedzony wrzuca sie znow do cieplego od wody garnka
i dodaje papke serowa
bardzo dokladnie miesza
ser powinien sie rozpuscic

bardzo dobre, pachnace i ostre :d
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
alusmi 


Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 27830
Skąd: podwawa
Wysłany: 7 Wrzesień 2005, 16:48   

Makaron z lososiem, feta i pomidorami suszonymi



ilosc na oko, niech kazdy sobie odmierzy tyle, ile chce ;)

makaron ugotowany al dente (wlasciwie to on ma byc twardy :rotfl: )
losos wedzony, plastry pokrojone drobno
pomidory suszone z oliwy pokrojone w cienkie paseczki
ser feta, kilka plastrow pokrojonych w kostke
oliwa z pomidorow
bazylia swieza az sie prosi, ja nie mialam, dalam suszona
pieprz

Wszystko polaczyc i jesc :P
Bazylia koniecznie swieza, jadlam z zielona i bylo znacznie lepsze ;)
_________________
You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe.
You take the red pill, you stay in Wonderland and I’ll show you how deep the rabbit hole goes
 
 
alusmi 


Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 27830
Skąd: podwawa
Wysłany: 29 Październik 2005, 15:32   

Lasagne ze szpinakiem



Skladniki:

platy lasagne (nie ugotowane, ani zblanszowane)
paczka mrozonego szpinaku
6 zabkow czosnku
30 dag sera zoltego

Sos beszamelowy:

50 g masla
50 g maki
½ l mleka
sol
pieprz bialy
galka muszkatolowa

Ser zetrzec na tarce, maslo rozpuscic w rondelku i nasypac make, wymieszac az wchlonie maslo. Chwile zasmazyc, dolac mleko ubijajac trzepaczka. Doprawic galka muszkatolowa, białym pieprzem i sola.

Rozmrozony szpinak przyprawic sola i pieprzem, dodac posiekany czosnek, powinien byc nieco rzadki (nie odlewac plynu po rozmrozeniu).

W naczyniu do zapiekania ułozyc warstwami:

1/ beszamel (rozprowadzony cienka warstwa)
platy lasagne
beszamel
szpinak (tez cienka warstwa)
ser
2/ platy lasagne
beszamel
szpinak
ser
3/ platy lasagne
beszamel
szpinak
ser
4/ platy
beszamel
ser

Zapiekac ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C

_________________
You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe.
You take the red pill, you stay in Wonderland and I’ll show you how deep the rabbit hole goes
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,066 sekundy. Zapytań do SQL: 10