Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
BOZE NARODZENIE!
Autor Wiadomość
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
  Wysłany: 3 Listopad 2004, 10:21   BOZE NARODZENIE!



Piernik miodowy by Nutinka

składniki
2 jaja, 2/3 szklanki cukru, 2/3 szklanki płynnego miodu, 2/3 szklanki mocnej kawy (może być Inka - czubata łyżeczka), 1/2 szklanki oleju, 2 szklanki mąki, 3 łyżeczki przyprawy do pierników, 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodawać kolejno miód, gorącą kawę, olej.
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do pierników, dodać do płynnej masy. Delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Piec w formie keksowej wyłożonej pergaminem albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą w temperaturze 190°C około 50 minut.
Można polać polewą czekoladową.

Podane proporcje wystarczają na jedną dużą albo dwie małe keksówki

[ Dodano: 2004-11-03, 10:26 ]
Pierniczki by Aganiok

składniki
50 dag miodu (ja dodaję naturalny ale sztuczny też może być)
2 niepełne szklanki cukru
25 dag masła lub margaryny
1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
4 jaja
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1 szklanka siekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej
1/2 szklanki rodzynek
1 czubata łyżka ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
(bakalie można oczywiście zmienić wg uznania)
szczypta soli

Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się wszystkich składników. Powstałą masę wystudzić.
Do masy dodać mąkę, jaja, sól, kakao, przyprawy oraz rozpuszczoną w zimnym mleku sodę.
Rodzynki sparzyć i drobno posiekać.
Ciasto dobrze wyrobić (można to zrobić ręcznie, można też użyć melaksera), pod koniec dodać bakalie.
Ciasto (które ma w tym momencie lepką konsystencję) należy przełożyć najlepiej do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (najlepiej do chłodnej spiżarni).
Ciasto kiedy odpoczywa powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej na zwięzłą i twardawą.
Po kilku tygodniach, możemy przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto należy zagnieść, podsypując w miarę potrzeb mąką, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. i wykrawać pierniki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki i piec ok. 15 minut.
Pierniki oczywiście, jak to pierniki, zrobią się twardawe po upieczeniu. Dlatego należy je włożyć do metalowej puszki i poczekać ok. tygodnia, aż zmiękną. Uwaga: dobrze schować, bo mogą w magiczny sposób zniknąć

[ Dodano: 2004-11-03, 10:37 ]
Moja ogromna strucla jablkowa

3 opakowania ciasta francuskiego
1,5 kg jablek ( tak na oko, zeby duzy garnek wyszedl)
rodzynki
cukier
cynamon
gozdziki
jajko
platki migdalowe

Rozmrozone 2 kawalki ciasta rozkladamy na blache , tak aby szerszymi bokami sie stykaly, trzeci kladziemy w poprzech tych dwoch, po srodku ( jablka sa ciezkie w dwa by nie wytrzymaly ciezaru)
Jablka obrane i pokrojone na czastki (nie drobno, bo trzeba widziec co sie je, mus zabroniony :) ) dusimy z cukrem, gozdzikami i cynamonem, ktore sypiemy wg uznania, ja sypie duzo bo lubie slodko i pachnaca. Jablka nie moga sie rozleciec! do jablek dodajemy zalane wrzatkiem rodzynki. Wykladamy wszystko na ciasto (ale juz jak bedzie zime) i zwijamy ....Zwinieta rolade smarujemy rozbeltanym jajkiem. Do pieca na 220stopni na godzine, pod koniec mozna temperature przykrecic, zeby nie spalic gory ciasta, natomiast srodek i gruby spod dlugo sie piecze.
Po wyjeciu i ostygnieciu, lukrujemy i posypujemy grubo platkami migdalowymi.
W tamtym roku upieklam takie dwie...po dwoch dniach okruszek sie nie ostal :)

[ Dodano: 2004-11-03, 10:47 ]
Drozdzowe pierozki z makiem

ciasto:
2 szklanki maki
kostka masla lub margaryny
jajko
1 dag drozdzy
lyzka cukru
pol szklanki smietany

Drozdze nalezy rozetrzec z cukrem i lyzeczka mleka, potem, dodac wszystkie skladniki i wyrobic ciasto. Rozwalkowac na grubosc 3-4 mm i powycinac kolka.

Masa:
mak ( ja nie wiem ile, robie na oko) przetarty trzy razy, lub gotowa masa makowa
miod ( ktory zawsze dodaje nawet do gotowej masy)
pokruszone orzechy wloskie i migdaly
wszystkie skladniki dodac w takich ilosciach zeby bylo dobre, slodkie i nie suche.

Na powycinane kolka z ciasta kladziemy mase makowa i zaklejamy.
Pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut, az sie zarumienia.
Posypujemy po wyjeciu cukrem pudrem...pycha wielka

[ Dodano: 2004-11-03, 10:56 ]
Kutia pana Maklowicza

15 dag zmielonej przenicy
20 dag maku
1 laska wanilii
10 dag miodu
20 dag bakalii ew. cukier puder do smaku
100 ml slodkiej smietanki

miod wrzucamy do makutry i mieszamy z odrobina goracej wody, dodajemy mak zmielony 2 razy z mlekiem i wanilia, mieszamy i dodajemy bakalie, dodajemy zmielona przenice wyplukana z kleju ktory powstal w trakcie gotowania i wszystko mieszamy. Dodajemy smietanke i ok 2 lyzeczki cukru pudru. Wymieszac i odstawic na 1 dzien do lodowki

[ Dodano: 2004-11-03, 11:06 ]
Pstrag w galarecie

6 srednich pstragow
wywar jarzynowy
zelatyna
cytryna
platki migdalowe

Do gotujacego sie wywaru, gdy warzywa sa miekkie wrzucam oczyszczone pstragi, bez glow. Gotuje ok 10-15 minut, tak aby sie nie rozlecialy. Wyjmuje z wywaru, delkiatnie wyjmuje kregoslupy i kroje na dzwonka. Ukladam na polmisku (wbrew pozorom to nie jest duzo ryby, wychodzi jeden duzy lub dwa male polmiski) obsypuje platkami migdalowymi i ukladam plaserki cieniutkie cytryny. Wszystko zalewam czystym, wywarem z zelatyna rozrobiona wg przepisu.
Pyszne, delikatne i bardzo ladnie wygladajace danie :)
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
terenia 
I Don't Care Anymore


Dołączyła: 10 Sie 2004
Posty: 47290
Skąd: Żywiec
Wysłany: 9 Listopad 2004, 09:08   

Piernik (duża forma)
3 jajka
25 dkg miodu
50 dkg mąki
15 dkg masła
1 ½ szkl. Cukru pudru
1 szkl mleka
1 łyżka stołowa sody
2 paczki przyprawy do piernika (mniej niż 40 g, bez kakao)
½ łyżeczki cynamonu mielonego
1 starta gałka muszkatołowa
15-20 dkg bakalii oprószonych mąką

Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Sodę rozpuścić w małej ilości mleka i zostawić. Do masła wsypać mąkę na przemian z mlekiem. Miód lekko rozgrzać wsypać przyprawy, cynamon i gałkę, letnie wlać do utartej masy. Następnie wlać sodę i wymieszać. Dodać bakalie. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać lekko z ciastem (mieszać „w ósemkę”).
Formę dobrze wysmarować i oprószyć drobno tartą bułką. Włożyć do nagrzanego piekarnika (150o) piec ok. godziny.

Nugat

15 dkg orzechów (pokroić)
10 dkg cukru
10 dkg masła lub margaryny
2 jaja
3 łyżki miodu
3 wafle

Cukier, masło i miód rozpuścić, dodać orzechy – gotować ok. 10 min. Przestudzić. Do letniego dodać rozmącone całe jaja i mieszając zagotować. Smarować wafle.

Ciastka orzechowe

25 dkg mielonych orzechów włoskich
25 dkg cukru pudru
1 całe jajo
1 żółtko

Ugnieść ciasto, rozwałkować ( posmarować blat i wałek, ręce tłuszczem, żeby ciasto się nie przyklejało). Pokroić ciasto w kwadraty, posmarować lukrem. Kłaść na wysmarowaną blachę, piec aż lukier będzie lekko zrumieniony.
Lukier do pieczenia
1 białko
10 dkg cukru pudru
Utrzeć „do białości”.

Ciastka kruche różne
50 dkg mąki
25 dkg tłuszczu
15 dkg cukru pudru
2 żółtka

Przygotować ciasto kruche. Po ochłodzeniu rozwałkować je na grubość ok. 1/3 cm i wykrawać foremkami. Uwaga! Wielokrotne zagniatanie ciasta, powoduje, że ciastka są zbyt twarde! Ciastka poukładać na blasze, posmarować wodą lub roztrzepanym białkiem. Można posypać zmieszanymi z cukrem posiekanymi orzechami, lub migdałami, albo samym grubym cukrem kryształem i piec ok. 15-20 min w dobrze nagrzanym piekarniku. Ciastka można polukrować.

Sernik
75 dkg sera białego
3 jajka
10 dkg rodzynek
4 łyżki oleju
1,5 szkl. Cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny
zapach waniliowy
4 op. Herbatników

Ser zemleć. Połączyć z połową namoczonych rodzynek, pianą z białek, żółtkami, zapachem, mąką ziemniaczaną i cukrem. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Na blasze poukładać herbatniki, wyłożyć masę serową. Nakryć resztą herbatników. Ciasto piec 60 min w 180o. Polać polewą i posypać resztą rodzynek.

[ Dodano: 2004-11-09, 22:14 ]
 
 
Nika24 

Prowincjonalna Koza


Dołączyła: 15 Sie 2004
Posty: 74171
Skąd: Radom
Wysłany: 10 Listopad 2004, 18:29   

orzechy rózne
autor : bajaderka


cynamonowe migdały:

1 białko
1 łyzeczka zimnej wody
4 szklanki migdałów
1/2 szklanki cukru
łyzeczka cynamonu

bałko z cukrem i przyprawami i woda ubic lekko az sie spieni, wymieszac z migdałami, piec na blasze rozłożone jedną warstwą w ok. 150 st, przez godzinę, czasem mieszając

orzechy ostro- słodkie

2 bialka
3/4 szkl. cukry
2 łyzeczki soso worcestershire
2 łyzki słodkiej papryki
1 1/2 łyzeczki cayenne
6 łyżeczek roztopionego masła

przygotowanie - j.w.

pomaranczowo- cynamonowe orzechy
1 szklanka cukru
1/2 łyzeczki cynamonu
1/4 łyzeczki gałki muszkatołowej
2 bialka
skórka z jednej pomarańczy
pół kostki masla
2 szklanki migdałow
2 szklanki orzechów laskowych
1 szklanka włoskich

0rzechy zrumienic na blasze w 160 st. ok 20 minut czesto mieszając.
zmieszac cukier z cynamonem i gałka, ubić pianę z białka, nie bardzo sztywną dodac cukier z przyprawami, wymieszac z orzechami.
masło roztopic na blasze w piekarniku, wrzucic w to orzechy piec czesto mieszając do zrumienienia.
migdały, orzechy laskowe- łacznie koło 4-5 szklanek
_________________
amaranty
pod szarym
to kot je
róże
M.Białoszewski "Barwny ich strój"
 
 
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16 Listopad 2004, 19:09   

Pierniczki bardzo imbirowe by bajaderka

Nasze tradycyjne ciasteczka do corocznego, swiatecznego dekorowania. Nie sa to puszyste pierniczki, raczej bardziej kruche i chrupiace i bardzo korzenne. Ale swietnie nadaja sie do wycinania przeroznych ksztaltow, bo nie rosna podczas pieczenia za bardzo - swietne na ozdobne pierniczki na choinke.

składniki
1 szklanka melasy
1/2 szklanki brazowego cuckru
1/2 szklanki cukru
4 lyzeczki zmielonego imbiru
4 lyzeczki cynamonu
3/4 lyzki sody
1 kostka masla
2 jajka
6 szklanek maki

Lukier:
2 bialka
2 szklanki cukru pudru
odrobina rumu lub soku z cytryny
kolorowe barwniki (niekoniecznie)

sposób przygotowania
W rondelku mocno podgrzac melase, cukier, imbir i cynamon. Kiedy cukier sie rozpusci, dodac sode i dobrze wymieszac (masa bardzo sie spieni) i zdjac z palnika. Maslo umiescic w misce miksera, wlac goraca mase, wymieszac i lekko przestudzic. Dodac jajka po jednym ciagle ubijajac i stopniowo wsypywac make. Rozgrzac piekarnik do temperatury 165ºC. Podzielic ciasto na 3-4 czesci, kazda walkowac na zadana grubosc i wycinac dowolne ksztalty, ukladac na wylozonej pergaminem blasze. Piec w zaleznosci od grubosci ciasteczek 12-20 minut, az zmienia kolor.
Wystudzic i polukrowac.

[ Dodano: 2004-11-22, 16:45 ]
Wigilijna zupa migdalowa

25 dag luskanych migdalow
2 lyzki cukru pudru
1 torebka ryzu
1 litr mleka 2 %
2 zoltka

Ryz gotujemy na sypko. Migdaly przepuszczamy przez maszynke, zalewamy mlekiem i gotujemy wolniutko na malym ogniu, mieszajac drewniana lyzka przez ok 30 min.
Zoltka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel i wlewamy powoli do migdalowego mleka (ale nie gdy wrzeje, bo sie zrobia kluski) ryz nakladamy na talerze, zalewamy zupa.

[ Dodano: 2004-11-29, 16:29 ]
Ciasto bardzo orzechowe
przepis nutinki, wykorzystywany jako spod do tortow
ale podane osobno urzeka orzechowym aromatem
bardzo lekkie i pyszne

25 dag zmielonych orzechów włoskich,
5 dag mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
1/2 łyżeczki suszonej skórki z cytryny,
1/2 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy,
5 jajek,
szczypta soli,

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z orzechami. Wszystko delikatnie połączyć. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec 45 minut w temperaturze 190°C. Ostudzić.
Po ostudzeniu polac polewa czekoladowa, mozna udekorowac polowkami orzechow wloskich
Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm.

_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
Alka 


Dołączyła: 13 Wrz 2004
Posty: 30
Skąd: Ustanów
Wysłany: 1 Grudzień 2004, 11:35   

Śledzie na słodko
Składniki:
50 dag filetów śledziowych
2 łyżki cukru
0,25 szkl. oleju
4 łyżki octu winnego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
30 dag cebuli
10 dag rodzynek
liść laurowy
kilka ziarenek gorczycy i ziela ang.

Cebulę tniemy w piórka a następnie szklimy na gorącym oleju. Dodajemy cukier, ocet, liść, ziele i koncentrat i po wymieszaniu dokładnym dusimy ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy gorczycę i rodzynki. Jak sos stygnie to kroimy śledzie na kawałki.
Śledzie układamy w słoju przekładając je sosem i pozostawiamy w lodówce na 3 dni (mogą w niej być nawet 2 tygodnie i nic im nie jest).
 
 
Mira 



Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 98980
Skąd: Chorzów
Wysłany: 6 Grudzień 2004, 12:45   

Pierniczki by Epo

Składniki:

500 g miodu
500 g cukru
250 g margaryny lub masła
1 kg mąki
1-2 łyżki stołowe kakao
2 jajka
1 opakowanie przyprawy do pierników (może być więcej, ja dałam dwie paczki przyprawy Gellwe)
15 g sody oczyszczonej

Miód, cukier i masło wrzucamy do garnka i rozpuszczamy na wolnym
ogniu. Trochę ostudzone mieszamy z pozostałymi składnikami.
Ciasto trzeba wstawić do lodówki na 2-3 dni. Kilka godzin przed
wycinaniem wyjąć aby się ogrzało.
Rozwałkowujemy na 5 mmm, pieczemy w 180C, potem pakujemy
do puszek lub lnianych woreczków i na 2-3 tygodnie odkładamy.

[ Dodano: 2004-12-06, 17:46 ]
Pierniczki by Kotanyi

składniki:
50 dag mąki przennej pełnoziarnistej ( dałam 20 dag zwykłej i 30 pp)
1 i 1/2 łyżeczki sody
3 jajka
35 dag miodu
8 dag orzechów
8 dag skórki cytrynowej
4 łyzki oleju
pół paczki przyprawy do pierników kotanyi :d

makę mieszamy z sodą i przyprawą
2 jajka ubijamy przez 3 minuty z miodem
wszystko razem mieszamy i pakujemy do lodówki na godzine
potem wałkujemy ciasto na 1 cm grubości i wycinamy pierniki
smarujemy jajkiem i pieczemy na naoliwionej blasze parę minut

ja je potem lukrowałam, spakowałam do puszki z jabłkiem i dziś były pożerane w pracy przez moje koleżanki
polecam :mikolaj:
_________________
 
 
jo_lina 
czary mary :66:


Dołączyła: 02 Sie 2004
Posty: 17006
Skąd: Łódź
Wysłany: 9 Grudzień 2004, 16:51   



TORCIK MAKOWY NA KRUCHYM SPODZIE

Ciasto:
125 g masła lub margaryny
250 g mąki
1-2 łyżki cukru pudru
jajko
sól
masło do formy

Masa makowa:
1 / 2 kg maku
4 łyżki masła
2 winne jabłka
szklanka cukru
cukier waniliowy
1 / 2 szklanki bakalii

Do dekoracji:
2 polewy czekoladowe
80 g płatków migdałowych
srebrne kuleczki do dekoracji
gotowe kwiatki czekoladowe

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Formę wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto i nakłuć je widelcem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Mak dokładnie opłukać. Zalać wrzącą wodą lub mlekiem. Gotować ok. 30 minut. Osączyć na gęstym sicie \. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Przełożyć do rondelka z rozpuszczonym masłem, chwilę smażyć, mieszając. Wystudzić.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z bakaliami.
Jabłka i żółtka połączyć z makiem. Dodać pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Masę rozłożyć na podpieczonym spodzie. Tort ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 25 minut.
Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni. Polewę czekoladową przyrządzić według przepisu. Ciepłą posmarować wierzch i boki tortu – boki posypać także płatkami migdałów. Ciasto wstawić do lodówki, by polewa zastygła.
Wierzch tortu udekorować czekoladowymi kwiatkami i srebrnymi kuleczkami.

Źródło: Claudia – grudzień 2004
_________________
Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże. Pearl Buck
 
 
Mira 



Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 98980
Skąd: Chorzów
Wysłany: 10 Grudzień 2004, 09:30   

Wigilijne śledzie w cieście naleśnikowym

kupujemy śledzie solone i moczymy je co najmniej przez noc
następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe nieco gęstsze niż zwykle (mąka, mleko, jajka, sól)
śledzie maczamy sledzie w cieście i smażymy z obu stron
śledzie można potem przełozyć do piekarnika, żeby nie wystygły
najlepsze z kapustą z grzybami :d

Wesołych Świąt !!
_________________
 
 
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16 Grudzień 2004, 18:22   

Lukrowane serca


1 kg maki
szczypta soli
3 lyzeczki proszku do pieczenia
250 g cukru pudru
3 opakowania cukru wanilia-burbon (moze byc sam waniliowy- przypis tlumacza ;) )
2 tyzki cynamonu
skorka z dwoch pomarancz
600 g masla
2 zoltka
1 jajko

lukier:
350g cukru pudru
2 bialka
1 lyzka soku z cytryny

Make, sol, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, cynamon, skorka pomaranczowa - wszystko razem wymieszac
Maslo polaczyc z zoltkami i jajkiem-rozbic na mase i polaczyc z reszta skladnikow
Wstawic do lodowki na godzine
Po godzinie wyjac i rozwalkowac ciasto tak aby mialo 5 mm, powycinac serca
Piec 15 minut (az beda zlote) w 190 stopniach
lukier: ubic bialka , polaczyc z reszta skladnikow i polukrowac wystudzone serca
jak zastygnie pisakiem spozywczym malowac wzory.

[ Dodano: 2004-12-17, 11:42 ]
Makowiec japoński

składniki:
6 jaj, 1 szklanka cukru, 7 łyżek kaszy manny, 2 szklanki utartych jabłek, 1 lub 2 puchy masy makowej (w zależności od potrzeb), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek migdałowy, 1/2 kostki masła, ew. bakalie, bułka tarta do wysypania blachy.

a robi się tak:
Do maku dodać żółtka, cukier, masło, jabłka, kaszkę manną, proszek, olejek, bakalie (morele i migdały pocięte na drobno) i wymieszać.
Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z całą masą. Blachę posmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec 45 minut do 1 godziny. Nastawić piekarnik na 5 (nie wiem ile to stopni). Można swobodnie zaglądać do piekarnika, by sprawdzić czy jest mięciutki-nic mu się nie stanie

Można polać polewą (czekoladowa najbardziej wskazana).

[ Dodano: 2004-12-17, 12:34 ]
Makowiec z cynamonem pachnacy swietami by nutella (WZ)

ciasto:
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 8 żółtek, 4 białka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa:
- 1 szkl. maku
- 1/4 szkl. mleka
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- zapach migdałowy (1 łyżka)
- pół łyżeczki cynamonu, 2 szczypty goździków
- po 50 g rodzynek i skórki pomarańczowej

1. Mak zalać wrzątkiem i gotować 20 min., odcedzić, zmielić 2 razy.
2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, dodać do maku. Dodać też miód, zapach migdałowy, bakalie i przyprawy. Masę zagotować i ostudzić.
3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w prostokątnej blasze wyłożonej papierem 10-12 min. w 180 stopniach.
4. Biszkopt posmarować masą i zwinąć roladę. Chłodzić 2 godziny. Posypać cukrem pudrem.


Makowiec z jablkiem by nutella (WZ)

500 g maku
- 5 jajek
- 1 mleka 3,2%
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 9 łyżek kaszy manny
- 6 sporych jabłek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki cukru pudru
- 300 g surowej masy marcepanowej

1. Mak zalać mlekiem i moczyć 2 godziny następnie zagotować i gotować na małym ogniu 10 min. Odcedzić, ostudzić i zmielić 2 razy.
2. Masło stopić, dodać jabłka starte na tarce o dużych oczkach, żółtka utarte z cukrem i mak- wszystko wymieszać. Dodać bakalie, kaszę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek- delikatnie wymieszać.
3. Masę nałożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tortownicy. Piec 60 min. w 160 stopniach.
4. Marcepan rozwałkować na stolnicy opruszonej cukrem pudrem, otworzyć tortownicę, rozłożyć na cieście (także na bokach) i piec kolejne 60 minut.

Makowiec z jablkami przepis by Wkn (WZ)
2 szklanki maku
4 jajka
szklanka cukru
pół kostki masła
1 i 1/2 jabłka
6 łyżek kaszy manny
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki rodzynek
orzechy, migdały
kilka kropli aromatu pomarańczowego
biała polewa
szklanka mleka
woda

Mak zalać szklanką mleka wymieszaną z wodą, gotować pół godzinki, a następnie osączyć i zmielić. Jeżeli macie odpowiedni sprzęt, to nie moczcie maku, zmielcie go na sucho :)
Masło ukręcić z cukrem i żółtkami. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Masę maślaną połaczyć z makiem, jabłkami, kaszą, proszkiem, aromatem i bakaliami. Na koniec delikatnie wymieszać z ubita na sztywno pianą z białek.
Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem podłużnej, keksowej blaszki i piec około 50 minut w 200 stopniach.
Kiedy ciasto ostygnie odkroić jego brzegi od blachy i ostrożnie wyjąć na talerz, uważając, żeby się nie porozrywało. Polać białą polewą.
Długo zachowuje świeżość.

_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
snoo 

Etatowy leń... ;)

Dołączyła: 31 Paź 2004
Posty: 9766
Skąd: Poznań
Wysłany: 18 Grudzień 2004, 22:13   

Znalazlam fajny przepis na stronce polki.pl, stwierdzialam, ze wkleje, tym bardziej, ze jest jak najbardziej MM :hyhy:

Roladki z musztardąSkładniki:
- 2 cebule
- 2 łyżki musztardy
- pieprz
- 5 płatów śledziowych
- 2 małe korniszony
- 1 marchewka
- kawałek pora, biała część
- oliwa z oliwek

Cebulę obrać, pokroić w piórka, wymieszać z musztardą, przyprawić pieprzem do smaku,
płaty śledziowe przekroić wzdłuż na pół,
na środku każdego położyć kilka piórek cebuli, kawałek korniszona i marchewki, zwinąć, spiąć wykałaczką, roladki ułożyć na półmisku, udekorować kawałkami pora, obficie skropić oliwą z oliwek.

Wydaje mi sie, ze do tluszczowych mozna go zaliczyc..? :niepewny: :]
_________________
=> POMÓŻ DZIECIOM :tak:

Nie jestem leniwa, tylko kinetycznie pasywna... ;)
 
 
terenia 
I Don't Care Anymore


Dołączyła: 10 Sie 2004
Posty: 47290
Skąd: Żywiec
Wysłany: 20 Grudzień 2004, 10:26   

Piernik piwny

składniki
50 dag mąki
szklanka płynnego miodu [25 dag]
4 jaja
10 dag masła lub margaryny
szklanka cukru
2/3 szklanki mocnego jasnego piwa
łyżeczka mąki ziemniaczanej
po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
płaska łyżka przyprawy do pierników
garść siekanych orzechów

sposób przygotowania
Margarynę utrzeć z jajkami i trzema łyżkami cukru za pomocą miksera na puszystą masę
Do tego dodawać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, cukier, miód i piwo
Dokładnie wymieszać, dodać posiekane orzechy i oprószone mąką ziemniaczaną.

Przełozyć do keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Polać polewą, można przełożyć dżemem.

[ Dodano: 2004-12-20, 10:27 ]
Bajaderkowa krajanka marcepanowa
Ciasto:
3 1/3 szklanki maki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka cynamonu
1 lyzeczka kardamonu
1 lyzeczka iimbiru
po 1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej i zmielonych gozdzikow
po 1/4 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego
szczypta soli
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masla
1 jajko
drobno posiekane orzechy, skorka pomaranczowa
225g pasty migdalowej
1/2 szklanki cukru
2 zoltka
1/3 szlanki maki
1 lyzka mleka
po 1 lyzce soku pomaranczowego i cytrynowego
1 lyzeczka olejku migdalowego
powidla sliwkowe
Lulier koniakowy:
1 szklanka cukru pudru
3 lyzki koniaku
Marcepan:
Paste migdalowa rozetrzec z cukrem, dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac.
Rozgrzac piekarnik do temperatury 180ºC. Make przesiac z proszkiem, soda i sola, dodac posiekane orzechy i skorke.
Miod, cukier i maslo rozgrzac dosc mocno (ale nie zagotowac) w duzym rondlu, dodac przyprawy korzenne, wymieszac. Dodawac stopniowo make ciagle mieszajac az ciasto zacznie odchodzic od scianek rondla. Zdjac z palnika i lekko przesudzic, dodac jajko i wymieszac.
Przelozyc ciasto na stolnice i lekko wyrobic podsypujac maka w razie koniecznosci. Jeszcze cieple podzielic na dwie czesci - kazda rozwalkowac na prostokat wielkosci 33 x 20 cm, przeniesc jeden placek na plaska blache wylozona pergaminem. Zostawiajac 1 cm margines rozsmarowac na ciescie mase marcepanowa (mozna posypac rodzynkami jezeli ktos lubi), na marcepanie rozprowadzic rowna warstwa powidla. Przykryc druga czescia ciasta, dobrze zlepic brzegi i piec okolo 25-30 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic i jeszcze cieple polukrowac.
Zostawic odkryte na cala noc. Pokroic na male kwadraciki, przechowywac w szczelnej puszce w warstwach przelozonych pergaminem.

Lukier:
Utrzec cukier z koniakiem na jednolita mase. Zamiast lukru koniakowego mozna uzyc dowolnego, ulubionego lukru
 
 
Bahus 


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 292
Skąd: Poznań
  Wysłany: 20 Grudzień 2004, 16:42   WIGILIA

Śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym

6 płatów śledziowych a la matjas,
3 nieduże ogórki kiszone,
2 średnie cebule,
1 twarde jabłko,
10 dag zielonego groszku konserwowego,
100 ml gęstej kwaśnej śmietany,
50 ml majonezu.

Śledzie wymoczyć przez 2 godz w zimnej wodzie. Osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Ogórki i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Powyższe składniki połączyć, dodać osączony z zalewy groszek i majonez wymieszany ze śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na min 2 godz.

Śledź siekany po żydowsku.

50 dag filetów śledziowych a la matias,
3 średnie cebule,
4 jajka,
4 łyżki oliwy z oliwek,
10 ml octu
2 łyżki cukru.

Filety namoczyć na 1/2 godz w dużej ilości zimnej wody. Osączyć i osuszyć. Drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Dodać oliwę, cukier i ocet. Dokładnie wymieszać. Podawać jako przekąskę z biały pieczywem.

Śledzie w panierce owsianej z sosem musztardowym

4 zielone śledzie (młode)
1 filiżankamleka,
8 łyżek mąki owsianej,
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
5 łyżek tłuszczu do smażenia
na sos:
3 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1/4 l mleka,
1 łyżka średnioostrej musztardy,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 szczypty soli,
szczypta pieprzu,
szczypta cukru

W garnku na sos roztopić masło. Wsypać mąkę i mieszać, aż powstanie gładka masa. Nie przerywając mieszania, wlać mleko i gotować 5 min. na małym ogniu. Połączyć sos z musztardą i doprawić sokiem z cytryny, solą pieprzem i cukrem. Sos trzymać w ciepłym miejscu. Śledzie zanurzyć kolejno w mleku, obtaczać w mące owsianej i posypywać solą i pieprzem. Na dużej patelni roztopić tłuszcz smażyć śledzie z każdej strony 5 minut. Ułożyć śledzie na podgrzanym półmisku. Osobno podać sos musztardowy.

Śledzie w cytrynie

8 filetów z matiasów,
25 ml oleju słonecznikowego,
2 cytryny.

Matiasy umyć, osączyć. Pokroić na 2 cm kawalki. Cytrynę sparzyć, możliwie najcieniej obrać. Skórkę pokroić w paseczki. Śledzie włożyć do słoika, przekładając każdą warstwę wiórkami ze skórki z cytryny i skrapiając obficie cytrynowym sokiem. Zalać olejem. Wstawić do lodówki na 2-3 dni. Śledzie można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Karp w ziołowej panierce

1.5 kg karpia
po łyżce pokruszonego rozmarynu i kolendry
2 łyżki posiekanej natki
1 łyżka masła
2 cytryny
sól, pieprz

Zioła wymieszać (połowę natki zostawić). Sprawioną rybę umyć z zewnątrz i w środku. Posolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, obłożyć mieszanką ziół, odstawić na godzinę do lodówki. Kawałek folii aluminiowej posmarować masłem, ułożyć rybę. Rozłożyć resztę masła, zawinąć folię. Wstawić do rozgrzanego do 200 °C piekarnika. Po 30 minutach pieczenia rozchylić folię, by ryba się zrumieniła. Gotową wyjąć na półmisek, posypać odłożoną natką i startą na tarce skórką z cytryny. Udekorować plasterkami cytryny i kawałkami skórki oraz zieloną sałatą.

Karp ze śliwkami

1 kg karpia,
25 dag mrożonych śliwek,
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,
3 - 4 łyżki oliwy,
łyżka mąki,
cynamon, goździki, imbir,
sok z cytryny,
sól, pieprz.

Oczyszczonego i sprawionego karpia umyć, pokroić na dzwonka, posolić, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. śliwki opłukać, wydrylować i zmiksować z winem i przyprawami. Rybę obtoczyć w mące, zrumienić na oliwie z obu stron. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiec. Podawać z ziemniakami z wody i surówką z cykorii.

Łazanki z kwaszoną kapustą

40 dag makaronu łazanek
50 dag kapusty kwaszonej
3 dag grzybów suszonych,
8 dag cebuli,
2 dag mąki,
5 dag tłuszczu,
pieprz i sól do smaku

Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Kapustę pokroić, zalać wywarem z grzybów, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i dalej gotować pod przykryciem. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć nie rumieniąc, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z odcedzoną kapustą i łazankami oraz posiekanymi grzybami, doprawić do smaku przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką, zapiec.

Ziemniaki pieczone w sezamowej panierce

8-10 ziemniaków,
2 jajka,
2 łyżki masła,
mąka bułka tarta,
2 łyżki nasion sezamu,
sól i pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać, posypać solą i pieprzem. panierować w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Stopić tłuszcz w brytfance, ułożyć ziemniaki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec na rumiano, kilka razy obracając w czasie pieczenia. Podawać do smażonych i pieczonych ryb.


Wigilijna zupa migdałowa

15 dag białych warzyw (seler, korzeń pietruszki, por),
20 dag płatków migdałowych,
10 dag masla,
1 łyżka mąki,
50 ml białego wytrawnego wina,
150 ml śmietany kremówki.

Warzywa oczyścić, umyć, obrać i drobno pokroić. Podsmażyć na maśle razem z płatkami migdałowymi. Oprószyć mąką, zasmażyć na jasno złoty kolor. Warzywa i migdały zalać czteroma szklankami wody, gotować 1 godz. na wolnym ogniu. Zupę przestudzić, zmiksować, wymieszać ze śmietaną i winem. Przed podaniem podgrzać. Można podawać z ryżem ugotowany na sypko, połączonym z zupą.


Zupa węgierskich mnichów

1 karp (1,2 kg)
1,5 l wywaru z warzyw (może być z kostki)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki tartej bułki
1 łyżka mąki
150 ml gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżki masła
sól i pieprz do smaku Rybę oczyścić i wyfiletować.

Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Dodać tartą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Całość przesmażyć na maśle. (ok. 5 min). Zalać wywarem z warzyw. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Do zupy dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Można podawać z kluseczkami półfrancuskimi


Wigilijna moczka piernikowa

4 szklanki kompotu wieloowocowego,
5 dag płatków migdałowych,
3 dag luskanych orzechów laskowych,
5 dag rodzynek,
3 dag łuskanych orzechów włoskich,
5 dag suszonych moreli,
10 dag suszonych śliwek,
10 dag suszonych jablek,
20 dag piernika,
1 mandarynka,
4 dag czekolady deserowej,
sok z 1/2 cytryny.

Piernik pokruszyć, zxalać zimną wodą, odstawić. Kompot (wraz z owocami) wlać do garnka i mocno podgrzać lecz nie zagotować. Dodać bakalie oraz pokrojone suszone owoce. Gotować pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż owoce będą zupełnie miękkie. Piernik przetrzeć przez sitko, dodać do kompotu. Gotować jeszcze 15 min ( od czasu do casu zamieszać). Wrzucić kawałki czekolady, wlać sok z cytryny. Orzed samym podaniem dodać cząstki mandarynek.


Łamańce z bakaliami i miodowym sosem

25 dag mąki,
2 jajka,
10 dag rodzynków,
10 dag posiekanych migdałów,
20 dag płynnego miodu,
1 łyżka maku,
2 gożdziki,
szczypta cynamonu,
sól.

Z mąki, jajek, odrobiny soli i niedużej ilości gorącej wody wyrobić gładkie ciasto makaronowe. Rozwałkować je na cienkie placki, pozostawić do wyschnięcia. Suche placki połamać na nieregularne kawałki, ugotować w lekko osolonym wrzątku. Miód zagotować z bakaliami i przyprawami. Dodać do osączonych łamńców makaronowych, wymieszać. Przełożyć do salaterki, przed podaniem po wierzchu posypać makiem.

Bahus
_________________
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Galeria 'Się porobiło'
 
 
gosiowo 


Dołączyła: 01 Sie 2004
Posty: 82762
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26 Grudzień 2004, 07:59   

Makowiec bez ciasta

pol kilograma maku zagotowalam w mleku, ostudzilam i zmielilam 3 razy w maszynce do miesa
5 jajek, pol kostki masla, pol szklanki cukru utarlam ze sobaw mikserze, maslo wczesniej duzo wyjelam z lodowki zeby bylo miekkie
4 jablka obralam i starlam na tarce z duzymi oczkami
wszystko ze soba wymieszalam
dosypalam 2 lyzeczki proszku do pieczenia i pol szklanki maki i dolozylam 2 lychy miodu
na koniec dorzucilam rodzynki namoczone wczesniej
wymieszalam dokladnie i wszystko przelalam do dwoch blaszek
i pieklam ponad godzine w temperaturze do 200 stopni
moj piecyk nie utrzymuje stalej wiec nie powiem dokladnie :d

no i efekt koncowy


ciasto mozna polac polewa na przyklad czekoladowa i udekorowac orzechami albo migdalami
najsmaczniejsze jest na 2 dzien

i to najlepszy makowiec jaki w zyciu jadlam :d
_________________
Jestem sobie mały miś, gruby miś ... jestem sobie mały miś, śmieszny miś...
 
 
anik 



Dołączyła: 16 Sie 2004
Posty: 64585
Skąd: prosiaczkowo city
Wysłany: 2 Grudzień 2005, 14:33   

Pierniczki

skladniki: (to jest na cala, porcje ale ja robilam z polowy i wyszlo ok 160 pierniczkow)

2kg maki pszennej
ok 1kg cukru
1 miod (~500g)
8-10 zoltek
2 masła lub ew. margaryny
5 dkg kakao
2 paczki przypraw piernikowych (ja dalam 2 paczki do polowy porcji, bo lubie mocno korzenne)
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody

przygotowanie:

tluszcz, cukier, miod i kakao roztopic. do maki dodac przyprawy proszek sode i zoltka oraz roztopiona schlodzona mase. wyrobic, wykrawac i piec ok 10 minut w temp 160-170 stopni.

ozdobic lukrem, migdalami i czym kto lubi :0

_________________
jeszcze w zielone gramy
Kuba 20.06.2010
Tymo 13.10.2014
 
 
anya 


Dołączyła: 06 Maj 2005
Posty: 34310
Skąd: posen
Wysłany: 4 Grudzień 2005, 14:09   

Piernik po staropolsku na miodzie

składniki:
250g masła
0,5 szkl mleka
3 jajka
1 kg mąki pszennej
500g miodu
1,5 szkl cukru
3 łyżeczki sody
3 łyżeczki przyprawy korzennej
3 łyzki skórki pomarańczowej
150g orzechów zmielonych
słoik powideł sliwkowych

Cukier z masłem rozpuścić w garnku i dodać miód. Ostudzić w łaźni wodnej.
Sode rozpuscic w mleku. Miód z cukrem, i masłem przełozyc do miski i dodać do tego sodę z mlekiem, jajka i stopniowo wsypywać mąke. Nastepnie dodac orzechy zmielone i przyprawe korzenną. Mase przełożyc do kamionkowego garnka o odłożyć na 2 tugodnie na balkon. Formę wysmarować masłem i posypac mąką, wyłożyć ciasto i piec ok 50-50 minut w 160-170 stopniach.
Powidła sliwkowe podgrzać w garnuszku. Piernik upieczony wyjąć z blaszki i przekroić na pól(w poprzek, nie wzdłuż), przełożyc powidłami i obsmarowac nimi dookoła. POlac polewa czekoladową i odstawić do ostygnięcia :) .
Mozna tez pominąć powidła i zrobić pierniczki :)
smacznego :) [/b]
_________________
bolly/kolly/tolly mnie
Raqs Sharki
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,123 sekundy. Zapytań do SQL: 10