Forum Zuzla Strona Główna Forum Zuzla


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Kochani Użytkownicy,

forum jest w nowym miejscu, adres poniżej.

Odświeżyliśmy się trochę, zmieniliśmy silnik forum, uprościliśmy nazwę forum i dopasowaliśmy ją do tematyki ;)
Odrzuciliśmy działy dietowe w których nic się nie działo.

Czy moje konto i posty zostały przeniesione?
Tak, ale trzeba zresetować hasło używając opcji Zalogun -> Nie pamiętam hasła, oraz ustawić nowy awatar.

Nowe forum znajduje się pod adresem: chlorkownia.pl

Miłego pisania!



Poprzedni temat «» Następny temat
Kuchnia wegierska
Autor Wiadomość
Nigra 



Dołączyła: 20 Sie 2004
Posty: 82322
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17 Listopad 2004, 09:52   Kuchnia wegierska

Papryka faszerowana na ostro
Kukurydzę, szczypiorek, cebule i jajka pokrojone w kostkę wymieszać. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić mieszanką Grill Pikantny i solą. Papryki przekroić na pół i usunąć nasiona. Połówki napełnić farszem, posypać serem. Piec ok. 20 min.
Podawać polane jogurtem przyprawionym solą i pieprzem.
Składniki:
4 papryki, 4 łyżki kukurydzy z puszki, 3 pomidory, 2 cebule, 3 jajka na twardo, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, 20 dag startego żółtego sera, 200 ml jogurtu naturalnego, sól , papryka slodka, papryka ostra, mozna dodac gotowej przyprawy do mies, Pieprz czarny mielony.

Bogracgulyas (bogracz)
Pokrojoną w kostkę wołowinę podsmażyć. Posiekaną cebulę zrumienić. Oba składniki połączyć, dodać kminek, czosnek, posiekane pomidory bez skórki, pokrojone w paski papryki i Przyprawę do gulaszu. Dolać ½ szklanki wody i dusić ok. półtorej godziny. W mierę potrzeby sos uzupełnić wodą. Gdy mięso jest miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kluseczki i przecier oraz 1,5 szklanki wody. Gotować ok. pół godziny. Podawać z chlebem.
Kluseczki: zagnieść ciasto tak, aby nie przylegało do dłoni. Formować małe kuleczki i wrzucaćna wrzącą wodę. Gotować ok. 10 min.
Składniki:
Kluseczki: 5 łyżek mąki, 2-3 łyżki wody.
2 łyżki oleju. 70 dag wołowiny, 10 dag smalcu, 2 duże cebule, 2 pomidory, 2 papryki, 80 dag ziemniaków, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka Czosnku granulowanego, 2 łyżki Przyprawy do gulaszu-gotowa, albo wlasna mieszanaka, ½ łyżeczki Kminku.

Cygański kociołek
Kabaczek lub ogórek umyć, obrać, oczyścić, pokroić w kostkę. Papryki i pieczarki umyć, oczyścić. Papryki pokroić w szerokie paski, pieczarki w grube plastry. Pomidory umyć, pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Ziemniaki obrać, umyć. Mięso i ziemniaki pokroić w równą kostkę. Olej mocno rozgrzać w kociołku, wrzucić cebulę, zeszklić. Włożyć ziemniaki i paprykę. Chwilę smażyć mieszając. Dodać pieczarki. Wlać bulion i dusić ok. 5 - 7 min., dodać mięso, kabaczek i przyprawy. Wszystko dusić przez 20 min. Pod koniec duszenia dodać pomidory lub koncentrat do smaku. Wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Składniki:
Kabaczek lub ogórek, 4 strąki czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 2 ziemniaki, 100 g pieczarek, 2 cebule, 5 - 6 pomidorów (lub koncentrat pomidorowy), łyżeczka cukru, 300 g gotowanego mięsa (lub wołowiny z rosołu), 2 łyżki oleju, sól, szklanka bulionu, Ziele angielskie, Liście laurowe, Cząber, Pieprz czarny mielony, Natka pietruszki

Gulasz rybny
Rybę odfiletować, oczyścić z płetw i ości. Filety pokroić na kawałki. Włoszczyznę, cebulę i pieczarki pokroić w drobne słupki. Do warzyw dodać 1/3 szklanki wody, rybę i przyprawy. Dusić do miękkości na małym ogniu (około 15 minut). Mąkę połączyć ze śmietaną i wlać do gulaszu. Zagotować, od czasu do czasu mieszając. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Składniki:
700 g ryb słodkowodnych (np.: leszcz, karaś, płotka), włoszczyzna, 2 cebule, 150 g pieczarek, 4 łyżki oleju, ½ szklanki śmietany, 1 łyżka mąki pszennej, ¼ łyżeczki soli, 1 łyżeczka Majeranku, szczypta Gałki muszkatołowej, szczypta Pieprzu czarnego mielonego, ¼ łyżeczki Imbiru

Leczo
Paprykę umyć, pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w plasterki. Na patelni podsmażyć cebulę z bekonem, następnie przełożyć do rondla. Dodać zieloną paprykę i pomidory, podlać szklanką wody. W trakcie duszenia dodać mieloną paprykę i sól. Dusić aż składniki będą miękkie.
Składniki:
1,5 kg zielonej papryki, 1 kg pomidorów, 1 kg cebuli, 30 dag wędzonego bekonu pokrojonego w kostkę, sól, olej, 2 łyżeczki Słodkiej papryki, 1 łyżeczka Ostrej papryki

Paprykarz
Mięso pokroić w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać mięso i 2 łyżki wody. Posolić i dusić około 10 minut. W tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić, zaś paprykę pociąć w cienkie paseczki. Pomidory i paprykę dodać do mięsa i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż będzie ono miękkie. Następnie śmietanę wymieszaną z mąką wlać do mięsa i zagotować. Doprawić do smaku solą i słodką papryką. Paprykarz podawać z ryżem posypanym natką pietruszki.
Składniki:
600 g łopatki cielęcej, 2 czerwone papryki, 2 pomidory, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 2 cebule, 1 płaska łyżka mąki, 2 łyżki wody, sól, olej do smażenia, 1/2 łyżeczki Papryki słodkiej.

Paprykarz ze szczupaka
Szczupaka pokroić w dużą kostkę, wyjąć ości , posolić i odstawić na 30 min. Cebule drobno pokroić, poddusić na maśle, a gdy zmiękną, dodać mąkę i lekko podsmażyć. Dolać wody, aby powstał rzadki sos. Włożyć pokrojonego szczupaka, dodać paprykę, imbir oraz pokrojone pomidory bez skórki i gotować przez 10 min. Zalać śmietaną i dusić na małym ogniu ok. 20 min (nie doprowadzić do wrzenia). Paprykarz podawać z kładzionymi kluseczkami.
Składniki:
800 g szczupaka, 2 cebule, 2 pomidory, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 3/4 szklanki kwaśnej śmietany, sól , 1/2 łyżeczki Papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka Imbiru mielonego.
_________________
Nigra w kuchni
Jestem jak wino, leżakuję...
7 życzeń 7 kotów 7 dni tygodnia
 
 
miszka 


Dołączyła: 03 Sie 2004
Posty: 14710
Wysłany: 20 Listopad 2004, 09:11   

Dwa zimowe, rozgrzewające, pyszne dania

Gulasz debreczyński

1/2 kg schabu pokrojonego na kotlety
gruby plaster tłustego boczku lub słoniny pokrojony w kostkę
3 kiełbaski debreczynki lub 1 chorizo (ostra, o zdecydowanym paprykowo-czosnokowo smaku) pokrojone w plasterki
1 duża cebula posiekana bylejak
1 duża zielona papryka pokrojona w krążki
3 pomidory obrane ze skórki pokrojone w ćwiartki
słodka papryka, sól

W rondlu zesmażyć boczek/słoninę, dodac cebulę, kotlety. Smażyć na złoto. Dodać paprykę, pomidory, przyprawy, trochę wody. Dusić do miękkości mięsa. Najlepsze z kluseczkami galuska.


Gulasz segedyński

1/2 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
1/2 kapusty kiszonej, pokrojonej, odciśnietej
1 duża cebula pokrojona bylejak
1 ząbek czosnku wycisnięty
2-3 łyżki śmietany
kminek, słodka papryka, sól

W dużym rondlu podsmażyć na smalcu/oleju mięso i cebulę.Dodać czosnek, przyprawy, trochę wody, dusić aż mięso będzie na wpół miękkie. Dodać kiszona kapustę, dalej dusić do miękkości kapusty. Pod sam koniec dodać śmietane, poczekać aż gulasz zgęstnieje.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,038 sekundy. Zapytań do SQL: 9