Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Różne - słone
Autor Wiadomość
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 4 Listopad 2004, 10:53   Różne - słone

Ptysie z kurczakiem Male, pikantne ptysie wypelnione salatka z kurczaka i podawane na goraco.

Autor: bajaderka
liczba porcji: 40 malutkich ptysi

składniki
Ptysie:
1 1/4 szklanki wody
4 lyzki masla
1 szklanka mąki
szczypta soli
4 jajka
1 szklanka (100g) startego sera szwajcarskiego

Nadzienie:
2 szklanki miesa z kurczaka (moze byc gotowane lub pieczone)
3/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego
4 lyzki posiekanej cebuli
1 posiekany zabek czosnku
1 lyzeczka musztardy
1 szklanka (100g) sera szwajcarskiego
sol, pieprz do smaku
troszke zmielonej czerwonej papryki

majonez

sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzac do 200ºC. Wode z maslem zagotowac. Wsypac calosc maki od razu i energicznie mieszac na malym ogniu az masa polaczy sie w jednolite ciasto i zacznie odchodzic od scianek naczynia. Zdjac z palnika, lekko przestudzic i dodawac jajka po jednym, ciagle ubijajac po dodaniu kazdego jajka az bedzie dobrze wchloniete i masa bedzie gladka. Dodac ser i wymieszac. Ukladac lyzeczka (mozna mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac) male kopczyki na blache wylozona pergaminem. Piec 30-35 minut az beda rumiane i twarde. Podczas pieczenia nie wolno otwierac piekarnika, bo ptysie oklapna.

Nadzienie:
Wszystkie skladniki nadzienia polaczyc, dodac troche majonezu (okolo 1 lyzki, lub tyle aby tylko polaczyc nim skladniki) i wymieszac.

Obnizyc temperature piekarnika do 180ºC. Odciac czubki z lekko przestudzonych ptysi i wypelnic je masa, przykryc wierzchami i wlozyc do piekarnika na okolo 15 minut.
Podawac na cieplo.
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
pee 


Dołączyła: 11 Sie 2004
Posty: 337
Skąd: Kraków
Wysłany: 18 Lipiec 2005, 20:56   

no, coś dla koneserow, zapewniam, wali na kolana, koneserow ofkors...

Tapenada

20 dag czarnych oliwek bez pestek,
10 dag kaparów,
5 dag filetów anchois,
5-6 ząbków czosnku,
1 kieliszek koniaku,
1/2 łyżeczki do kawy ziół (w równych proporcjach: mielonych goździków, pieprzu, gałki muszkatołowej, cynamonu i imbiru),
1/2 szklanki oliwy,

ewentualnie 1 łyżeczka musztardy i sok z cytryny

Oliwki, anchois, czosnek i kapary tłuczemy w moździerzu lub miksujemy. Kiedy masa jest jednolita, dodajemy przyprawy i koniak. Następnie, mieszając łyżką, stopniowo dolewamy oliwę. Możemy dodać do smaku sok z cytryny i łyżeczkę musztardy. Tapenada może być smarowidłem do chleba, przystawką, nadzieniem w pasztecikach, sosem do makaronu i klusek, dodatkiem lub przyprawą do mięsa oraz ryb. Wyśmienita jest także zmieszana z tuńczykiem i zapieczona na grzankach...

[ Dodano: 2005-07-18, 22:39 ]
nie tylko dla kochajacych czerwone wino...

Cebule w winie

1/2 kg cebuli pokrojonej w talarki
1/2 butelki czerwonego wina
łyżeczka suszonego tymianku
30 ml oliwy
2 łyżki masła
sól, cukier
Na oliwie rozgrzanej z masłem zeszklić cebulę, lekko zrumienić.
Dodać tymianek, sól i łyżkę cukru, zamieszać. Wlać wino. Gotować powoli, czasami mieszając, aż całe wino wyparuje. Podawać do mięsa lub na grzankach.

[ Dodano: 2005-07-18, 22:42 ]
dla leniwych, co to maja kuchcika do połproduktów, znaczy meża/chłopaka/dziecko/ umiejącychnożemsięposługiwaćiniezacinac

Salsa z oliwek

zielone i czarne oliwki
czerwona drobno posiekana cebula
1 drobno posiekana żółta papryka
4 posiekane pomidory
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 ząbek czosnku posiekać
2 drobno posiekane chili
1łyżeczka soku pomarańczowego
1 łyżeczka soku z cytryny
¼ szklanki oliwy

WYMIESZAĆ
_________________
Powroty są najprzyjemniejsze.
 
 
kaaja6 

Czarownica


Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 25193
Wysłany: 23 Wrzesień 2006, 13:36   

TORTILLE

4 szklanki mąki pszennej

1 1/2 szklanki gorącej wody

5 łyżek smalcu lub margaryny

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/2 łyżeczki soli

Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Margarynę lub smalec rozpuścić, dodać do mąki. Mieszając wlewać gorącą wodę i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Podzielić na porcje i wałkować na cieniuteńkie placki. Smażyć na gorącej teflonowej patelni bez tłuszczu.
 
 
Caroline 


Dołączyła: 25 Sie 2004
Posty: 11568
Skąd: Szczecin
Wysłany: 27 Listopad 2010, 10:27   

PASZTET Z WĄTRÓBEK - wg. J. Olivera

300g miekkiego masła, 2 szalotki, 2 ząbki czosnku, 400 g wątróbek kurczaka, listki świeżej szałwii; 50 ml brandy

Rozgrzac piekarnik do 110 st. Połowę masła wstawić aby sie sklarowało - ok. 10 min. Przelać prze sitko, odstawic.
Rozgrzac na patelni oliwę, wrzucic drobno posiekane szalotki i czosnek, dusic na małym ogniu ok. 10 min, odłoyzc. Wytrzec patelnie, wrzucic wątróbki i wiekszosc listkow szałwii. SMazyc na silnym ogniu po 2-3 min z kazdej strony. Wlac na patelnie brandy, smazyc jeszcze 1 min. Przelozyc do malaksera, dodac szalotki i czosnek, zmiksowac na głądko. DOdac resztę miekkiego masła, zmiksowac. sSOlidnie przyprawic solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatoł. Przełoyzc do miseczki, połozyc na wierzchu pozostale listki szałwii, zalac sklarowanym masłem. Wstawic na 1 godz. do lodowki.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9