Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Kuchnia rosyjska
Autor Wiadomość
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
  Wysłany: 17 Listopad 2004, 09:42   Kuchnia rosyjska

Barszcz moskiewski

Mięso z kością i szynkę zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, posolić i ugotować wywar. Mięso i szynkę wyjąć i pokroić na kawałki. Pokrojone w paski buraki, poszatkowaną kapustę i cebulę dusić na maśle z dodatkiem niewielkiej ilości wywaru ok. 15 - 20 min. Następnie całość dodać do wywaru razem z pokrojonym mięsem i gotować przez 40 min. Wlać sok z buraków i doprowadzić do wrzenia. Do podanego na talerzu barszczu dodać śmietanę i posypać koperkiem.
Składniki:
400 g mięsa z kością, 200g szynki, 2-3 średnie buraki, 1/4 główki poszatkowanej kapusty, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1/2 szklanki soku z buraków, 1/2 szklanki śmietany, sól, 3-4 ziarna Ziela angielskiego, 1 Liść laurowy, Koperek.

Boef Strogonof
Mięso pokroić w cienkie paski i obtoczyć w mące. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Gdy cebula się zrumieni dodać mięso i obsmażyć na dość dużym ogniu. Dodać bulion, śmietanę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i posolić do smaku. Całość dusić ok. 10 min. Podawać z bułką lub smażonymi ziemniakami.
Składniki:
500 g polędwicy wołowej, 2 średnie cebule, 2-3 stołowe łyżki masła, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2/3 szklanki 22% śmietany, 1,5 szklanki bulionu, mąka pszenna, sól, 1 łyżeczka Ostrej papryki, 1/2 łyżeczki Pieprzu czarnego mielonego

Mintaj w smietanie z ziemniakami
Filety opłukać, pokroić na duże kawalki, skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Pokrojoną w kostkę cebulę dusić przez chwilę na maśle, dodać obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, a następnie dodać kawałki ryby. Wszystko razem dusić przez 5 min. stale mieszając. Następnie zalać wodą, dodać wino, przyprawę i gotować przez 20 min. Filety wyjąć, trzymać w cieple. Mąkę rozrobić w zimnej wodzie, dodać do sosu, gotować jeszcze 8 min. Na koniec wymieszać ze śmietaną i koperkiem oraz doprawić solą i pieprzem. Rybę podawać polana sosem.
Składniki:
1 kg filetów z mintaja, 250g ziemniaków, 40g masła, 30g mąki, 2 małe cebule, 125g kwaśnej śmietany, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1/2 szklanki wody, 1 łyżka soku z cytryny, sól ,1/2 łyżeczki Pieprzu czarnego mielonego, 2 łyżki Koperku

Pikantny gulasz rybny
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko razem zrumienić. Wlać 2 szklanki wody, dodać Warzywko, przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu. Doprawić papryką, cukrem i sokiem z cytryny. Do gotującego się sosu włożyć podzieloną na kawałki rybę i gotować na małym ogniu ok. 15 min. Podawać z chlebem.
Składniki
1 kg filetów rybnych, 50 g wędzonego boczku, 1 cebula, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, cukier, 1 łyżka Warzywka, Papryka ostra

Soljanka
Mięso i kości zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, posolić i ugotować wywar. Przecedzić przez sitko. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać koncentrat pomidorowy i dusić kilka minut pod przykryciem. Ogórki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę i ogórki wrzucić do wrzącego wywaru i ponownie doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać pokrojone mięso z wywaru, kapary, oliwki i pozostałe kawałki mięs. Gotować 5-10 min. Do podanej na talerzu solianki dodać śmietanę i kawałki cytryny obranej ze skórki.
Składniki:
400g mięsa ( na rosół), 150g kości, 200g różnych, gotowanych lub smażonych kawałków mięsa, podrobów lub wędlin, 2 cebule, 3 ogórki kiszone, 5 zielonych oliwek, 10 czarnych oliwek 1 stołowa łyżka kaparów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1łyżka masła, 2 łyżki śmietany, 4 plasterki cytryny, sól, 3-4 ziarna Ziela angielskiego, 1 Liść laurowy.

Zupa rybna-uha
Rybę włożyć do garnka, zalać 2,5 litra zimnej wody, dodać liście laurowe, pieprz i zagotować. Po zebraniu piany dodać Warzywko, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować jeszcze 20 min. Gotową zupę podawać posypaną natką pietruszki.
Składniki
1 kg ryby, 400-500g ziemniaków 1 łyżka Warzywka, 2 Liście laurowe, 3 ziarenka Pieprzu czarnego, Natka pietruszki.

Kerm brulee
Śmietanki wlać do garnka i dodać rozciętą na pół laskę wanilii. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Przykryć i odstawić. Do rondla z grubym dnem wbić żółtka, wsypać cukier puder i ubijać przez 5 min. Cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlać gorącą śmietankę, postawić na maleńkim ogniu i ubijać gęsty krem przez 10 min. (uważać aby temp. nie przekroczyła 80° C). Do 6-8 foremek wlać krem. Foremki przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150° C. Piec przez 30-40 minut, aż krem się lekko zetnie. Wystudzić. Przed podaniem posypać 8 milimetrową warstwą cukru i zapiekać, aż cukier roztopi się i nabierze karmelowej barwy.
Podawać na zimno ze świeżymi owocami lub musem owocowym.
Składniki:
1 laska Wanilii, 3 szklanki śmietanki UHT 36%, 1 szklanka śmietanki UHT 12%, 8 żółtek, ½ szkl. cukru pudru, 1/3 szkl. cukru.

Kurczak po kaukasku
Kurczaka na części. Warzywa pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, obsmażyć na nim kawałki kurczaka. Dodać warzywa i mieszając, smażyć razem z mięsem ok.10 min. Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. Do garnka z kurczakiem dodać Warzywko, pieprz i liście, dolać 1 litr wody i wsypać umyty ryż. Potrawę dusić pod przykryciem w piekarniku około 1 godziny. Ogórek marynowany drobno pokroić i przed podaniem dodać razem z kwaśną śmietaną do potrawy.
Składniki
1 kuczak (ok. 1,5 kg), 2 cebule, 1 marchewka, 1 mały seler, 150 g ogórków, 4 łyżki oleju, 1/2 szkl. ryżu, marynowany ogórek, 4 łyżki kwaśnej smietany, 1 łyżka Warzywka, Pieprz czarny, 2 Liście laurowe.

Bliny
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i mąkę. Rozrobic na leiste ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 2h w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie dodać rozpuszczone masło, jaja i sól. Smażyć na b. małym ogniu bez dodatkowego tłuszczu.
Blinypodaje się z sosem grzybowym lub bita smietana i kawiorem
Skladniki:40 dkg mąki,1/2 l mleka,3 dkg cukru,4 dkg masła,2 jaja,3 dkg drożdży,sól
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9